Uletěl mi copter - ale proč?

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Re: Uletěl mi copter - ale proč?

#121 Příspěvek od graup15 »

OK2BUH píše:Tak podle velmi slabé účasti v anketě lze usoudit, že uživatelé mají celé failsafe "na háku". Nechám to do pátku jestli se ještě někdo přidá.

Ne..spíš bych to viděl na většinový názor,že je jim u pjdele rozebírat jak,s čím a proč mají co nastavené na řídícím systemu.
PS...zatím nemám kopteru,ale na FPV poletuše žádný Fail safe nastavený nemám. Prioritní je doletět zpět a né aby to sebou někde fláklo.
coro

#122 Příspěvek od coro »

JosefSvejk píše:Nelétal nad lidmi, nelétal nikomu nad domem. Jak daleko od "čehokoliv" musím létat, abych nemusel čelit žalobě za obecné ohrožení?
To mi fakt přijde už trošku přitažené za vlasy.. :wink:

Presne tak ďaleko ako ďaleko to svojou letovou rýchlosťou zaletí, za čas ktorý to necháš lietať bez akéhokoľvek riadenia.
To je v tomto prípade fakt dosť ďaleko... ak mu vydržia baterky aspoň 5 minút..
Ale pri normálnejšom nastavení možno oveľa bližšie než uvádzaných 100m.
Drondys

#123 Příspěvek od Drondys »

graup15 píše:...Prioritní je doletět zpět a né aby to sebou někde fláklo...

Prioritní by snad měla být bezpečnost tedy nelétat nad obydlenou oblastí kde by to v případě pádu mohlo někoho zranit. U nějaké EPP poletuchy, která si plachtí k zemi to ještě nemusí být až tak tragické, ale když někomu spadne na hlavu volným pádem třeba z výšky sto metrů koptéra s hmotností přes 1 kg tak to může dopadnout i dost tragicky.
macil

#124 Příspěvek od macil »

graup15 píše:...ale na FPV poletuše žádný Fail safe nastavený nemám. Prioritní je doletět zpět a né aby to sebou někde fláklo.

Failsafe by ti v tom, predsa, nemalo brániť.
graup15

#125 Příspěvek od graup15 »

re Drondys

Samozřejmně, není zájmem nikoho poškodit. Druhým zájmem je pak to nějak dovést domů. Až když to jinak nejde to obětovat. Podle toho přemýšlet o technologii a technice která to aspoň rámcově může zabezpečit.

Rozhodně to není jednoduché a to,že je něco v doplňku X napsané,ještě neznamená,že se tím lidi budou řídit.
Takže spíš než mentorování kde a jak lítat, bych se bavil o technologii která umožní si tuto parádu jménem FPV co nejvíc užít, ale zajistit alespoň statistickou spolehlivost.

Tady vyloženě chybí vlákno, jako na rc-groups,nebo fpv-labu kde se řeší jaké komponenty spolu tvoří funkční a ověřený celek, jaké postupy nastavení jsou výtečné..naproto tomu jaké ne,jaké mají problémy.
A hlavně neřeší jestli je video na 2W legální, jestli někdo drandil přez městonebo letěl 10km daleko. Tady se lidi prostě bojí..protože nenávistná rétorika je i zde vidět až moc.
Totiž a to si asi nikdo neuvědomuje,ale jen lepší technické povědomí a vybavenost vědomostmi o tomto odvětví může zabezpečit lepší spolehlivost létání s FPV obecně , Copterama..atd. Protože s tím ruku v ruce,jde i povědomí o tom co si ještě dovolit můžu a co už je neadekvátní risk.

Ti co si koupí např Phantoma při courání po obchoďáku a berou to jako hračku..s tím se prostě nedá nic dělat.
K takovým lidem informace stejně nedoputují,nebo o ně de fakto vůbec nestojí.

Tož ,jsem se nějak rozkecal...:-)
Drondys

#126 Příspěvek od Drondys »

Tohle vlákno se týká konkrétního úletu a následné havárie coptéry, která klidně mohla skončit i tragicky a bylo to bohužel díky ignoranci co se týče nastavení řídící jednotky, a to nemluvě o létání v obydlené oblasti. Prostě totální salám na nějaké opatření k předcházení průseru obecně.
coro

#127 Příspěvek od coro »

Tu sa vôbec neriešilo aké komponenty padajú menej a aké viac.
Tu sa riešilo nastavenie, čo to má urobiť AK náhodou ten viac či menej kvalitný komonent prestane reagovať (nemusí z vlastnej viny , možno príde nejaká delegace a pustí rušičku, ale to urobí sused ktorého naštve to vrčanie a objedná ju z dx.. ale to je úplne jedno...).

V bezpečnom návrate domov nikto nikomu nebráni, ak je toho schopný (a podľa mňa akokoľvek, legislatíva nie je vždy dokonalá..),
- ale tu sa prezentuje názor že nechať to 5 minút šlapať na motory s kniplami v neurčitej polohe podľa náhody kedy to vypadlo, t.j. v holde hoci aj na plno (a zopakujem že kniplami, nie polohou ani výškou či kurzom..), je asi "v pohode"... :(

Trochu si zaťukajte na čelo, ak to riadenie do pár sekúnd neobnovíte aj tak sa to rozmláti, ale viac a nebezpečnejšie sa to rozmláti ak najprv nastúpa pol kilometra.
Ak niekto nelieta nad davy ľudí, možno je inteligentné riešenie nechať to stredne pomaly pristáť v mieste kde je. Alebo teda RTH (to pre tých čo lietajú kam by asi ani moc nemali alebo lietajú ďaleko).
... Ale to sú detaily a vyšší level, základná vec je urobiť hocičo len nie nechať to 5 minút letieť kam chce.
macil

#128 Příspěvek od macil »

Tak to vidíš, Matlos, ešte že z tvojho úletu navznikla tretia svetová. Radšej by si mal chodiť na ryby. :roll: :)
coro

#129 Příspěvek od coro »

Ja si stále nemyslím že na vine je ten jeden z mnohých čo tak lietajú a napísal o tom..
To je vec toho ako to je nastavené "default"a je to na hlave toho čo to dala dáva do sveta.

Asi akoby zbrane predávali nabité a odistené, s tučným nápisom v návode že človek si to má nejak bezpečnejšie sám nastaviť. (určite by sa našiel inteligentnejší príklad ale podstatu to podľa mňa vystihuje..).
macil

#130 Příspěvek od macil »

Nie, táto "zbraň" sa predáva totálne zaistená a odisťuje si ju sám užívateľ podľa svojich potrieb.
Drondys

#131 Příspěvek od Drondys »

coro píše:Ja si stále nemyslím že na vine je ten jeden z mnohých čo tak lietajú a napísal o tom..
To je vec toho ako to je nastavené "default"a je to na hlave toho čo to dala dáva do sveta.

Asi akoby zbrane predávali nabité a odistené, s tučným nápisom v návode že človek si to má nejak bezpečnejšie sám nastaviť. (určite by sa našiel inteligentnejší príklad ale podstatu to podľa mňa vystihuje..).

Tady hraje určitou roli i to, že to nebyla sériově vyráběná coptéra alá Phantom kde profesionální výrobce vše přednastaví a nakonfiguruje k letu, ale stroj, který byl sestaven amatérem z jednotlivých dílů koupených bůhví kde a třeba bůhví v jakém stavu a firmware, který je open source si konfiguruje stavitel sám podle různých HW variant desky, kterou má. Otázkou tedy je jestli by ten kdo jde do takové stavby coptéry měl být na úrovni běžného neznalého uživatele nebo spíš na úrovni blíž výrobci a podle toho se také snažit postupovat více profesionálněji. Pokud to člověk není ochoten akceptovat pak by si měl raději našetřit a koupit si něco hotového a odladěného. Pokud je někomu málo Phantom tak se dělají i větší a robustnější koptéry, které jsou už nakonfigurované k letu včetně přednastaveného failsafe apod., ale za hubičku to holt není.
JosefSvejk

#132 Příspěvek od JosefSvejk »

Drondys píše: Pokud je někomu málo Phantom tak se dělají i větší a robustnější koptéry, které jsou už nakonfigurované k letu včetně přednastaveného failsafe apod., ale za hubičku to holt není.

Dá za to padesát tisíc, pověsí pod to video za třicet a bude s tím natáčet pole a les stokrát jinak. To aby nebyl nařčen z obecného ohrožení. :D
OK2BUH

#133 Příspěvek od OK2BUH »

macil píše:Nie, táto "zbraň" sa predáva totálne zaistená a odisťuje si ju sám užívateľ podľa svojich potrieb.

Naprostý souhlas. Je to open source, takže si to ani nekoupí, ale zdarma si vybere součástky zbraně. Jestli si ji poskládá zajištěnou nebo odjištěnou je už jeho věc. Toto je pravé modelářství, tak to bylo vždycky. Dříve si všichni dělali všechno sami a odpovídali si za bezpečnost. Dnes to můžeme svádět na výrobce.
OK2BUH

#134 Příspěvek od OK2BUH »

Drondys píše:Tady hraje určitou roli i to, že to nebyla sériově vyráběná coptéra alá Phantom kde profesionální výrobce vše přednastaví a nakonfiguruje k letu, ale stroj, který byl sestaven amatérem z jednotlivých dílů koupených bůhví kde a třeba bůhví v jakém stavu a firmware, který je open source si konfiguruje stavitel sám podle různých HW variant desky, kterou má. Otázkou tedy je jestli by ten kdo jde do takové stavby coptéry měl být na úrovni běžného neznalého uživatele nebo spíš na úrovni blíž výrobci a podle toho se také snažit postupovat více profesionálněji. Pokud to člověk není ochoten akceptovat pak by si měl raději našetřit a koupit si něco hotového a odladěného. Pokud je někomu málo Phantom tak se dělají i větší a robustnější koptéry, které jsou už nakonfigurované k letu včetně přednastaveného failsafe apod., ale za hubičku to holt není.

Svým způsobem máš pravdu. Já napíšu jak je toto řešeno u radioamatérů.
Radioamatér musí složit zkoušky, je registrovaný a dostane koncesi. Ta ho opravňuje k tomu, že si může sám postavit zařízení. Za jeho bezpečnost a parametry požadované ČTÚ si potom odpovídá sám. Naproti tomu CBčkář nemusí skládat zkoušky, ale zařízení si nesmí postavit, musí si koupit tovární s homologací a nesmí do něho zasahovat. U modelářů asi nemá význam tento systém nyní zavádět. Když si někdo dokáže sám postavit stroj a lítá mu to, tak vlastně složil zkoušku z teoretických a praktických znalostí. To je nejlepší filtr, blbec by to nedokázal, ale může si to koupit. Proto musí být u továrních výrobků vyšší "koeficient blbovzdornosti". Statisticky je vždy větší počet nehod u těch továrních než u amatérských.
Matlose hodnotím za to, že měl odvahu svůj incident zveřejnit aby varoval ostatní. Každý by to nedokázal.
DJIvison

#135 Příspěvek od DJIvison »

Chm, jak pak asi mají zajištěnou "bezpečnost" helikoptéry a letadýlka, když se tu stále řeší "koptéry" ?
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“