Multiwii - zkušenosti, dotazy
Re: Multiwii - zkušenosti, dotazy
Dělal jsem to přes ten prográmek zmíněný v článku. Nemusíš ani řešit nějaké psaní příkazů do notepadu, příkaz se odesílá najednou celý...
To že si nemusíš hlídat napětí bych zrovna u těch čínských právě netvrdil. Většinou jsou osazený čipem BlueCore BC417, který je právě na 3,3V, takže pokud ta doplňují destička nemá stablík a alespoň odpor na snížení úrovně, tak se po připojení na 5V s ním můžeš rozloučit...
To že si nemusíš hlídat napětí bych zrovna u těch čínských právě netvrdil. Většinou jsou osazený čipem BlueCore BC417, který je právě na 3,3V, takže pokud ta doplňují destička nemá stablík a alespoň odpor na snížení úrovně, tak se po připojení na 5V s ním můžeš rozloučit...
[url]http://vseumel.blog.cz[/url]
Je velký problém rozchodit tu GPS přes I2C?
Mám objednáno Crius GPS NEO-6 a v TTL budu mít zapojený BT modul...
Mám objednáno Crius GPS NEO-6 a v TTL budu mít zapojený BT modul...
-
markussius
Hojas jsem tu ted nový a chtěl bych se zde poradit s mým problémem.. Koupil jsem Hexacopteru s řídící jednotkou All in one Pro FC v 2.0 (Atmega 2560) + GPS .. Bohužel nemám žádné zkušenosti s programováním a nastavováním prodávající ani nevěděl jaký je tam nahraný soft jestli multiwii nebo megapirate ... Jenom mi zdělil že na jednom spínači ve vysílači je přiřazená funkce udržování polohy s gps... Potřeboval bych poradit jak zjistím co tam je nahrané ? Jak můžu nastavit další funkce např návrat domů přes gps nebo když se ztratí signál aby koptéra sama přistála nebo se vrátila? Může se to nastavit na další přepínač na vysílači? Tědka ještě k tomu bojüji s vysílačkou turnigy 9x která k tomu byla
. Díky za každou odpověď 
Zdravím chlapi
Potřeboval bych poradit. U desky multiwii SE jsem se snažil co nejlépe zkalibrovat senzory. Ale při každém vzlétnutí, ikdyž se snažím quadcopter vytrimovat mi utíká pokaždé někam jinam a chová se pokaždé jinak. Bude nějaká rada co s tím? Používám verzi 2.2.
Ono by bylo nejlepší, kdy se našel někdo z mého okolí, kdy by mi do začátku s tím pomohl.
Díky moc za rady.
Mějte se
Potřeboval bych poradit. U desky multiwii SE jsem se snažil co nejlépe zkalibrovat senzory. Ale při každém vzlétnutí, ikdyž se snažím quadcopter vytrimovat mi utíká pokaždé někam jinam a chová se pokaždé jinak. Bude nějaká rada co s tím? Používám verzi 2.2.
Ono by bylo nejlepší, kdy se našel někdo z mého okolí, kdy by mi do začátku s tím pomohl.
Díky moc za rady.
Mějte se
Quadcopter F450, ZMR250 s Aurora 9
Nelítáš v Acro módu? 
V Level módu bych zkusil in-flight calibration...
V Level módu bych zkusil in-flight calibration...
Multiwii mám nastavenou tak nějak základně. Je potřeba ještě někde něco zapnout nebo vypnout v MultiWiiWinGUI???
Provedl jsem akorát kalibraci senzorů. Akorát co jsem třeba zjistil, tak šipečka na kompase neukazuje k severu.
Jak mám provést kalibraci jak říkáš.
Díky za radu
Provedl jsem akorát kalibraci senzorů. Akorát co jsem třeba zjistil, tak šipečka na kompase neukazuje k severu.
Jak mám provést kalibraci jak říkáš.
Díky za radu
Na zálet by som v prvom rade odporúčal povypínať všetky "barličky" a zaletel to len na gyroskopy.
Pokud sis v MultiWii nezapl Level mód (Horizont nebo Angle), tak ti to bude furt ujíždět, protože lítáš v Acro módu (tam fungují jen gyra a copter ovládáš plně ručně).
V Level módu se copter po puštění kniplů sám srovná do vodorovné polohy. Většinou se to nastavuje na jeden AUX, aby sis to mohl vypínat.
In-Flight kalibraci ještě nemám osobně vyzkoušenou. Je to popsaný někde na MultiWii fóru, budeš muset pohledat
Ale funguje to obecně tak, že copter ustálíš ve vzduchu a pak se provede kalibrace akcelerometrů. Tím pádem ze zohlední i nevyvážení apod. narozdíl od kalibrace ve vodorovné poloze na zemi...
Kalibrace magnetometru dobře popsaná zde: http://flyingeinstein.com/index.php/tutorials/calibmag
V Level módu se copter po puštění kniplů sám srovná do vodorovné polohy. Většinou se to nastavuje na jeden AUX, aby sis to mohl vypínat.
In-Flight kalibraci ještě nemám osobně vyzkoušenou. Je to popsaný někde na MultiWii fóru, budeš muset pohledat
Ale funguje to obecně tak, že copter ustálíš ve vzduchu a pak se provede kalibrace akcelerometrů. Tím pádem ze zohlední i nevyvážení apod. narozdíl od kalibrace ve vodorovné poloze na zemi...
Kalibrace magnetometru dobře popsaná zde: http://flyingeinstein.com/index.php/tutorials/calibmag
Mám zapnout pouze horizon a nebo angle? A nebo dokonce oboje? Horizon jsem zaplý měl, ale k tomu i MAG. Co mám tedy zapnout, aby mi to tak necestovalo?
V tuto chvíli to mám nastavené viz. obrázek.
Díky za radu
V tuto chvíli to mám nastavené viz. obrázek.
Díky za radu
- JosefSvejk
mavrick píše:Mám zapnout pouze horizon a nebo angle? A nebo dokonce oboje? Horizon jsem zaplý měl, ale k tomu i MAG. Co mám tedy zapnout, aby mi to tak necestovalo?
Díky za radu
V HORIZON je to stabilní až dost. Ale to cestování musíš korigovat rukama - očima. Veškerá stabilizace těchto strojů je založena na principu zpětné vazby. A ty nejlépe vidíš, že se stroj pohnul někam, kam neměl - zpětná vazba - vychýlíš řízení zpět, aby se stroj dostal na správné místo. Částečně tvé oči může nahradit systém GPS, který by měl taky poznat, že stroj "uhnul" ze správné polohy. Ale tady narazíš na přesnost toho GPS systému. Drahé a dobře vyladěné systémy budou, samozřejmě, udržovat polohu lépe než ty "naše" za pár $.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Vyber si.
Horizon - copter používá accelerometry, ale je citlivý na páčky jako v Acro módu (tedy měl bys být schopen s ním udělat otočku).
V Angle by se ti to asi podařit nemělo
Ale jak psal Svejk, dobré stabilizace je dosaženo hlavně až při použití GPS...
Horizon - copter používá accelerometry, ale je citlivý na páčky jako v Acro módu (tedy měl bys být schopen s ním udělat otočku).
V Angle by se ti to asi podařit nemělo
Ale jak psal Svejk, dobré stabilizace je dosaženo hlavně až při použití GPS...
Model, abych pravdu řekl při vzletu dělá třeba dost úkrok třeba doprava, při tom se otáčí třeba doleva letí přitom dopředu. když se to snažím vytrimovat, tak se to neustálí, ale začne se přetáčet zase na druhou stranu. takže nedělám nic jiného než, že se snažím model tak nějak udržet celkem na místě, protože dost utíká a připadá mi, že trimování moc nepomáhá.
Takže teď jsem se vrátil z venku a v tuto chvíli je quadcopter už celkem řiditelný. Provedl jsem znovu kalibraci senzorů a zatrhnul jsem v AUX1 všechny čtverečky u ANGLE. Ještě jsem to trochu dotrimoval a už se mi zdá, že quadcopter je skoro na místě a reaguje více na mé povely. Takže musím nabtí baterii, protože v ní zůstalo cc 8% kapacity. A zítra zkusím vyrazit na větší plochu. Teď jsem zkoušel venku lítat na ploše cca 3,5x3,5m, takže jakmile se blížila překážka, tak jsem hned raději šel k zemi.
Musím pořídit ještě jinou baterii, protože teď lítám pouze s dvoučlánkem 5000mAh, takže tím pádem mám pořád plyn v půlce.
Ještě by mě zajímalo jestli se dá případně na vysílačce AUX1 deaktivovat. Pokud ano tak jakým způsobem. Ono je pravda, že AURORA 9 toho umí celkem dost. Ještě určitě v průběhu létání budu mít dooost otázek a rád se tady na fóru poptám.
Musím pořídit ještě jinou baterii, protože teď lítám pouze s dvoučlánkem 5000mAh, takže tím pádem mám pořád plyn v půlce.
Ještě by mě zajímalo jestli se dá případně na vysílačce AUX1 deaktivovat. Pokud ano tak jakým způsobem. Ono je pravda, že AURORA 9 toho umí celkem dost. Ještě určitě v průběhu létání budu mít dooost otázek a rád se tady na fóru poptám.
Co myslíš deaktivováním AUXu na vysílačce? Z jakého důvodu?