skladování Li-polek

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

Re: skladování Li-polek

#121 Příspěvek od František Koudelka »

Urcite neco sezenu, mam tu pak jeste takovou plechovou krabici od cukrovi ale to je strasne slaby to asi k nicemu nebude navic to ma jen priklopne viko, nejde nijak zajistit to by se asi rozletelo stejne

kolik ma mit ta lipolka odpor, vim ze se to tu uz resilo ale ted to nemuzu najit, pokud vim tak se odpor zvetsuje provozem, ja ted nameril asi 37 kiloohm na kazdem clanku napeti na kazdem clanku mam cca 3.9V, nabil jsem ji jen na uskladneni, je ten odpor v poradku nebo ma byt mene.....
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den
Drondys

#122 Příspěvek od Drondys »

František Koudelka píše:kolik ma mit ta lipolka odpor, vim ze se to tu uz resilo ale ted to nemuzu najit, pokud vim tak se odpor zvetsuje provozem, ja ted nameril asi 37 kiloohm na kazdem clanku napeti na kazdem clanku mam cca 3.9V, nabil jsem ji jen na uskladneni, je ten odpor v poradku nebo ma byt mene...

8O Měří se tzv. vnitřní odpor lipolky a má být v řádu miliohmů na článek a ne kiloohmů. Doporučuji k přečtení viz tento odkaz.
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#123 Příspěvek od František Koudelka »

Asi neco spatne, vzal sem merak a meril na tom balanccnim konektoru kazdy clanek zvlast jako kdyz merim napeti a pouze na te mirne nafouknute lipolce jsem nameril tech 37kiloohm :) , na druhe stejnym merenim sem nenameril nic 8O ...vse nekonecno, meril jsem jednoclanky do mcpx...ktere jsou v poradku s kterymi letam nejhreji se nenafukuji se a taky vsude nekonecno....tak asi spatne merim nebo je na to potreba nejaky special merak mam klasicky multimetr co pouzivam pro automobilni ucely nebyl zas tak nejlevnejsi.....napeti na vsech lipolkach zmerim bez problemu

diky za odkaz mrknu na to
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#124 Příspěvek od František Koudelka »

Tak koukam a nejak me to nepremysli :? ...tam se popisuje zjisteni tech cecek...meri to nejak pod zatezi a jak se meri jen ten odpor clanku?....taky pod zatezi nebo klasicky dam dva kontakty meraku na baterku?...tak sem to meril aj a nameril sem to co sem nameril... :roll:
Drondys

#125 Příspěvek od Drondys »

František Koudelka píše:Tak koukam a nejak me to nepremysli :? ...tam se popisuje zjisteni tech cecek...meri to nejak pod zatezi a jak se meri jen ten odpor clanku?....taky pod zatezi nebo klasicky dam dva kontakty meraku na baterku?...tak sem to meril aj a nameril sem to co sem nameril... :roll:

Vnitřní odpor se vypočítává z těch naměřených hodnot dle toho úbytku napětí při zátěži a je tam k tomu i SW utilita. Tento způsob s externím výpočtem je nejednodušší. Pak existují různá specifická měřidla třeba viz tento odkaz na plánek zapojení i s popisem a tam už se rovnou zobrazují na LCD hodnoty vnitřního odporu aniž bys musel něco externě vypočítávat a solidnější procesorové nabíječky taktéž umožňují měření a přímé zobrazení vnitřního odporu lipolky. :wink:
Naposledy upravil(a) Drondys dne ned 02.10.2011 21:45, celkem upraveno 1 x.
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#126 Příspěvek od František Koudelka »

Aha takze taky pri zatezi, tak potom potrebuju jeste zatezovaci odpor, ten bohuzel nemam, ja mel za to ze to je pouze odpor clanku, takze to asi nic, no nevadi tak jsem zase chytrejsi :)
Drondys

#127 Příspěvek od Drondys »

František Koudelka píše:Aha takze taky pri zatezi, tak potom potrebuju jeste zatezovaci odpor, ten bohuzel nemam, ja mel za to ze to je pouze odpor clanku, takze to asi nic, no nevadi tak jsem zase chytrejsi :)

Vyrobit si výkonový odpor 1 ohm by neměl být žádný problém když už máš ohmetr. Stačí přece vzít kus obyčejného vázacího ocelové drátu, který se určitě dá koupit někde u vás v železářství, změřit si ohmetrem délku potřebnou na 1 ohm a máš výkonovej odpor jako vyšitej. :wink:

Procesorové nabíječky s LCD displejem umožňují taky měření i zobrazení vnitřního odporu článků.

Jakou máš nabíječku na lipolky ???
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#128 Příspěvek od František Koudelka »

No prave ze zadnou, nabijim pouze setovkou ta nic neumi, chci si koupit nabijec, mam vybran tenhle, doporucili mi jej v obchode, ale jestli umi ten odpor to nevim.....ale mohl by, nekdo tu psal ze 50W je malo ale ja zatim budu mit jen triclanky kolem tech 2200, uz sem to tu resil v jinem tematu a asi by mi to stacilo, je to tu v anglii takova oblibena nabijecka

http://www.modelshopleeds.co.uk/catalog ... ts_id=4974
coro

#129 Příspěvek od coro »

Niekto mohol vyskúšať ako sa správa táto novinka https://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ... creen.html
Inak merať odpor baterky meradlom odporu rezistorov, jednoducho nejde - mal si šťastie že (ak?) nevyhorel ten merák.
Drondys

#130 Příspěvek od Drondys »

František Koudelka píše:No prave ze zadnou, nabijim pouze setovkou ta nic neumi, chci si koupit nabijec, mam vybran tenhle...

No a zatím než si koupíš tu lepší nabíječku si můžeš udělat ten zátěžový odpor z ocelového drátu a změřit si vnitřní odpor podle toho návodu jak už jsem psal. Je to naprostá triviálka udělat si ten odpor když máš ohmetr jak jsi psal. Ocelový drát koupíš v kdejakém železářství pokud ho ještě nemáš.
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#131 Příspěvek od František Koudelka »

tak chybama se clovek uci, nevedel jsem jak to zmerit nikdy jsem odpor baterii merit nepotreboval, po te nabijecce uz pokukuji, je to dalsi vec kterou potrebuji koupit, proste modelarina me zaujala a set RTF uz nejak nedostacuje, takze postupne nakupuju

potrebuju teda odpor jeden ohm...mohl by byt svarovaci drat z COcka?
Drondys

#132 Příspěvek od Drondys »

coro píše:Niekto mohol vyskúšať ako sa správa táto novinka https://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ... creen.html
Inak merať odpor baterky meradlom odporu rezistorov, jednoducho nejde - mal si šťastie že (ak?) nevyhorel ten merák.

na to, že je to jen 80W je to docela drahé. To už je lepší koupit si nějakou výkonnější nabíječku z možností připojení k PC, na kterém se pak zaznamenávají a zobrazují data.
Drondys

#133 Příspěvek od Drondys »

František Koudelka píše:potrebuju teda odpor jeden ohm...mohl by byt svarovaci drat z COcka?

Nejlepší je obyčejný ocelový vázací drát. Pokud ten svařovací nebude mít příliš nízký odpor tak ho klidně použij, ale svařovací dráty jsou často poměděné, a to bys pak musel dát hodně dlouhý kus. Odměř si ohmetrem délku potřebnou na 1 ohm a máš odpor hotovej.
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#134 Příspěvek od František Koudelka »

Za 14 dni jedu do cech a tam jsem nejake odporove draty mel co si pamatuju, mrknu...diky za info
Drondys

#135 Příspěvek od Drondys »

František Koudelka píše:Za 14 dni jedu do cech a tam jsem nejake odporove draty mel co si pamatuju, mrknu...diky za info

Není třeba spešl odporový drát. Stačí obyčejný vázací ocelový drát, který se dá běžně koupit prakticky v každém železářství. To v tom West Yorkshiru nemaj žádný železářství nebo něco jako OBI, kde by se to dalo koupit ???
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“