JMalik píše:
Proto výrobci motorů naměří (nedopočítávají) zvlášť moment a zvlášť výkon.
a jak měří výkon? dyť je to jen "součin momentu a otáček"
elepilot píše:JMalik píše:
Proto výrobci motorů naměří (nedopočítávají) zvlášť moment a zvlášť výkon.
a jak měří výkon? dyť je to jen "součin momentu a otáček"
coro píše:JMalik píše:...Maximální moment leží v jiném bodě (při jiných otáčkách) ....
Ja dokonca viem presne pri akých otáčkach - pri nulových.
To že tam bežné regly nevedia pracovať, je pre nakreslanie grafu nepodstatné.
Doktor píše:>JMalik
On to až tak blbej nápad neni. Pokud by se vyrobila měřící stolice která by to umožnila změřit, tak stačí v jeden moment zaznamenat příkon, otáčky a tlak na váhu. Z toho se pak nechá výkon dopočítat. Ale neni mi jasný jak potom ty hodnoty vyhodnotit ve vztahu k motoru. Aby se z toho nechala vytvořit nějaká křivka eff, tak by těch měření muselo být celkem dost.
A nebo to zařízení využít pro měření vrtulí.
No nic. Du na kutě. Tak se tu moc nehádejte.
JMalik píše:Pořád k tomu potřebuješ tu problematickou vrtuli o které nic nevíš a spoléháš na její udávané parametry, které příliš nesouhlasí (o tom jsme se snad celkem shodli někde kousek zpátky).
JirkaA píše:JMalik píše:Pořád k tomu potřebuješ tu problematickou vrtuli o které nic nevíš a spoléháš na její udávané parametry, které příliš nesouhlasí (o tom jsme se snad celkem shodli někde kousek zpátky).
Nepotřebuješ. Ta tam v případě měření momentu slouží jen jako zátěž, brzda. Parametry vrtule tě nezajímají.
Doktor píše:>...
V tom modelu by to moc měřit nešlo. Pokud bys měřil třeba nějaký "plech" na modelu s rozpětím 2m s točivým momentem třeba 0,05Nm, tak na metrové páce máš hodnotu 5g. Pokud naměříš třeba 6g, tak už je výsledek výkonu větší o 20%.
Každopádně je to zajímavá úvaha hodna bližšího zkoumání.
coro píše:JMalik píše:...
Ta vrtule bude mít i dopředný tah.
Samozrejme.
Ak tam nebude ten silomer na meranie dopredného ťahu, navrhujem priviazať model o skriňu pevným špagátikom, aby pri meraní nebehal po byte. Samozrejme, uchyteným pomyselnom predĺžení osy motora, aby rušil len doprednú zložku ťahu.
JMalik píše:...
Coro, to je stále dokola. Já mluvím o změření (zkontrolování uváděných) parametrů střídavých motorů používaných pro pohon modelů, Ty to chceš stále vypočítávat.
JMalik píše:
To ano, ale ani momentová, ani výkonová křivka nejsou přímky. Maximální moment leží v jiném bodě (při jiných otáčkách) než maximální výkon (zase jiné otáčky)
Proto jsem uváděl příklad spalovacího motoru, tam se obě charakteristiky motoru používají a jsou pro ně dvě křivky. Zjednodušeně to platí i pro střídavý elektromotor. Vynechal bych z toho ty případy řízeného posunutí max. momentu do nulových otáček, protože to je specialita frekvenčních měničů a střídavé regulátory elektropohonů o kterých je tady řeč tak nastavené nejsou.
Pokud se shodneme na tom, že příkon je naměřit celkem jednoduché a chceme dohledat výkon na hřídeli motoru, tak to není možné obcházet přes měření momentu. Vznikne příliš mnoho dalších kompikací. Ale to se už diskuse posunula mírně jinam. Já jsem chtěl upozornit na to, že výkony a účinnosti v uváděných tabulkách nejsou správné. Buď ti co to naměřili obhájí správnost těch dat, nebo se pouvažuje nad tím, jestli to i přesto dále uvádět. Nic víc jsem tím neměl na mysli.