Mk-17

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: Mk-17

#121 Příspěvek od DAF »

Pokud si ten motor dobře pamatuju, pravda, je to už pár desítek let (i když bych aspoň jeden měl doma ještě mít) co jsem ho rozebíral, tam nebyl prostor, ab bylo možno něco vepchat mezi kliku a zadní ložisko. Tedy aspoň ne tak velký, jak to podle fotky vypadá. Jediné, co mě v této souvislosti napadá, je napadení šoupátka kutilem (slepý otvor je provrtám durch např. ve snaze změnit chod motoru), nebo jeho naprostá absence. Změna chodu, pokud si pamatuju, se dala provést pootočením celého zadního víka s karbecem (difuzérem) o 90 st., jen už nevím jestli doprava či doleva. Sám jsem to nezkoušel.
Hitec Aurora 9X
VTjr

#122 Příspěvek od VTjr »

MPml píše:no, je :lol: jedenapůlka středisko se spouští blbě, protože má pro takovýto motor (o tak malém obsahu) nevhodný typ (koncepci) vyplachování a ještě je to malý motor, což předpokládá úplně jiné výrobní přesnosti, než tehdy byli (a mohli) v Brně vyrábět. Ona totiž celá ta geneze té řady byla že z dvaapůlky (25D) která byla mj. mimořádně povedená (v té době to byla bezkonkurenčně nejvýkonnější kluzná dvaapůlka na planetě) vznikla na příkaz shora jednička (1D) a ta neběhala prakticky vůbec - proto taky poměrně rychle skončila. Ale protože byl malý motor třeba (a byl velký tlak shora, aby středisko "něco" malého vyrábělo), a rychle, tak se přijalo nešťastné řešení, že se ta jednička zase zvětšila na jedenapůlku s bláhovou nadějí, že to je dostatečně velký (rozměrově blíž tý 25D) aby se to chovalo stejně dobře jako ta 25D.
Nechovalo :) , a prostě tak to v motorech nefunguje, malý motor (tj. zhruba pod dvojku nebo 1.7 nelze otrocky zmenšovat z "velké" koncepce a přesnost (výrobní tolerance) musí být úplně jiný (diametrálně menší), než u většího motoru.

No ta MVVS 2,5D, nebo možná TR byla natolik dobrá, že ji sovětští soudruzi bez zardění opajcovali a vyráběli pak pod názvem Charkov-2,5. V rúce jsem ani tu starou MVVS2,5D ani ten Charkov nikdy nedržel, tak nedovedu posoudit jak se to odrazilo na jejich kvalitě. Ale soudím, že sovětská stachanovská masová výroba ji dovedla dostat do stavu praktické nepoužitelnosti. :cry:
MPml píše:Co se týče toho OTM, tak tam je to jak přes kopírák - původní Webra je perfektní, spouštět jde dobře a má výkon, kopie z SSSR se soudruhům zrovna moc nepovedla - kvalita (přesnost) mizerie, konstrukční zásahy proti originálu "všechno špatně".
Provozní chování pak opět přesně odpovídá.
Stejně tak jsem Webru Picolo neměl čest držet v ruce, tak nedovedu ten rozdíl posoudit, ale zato Kolibri mám 4 ks a dovedu si ho proto úplně živě představit. :lol:
Sovětští soudruzi zprznili i mnohé jiné motory, velmi často se inspirovaly motory ze slavné éry Super Tigre z přelomu 50./60.let, a tak vznikl MD-2,5 Meteor z G.15, MD-5 Kometa z G.20, které zvětšili vrtáním objem na 5cm3, ale soudruzi se rozhodli ušetřit na opracování kliky, takže je pak masově chrlili nevyvážené, později pak stejně vibrující Raduga-7, kde zas nahradili hliníkový píst litinovým bez toho, aby kliku dodatečně vyvážili. Raduga-10 má pak předobraz v některé z Weber, stejně tak Master-TK10, který jako by z oka vypadl vysokozdvižce Webra i s kolmo opajcovaným karbem Dynamix.
No a nedávno jsem získal dvaapůlkovou Webru Mach1 (ve vynikajícím stavu), tedy předobraz MK-12V, kterou mám taky, ale už ne tu původní ze 60. let s oblou hlavou, která se od té Webry skoro vůbec nelišila, ale mírně inovovanou z let 70. s černou skříní a kuželovým tvarem žebroví hlavy. No a MK-12V, těch mi prošlo rukou víc a v porovnání s Webrou Mach1 je to tam prostě celé špatně.
Jen pro zajímavost přikládám fotku té Webry (bohužel ji nemám ještě nafocenou po vyčištění)
WebraMach1_8511.jpg
WebraMach1_8513.jpg
WebraMach1_8519.jpg
a z ruského webu fotku MK-12V z prvních sérií.
MK12V_serie01.jpg
No proste čistý plagiát. Kdo lže ten krade a plagiátoři lžou i kradou zároveň. :!:
Omlouvám se za to, co s MK-17 souvisí už jen velmi vzdáleně. :oops:
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 03.12.2024 13:33, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VladoSlav

#123 Příspěvek od VladoSlav »

DAF píše:Pokud si ten motor dobře pamatuju, pravda, je to už pár desítek let (i když bych aspoň jeden měl doma ještě mít) co jsem ho rozebíral, tam nebyl prostor, ab bylo možno něco vepchat mezi kliku a zadní ložisko. Tedy aspoň ne tak velký, jak to podle fotky vypadá. Jediné, co mě v této souvislosti napadá, je napadení šoupátka kutilem (slepý otvor je provrtám durch např. ve snaze změnit chod motoru), nebo jeho naprostá absence. Změna chodu, pokud si pamatuju, se dala provést pootočením celého zadního víka s karbecem (difuzérem) o 90 st., jen už nevím jestli doprava či doleva. Sám jsem to nezkoušel.

Co myslis pod pojmom "soupatko" - ktore cislo z vykresu? A ako sa to spaja s polohou klukovky?
Pripajam opat foto od VRjr :)
Přílohy
MK-17-rez_motorom.jpg
zdzd

#124 Příspěvek od zdzd »

Ta čtrnácka
VladoSlav

#125 Příspěvek od VladoSlav »

MPml píše:u mk-17 je pokud si matně pamatuju klika mírně (ale jen nepatrně) osazená - průměr do ložisek (obě stejný) je nepatrně větší a právě o to "pikočelo" se ta kleština (kuželík) v unašeči má jako opřít - a pak už drží sevřením za ten válcový průměr za závitem. Šťastné řešení to opět není - je to tak udělané proto, protože v SSSR byly lehký ložiska akorát tak pro armádu, takže se použilo co vůbec bylo a proto je tak ta klika nešťastně štíhlá. Mj, je to stejně nešťastný řešení jako u Jeny, ta má taky ložiska běžné řady, obě stejně velký, tam je to navíc dotuněné 8O tím zápichem pro ten drátěný kroužek a těma papírovýma těsněníma.
Tady to je matně vidět jak to je osazený, v návodu to je taky.
https://sceptreflight.com/Model%20Engin ... MK-17.html

To dava zmysel- obrazok rozborky to zda sa potvrdzuje. Uvidim realitu doma.

Dakujem, aj za cislo "soupatka" :)
Přílohy
MK17 rozborka a kluka.png
VTjr

#126 Příspěvek od VTjr »

Z tej starej fotky rozsypu vidíš, že otvor pre čap v šupátku je slepý, takže asi bude brániť nejakému výraznejšiemu posunutiu kľukovky dovnútra motora. :P
Inak ja tie motory MK-16/17 poznám veľmi dobre, šestnástok som mal celkom 3 kusy (jedna mi ostala) a sedemnástok možno až sedem, ale sám som v modeli prevádzkoval iba jednu.
Inak kľuka bola s MK-16 zhodná, dokonca som jednu vybehanú MK-16 kanibalizoval, keď sa mi na MK-17 po havárii na betón ta kľuka ohla. Takže, síce ich poznám, ale tie najdrobnejšie detaily, ako to tam vnútri vyzerá a nakoľko výrazný je ten zápich pre zverný kužeľ unášača, si už presne nepamätám. :oops:
Ale práve nedávno som dostal 3 staré, zalepené, špinavé MK-17, ktoré budem čo nevidieť čistiť, tak sa na to určite pozriem, lebo úplná rozborka tých motorov bude zrejme nutná. :wink:
DAF
Kontaktovat uživatele:

#127 Příspěvek od DAF »

Když už tak tlacháme o MK-17kách. Zeptám se bývalých provozovatelů, zda se jim při provozu vytáčel šroub protipístu. Mně ano, u všech mnou provozovaných motorů (asi 3 ks). Řešil jsem to kouskem lišty, zastrčeným do otvoru pro šroub v hlavě válce. Některé jiné motory měly páčku, která se po seřízení motoru dotáhla a fungovala jako kontramatka.
Hitec Aurora 9X
VladoSlav

#128 Příspěvek od VladoSlav »

Ahoj, tak je to rozlustene. Dosiel mi druhy motor MK17, tak som mal s cim porovnat.
A tu je zaver mojho problemu: Moja klukovka na 1. motre je poskodena: celo osadenia kliestiny vrtule je znicene. Teda kliestina sa nema o co opriet. Prilozene fotografie dokresluju situaciu. Druhy motor ma klukovku na mieste pre kliestinu vrtule v poriadku. Takze moja kluka nebola prilis vnutri, ale je jednoducho poskodena.

Ale je tu predsa zaujimavy este jeden bod ohladne klukovky a jej pozicie - "mala podlozka" na klukovke.

V 1. motore bola ta podlozka vnutri motora, v pozicii dotyku cela kluky s vnutornym loziskom. Tam kde som zistoval ci ne je velka medzera.

Ta podlozka je tvarovana, zda sa ze tak - aby pojala zaoblenie prechodu hriadela kluky na zotrvacnik. (moja klukovka ma obly prechod z hriadela na zotrvacnik, kde sa zda ze ta podlozka zapasuje)
Na mojich fotkach je ta podlozka ale nasadena prave opacne :(

V pripade druheho motora som vsak nasiel taku istu podlozku (je to trochu specialna podlozka), ale bola v pozicii medzi kliestinou vrtule a loziskom, von z motoroveho priestoru. Na vykrese tuto podlozku neviem identifikovat. Nemal som dost casu vcera aby som rozobral komplet aj druhy motor...

Tak len mi davalo zmysel aby ta podlozka vymedzila skor polohu klukovky pri dotyku s vnutornym kruzkom vnutorneho loziska. Rozoberiem este ten druhy motor ako je to s nim vnutri. Lenze historia motorov je "nalzeovy stav"...

Co si o tom myslite?

Kazdopadne problem s upevnenim vrtule je vyjasneny.

Dakujem vsetkym za rady a pomoc. Pekny den.

Pripajam foto pre dalsich hraniachtivych s motorom Mk17 :)
Přílohy
Podlozka klukovky.png
MK17 supatko.jpg
Kluka s podlozkou2.jpg
MK17 kliestina vrtule.jpg
MK17 Kluka OK celo osadenia kliestiny vrtule.jpg
Kluka poskodena s podlozkou.jpg
MK17 kluka ok a poskodena.jpg
Úsměv

#129 Příspěvek od Úsměv »

DAF píše: zda se jim při provozu vytáčel šroub protipístu.
Mně u toho prvního motoru to takto dělalo. Povolil se šroub a následně se posunul protipíst. Myslím že to byl dúvod proč to ve vzduchu několikrát zhaslo. A dole jsem musel znova vyhledat správnou polohu protipístu než motor naskočil. Měl i pár světlých chvilek, kdy stačilo dolít palivo a protočit. Ale jen pár. :D
S úsměvem jde všechno líp.. :D
DAF
Kontaktovat uživatele:

#130 Příspěvek od DAF »

Já právě na tuto "vlastnost" přišel při zabíhání motoru a vyřešil to tím kolíčkem z kousku lišty (viz výše). Otvory pro šrouby byly 3 a páka šroubu dvojramenná, takže se dala najít poloha, kdy to běželo bez problémů. Tehdy jsem měl tyhle motory v upoutancích (konec 70 let).
Hitec Aurora 9X
VTjr

#131 Příspěvek od VTjr »

DAF píše:Když už tak tlacháme o MK-17kách. Zeptám se bývalých provozovatelů, zda se jim při provozu vytáčel šroub protipístu. Mně ano, u všech mnou provozovaných motorů (asi 3 ks). Řešil jsem to kouskem lišty, zastrčeným do otvoru pro šroub v hlavě válce. Některé jiné motory měly páčku, která se po seřízení motoru dotáhla a fungovala jako kontramatka.

Kontra páčka a la JENA, nebo MK12V je sice účinná ale při provozu otravná.
Mnohem lepší je šikmo zbrousit čelo kompresního šroubu, co je dokonce velmi dobře vidět i na tom nákresu z manuálu download/file.php?id=128210&mode=view. Pak je dotyk šroubu s protipístem excentrický a jeho vytáčeni jednak blokují třecí síly, a taky to, že tlak protipístu páčí ten šroub do boku. Tohle mám odzkoušeno na mnoha motorech a opravdu to funguje.
Jiné opatření je mít šroub dutý s větším ale jemným závitem. Dotykova plocha čela s protipístem je pak ve tvaru mezikruží a zase to tření a malé stoupání nedovolí se tomu šroubu vytáčet, tak to mají dvaapůlky MVVS.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#132 Příspěvek od DAF »

No, pokud to je na nákresu, mělo by to být tak i vyrobené. A pokud to tam skutečně bylo, tak to na mém motoru nefungovalo. Aspoň ne na MK-17. U jiných detoňáků jsem podobný problém neměl.
Hitec Aurora 9X
Úsměv

#133 Příspěvek od Úsměv »

VTjr píše:Mnohem lepší je
Ano to je taky chytrý nápad. Já myslím, že nejlepší řešení je ale takové, kdy nemusíš řešit vúbec nic a múžeš se plně věnovat tomu co jsi od počátku chtěl. :D A většinou jde o zájemce o létání s motorovým modelem, že. :D Ale tak ono všechno zlé je k něčemu dobré.
S úsměvem jde všechno líp.. :D
VTjr

#134 Příspěvek od VTjr »

DAF píše:No, pokud to je na nákresu, mělo by to být tak i vyrobené. A pokud to tam skutečně bylo, tak to na mém motoru nefungovalo. Aspoň ne na MK-17. U jiných detoňáků jsem podobný problém neměl.
Na nákresu to je, ale vyrobeno to tak bylo jen u prvních sérií. :P
MK-17-kompresni_sroub.jpg

Měl jsem kdysi takovou, koupenou v Moskvě, skutečně v tom roce co přestali vyrábět MK-16 a objevili se v obchodech první MK-17. No a ty první měly na boku předku karteru z jedné strany odlit název MK-17 (to pak měly všechny), ale z druhé strany tam byl ještě odlit nápis ЮНИОР (ten ale pak už na dalších nikdy nebyl). No a na těch novějších jsem si to sešikmění dělal sám (i pro kamarády a nejen na MK-17, ale i na OTM-kách, CSTKAM-ech ...). Já jsem ale pak už žádné jiné sovětské detoňáky nekupoval, a na MVVS-kách s tím problém nebyl, právě protože jejjich kompresní šroub je dutý (dotyková plocha je mezikruží) a má závit M6x0,75, tedy velký a jemný.
Poslední za nova kupovaná MVVS 2,5 DFR měla ale protipíst tak strašně těsný, že za tepla už jsi ho nepotočil ani kleštěmi a i za plného chodu se vůbec nevysouval, klidně bylo možno ten stavěcí šroub za jízdy i vyndat. :x To si pak samozřejmě vyžádalo úpravu, tedy uvolnění protipístu opatrným obroušením páskem jemného smirku v soustruhu. Protože se špatně pohyblivým protipístem je obtížné jak startování tak i seřízení motoru (skoro nemožné). Jak jsem už napsal, to bylo poprvé když jsem se v MVVS zklamal.
Naposledy upravil(a) VTjr dne stř 04.12.2024 21:30, celkem upraveno 2 x.
VTjr

#135 Příspěvek od VTjr »

Úsměv píše:Ano to je taky chytrý nápad. Já myslím, že nejlepší řešení je ale takové, kdy nemusíš řešit vúbec nic a múžeš se plně věnovat tomu co jsi od počátku chtěl. :D A většinou jde o zájemce o létání s motorovým modelem, že. :D Ale tak ono všechno zlé je k něčemu dobré.

Pokud toužíš po tom nejlepším řešení, kde nechceš nic řešit, tak si rozhodně nekupuj na bazoši staré motory sovětské výroby! :P :lol: :lol:
Kup si žhavícího OS MAXe a s ním i spolehlivost a dobrou životnost, takže se pak věnuj jen zdokonalování pilotáže.

Ale když už chceš mermomocí detoňáka, tak si raději kup starou, ale zachovalou MVVS 2,5D7 nebo TRS. Nebo i DFR, DRR, DF, DR. Případně i motory JENA byly poslušné a dobře se startovaly. Na Modelbazaru nebo Aukru se pořád objevují v hojném počtu. Anebo když nový detonační, tak MP-JET. Ze sovětských motorů byly dobré jedině motory KMD-2,5 nebo novější už ruské zn. FORA. Ale v dnešní době, kdy jsme s nimi fakticky ve válce, se asi nebudou dát sehnat (snad jedině v pobaltských republikách tam ze sovětských dob jistě něco zbylo). Jen ta cena :( , i před současnou válkou za tyto motory vždy chtěli hodně peněz. Já jsem si třeba koupil od jednoho Lotyše před 3 lety úplně funglový KMD-2,5 za 90€ a jetý za 50€. A to je/bylo dost drahé.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“