Posta z honkongu z HC

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

#1141 Příspěvek od Drondys »

krtek2k píše:Někdy v období 2008 - 2010 jsem měl dvě doručení EMS i v neděli. Jsem z Děčína a pošťačka s EMSkou přijela ve felicii z Ústí nad Labem.

Doručování EMS v neděli a ve svátky Česká pošta provádí jen ve vybraných městech ČR a Dečín mezi ně patří, ale nepatří tam všechna města viz příloha č. 1. k EMS.

http://www.ceskaposta.cz/assets/nastroje/ostatni_sluzby.pdf

Například Nový Bydžov, který má uveden jako bydliště Celeron tam v seznamu není a ani žádné jiné město ve vzdálenosti 9 km od něj, což Celeron zmiňoval. :wink:
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1142 Příspěvek od Celeron »

Tak mi dnes prisel balik. Postak shrabnul 1200,- DPH a odjel. Koukam, v postrani kapse baliku naky papiry. Doklad o procleni a DPH. Dale faktura na 96 kacek a takovej podivnej listecek velikosti podaciho listku. Protoze tu cosi padlo o tom, ze to je poplatek poste za pripravu celnikum tak jsem vyrazil na postu, ze to jako zaplatim, aby na me nekdo za rok neposlal exekuci. :(
Prijdu na postu a nestacil jsem se divit! Koukali na me jak puci, co ze to chci a ze to s nima nema zadnou souvislist v podstate me s tim vyhodili! Tak jsem vysplhal do patra k same vedouci posty a ta polozila telefonickej dotaz nekam vejs a s udivem se dozvedela, ze tu castku mel taky zkasirovat postak, co to dovezl. Byl jsem v Novym Bydzove prvni, kdo to zapalatil!!! Asi jsme takova dira, ze k nam nic z celnice nechodi. :lol:
Jirka
PS: V baliku byla krasna drevena!! krabice a v ni jeste hezci boxer do ZXII. :lol:
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

#1143 Příspěvek od sharkcom »

Závěr: Krom DPH budem ještě platit do bezedného septiku jménem státní kasa 96kč. Hm, taky dobrý. Jen tak dál... :twisted:
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
Drondys

#1144 Příspěvek od Drondys »

96 Kč je poplatek České pošty včetně DPH, který pošta účtuje od 1.1.2011 za proclení v případě, že je balík vybrán celníky ke kontrole což je ovšem pouze namátková záležitost tj. netýká se to všech balíků dokonce ani v případech když je cena vyšší než limit nemusí být balík vybrán a může projít s tím, že na něj nebude stanoveno žádné DPH. Takže to je pouze namátková záležitost. Kromě toho ostatní dopravci ať už je to DHL, PPL atd. si účtují poplatky za proclívání už dávno a navíc v řadě případů i podstatně vyšší poplatky. Takže Česká pošta prostě jen zahrnula do svých poplatků něco co jiní dopravci už dávno inkasují a dokonce i ve větších částkách.

Jedná se tedy o poplatek včetně DPH za službu dopravce, která není hrazena z poštovného a ani není dotována státem a tudíž ji dopravce musí buď dotovat z vlastních prostředků (což Česká pošta dělala až do 31.12.2010) a nebo si to může nechat zaplatit od adresáta jemuž je proclívaná zásilka doručována což už dávno dělali ostatní dopravci a nyní to zavedla i Česká pošta.

Těch 96 Kč je rozděleno následovně:
80 Kč činí cena za službu proclení realizovanou Českou poštou
16 Kč činí 20% DPH z ceny služby
Naposledy upravil(a) Drondys dne sob 26.02.2011 14:09, celkem upraveno 3 x.
Drondys

#1145 Příspěvek od Drondys »

Celeron píše:Tak jsem vysplhal do patra k same vedouci posty a ta polozila telefonickej dotaz nekam vejs a s udivem se dozvedela, ze tu castku mel taky zkasirovat postak, co to dovezl. Byl jsem v Novym Bydzove prvni, kdo to zapalatil!!! Asi jsme takova dira, ze k nam nic z celnice nechodi. :lol:

Můžeš být v klidu, protože to zdaleka není jenom problém měst jako je třeba Nový Bydžov. Zrovna nedávno se tady přímo v tomto tématu o pár stránek zpátky viz tento odkaz řešil velmi podobný případ diskutéra Calypso kdy ani na hlavní poště v Ostravě nebyli vůbec v obraze pokud jde o tento poplatek. Prostě z toho byli úplní "mimoni". Jenže v Ostravě nebyli ani zdaleka tak sdílní jako u Vás na poště v Novém Bydžově a Calypsa prostě odpálkovali s tím, že to má ignorovat a teprve když sám Calypso kontaktoval přímo proclívací poštu v Praze tak se věci daly do pohybu. :wink:

Problém neznalosti tohoto nového poplatku je tedy zřejmě obecný. Tento poplatek totiž Česká pošta zavedla teprve od 1.1.2011. Do té doby se nic takového neúčtovalo a tak s tím pracovníci pošt nejsou seznámeni a nemají s tím žádnou zkušenost z minulosti. Vedoucí pošt sice dostávají pravidelná oznámení o nových předpisech i o zavedení poplatků a měli by podle toho poučit své podřízené jenže to by byl příliš idealistický pohled na věc. V reálu ty oběžníky skoro nikdo nečte a tak potom skoro nikde nemají dost informací a jsou z toho "mimoni". :D
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1146 Příspěvek od Celeron »

No hlavne ze me taky neodpalkovali a vydali potvrzeni o zaplaceni. Uz to vidim, jak by to celni 210 predala po case nakymu vymahaci a ja kvuli 96 kackam skoncil v exekuci za peknejch par tisicovek. :evil:
Jirka
japanel
Kontaktovat uživatele:

#1147 Příspěvek od japanel »

osobne bych to az tak neresil, to potvrzeni o zaplaceni stejne nebudes vecne schovavat, povinnosti posty je poplatek vybrat jeste nez ti balik vydaji, je to zkratka neco jako dobirka, tudiz vymahat by to mohli tak akorat po postakovi, ktery tech 96Kc nevybral a teoreticky je ztopil.
dafson

#1148 Příspěvek od dafson »

tak mi dnes prisel balicek nahradnich dilu objednane z Infinity hobby a zatim na muj udiv BEZ CLA.
Drondys

#1149 Příspěvek od Drondys »

dafson píše:tak mi dnes prisel balicek nahradnich dilu objednane z Infinity hobby a zatim na muj udiv BEZ CLA.

Proč údiv ? To, že balíky nepřesahující limit procházejí jako proclené a přitom BEZ CLA i BEZ DPH je samozřejmé a to, že i balíky přesahující limit procházejí jako proclené a přitom taktéž BEZ CLA i BEZ DPH je zas běžné tj. nic neobvyklého, protože celníci to berou jenom namátkou jak už jsem tady dříve psal. :wink:
krtek2k

#1150 Příspěvek od krtek2k »

však za to buďme rádi
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
dafson

#1151 Příspěvek od dafson »

vsak sem rad Drondysi jen sem cekal ze aspon zpocatku budou rejzovat na clu a pak ze to opadne ale pokud to pujde takhle a bude se platit jen namatkove bude to super -))
Drondys

#1152 Příspěvek od Drondys »

dafson píše:vsak sem rad Drondysi jen sem cekal ze aspon zpocatku budou rejzovat na clu a pak ze to opadne ale pokud to pujde takhle a bude se platit jen namatkove bude to super -))

Z jakého počátku a proč na CLU ??? 8O

1. Jednak zákon o změně DPH, ve kterém je stanoven nový limit 22 Euro pro DPH nezačíná platit od 1.3.2011, ale až od 1.4.2011 což je až za měsíc.

2. Navíc se to snížení limitu vůbec netýká CLA, ale jen DPH tj. limit pro CLO zůstává i nadále na 150 Eurech.

3. K dovršení všeho se za hračky a modely pro osobní potřebu žádné CLO neplatí. Připadá tedy v úvahu jen to DPH a až od 1.4.2011 tedy zhruba za měsíc. :wink:
Pepe_Lopez
Kontaktovat uživatele:

#1153 Příspěvek od Pepe_Lopez »

Ovšem jsi zapoměl podotknout, že to CLO dělá prd proti 20% DPH, takže zas takovej důvod k jásotu tu není.
I pád je druh přistání .... když tak o tom přemýšlím ... ... přistál já jsem někdy vůbec normálně?Můj hangárOptic 6 Sport - 40 MHz/50 kanál, Optic 6 - Assan // 40 MHz/50 kanál
dafson

#1154 Příspěvek od dafson »

Drondys: Tak sory :oops: jasne ze mam na mysli DPH ale pravda je ze sem o mesic napred ted sem za vola :wink:
krtek2k

#1155 Příspěvek od krtek2k »

např. obyč airmail(registered):
V něděli leftlo hong-kong
Ve čtvrtek zvonil pošťák.
--jen snad 14dní trvalo od zaplacení po odlet z HK
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“