FrSky Taranis - druhé pokračování

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

Re: FrSky Taranis - druhé pokračování

#1111 Příspěvek od juraj.jurej »

Skúsil by som ešte druhý Rx. (alebo inak usporiadať antény) Ja som zatiaľ taký problém nemal a lietal som s tým Rx cca 3 roky s DJT modulom vo vysielači Turnigy aj 3m vetroň.
FrSky Tandem X20
Standa Stuchlý

#1112 Příspěvek od Standa Stuchlý »

kozlik327 píše:o druhou hlášku jsem se raději nepokoušel,větroň se vypnul a já se vracel zpět. Další dny se to opakovalo zhruba ve stejné výšce.Anténa je orientovaná tak jak má být,nejsem začátečník.

" 650m výšky, cca 200m daleko" to je nějakých 680m vzdálenost. Hláška při 45% signálu je v pořádku. Udělej si pokus na zemi, nejlépe někde na kopci. Uvidíš, že i na 10% budeš ještě řídit.
Pokud nechceš poslouchat hlášky na 45%, klidně si nastav nižší, nebo si vyměň anténu na vysílači. Já to udělal a mám pokoj. Na 45% jsem se ještě v moc metrech nedostal. :D
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#1113 Příspěvek od RCStudio »

Dle me je to moc brzo.
To by se nemelo dit na 700m.
Budto ruseni prostredi, ruseni z modelu, problemy s antenou - dokonce jsme ted diagnostikovali u klienta ze jedna z anten zlobi a jeji vymena vse vyresila.
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
mab
Kontaktovat uživatele:

#1114 Příspěvek od mab »

kozlik327 píše:Ještě k dosahu Taranise ,při vleku do 650m výšky, cca 200m daleko první hláška :nízký signál,RSSI nastaven na 45,přijímač D8RIIplus, antény vyvedeny zespodu ven z trupu od sebe 90stupňů!Dost mě to překvapilo,u přijímače je uveden dosah 1500m,takže asi Taranis na tom s dosahem nebude nějak špičkově?

Kozlika náhodou znám a tak to od něj asi schytám až se potkáme ale nemůžu jinak.

Vážně už mi vadí tyhle bláboly. Co se mě první zeptá někdo, kdo se zajímá o Taranise, potažmo FrSky? No samozřejmě dosah - já jsem někde četl/slyšel ...atd a těžko se rozmlouvá, že je to blbost.

Většina FrSky přijímačů má udávaný dosah >1.5km (Full Range) a to je prostě pravda, smiřte se s tím!
Pokud takový dosah nemáte, tak je něco špatně právě u vás, namátkou - umístění anten přijímače nebo vysílače, vadný přijímač, jeho anténa, studeňák, přerusený koax, nebo neco podobného a to samé u vysílače. Taky nezapomeňte, že to "ťuknutí" může být od prachsprostého zastínění antén trupem, křídly, baterií, prostě čímkoliv. Dejte si na vypínač nepřetržité hlášení rssi a uvidíte.

Jen pro příklad, u mého f5j i f3j mám od náběžky po špičku asi kevlarový trup a v něm pohozené antény souhlasně s osou trupu (prostě pohozené). S tímto 3,8m větroněm běžně bývám i 1km daleko, výšky mě moc neberou, takže ~300m a zezačátku jsem měl na přepínači hlášení signálu, při každé otočce v závislosti na poloze letadla se to mění klidně i o 15db, ale nikdy mi to nehlásilo nízký signál (v obou trupech x8r). Stejně pohozené mám antény i v menších poletuchách, se kterými nelétám tak daleko, ale i tak je to pěkných pár stovek metrů a taky žádný problém. Namátkou minicorado (x8r), thowt (d4r-II), čejka (x6r)

Takže u mě anténa na vysílači vodorovně se zemí a v modelech vzhledem k jejich zaměření většinu doby taky vodorovně se zemí. Ale i když si dám trošku akrobačky při vyklesávání, tak ani pípnutí.
x9d, x-lite pro a pár poletuch
kozlik327

#1115 Příspěvek od kozlik327 »

pro mab,nic neschytáš!Zatím jsem tak vysoko nelétal a v podstatě mi to hlášení nevadí,stejně je ta vlečná tak akorát k vidění,takže toho využiju k pokynu vypnutí větroně!
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#1116 Příspěvek od juraj.jurej »

Súhlasím s "mab" FrSky ACCST systém je odskúšaný a spoľahlivý. Deklarovaný min. dosah aj určite má. Rôzne testy modelármi to aj potvrdili. Takže tam nieje pochyb. (tade cesta nevedie) Už keď treba hľadať chybu niekde inde.
FrSky Tandem X20
Standa Stuchlý

#1117 Příspěvek od Standa Stuchlý »

měl bych dotaz. Potřeboval bych, aby mi při aktivaci přepínače SE do určité polohy signál na daném kanálu přijímače pulzoval. Dá se to nějak nastavit? Nic jsem ve funkcích nenašel.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#1118 Příspěvek od lubo1 »

juraj.jurej píše:Súhlasím s "mab" FrSky ACCST systém je odskúšaný a spoľahlivý. Deklarovaný min. dosah aj určite má. Rôzne testy modelármi to aj potvrdili. Takže tam nieje pochyb. (tade cesta nevedie) Už keď treba hľadať chybu niekde inde.

..... Ale kde.....
Mám podobný problém. Niektoré prímače mám na. 600 m signál 55db a 50m nad hlavou sa spustí hláška RSSI critical.....
....a. teraz. babo raď....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#1119 Příspěvek od juraj.jurej »

Stiahol som si napr. tento LUA script: http://rcsettings.com/index.php/viewdow ... try-screen

Ako ho správne použiť? (nainštalovať) Skopírujem ho na SD kartu (rozbalený) do priečinku ,Lua, a mal bi som to nájsť v telemetrických obrazovkách?
Nemáte niečo podobné aj na FAS 40?
FrSky Tandem X20
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#1120 Příspěvek od juraj.jurej »

..... Ale kde.....
Mám podobný problém. Niektoré prímače mám na. 600 m signál 55db a 50m nad hlavou sa spustí hláška RSSI critical.....
....a. teraz. babo raď....[/quote]

Pokiaľ máš anténu na Tx orientovanú vertikálne tak nad hlavou môže byť znížený signál. Pokiaľ nie skúsil bi som iné rozmiestnenie antén aj Rx (keď aj náhodne len tak na skúšku) trochu s tým polaborovať. Samozrejme doporučujem mať nahratý najnovší soft. v Rx aj v module Tx.(prípadne preinštalovať) Pokiaľ to robí s každým Rx tak bi som skúsil vymeniť anténu na rádii. Ak ani to nepomôže vymeniť interný RF modul, ale najskôr bi som vyskúšal extérny XJT modul či to pomôže (od niekoho si požičať)
http://www.modelarstvoimi.sk/frsky-tara ... kt/6662/20
A potom už neviem! :oops: Mne sa tak blízko hlási iba D6FR, ale ten neriešim mám ho iba do EPO samokrídla a je známi so slabším dosahom (a ani neviem čo je tam za soft a už ho aj stiahli z výroby)
FrSky Tandem X20
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#1121 Příspěvek od juraj.jurej »

Standa Stuchlý píše:měl bych dotaz. Potřeboval bych, aby mi při aktivaci přepínače SE do určité polohy signál na daném kanálu přijímače pulzoval. Dá se to nějak nastavit? Nic jsem ve funkcích nenašel.

Nerozumiem, ako pulzoval, pravidelne sa spínal (dal impulz na určitú dobu) na niektorí kanál?
FrSky Tandem X20
Standa Stuchlý

#1122 Příspěvek od Standa Stuchlý »

ano, aby dal signál na určitou dobu. Popíšu důvod.

Použil jsem z vadného serva elektroniku pro spínání ledky. Funguje to, svítí to , ale potřeboval bych, aby to blikalo. Nechci k tomu přidělávat další elektroniku. Proto potřebuji nastavit vysílač tak, Aby ten blikač nahradil, pokud to jde. Něco, jako maják.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#1123 Příspěvek od juraj.jurej »

Použil jsem z vadného serva elektroniku pro spínání ledky. Funguje to, svítí to , ale potřeboval bych, aby to blikalo. Nechci k tomu přidělávat další elektroniku. Proto potřebuji nastavit vysílač tak, Aby ten blikač nahradil, pokud to jde. Něco, jako maják.[/quote]

Vytvor si log. spínač napr. L1 a zadaj funkciu Timer a potom dva časi (dĺžky bliku) Hodnota 1, 2
Tento spínač daj ako zdroj do kanálu kde to potrebuješ a zvoľ spínač SE v požadovanej polohe. :wink:
Naposledy upravil(a) juraj.jurej dne pon 13.07.2015 10:43, celkem upraveno 3 x.
FrSky Tandem X20
Lark

#1124 Příspěvek od Lark »

Nebo použij samoblikající LED. http://www.gme.cz/led-blikajici
Standa Stuchlý

#1125 Příspěvek od Standa Stuchlý »

juraj.juraj díky za návod, už to funguje. Skoušel jsem to jak si popisoval, ale neměl jsem ve vstupech navolený zdroj. Taranis je nepřekonatelný.

Lark - samoblikající dioda má malou svítivost. Potřebuji výkonovou led, protože se mi větroň občas ve velké výšce ztratí a ta led jako maják dost pomůže. Mám to ověřené.
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“