Napíšu něco o tom, jaké jsou mé zkušenost a dovolil bych si vás poprosit o váš názor, co si o tom myslíte.
Jsem v teď na Novém Zélandu. Cestou domů budu cestovat přes jihovýchodní Asii, suvenýry nasbírané při mé cestě a některé osobní věci jsem si tak zaslal domů v balíku. Jsou to tedy věci, za které jsem již DPH zaplatil v Čr, případě jsem již příslušnou daň zaplatil v kupní ceně na Novém Zélandu.
Celní hodnota balíku byla určena částkou 2885,- Kč. Clo vyměřeno nebylo. DPH byla vyměřena ve výši 577,- Kč. Česká pošta si za zastupování nechala zaplatit 180,- Kč + 22,- Kč poplatek za složenku. Celkem tedy 779,- Kč.
Zaráží mě, že plná moc pro udělení zmocnění České pošty pro zastupování adresáta v celním řízení byla adresátovi k podpisu doručena až po skončení tohoto celního řízení a adresátem nebyla podepsána
Dle mého výkladu právních předpisů byl můj balík neobchodní povahy a proto bylo na místě osvobození také od DPH (příslušnými ustanoveními právních předpisů tu zatím nebudu zbytečně můj příspěvek prodlužovat).
Česká pošta tak zastupovala bez zmocnění a navíc ještě špatně, neboť nachala na zásilku vyměřit DPH, přestože mělo dojít k jejímu osvobození od DPH.
Co si o tom myslíte?
Chápu, že dojde k vyměření DPH na např. zboží zakoupené v online obchodech (př. v USA), kde nakupující ždánou DPH nezaplatil a tak si DPH přihodí jeho domovský stát. Ale nechápu, proč bych měl platit DPH za osobní věci a drobné suvenýry, za které jsem již jednou daň při jejich nákupu zaplatil ať už v ČR nebo v jiné zemi mimo EU atd atd.