Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
Drondys

#1111 Příspěvek od Drondys »

Jetson píše:V podstatě je mi to jedno. Čekám na zamítnutí reklamace a jdu po žebříčku státní správy výš. Systém, kde mám platit za podezření, odmítám přijmout.

Je dobré, že se najde někdo kdo si to nenechá líbit. Držím palec. Dej tady pak vědět jak to bude pokračovat.
Proptik

aa

#1112 Příspěvek od Proptik »

adsa
hemis

#1113 Příspěvek od hemis »

Tak dnes prisla odpoved z čoi psal jsem ji oheldne toho jak čp zatsupuje bez plne moci .,.
Zde odpověd:

Kód: Vybrat vše

Vážený pane,

k Vašemu podání sdělujeme, že jeho předmět do kompetence České obchodní

inspekce nepatří, a proto jsme je postoupili k vyřízení věcně a místně příslušnému orgánu

Český telekomunikační úřad, Sokolovská 219, 180 00 Praha 8,

podatelna@ctu.cz,

který Vás bude dále informovat.
Proptik

DPH na balík neobchodní povahy

#1114 Příspěvek od Proptik »

Napíšu něco o tom, jaké jsou mé zkušenost a dovolil bych si vás poprosit o váš názor, co si o tom myslíte.

Jsem v teď na Novém Zélandu. Cestou domů budu cestovat přes jihovýchodní Asii, suvenýry nasbírané při mé cestě a některé osobní věci jsem si tak zaslal domů v balíku. Jsou to tedy věci, za které jsem již DPH zaplatil v Čr, případě jsem již příslušnou daň zaplatil v kupní ceně na Novém Zélandu.

Celní hodnota balíku byla určena částkou 2885,- Kč. Clo vyměřeno nebylo. DPH byla vyměřena ve výši 577,- Kč. Česká pošta si za zastupování nechala zaplatit 180,- Kč + 22,- Kč poplatek za složenku. Celkem tedy 779,- Kč.

Zaráží mě, že plná moc pro udělení zmocnění České pošty pro zastupování adresáta v celním řízení byla adresátovi k podpisu doručena až po skončení tohoto celního řízení a adresátem nebyla podepsána :lol:

Dle mého výkladu právních předpisů byl můj balík neobchodní povahy a proto bylo na místě osvobození také od DPH (příslušnými ustanoveními právních předpisů tu zatím nebudu zbytečně můj příspěvek prodlužovat).

Česká pošta tak zastupovala bez zmocnění a navíc ještě špatně, neboť nachala na zásilku vyměřit DPH, přestože mělo dojít k jejímu osvobození od DPH.

Co si o tom myslíte?

Chápu, že dojde k vyměření DPH na např. zboží zakoupené v online obchodech (př. v USA), kde nakupující ždánou DPH nezaplatil a tak si DPH přihodí jeho domovský stát. Ale nechápu, proč bych měl platit DPH za osobní věci a drobné suvenýry, za které jsem již jednou daň při jejich nákupu zaplatil ať už v ČR nebo v jiné zemi mimo EU atd atd. :?
powder
Kontaktovat uživatele:

#1115 Příspěvek od powder »

powder píše:
Drondys píše:...Pokud byste měl problémy s vydáním zásilky pak může poplatky zaplatit, ale doporučuji si nechat od vedoucí lokální pošty napsat potvrzení o tom, že by zásilka nebyla vydána bez zaplacení zmíněných poplatků a následně podat podnět na ČOI

Tak jsem šel dnes na poštu informačně posilněn, ale stejně mě po půl hodině semleli ;-)
Přestože jsem nepodepsal žádnou plnou moc opravňující ČP k provedení deklarantských služeb, trvali na zaplacení CLA+180Kč+22Kč; jinak mi balík prý nemohou vydat.
Vedoucí pošty rezolutně odmítla možnost vydání potvrzení o tom, že by zásilka nebyla vydána bez zaplacení zmíněných poplatků... Mohl jsem jedině balík i na dále nechat na poště a svou stížnost/požadavek předat na sklad.praha120@cpost.cz nebo tel. 257 019 301
Vedoucí mě také ujistila, že žádná další komunikace mezi její pobočkou a poštou Praha 120 probíhat nebude a dále jako prostředník musím vystupovat já.
To mě dorazilo :-| Takže jsem poslušně zaplatil, plnou moc NEpodepsal a balíček si přinesl domů...

Stejně jako je uvedeno výše - přišlo mi dnes vyjádření k
Věc: Podnět - Zasílám podnět k prošetření porušení zákona Českou poštou

Zpráva:
Česká pošta porušila zákon č. 280/2009 Sb. (daňový řád) v aktuálním znění viz § 27 a dále na něj navazující v tom smyslu, že bez mého svolení tedy bez mnou udělené plné moci provedla úhradu DPH stanoveného celním úřadem vůči mé zásilce č. RR974230650VV čímž mi zabránila využít práva na určení zástupce dle zmíněného zákona a navíc mi naúčtovala poplatky 180 Kč doplatné (služby deklaranta) a 22 Kč (cena za složenku) s tím, že pokud bych poplatky nebo DPH neuhradil přímo České poště, nebyla by mi vydána zásilka. Měl jsem v úmyslu vyřídit si odbavení zásilky osobně nebo prostřednictvím mne zastupujícího rodinného příslušníka přímo na příslušném celním úřadě s tím, že bych uhradil DPH buď v hotovosti přímo na pokladně celního úřadu nebo bezhotovostně na účet celního úřadu aniž bych musel platit zmíněné poplatky České pošty. Tímto Vás žádám o prošetření této záležitosti.

odpověď:
Postoupení podání
Vážený pane,
k Vašemu podání sdělujeme, že jeho předmět do kompetence České obchodní
inspekce nepatří, a proto jsme je postoupili k vyřízení věcně a místně příslušnému orgánu

Český telekomunikační úřad, Sokolovská 219, 180 00 Praha 8,
podatelna@ctu.cz,
který Vás bude dále informovat.
S pozdravem
Ing. Ivan Kruliš, MBA
strycArtus
Kontaktovat uživatele:

Re: DPH na balík neobchodní povahy

#1116 Příspěvek od strycArtus »

Proptik píše:Cestou domů budu cestovat přes jihovýchodní Asii, suvenýry nasbírané při mé cestě a některé osobní věci jsem si tak zaslal domů v balíku. Jsou to tedy věci, za které jsem již DPH zaplatil v Čr, případě jsem již příslušnou daň zaplatil v kupní ceně na Novém Zélandu.

Tak jsi první, který se přiznal k tomu, že zaplatil DPH za "vlastní špinavé prádlo", které si poslal balíkem domů, aby ho nemusel tahat letadlem.
Asi by to chtělo, aby doložili co všechno bylo zatíženo DPH a pokud máš od takových věcí doklady z česka, pak to prohnat médii.
Ukazuje to na nedonalost zákona a na stupiditu počínání ČP jako celního deklaranta, který navíc neustále porušuje zákon.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#1117 Příspěvek od TomasC »

Zde bych byl opatrný.
Když jsme se vraceli z mistrovství světa a na Ruzyni vlastně všechno končilo, tak nás těsně před opuštěním zóny zastavila celnice s tím, co máme v té velké žluté krabici.
Obrázek
"6 leteckých modelů".
A kdepak jste je koupili??? kolik stojí??? atd...

Po chvíli vysvětlování jsme našli papír, kde byla platba za přepravu bedny Praha - Chicago a to ji uklidnilo. Nicméně doporučila mít na všechno doklady, kde bylo koupeno a kdy vyvezeno.
Vysílaček v kufru si nevšímala.

P.S. Taky se mi na poštu přišlo DHP 350,- + 180,- + 22,-. V klidu jsem zaplatil. To, že jsem nemusel na poštu 120 za to určitě stálo.
Drondys

Re: DPH na balík neobchodní povahy

#1118 Příspěvek od Drondys »

Proptik píše:Napíšu něco o tom, jaké jsou mé zkušenost a dovolil bych si vás poprosit o váš názor, co si o tom myslíte.

Jsem v teď na Novém Zélandu. Cestou domů budu cestovat přes jihovýchodní Asii, suvenýry nasbírané při mé cestě a některé osobní věci jsem si tak zaslal domů v balíku. Jsou to tedy věci, za které jsem již DPH zaplatil v Čr, případě jsem již příslušnou daň zaplatil v kupní ceně na Novém Zélandu.

Celní hodnota balíku byla určena částkou 2885,- Kč. Clo vyměřeno nebylo. DPH byla vyměřena ve výši 577,- Kč. Česká pošta si za zastupování nechala zaplatit 180,- Kč + 22,- Kč poplatek za složenku. Celkem tedy 779,- Kč.

Zaráží mě, že plná moc pro udělení zmocnění České pošty pro zastupování adresáta v celním řízení byla adresátovi k podpisu doručena až po skončení tohoto celního řízení a adresátem nebyla podepsána :lol:

Dle mého výkladu právních předpisů byl můj balík neobchodní povahy a proto bylo na místě osvobození také od DPH (příslušnými ustanoveními právních předpisů tu zatím nebudu zbytečně můj příspěvek prodlužovat).

Česká pošta tak zastupovala bez zmocnění a navíc ještě špatně, neboť nachala na zásilku vyměřit DPH, přestože mělo dojít k jejímu osvobození od DPH.

Co si o tom myslíte?

Chápu, že dojde k vyměření DPH na např. zboží zakoupené v online obchodech (př. v USA), kde nakupující ždánou DPH nezaplatil a tak si DPH přihodí jeho domovský stát. Ale nechápu, proč bych měl platit DPH za osobní věci a drobné suvenýry, za které jsem již jednou daň při jejich nákupu zaplatil ať už v ČR nebo v jiné zemi mimo EU atd atd. :?

Osobní věci neposílat v balíku ze zemí mimo EU, protože se to pak prakticky nedá doložit a tudíž Vám na to mohou napařit DPH.

Pokud například cestujete po EU a pak vyjíždíte mimo EU tak případné osobní věci i suvenýry poslat do ČR z jiné země EU ještě předtím než vyjedete mimo EU. V rámci EU se na zásilku nevztahují žádné celní formality ani se na ni nestanovuje DPH.

To co vyvážíte mimo EU v zavazadlech napsat do celního prohlášení před opuštěním EU a nechat si to potvrdit od celníků na výstupu z EU jako vývoz a při návratu je pak osvobozeno to co bylo uvedeno v prohlášení jako vyvezené + navíc jsou ještě vysoké limity na další v zavazadlech při návratu ze zemí mimo EU dovážené věci.

Jakmile už jste mimo EU je vhodné si suvenýry ukládat do zavazadel a přivést si je do ČR osobně v zavazadlech, protože v takovém případě jsou limity pro DPH i CLO mnohem vyšší, a to 300 EUR na osobu a pokud se do ČR vracíte letadlem pak dokonce až 430 EUR na osobu s
výjimkou alkoholických výrobků, parfémů, toaletních vod, tabáku a tabákových výrobků, na které jsou stanoveny množstevní limity viz tento odkaz.

Pokud nakupujete zboží osobně v obchodech mimo EU v takovém případě máte postupovat dle pravidel tzv. Tax Free Service (pro účel vrácení DPH) viz tento odkaz na popis jak se má postupovat.

Můžete podat žádost na celní úřad o změnu, prominutí či vrácení vyměřených celních poplatků (ať už jde o DPH nebo o CLO) nebo jejich částí dle postupu uvedeného viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud zjistíte, že bylo něco vypočteno špatně nebo s tím nebudete souhlasit, ale jestli Vám to uznají to opravdu nevím a zřejmě budete mít problém to zpětně doložit.
CharlieCh

#1119 Příspěvek od CharlieCh »

CharlieCh píše:Toto je fakt tak nehorázný dordel a vyděračství...co by na to řekl ombucman?

Z DealExtreme objednané hodinky za 16 doláčů chtějí doložit, přestože deklarovaná hodnota přesně odpovídá průvodce a díky tomu zase po mně bude ČP chtít další peníze doslova za hovno navíc. Mám ten pocit, že zde ruka ruku myje a úřední byrošiml (se) vesele řehtá (nám všem přímo do ksichtu), nebo spíš oslíček se otřásá a z nás padají peníze za službu, kterou jsme si neobjednali a dle zákona ani (dle mě) nemůže být poskytnuta, neboť suma nepřevyšuje 22E.

Klidně bych platil za manipulaci, pokud by byla zásilka špatně deklarovaná atd, ale abych platil jenom proto, že se někomu něco nezdá, tak to mi přije jako do nebe volající zvůle a arogance.

CharlieCh píše:Takže, pokud dokládám, že zásilka skutečně stojí 16 dolarů, tak vlastně nemusím posílat plnou moc, že? A jsem zvědav, co za to budou chtít navíc...

Takže, dnes přišel balíček, mají štěstí že bez DPH, ale hlavně jsem jim neposlal plnou moc, zato s doplatkem 96 Kč. Takže ta pošta si fakt dělá, co chce, ale hlavně z nás tahá neoprávněně prachy za nic. PARCHANTI.
Drondys

#1120 Příspěvek od Drondys »

CharlieCh píše:Takže, dnes přišel balíček, mají štěstí že bez DPH, ale hlavně jsem jim neposlal plnou moc, zato s doplatkem 96 Kč. Takže ta pošta si fakt dělá, co chce, ale hlavně z nás tahá neoprávněně prachy za nic. PARCHANTI.

Pokud je celní deklarace na balíku vyplněna správně pak je tento případ přesně vhodný k tomu co jsem už dříve zmínil. Doporučuji si toto od České pošty nenechat líbit a postupovat takto:

1. Poslat dotaz na celní úřad podatelna194100@cs.mfcr.cz v tom smyslu, zda doložení dokumentů k příslušné zásilce, u které byla bezchybně vyplněna celní deklarace bylo požadováno celním úředníkem nebo zda to byla pouze vlastní iniciativa pracovníků České pošty.

2. Pokud se ukáže, že o to žádali pracovníci České pošty pouze z vlastní iniciativy a žádný celní úředník je o to nežádal, pak podat stížnost na ČTÚ podatelna@ctu.cz v tom smyslu, že Česká pošta zneužila svého postavení celního deklaranta a vyžadovala k zásilce doklady i v případě kdy to vůbec nebylo nutné tedy i když byly průvodní doklady k zásilce naprosto v pořádku, čímž došlo nejen ke zbytečnému zdržení zásilky, ale navíc i k naúčtování poplatku 96 Kč. Doporučuji současně požadovat vrácení tohoto poplatku. K této stížnosti doporučuji přiložit veškeré doklady, které budou k dispozici a udělat i fotografii celního prohlášení na balíku plus samozřejmě přiložit i kopii toho vyjádření od celního úřadu.

3. Kromě toho by bylo vhodné tento případ zmedializovat a poukázat tím na fakt, že Česká pošta zneužívá svého postavení celního deklaranta k neoprávněnému vybírání poplatků 96 Kč.
krtek2k

#1121 Příspěvek od krtek2k »

Co se mi stalo:
Čekám přes měsíc z BOCABEARINGS.COM bublinkovou obálku s 5 ložisky.
Včera přijela balíková pošťačka že mám balíček. Po pěti minutách hledání v autě odvětila, že se s tím staví odpo , nebo zítra. Dnes nic, tak jsem volal na poštu. A prý jsem měl rekomando z USA , jenže tam prý "nebyla data" , a oni tady nemůžou nic vymýšlet , a že to poslaly znovu na poštu 120. Když jsem odvětil , že tomu nerozumím, a že na poště 120 to teď hnilo 4 týdny , paní Langerová povídala, že tam bylo napsáno "vybrat clo" , ale nebylo kolik a tak to poslala zpátky na poštu 120.
Bych blyl z těch pitomců tam.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#1122 Příspěvek od koulinek »

krtek2k píše:Co se mi stalo:
Čekám přes měsíc z BOCABEARINGS.COM bublinkovou obálku s 5 ložisky.
Včera přijela balíková pošťačka že mám balíček. Po pěti minutách hledání v autě odvětila, že se s tím staví odpo , nebo zítra. Dnes nic, tak jsem volal na poštu. A prý jsem měl rekomando z USA , jenže tam prý "nebyla data" , a oni tady nemůžou nic vymýšlet , a že to poslaly znovu na poštu 120. Když jsem odvětil , že tomu nerozumím, a že na poště 120 to teď hnilo 4 týdny , paní Langerová povídala, že tam bylo napsáno "vybrat clo" , ale nebylo kolik a tak to poslala zpátky na poštu 120.
Bych blyl z těch pitomců tam.

Jo to se bohužel stává že balík "předěhne" dokumentaci, ale né v tak extrémní podobě co potkalo tebe, spíš si poleží na dodací poště než ho průvodní dokumentace zase "doběhne"
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
ladavalek

#1123 Příspěvek od ladavalek »

Tak konecne vcera me dosel balik z HK. Objednavka byla udelana 1.4. za 48 dolaru. Zadne clo, jen DPH + poplatek 180 Kc.
strycArtus
Kontaktovat uživatele:

#1124 Příspěvek od strycArtus »

ladavalek píše:Tak konecne vcera me dosel balik z HK. Objednavka byla udelana 1.4. za 48 dolaru. Zadne clo, jen DPH + poplatek 180 Kc.

u těch levných balíčků je to výpalný paráda, skoro vyšší než DPH
ladavalek

#1125 Příspěvek od ladavalek »

strycArtus píše:
ladavalek píše:Tak konecne vcera me dosel balik z HK. Objednavka byla udelana 1.4. za 48 dolaru. Zadne clo, jen DPH + poplatek 180 Kc.

u těch levných balíčků je to výpalný paráda, skoro vyšší než DPH

urcite vyssi, DPH bylo 127 a poplatek 180, husty
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“