HC3-SX bezpádlo - zkušenosti (záchranná stabilizace)

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Zamčeno
Zpráva
Autor
tomasvrx1
Kontaktovat uživatele:

Re: HC3-SX bezpádlo - zkušenosti (záchranná stabilizace)

#1081 Příspěvek od tomasvrx1 »

========================
T-8FG,GOBLIN 700 HPS-HC3sX,Diablotin XL,Eagle foto http://tomasvrx1.rajce.idnes.cz/
tomasvrx1
Kontaktovat uživatele:

#1082 Příspěvek od tomasvrx1 »

[quote="tomas.cepecha"]Takže dneska jsem si hrál opět s vrtulkou, ani po 8 baterkách žádná změna, prostě na jednu stranu zasekává parádně, na druhou se po zastavení vrátí cca 10cm.
Za to hlava, tam se mi to povedlo asi na jedničku, chodí krásně, všechno se chovalo tak, jak ve videonávodu a po třech baterkách 15 vzletech jsem měl nastaveno k mojí spokojenosti, zítra jdu naletiště a nastavím ještě konstantnost piruet a záchranu a snad se budu těšit s pěknýho lítání. Až jednou potkám Pavla, tak ho poprosím, aby na vrtulku a chování ocasu kouknul, dál to asi řešit nebudu.

Tvůj problém musí být mechanického rázu, ložisko v gripu, smykací ložiso, utažení páky smykátka, Chodí ti ložiska i pod zátěží lehce?!! ( roztočit vrtulku bez hlavních listů a rukou hýbat táhlem, POZOR DRŽET VRTULNÍK. To není jinak možné !! Nebo servo. Vrtulka na HC chodí jak nikde jinde na 1*
POŘÁDNĚ a velmi důkladně projdi mechaniku vrtulky. Zda li chodí vše na 100% a lehce. Vypadá to jako by ti něco chodilo se zvyšeným odporem. Odkud jsi?
T-8FG,GOBLIN 700 HPS-HC3sX,Diablotin XL,Eagle foto http://tomasvrx1.rajce.idnes.cz/
tomas.cepecha

#1083 Příspěvek od tomas.cepecha »

Zítra zkusím sundat ty listy a zkusím to, jinak se všechno zdá 100% je to nový vrtulník 60 letů. Zítra dám vědět, jak to dopadlo. Jinak jsem z Jablonce nad Nisou.
tomas.cepecha

#1084 Příspěvek od tomas.cepecha »

Tak jsem to roztočil bez hlavních listů, sundal jsem kloubek z ocasního serva a za asistence roztočil, téměř jsem s vrtulkou nemohl hnout, nevím do jaký míry to způsobují listy a do jaký případná chyba v systému vrtulky. Teď koukám, že servo má 2,5kg na cm, páku mám 1 cm, a abych udělal na listech menší výchylku, tak jsem určitě tlačil víc jak 2,5 kila. Takže problém asi může být ve vrtulce.
tomasvrx1
Kontaktovat uživatele:

#1085 Příspěvek od tomasvrx1 »

OK výborně !! To že je vrtulník nový to nic neznamená :wink: Rozdělej gripy a vyndej ložiska a slož to PODLE MANUALU ZPĚT ale nejprve se podívej na kvalitu ložisek!!!!! Jestli chodí 100% volně !! Zaměř se na AXIALNÍ ložiska!!!, polož je na stůl, přilož na něj TLAKEM prst a v ose otáčení prst otáčej do prava a do leva, ložisko musí jít 100% lehce, bez náznaků jakoby zadrhávání, pokud sebemín ucítíš že není něco vpřádku a že to nechodí 100% hladce je to špatné ložisko. Ty síly když je to roztočené, tak jsou ubrovské a chyba se mnohonásobně víc projeví.To může být na 95% tvůj problém. Až budeš dávat zpět AXIÁLNÍ ložiska, tak se podívej do manuálu, jak to ložisko usadit. Jedna polovina axiálního ložiska bude mít vnitřní průměr díry vědší ,druhá menší. Myslím že menší průměr díry v ložisku jde blíž k listu vrtulky. TOTO Je velmi důležité !!! Pokud nebudeš mít ložisko se shodnýmy průměry pak to je jedno.pokud ale ne tak na to velký pozor. Chodilo by ti to špatně.
Pokud to bude ok. Může ti tam chybět dilatační podložka mezy ložisky,pokud tam vůbec je. Mrkni do manuálu. Jde o to že kdyby tam třeba nebyla (chyběla) tak se gripy roztočí a vzrozte odstředivá síla a gripy nepůjde pohybovat nebo velmi těžko. Nevím co máš za vrtulník a jaká je konstrukce uložení gripu na hřídelce,tak na to jukni do manuálu. Chyba musí být někde tam.. dej vědět. Co máš za heli ať to nemusím celé pročítat? :lol: Omlouvám se za pravopisné chyby, jsem unavený jdu spát :roll: číst to po sobě už nebudu :lol: až zítra :P
tomas.cepecha

#1086 Příspěvek od tomas.cepecha »

Jedná se o T-rex 500
ZeXx86
Kontaktovat uživatele:

#1087 Příspěvek od ZeXx86 »

Nejak se mi nechce verit, ze tohle je treba u kazdeho gyra delat a mit vrtulku serizenou tak, aby chodila uplne sama. Ano, pak vrtulka za letu musi zakonite fungovat na 1*. Zkouset, zda bude velka zatez pri roztocene vrtulce s listy si myslim neni idealni. Vzdyt kdyz se vrtulka nemuze pohybovat, tak tam zakonite musi byt velka sila aby ten tlak premohla. A to se za letu nedeje. Urcite je treba heli dobre slozit a prekontrolovat. Jak se psalo i nove muze byt spatne.
Naposledy upravil(a) ZeXx86 dne čtv 16.08.2012 10:44, celkem upraveno 1 x.
Spirit System
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#1088 Příspěvek od pkotatko »

ZeXx86 píše:Nejak se mi nechce verit, ze tohle je treba u kazdeho gyra delat a mit vrtulku serizenou tak, aby chodila uplne sama. Ano, pak vrtulka za letu musi zakonite fungovat na 1*. Zkouset, zda bude velka zatez pri roztocene vrtulce s listy si myslim neni idealni. Vzdyt kdyz se vrtulka nemuze pohybovat, tak tam zakonite musi byt velka sila aby ten tlak premohla. A to se za letu nedeje. Urcite je treba heli dobre slozit a prekontrolovat. Jak se psalo i nove muze byt spatne.

No, tohle povazuju trochu za nepovedenou uvahu.
Listy vrtulky jsou konstrukcne provedeny tak, ze maji zaves pobliz podelne osy. Takze pokud nastavis nejaky nabeh, tak se sily pred zavesem (nabezna hrana) a za zavesem (odtokovka) pomerne dost vyrovnaji. A pokud na stole pri roztocene vrtulce potrebujes extremni silu na i malou zmenu nabehu, co potom na to servo ? Jak chudinka ma potom rychle a presne reagovat, kdyz je vubec rado, ze to prepere ? To pak jde cela jeho rychlost do kopru. To tam muzes nasadit neco 15Kg/0,20 a budes na tom stejne. Urcite vis, ze s rostouci zatezi pada rychlost u kazdeho serva dost vyrazne na hubu.
Gyro za to nemuze. Zkus si s takto spatne fungujici vrtulkou couvat na rychlosti, pad po ocase, funnel cumakem dolu. Pak uvidis, jestli to gyro zvladne. Ja vim ze ne. Jakekoliv gyro. Ne jen HC.
Uz se mi stalo ze par mesicu skvele fungujici heli pri rychle couvacce najednou udelala "prask"a letela dal. Ale cumakem dopredu. V nastaveni se pritom nic nemenilo. Muze za to gyro ? Ne. Vzdycky nejak poskozene servo nebo mechanika vrtulky. Stacilo se ji zavenovat a zase bylo vse v poradku.
Proc treba Duzi vyrabel/vyrabi na svou heli balsove, lehke vrtulkove listy ? Prave proto, aby snizil vsechny ty dynamicke sily co tam jsou. Proc tak dobre fungujou listy od KBDD ? Mrkni se na ne.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
OPR
Kontaktovat uživatele:

#1089 Příspěvek od OPR »

A přitom řešení je tak snadné a rovnou ve dvou konstrukčních rovinách. Jen kdyby se někdo zamyslel a nebo když už se tak dnes kopíruje a obšelhává ve velkém tak se podíval jinam.

Duží je člověk kterej když něco dělal tak vše dělal tak jak se má. Bohužel je to ale taková abnormální vyjímka. :(
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#1090 Příspěvek od pkotatko »

No jasne, zapomnel jsem na "cinska zavazi". Ano to je taky moznost. Me se ale nelibi prave v tom, ze se pridava hmotnost a zatezuji loziska v gripech vic nez je nutne.
ZeXx86
Kontaktovat uživatele:

#1091 Příspěvek od ZeXx86 »

Ale predstavte si, jak by mel nekdo nastavit chod na heli HK nebo podobnem s nejhorsimi servy? Gyra s adaptivni regulaci si s tim urcite poradit musi. Ulitnuti ocasu se deje kvuli tomu, ze servo nestihne tak rychle zareagovat z nejakeho duvodu (napr. mechanickeho). Pridanim I slozky se to urcite zlepsi
Naposledy upravil(a) ZeXx86 dne čtv 16.08.2012 10:44, celkem upraveno 1 x.
Spirit System
OPR
Kontaktovat uživatele:

#1092 Příspěvek od OPR »

pkotatko píše:No jasne, zapomnel jsem na "cinska zavazi". Ano to je taky moznost. Me se ale nelibi prave v tom, ze se pridava hmotnost a zatezuji loziska v gripech vic nez je nutne.

Pokud se na to bude myslet rovnou ve výrobě a osový závěs listu se k tomu bude rovnou konstrukčně přizpůsobovat bude vše "čistě" řešeno. A bude se to líbit i Petrovi. :D

Avšak i s dobastlením se nekonaj žádný problémy s ložiskama. Toť má zkušenost. :)
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#1093 Příspěvek od pkotatko »

Ale predstavte si, jak by mel nekdo nastavit chod na heli HK nebo podobnem s nejhorsimi servy? Gyra s adaptivni regulaci si s tim urcite poradit musi. Ulitnuti ocasu se deje kvuli tomu, ze servo nestihne tak rychle zareagovat z nejakeho duvodu (napr. mechanickeho). Pridanim I slozky se to urcite zlepsi
Moc nechapu co tady chces rict.
Pokud budu mit pomale, slabe a nebo nepresne servo, tak mi nikdy nebude vrtulka fungovat dobre. At mam v regulacni smycce cokoliv mimozemskeho. To same kdyz mi servo vrtulku neutahne z duvodu nejakeho mechanickeho problemu.
U me vzdycky platilo a platit bude, ze heli MUSI byt mechanicky v NAPROSTEM poradku. Jinak se to drive ci pozdeji vymsti. Nebo si myslis, ze neco spatne vyrobeneho, slozeneho ci poskozeneho se opravi samo ? Ze se to nebude zhorsovat ? Sebelepsi gyro a sebelepsi regulace NEMA pak sanci fungovat. Muzes problem treba malinko odsunout, udelat ho mene viditelnym, ale o to vic te to pak bude stat az kvuli tomu s heli trisknes.
A ze u nove heli ? Chlape, vzdyt to jsou hracky. Levnejsi, drazsi, ale hracky. Vzal jsem novou T550 a treba zrovna vrtulku upravoval. Tu pripilovat, tu jinak tlustou podlozku atd. Pak teprve chodila vrtulka tak jak ma. A jeji serizeni, resp. nastaveni gyra potom bylo otazkou dvou kratkych startu.
Naposledy upravil(a) pkotatko dne čtv 16.08.2012 9:56, celkem upraveno 1 x.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#1094 Příspěvek od pkotatko »

OPR píše:Pokud se na to bude myslet rovnou ve výrobě a osový závěs listu se k tomu bude rovnou konstrukčně přizpůsobovat bude vše "čistě" řešeno. A bude se to líbit i Petrovi. :D
Avšak i s dobastlením se nekonaj žádný problémy s ložiskama. Toť má zkušenost. :)

Jj. Spis jsem se setkal s tim, ze vrtulka zadna zavazi nepotrebovala. Vzdycky kdyz nefungovala (s dobrym servem), tak na ni bylo neco domrseneho. Z vyroby, pri skladani a nebo provozem.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#1095 Příspěvek od OPR »

Nerad se do toho pletu ale on asi chtěl říct trošku něco jinýho. S co možná nejlepším mechanickým stavem vrtulníku sohlasí. To už psal. Ale on to bere z toho konce kdy se dívá na cca 85 - 90% konečených běžných uživatelů. Vždyť proč u toho myslet - to bolí. :D A hlavně to funguje.
Zamčeno

Zpět na „Heli - technika“