Minicorado

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zamčeno
Zpráva
Autor
Standa Stuchlý

Re: Minicorado

#1081 Příspěvek od Standa Stuchlý »

kovaco píše::roll: To ještě v té výšce vidíš?

Ion Pro není o moc větší a jde to vidět docela dobře.

Ion Pro +.jpg

Je to jen o očích. Na čtení potřebuji brýle, ale jinak to "zatím" jde.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#1082 Příspěvek od veka1 »

kovaco píše::roll: To ještě v té výšce vidíš?

.... pokud jsou vhodne podminky a splneno x dalsich veci, lze i s malym ptackem do relativne velkych vysek ( vzhleddem k rozmerum poletovadla) 8) :

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=l4ae9oASz-8[/youtube]

...a kdyz ne, pak zbyva jen lehce poletovat kolem hlavy :) :

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=iHBpFHW4upc[/youtube]

veka1
kovaco

#1083 Příspěvek od kovaco »

Vosu jsem viděl v reálu. Je zajímavý, jak je dobře vidět i v té výšce.
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
veka1
Kontaktovat uživatele:

#1084 Příspěvek od veka1 »

kovaco píše:Vosu jsem viděl v reálu. Je zajímavý, jak je dobře vidět i v té výšce.

....ta moje ,zlutocerna na videach, ma s puvodni Cizkovou usatou Vosou o rozpeti 1030mm, stejnou jenom cast nazvu a hrube rysy. 8)

Je navrzena bez ohledu na historicka pravidla v duchu VEKAstyle tj, kompozitova hlavice, zadni cast trupu a ocasky jsou doplneny tridilnym kridlem o rozpeti 1300mm, ktere je staveno klasicky(kdo chce muze ouhlikovat zebra).
Kridlo ma profil navrzeny na rozumnou pronikavost tj. ma mensi zakriveni a tloustku, nez mel profil puvodni Vosy, pritom je stavebne nenarocny na presnost ... kridlo je hrbate, jako silnicni retarder.

Vysledkem je poletucha se skoro historickym vzhledem, ale se soudobymi vykony. Navic konstrukce umoznuje stavitelum pricuchnout ke klasickym postupum zbrdlinkove stavby, papirovym potahum,vuni laku a soucasne si muzou zkusit novejsi technologie tj. zpracovat i nekolik celokompozitovych dilu.

Jednoduse.... co jsem se naucil od svych predchudcu predavam dal (aby se na ne nezapomelo) a pridavam i svou trosku do mlyna (vsak, do hrobu si to brat nebudu) :) .

Tu je par fotek z realizace prototypu :

http://veka1.rajce.idnes.cz/Vosa_2015-t ... i_plochy./
http://veka1.rajce.idnes.cz/Vosa_-_hlav ... erzi_2015/
http://veka1.rajce.idnes.cz/Vosa_2015-p ... e_kridlo./

veka1
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#1085 Příspěvek od STROHUR »

Vím jak létá původní Vosa a když vidím jak vaše vytůněná , už se těším na VEKAstyle u Fakira .
martinni

#1086 Příspěvek od martinni »

Klobouk dolů před těma přistáníma, máte to v ruce.

S MC se také pokouším o termiku a někdy to i klapne. Dá se nějak zobecnit, jak velké by se měly ve stoupáku točit zatáčky?
pepin

#1087 Příspěvek od pepin »

martinni píše:
S MC se také pokouším o termiku a někdy to i klapne. Dá se nějak zobecnit, jak velké by se měly ve stoupáku točit zatáčky?

určitě nedá, někdy chodí nízko od země malé uzké bublinky a ustředit se v nich znamená s modelem nutnost létat v hodně velkém náklonu a na vyšší rychlosti, někdy je termika i nízko u země celoplošná a at letíš kam letíš i ve vodorovném letu, nosí to všude, to je ale povětšinou termika, která pro nás modeláře s omezenou vzdáleností kam mužeme vizuelně doletět, že třeba 1O minut to nosí at letíš kam letíš a pak třeba hodinu nenajdeš nikde ani pidibublinku , všude ero tahá ocas dolu a pokud se zrovna do takového intervalu trefíš s novým větroněm při záletu, nutně dojdeš k závěru, že sis pořídil nelétavé ero.

co mi ale tak trochu hlava nebere, z jakého duvodu je třeba u modelu létaného podle vária vhodnější točit nízko nad zemí hodně utažený uzký stoupáček, kdy při zvětšení pruměru vario evidentně vadne, ale když do stejného místa a i ve stejné výšce naletí paraglidista , tak točí podstatně větší kruhy, ale stoupá mu to v pohodě taky---navíc rychleji, než model, přitom určitě jde stále o uzký stoupák, mám to vysledované z rané, kde občas s modelem dohledávám padáčkářum stoupáky, když přestane kopec nosit na vítr , jdou dolu na přistání, tam já točím nějakou pidibublinku opravdu nízko nad zemí, oni do ní naletí, já zmizím hledat jinou--co mi oči dovolí, oni chvíli točí tu oji první, kterou jsem opustil a pokud najdu jinou, mažou zase za mojim modelem, evidentně se tedy ta puvodní uzká rozpadla

ted o víkendu jsem zase takto zachránil před opětovným výšlapem na kopec jednoho padáčkáře , našel jsem postupně 3 bubliny, které ho zase dostali až nad kopec---pro mě to ale znamenalo kroužení hodně v náklonu na křídle ale jemu to táhlo nahoru i když jen kroužil o podstatně větším poloměru.
martinni

#1088 Příspěvek od martinni »

Ok díky za reakci. Jak to tak zkouším a čtu, tak jsem došel k tomu, že to chce vario, bohužel zatím nemám soupravu s telemetrií a skyasistent je dost drahý.
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#1089 Příspěvek od H1N1 »

No kdyz prejdes na soupravu s telemetrii bude ten naklad srovnatelny se skyasistentem. Napriklad futaba 14SG s unisence
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
graup15

#1090 Příspěvek od graup15 »

martinni píše:Ok díky za reakci. Jak to tak zkouším a čtu, tak jsem došel k tomu, že to chce vario, bohužel zatím nemám soupravu s telemetrií a skyasistent je dost drahý.

Drahý je relativní...hlavně je přenositelný a na rozdíl od těch různých udělátek co přenášejí vario do vysílače o několik tříd lepší.

Dám ti příklad...já mám v Coradu (najednou) jak SkyAssistanta tak i Unisens čidlo. A vždycky mi rozesměje jaký je mezi nimi rozdíl..respektive lag údaje . Někdy už jsem ustředěný podle SkyAssistanta a vario Unisens teprve začne hlásit stoupání.
Létat termika se dá i bez varia..(a velmi dobře), ale přiznejme si...s variem je to o hodně jednodušší a mnohonásobně úspěšnější.

re Pepin

Ono taky záleží na tom jestli jsi byl opravdu v místě největšího stoupání..či ne. Nezapomeň na to,že když točíš na uchu s modelem co má opadání v rovném letu např 0,8m/s...tak v náklonu 40st už to bude klidně i 1,5m/s...a ten stoupák či bublina tohle musí přebít.
Přitom parašoust na takovém náklonu netočí těsně u země...prostě se placatí na méně zhoršené opadavosti než ty. Proto to (možná) lépe vytěží. Ale víš,že ta termika je mrcha nevděčná...stačí do stoupání vletět o pár sekund později, nebo o pár metrů níže..a šmitec. Nic z toho není.
Tohle zažívám běžně i s káňaty..někdy trhnu já je, někdy oni mne...jen čáp,ten mi vytře zrak vždy :-)
pepin

#1091 Příspěvek od pepin »

graup15 píše:
re Pepin

Ono taky záleží na tom jestli jsi byl opravdu v místě největšího stoupání..či ne.

myslím, že ranou zvlášt JV-Sv už po těch letech docela znám a na ty místa, odkud to podle postavení slunce v určité denní době a závislosti na směru větru má možnost nosit nalítávám jak na křižovatky a čekám jen na zelenou, zrovna tak znám místa, kde to jen trošku nakopne --duplex , jen díky pouhému zvlnění terénu, ačkoli létám dnes už standartně na vário. v horizontrálním letu vidím nakopnutý model proti horizontu tak, jako v době předtelemetrické váriovské.

páč se tu opravdu často přemílá skyasistent, vždy jsem si lámal hlavu s tím-----jak by skyasistent dokázal vytvořit lepší termiku, než jiný vario systém.

ano. duplex--jejich první vario mi pípá ještě chvilku po vystoupání pod motorem a potlačením modelu do horizontálního letu---jako by se zpožděně dotlakovávalo ze stoupavého motorového letu---to ano, ale po ustředění --urovnání letu bere v pohodě i pidi bubliny--detekce stoupání, které stejně nemají vubec smysl se pokoušet točit v domění, že by to mohl být stoupák--nezpochybnuji bombastičnost přesnosti sky asistentu, ale když vizuelně vidím, že tam nic není, jen náhodný závan větru, což detekuje i základní vário duplex s fabrickou přednastavenou hodnotrou detekcí , no tak fakt nevim nevim :oops:

nechci to nijak zásadně rozpitvávat,jen si myslím, že netočím ty stoupáky ZÁSADNĚ mimo jejich střed---ono to pak opravdu pípá uplně jinak.

docela se mě i po pravdě Dalibore dotklo, že zminuješ možnost, že točím stoupák mimo, to si myslím že opravdu ne--samozřejmě soutěžně mít morál na to, točit nulky, nebo minimální klesák, to je už v mém případě jiný příběh, to vždy vyhraje než se trápit chut na pivo :D
Naposledy upravil(a) pepin dne čtv 28.07.2016 1:35, celkem upraveno 1 x.
pepin

#1092 Příspěvek od pepin »

graup15 píše:
re Pepin

Ono taky záleží na tom jestli jsi byl opravdu v místě největšího stoupání..či ne. Nezapomeň na to,že když točíš na uchu s modelem co má opadání v rovném letu např 0,8m/s...tak v náklonu 40st už to bude klidně i 1,5m/s...a ten stoupák či bublina tohle musí přebít.
Přitom parašoust na takovém náklonu netočí těsně u země...prostě se placatí na méně zhoršené opadavosti než ty.

vemu to zezadu---ten parašoust co mi do toho mého stoupáku naletěl se točí opravdu u země--50m, já ho točím s modelem na téměř uchu z jediného duvodu, při větším pruměru kroužení to nahoru tak netáhne.

možná ale jen klame , že padák má podstatně větší rozpětí, než muj model a i když dojem velkých kruhu, stále je polovinou křídla--padáku ve stoupáku---v každém případě padák ustředěný ve stejném stoupáku jako já s modelem stoupá ten padák rychleji.
graup15

#1093 Příspěvek od graup15 »

Čauvajs Pepine

A s jakým ,že modýlkem to hledáš ty bubliny pro parašousty??
pepin

#1094 Příspěvek od pepin »

graup15 píše:Čauvajs Pepine

A s jakým ,že modýlkem to hledáš ty bubliny pro parašousty??

dřiv většinou s 3,8m ASW, ted jsem to letěl s Nimbusem 3,6m

vysledoval jsem to ale pouze při uzkých výraznějších stoupácích.
graup15

#1095 Příspěvek od graup15 »

Aha...to lecos vysvetluje :D Priste to zkus treba necim takovym...
Přílohy
WP_20160710_16_19_03_Pro.jpg
Zamčeno

Zpět na „Elektrovětroně“