Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
renorejns

#1081 Příspěvek od renorejns »

Market86 píše:
Imm0rta1 píše:Takhle jsem to udelala ja a zatim cekam co se bude dit dal. Posilal jsem jim ty dokumenty to v pondeli. Tak snad mi ten balicek brzo propusti.

je to reakce na tu mojí zprávu? :) No já doufám, že jim to stačit bude, protože nic jiného než plnou moc a výpis z paypal účtu jim ani poslat nemůžu :/[/quote

dle mojí zkušenosti Paypal bohatě stačí, celníci to nehrotí...
Drondys

Re: zásilka ze zahraničí

#1082 Příspěvek od Drondys »

Market86 píše:ahojte, v úterý mi přišlo oznámení o tom, že mi přišla zásilka ze zahraničí a oni ji pozdrželi a chtějí k ní dokumentaci. Pročetla jsem si úvod tohoto fora, klobouk dolů před tím, kdo to psal. Opravdu skvělá práce :) Mám ale jeden dotaz, snažím se už třetí den dovolat na poštu 120, aby mi ho zodpověděli, ale telefon je pořád obsazený. Chci se zeptat, zda stačí, když na email pošty 120 pošlu podepsanou plnou moc a výpis z paypal účtu. Žádný doklad z eshopu nemám. Bude stačit pouze ten paypal??

No já doufám, že jim to stačit bude, protože nic jiného než plnou moc a výpis z paypal účtu jim ani poslat nemůžu :/

Ale můžete minimálně ještě prohlášení o účelu dováženého zboží, jehož neposkytnutí občas bývá důvodem k dalšímu zdržení zásilky.

Zřejmě jste v tom rozsáhlejším textu v úvodu viz tento odkaz přehlédla to, že v sekci Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce a v podsekci Pokud se jedná o nákup zboží jsou zmíněny tři dokumenty.

1. prohlášení o účelu dováženého zboží (je tam uveden i ukázkový příklad toho prohlášení),

2. rozpis zboží a poštovného (faktura) od prodejce např. z eshopu,

3. výpis platby z příslušného platebního systému, jehož prostřednictvím jste platili (např. bankovní účet, PayPal apod.).

Takže byste měla poslat jednak ten výpis z PayPalu (to odpovídá bodu 3.) a vytvořit ho jako PDF dokument dle postupu jak je uveden v té sekci Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce a kromě toho prohlášení o účelu dováženého zboží (to odpovídá bodu 1.) rovněž vytisknout do PDF.

Pokud jde o dokument podle bodu 2. tak ten byste mohla získat buď z emailu pokud vám ho z toho eshopu poslali jako potvrzení objednávky s rozpisem objednaných položek a nebo přímo z informací v tom eshopu, ve kterém jste nakupovala pokud tam máte založen svůj účet tj. v takovém případě by tam měl být po přihlášení v přímo v tom eshopu někde ve Vašem účtu viditelný seznamy objednávek a u příslušné objednávky i rozpis objednaných položek, a to byste si měla vytisknout a použít jako dokument odpovídající bodu 2). Řada eshopů to má tímto způsobem řešeno, ale nelze vyloučit, že některé to nemají k dispozici. Pokud to vůbec není k dispozici v takovém případě to napište a vytiskněte opět v rámci dokumentu PDF v tom smyslu, že faktora (invoice) ani rozpis objednávky není k dispozici a případně do toho PDF dokuemntu vytiskněte i stránky kde jsou uvedeny nabízené položky zboží, které jste kupovala, aby měli přehled o cenách.

Všechny zmíněné PDF dokumenty pak pošlete jako přílohy v jednom emailu na adresu sklad.praha120@cpost.cz a v textu toho emailu doplňte identifikační údaje té zásilky, které vám poslali v tom oznámení.
Naposledy upravil(a) Drondys dne čtv 09.06.2011 21:46, celkem upraveno 2 x.
Drondys

#1083 Příspěvek od Drondys »

koulinek píše:Ono to zas tak brzo nebude, já jim to posílal 19.5. a pořád nic, takže si dávají i v této fázi načas. Na telefon se dovolat nedá tak vyčkávam :)

V průběhu vyřizování mohou být zásilky zařazovány do několika pomyslných skupin v nichž se zásilky nebo informace o nich hromadí před jejich dalším zpracováním a v každé takové skupině pak mohou vznikat různé časové prodlevy. Vše je to ovšem v rámci systému České pošty viz tento odkaz na podrobnější popis k tomu.
Naposledy upravil(a) Drondys dne pát 10.06.2011 10:45, celkem upraveno 1 x.
Drondys

#1084 Příspěvek od Drondys »

renorejns píše:dle mojí zkušenosti Paypal bohatě stačí, celníci to nehrotí...

To, že to někomu projde bez problému jen s tím výpisem Paypalu rozhodně neznamená, že to projde každému. Už se tu vyskytl nejeden případ kdy bylo méně poskytnutých dokumentů, zejména chybějící prohlášení o účelů dováženého zboží, na škodu ve smyslu dalšího zbytečného zdržení zásilky. Osobně doporučuji pokud už si od někoho vyžádají dokumenty poskytnout jim kromě případné plné moci pokud ji vyžadují předem pokud možno i ty tři základní zmíněné dokumenty viz již uvedený postup jak je získat.

PS: Napsat pár řádek toho prohlášení podle toho příkladu v úvodu a vytisknout do PDF případně stránku s výpisem objednávky nebo stránky s položkami co jste nakupovali přímo z toho ehopu a to vše i s výpisem z PayPalu pak přiložit a poslat emailem není zas takový problém a doporučuji to raději udělat a neopomíjet tj. pokud možno jim nedávat zbytečnou záminku k dalšímu zdržování zásilky.

Ideální je připravit si tyto tři dokumenty předem v editovatelné podobě např ve Wordu apod. co nejdříve po zaplacení objednávky tj. ještě předem než Vás o ně požádají z pošty Praha 120 tedy když máte vše ještě v paměti. V takovém případě to obvykle zabere jen velmi krátkou dobu. Pak si je jen uložit a v případě vyžádání je máte hned k dispozici a doplníte k nim jen identifikační údaje zásilky a nemusíte už nic hledat zpětně v objednávkách ani v eshopu.
Market86

#1085 Příspěvek od Market86 »

Drondys píše:
Market86 píše:ahojte, v úterý mi přišlo oznámení o tom, že mi přišla zásilka ze zahraničí a oni ji pozdrželi a chtějí k ní dokumentaci. Pročetla jsem si úvod tohoto fora, klobouk dolů před tím, kdo to psal. Opravdu skvělá práce :) Mám ale jeden dotaz, snažím se už třetí den dovolat na poštu 120, aby mi ho zodpověděli, ale telefon je pořád obsazený. Chci se zeptat, zda stačí, když na email pošty 120 pošlu podepsanou plnou moc a výpis z paypal účtu. Žádný doklad z eshopu nemám. Bude stačit pouze ten paypal??

No já doufám, že jim to stačit bude, protože nic jiného než plnou moc a výpis z paypal účtu jim ani poslat nemůžu :/

Ale můžete minimálně ještě prohlášení o účelu dováženého zboží, jehož neposkytnutí občas bývá důvodem k dalšímu zdržení zásilky.

Zřejmě jste v tom rozsáhlejším textu v úvodu viz tento odkaz přehlédla to, že v sekci Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce a v podsekci Pokud se jedná o nákup zboží jsou zmíněny tři dokumenty.

1. prohlášení o účelu dováženého zboží (je tam uveden i ukázkový příklad toho prohlášení),

2. rozpis zboží a poštovného (faktura) od prodejce např. z eshopu,

3. výpis platby z příslušného platebního systému, jehož prostřednictvím jste platili (např. bankovní účet, PayPal apod.).

děkuju za vyčerpávající odpověď, jde vidět, že se v tom opravdu vyznáte. Chci se zeptat, jestli nevíte jak dlouho bude trvat, než mi zásilka přijde domů poté, co jim pošlu potřebné dokumenty? Jestli je to zase čekání na měsíc nebo je to rychlejší.
Drondys

#1086 Příspěvek od Drondys »

Market86 píše:Chci se zeptat, jestli nevíte jak dlouho bude trvat, než mi zásilka přijde domů poté, co jim pošlu potřebné dokumenty? Jestli je to zase čekání na měsíc nebo je to rychlejší.

Může to být klidně i několik týdnů a v horších případech i přes měsíc. Nedá se to bohužel nijak přesně odhadnout, protože v tom nemají zaveden řád, který by to umožňoval určit v průběhu procesu vyřizování. Zásilky jsou prostě zařazovány do několika pomyslných skupin v nichž se zásilky nebo informace o nich hromadí před jejich dalším zpracováním a v každé takové skupině pak mohou vznikat různé časové prodlevy, jejichž délku nelze předem odhadnout. Je to jen zhruba popsáno viz tento odkaz.

Takže až pošlete dokumenty ty dorazí do příslušné emailové schránky, ale tam mohou bůhví jak dlouho viset bez povšimnutí, jelikož emailů jim chodí poměrně hodně, ale vyřizují je jen velmi sporadicky ve stylu "když má někdo občas chvilku tak na pár emailů mrkne", ale než se dostane na Váš email tak to může trvat bůhví jak dlouho, a to, že se na Váš email dostane ještě ani zdaleka nemusí znamenat, že bude ihned poté zásilka odbavena, protože tím budou jen příslušné dokumenty zaevidovány a nic víc. Po zaevidování budou informace ležet v systému České pošty a čekat s hromadou dalších až si je vyzvedne některý z deklarantů. Poté co si je deklarant vyzvedne tak teprve může být zásilka následně předložena k odbavení celnímu úředníkovi a pokud nenastanou žádné další potíže ve smyslu dalšího případného zdržení na základě toho, že by něco opět chybělo, tak v takovém případě zásilka projde a během pár dnů už by pak měla být u Vás, ale než to projde celým tímto zmíněným martýriem tak to může trvat jak už jsem zmínil i několik týdnů a v horších případech i přes měsíc.
midolek
Kontaktovat uživatele:

#1087 Příspěvek od midolek »

Nevíte někdo se na dá najít ceník služeb celní pošty? Dnes jsem si na poště vyzvedl zásilku z ebay v hodnotě 7$ chtěli po mě doplatek 96,- Kč za "službu". Nedokazali mi odpovědět za jakou-pry jen jestli nezaplatím za to posílájí zpět.
Neplatim ani CLo ani DPh ale asi jen nějaké výpalné či co
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#1088 Příspěvek od Jetson »

midolek píše:Nevíte někdo se na dá najít ceník služeb celní pošty? Dnes jsem si na poště vyzvedl zásilku z ebay v hodnotě 7$ chtěli po mě doplatek 96,- Kč za "službu". Nedokazali mi odpovědět za jakou-pry jen jestli nezaplatím za to posílájí zpět.
Neplatim ani CLo ani DPh ale asi jen nějaké výpalné či co

Vitej do klubu. Dostal jsi doklad a tam to máš napsané.
midolek
Kontaktovat uživatele:

#1089 Příspěvek od midolek »

Právě že jsem dostal je Poplatkový lístek, na kterém je pouze uvedeno "Poplatek služby celní deklarace" ...chtěl bych ale vidět, z čeho to počítaj a kde maj uvedený že mi můžou napařit poplatek-nikde jsem nic nepodepisoval
Drondys

#1090 Příspěvek od Drondys »

midolek píše:Nevíte někdo se na dá najít ceník služeb celní pošty? Dnes jsem si na poště vyzvedl zásilku z ebay v hodnotě 7$ chtěli po mě doplatek 96,- Kč za "službu". Nedokazali mi odpovědět za jakou-pry jen jestli nezaplatím za to posílájí zpět. Neplatim ani CLo ani DPh ale asi jen nějaké výpalné či co

Pokud se k tomu chcete dozvědět něco podrobnějšího pak si přečtěte příspěvek v tomto tématu viz tento odkaz a tam viz sekce Ohledně poplatku 96 Kč. Nikde jinde to zatím není vysvětleno lépe ani podrobněji. Z toho ceníku se nic podrobného nedozvíte, ale když se chcete podívat tak viz tento odkaz a tam na straně 71 je uvedeno mimo jiné toto

5.8.2.1 Celní odbavení poštovních zásilek pro režim volného oběhu
- celní odbavení jedné zásilky - SD ... 96,00 Kč včetně DPH
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#1091 Příspěvek od koulinek »

Tak sem se dočkal a du si pro to na poštu, na lístku je uvedené cena za službu 22 a doplatné/clo: 524 tedy celkem 546,- tak to vidim tak ze 180 maj v tom doplatnem, no jdu prověřit poštačky jak to mají nastudované :)

edit:
vyzvednuto, průběh celkem bez problému. Dostal jsem k tomu 1ks poplatkový lístek na 180,- 1ks sdělení od celního úřadu o propuštění do volného oběhu a 1ks potvrzení o zaplacení částky kde je to rozepsané na 344 + 180 + 22 (pošta to fakt platí složenkou, viděl jsem jak ji zpracovává) takže to sedí. Nejzajímavější je to sdělení od celníků kde jsou zajímavé zejména datum podání celního prohlášení: 5.6.5011 a datum převzetí sdělení celním deklarantem pošty 120: 5.6.2011 takže na celnici to nevázne! (a pracují i v sobotu) Jestliže jsem odeslal podklady 19.5. tak poštákům trvá jejich zaevidování a převzetí deklarantem až do podání prohlášení celníkovi přes tři týdny! Z toho plyne že osobní vyřízení může zkrátit čekací dobu až o ten měsíc.
Naposledy upravil(a) koulinek dne pát 10.06.2011 22:14, celkem upraveno 2 x.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
midolek
Kontaktovat uživatele:

#1092 Příspěvek od midolek »

Drondys - díky za vyčerpávající odpověď. Prostě se to musí vždy platit :roll:
Docela koukám jaký máš přehleh - nejsi náhodou vedoucí celníků ? :D
Aragor
Kontaktovat uživatele:

#1093 Příspěvek od Aragor »

nazdar,
dneska konečne po 9 dnech se změnil stav mojí 199$ zásilky.

Podací číslo zásilky přidělené v České republice: CS918239705VV.
Zásilka dne 31.05.2011 odeslána do České republiky.
Zásilka dne 01.06.2011 převzata vyměňovací poštou 220 00 - pošta Praha 120.
Zásilka je od 01.06.2011 ve stavu přípravy k celnímu řízení.
Zásilka celně odbavena, propuštěna do další přepravy 10.06.2011.
K zásilce vyhotoven celní výměr - přiložena celní daňová složenka.
Zásilka přepravována k dodací poště.

jsem zvědavý na tu celní daňovou složenku, kolik mi tam navalí daň, žádnou plnou moc ani potvrzení platby jsem jim neposílal
Taranis SE, Optic 6 Assan, Toro900, MAXI SWIFT, FW-190, PZ BF-109
Drondys

#1094 Příspěvek od Drondys »

koulinek píše:Jestliže jsem odeslal podklady 19.5. tak poštákům trvá jejich zaevidování a převzetí deklarantem až do podání prohlášení celníkovi přes tři týdny!

To není nic nového a už jsem tady opakovaně vysvětloval, že se zásilky jsou prostě zařazovány do několika pomyslných skupin v nichž se informace o nich hromadí před jejich dalším zpracováním a v každé takové skupině pak mohou vznikat různé časové prodlevy, jejichž délku nelze předem odhadnout. Je to jen zhruba popsáno viz tento odkaz.

koulinek píše:Z toho plyne že osobní vyřízení může zkrátit čekací dobu až o ten měsíc.

Zdaleka ne každý to má blízko a nebo někoho známého či někoho z rodiny poblíž Prahy a jezdit z dálky do Prahy na to třeba nemají čas a tudíž jim nezbývá než čekat až to vyřídí pošta za ně. :wink:
Drondys

#1095 Příspěvek od Drondys »

midolek píše:Prostě se to musí vždy platit

Ale to vůbec není pravda. Poplatek 96 Kč se rozhodně neplatí vždy, ale např. v případech když pošta pošle adresátovi výzvu na doložení dokladů k zásilce což není ani zdaleka vždy. Pokud je celní deklarace k zásilce od odesílatele vyplněna správně a celníci zrovna neprudí a není na zásilku stanoveno ani DPH tak zásilka projde zcela bez jakýchkoli poplatků.

midolek píše:Docela koukám jaký máš přehleh - nejsi náhodou vedoucí celníků ?

Nemám nic společného ani s celnicí ani s poštou. Přehled mám jen proto, že se o tuto problematiku už delší dobu podrobněji zajímám a nic víc.
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“