Jakou soupravu ( vysílač ) od FrSky, rady, fígle

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Odpovědět
Zpráva
Autor
marina

Re: Jakou soupravu ( vysílač ) - rady, recenze

#106 Příspěvek od marina »

Tak jsem tu po delší přestávce opět. Ta koronavirová epidemie tak nějak pozastavila moje hobby aktivity a nyní se opět vracím. Když byla chvilka času, tak jsem zabrousil po netu a krom té FlySky FS-I6 jsem ještě "objevil" další možnosti jako např. Turnigy 9X, nebo Taranis X9 Lite. Tak nějak mě k tomu přivedla myšlenka, že bych rád vyzkoušel kompletní mechanizaci křídla, na což by asi ta FS-I6 nestačila. Zajímají mě tedy vaše názory a zkušenosti.
koko
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od koko »

Vybíráš mezi absolutním lowendem. Co by jsi ještě k tomu chtěl rozebírat? Kup co se ti líbí a budeš spokojený. Jen snad toho Taranise si rozmysli, tam asi nezvládneš to programování.
LMK Říčany
Graupner HoTT mz-32
HLA
Kontaktovat uživatele:

#108 Příspěvek od HLA »

V současné době v této kategorii je to: RadioMaster TX16S HALL
https://horejsi.cz/Pages/DetailProdukt. ... cislo=3721
viewtopic.php?f=38&t=87776
prikrylm

#109 Příspěvek od prikrylm »

koko píše:Jen snad toho Taranise si rozmysli, tam asi nezvládneš to programování.

Zajímavé, lidi si jednou přečtou, že OpenTX je "složité" a "musí se programovat" a aniž si to vyzkouší, šíří dál bludy, které si někde přečetli. A to se dá ovládání vysílačky s OpenTX vyzkoušet, aniž by si je člověk musel kupovat nebo půjčovat - což lze tuším ještě u Jeti, další neznám (možná jsou).

Když dám vedle sebe třeba Spektrum DX8 (starší generace) a Taranis X9-lite, tak to OpenTX je jednodušší a přehlednější.

Nezaměňujte prosím "neumím/neznám" za "nejde/strašně složité/...".

marina píše:Tak jsem tu po delší přestávce opět. Ta koronavirová epidemie tak nějak pozastavila moje hobby aktivity a nyní se opět vracím. Když byla chvilka času, tak jsem zabrousil po netu a krom té FlySky FS-I6 jsem ještě "objevil" další možnosti jako např. Turnigy 9X, nebo Taranis X9 Lite. Tak nějak mě k tomu přivedla myšlenka, že bych rád vyzkoušel kompletní mechanizaci křídla, na což by asi ta FS-I6 nestačila. Zajímají mě tedy vaše názory a zkušenosti.
Složitější modely si žádají složitější rádia. To obnáší nějaké nároky na uživatele. Pak je další výběr hodně závislý na financích a nárocích uživatele. Když odhlédnu od hodně jednoduchých rádií, tak jsou jakési dva dominantní světy. OpenTX a zbytek. OpenTX umí "všechno", zbytek - "šablony" - "jen" to, co umožní šablona dodaná výrobcem - což třeba u Futab nad 15000 Kč (možná i míň - což za dodanou kvalitu vůbec nemusí být "moc") znamená, že prakticky neexistuje nic létajícího, co by se tou šablonou nedalo nastavit.
Nicméně já tvrdím, že co se týká nastavení, tak když začínajícího uživatele složitějších rádií postavím před OpenTX rádio a šablonové rádio, které nemá výraznější omezení nastavení alespoň letadel (třeba Futaba T18MZ), tak OpenTX pochopí rychleji, i když samotné nastavení může být pracnější (i když přes Companion....). Viz třeba "První kroky s OpenTX".

S koupí rádia též "omezuju" výběr přijímačů. Z tohoto pohledu jsou FlySky velmi slušná volba - spousta levných telemetrických i netelemetricých přijímačů velmi slušné kvality.

Turnigy 9X jsem měl, hodně povedený model, s OpenTX (možnost, ne nutnost) jedno z nejlepších rádií co se týká poměru cena/výkon. Z mého pohledu má problém, že nativně nepodporuje telemetrii.

FS-i6 jsem v ruce jednou, takže moc zkušeností nemám, ale jako levné rádio prý slušné. Omezení - viz manuál.

X9-lite je proti zmíněným FlySky jiná liga. Mínus je relativně malý displej a potencionálně málo ovládacích prvků.

Z pohledu výběru přijímačů je možná zajímavé podívat se na rádia Jumper a RadioMaster, které za dobrou cenu nabízí možnost použití asi 70-ti komunikačních protokolů.

Multiprotokolový modul, který je zabudovaný ve výše zmíněných rádiích lze taky pořídit jako modul externí.

Ze zmíněných rádií (FlySky) za mě je Taranis o parník před ostatními. Nějakou dobu si hraju s RadioMaster TX16S, což by nemusela být špatná volba.

Pokud chci rádio na delší dobu, je dobré zvážit i vlastnosti mechanické. To je zase na delší povídání, ale takové hall-senzor páčky můžou být vodítko. Ale není to jen to.

Optimálně si rádio zkusit, promluvit si s majiteli. Plus pro některé rádio může být i to, že existuje v okolí/na letišti/louce člověk, který zmíněné rádio má a umí osobně poradit.
Naposledy upravil(a) prikrylm dne čtv 27.08.2020 13:02, celkem upraveno 2 x.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
kope
Kontaktovat uživatele:

#110 Příspěvek od kope »

prikrylm píše:Turnigy 9X jsem měl, hodně povedený model, s OpenTX (možnost, ne nutnost) jedno s nejlepších rádií co se týká poměru cena/výkon. Z mého pohledu má problém, že nativně nepodporuje telemetrii.

Pod tohle bych se podepsal, naprostý souhlas. T9X s OpenTx jsem měl a kdybych "nutně nepotřeboval" telemetrii, možná s ní lítám dodnes. Přijímače za hubičku, nikdy nebyl žádný problém, navíc super výuková videa od Richarda Mrázka, která provedou začínající uživatele nastavováním a jeho filozofií... Jen bych doporučil vyhodit klec na tužkovky a napájení řešit nějakou LiFe/Lipo baterií. To je důvod, proč bych nekupoval z Číny, ale u nás-mne tuhle změnu udělal prodejce na přání.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
prikrylm

#111 Příspěvek od prikrylm »

...jedno z nejlepších.. (ne s) omlouvám se za chybku...

Téma výběru se pravidelně opakuje. Napadlo mě, že by se dal vyrobit jakýsi orientační "prostředek" (web, xls tabulka, cokoli), kde by byly aspoň zástupci rádií, u toho nějaká kritéria, u kritérií by byla vyplnitelná váha, jakou dotyčný danému kritériu/vlastnosti přikládá a vyšlo by mu pořadí doporučených rádií, které by mu měly sednout.

Např. někomu, kdo lítá 20 let Futaby - takže priorita bude šablona ala Futaba - nebudu nabízet OpenTX a logicky je pro něj nejlepší zase nějaká Futaba.

Ostatně, kdo už nějakou dobu s něčím lítá/jezdí, už asi "ví" a pokud necítí výrazné omezení, nebude chtít nic jiného - naprosto logické, rozumné.

Úplní začátečníci, ale budou tápat.
Možná, pokud někdo fakt neví, tak by se dalo doporučit pořídit "něco/cokoli z bazaru" a vyzkoušet si to. Pokud bude vyhovovat - super, pokud ne, už "ví, co chce/nechce".

---------------

Napadá mě, co je to něco, co určitě chcete po vysílačce?
- napadá mě třeba: mám více modelů, tak kvůli bezpečnosti chci "model match"
jio

#112 Příspěvek od jio »

Spíše než tabulka s rozhodováním podle parametrů by se hodil vývojový diagram. A aktualizovaný se nějakou periodou.
Viz nástřel.
Přílohy
vysílačka.xlsx
(9.95 KiB) Staženo 126 x
Roman_rc.pilot

#113 Příspěvek od Roman_rc.pilot »

Prikrylm: S prispevkem o "musi se programova" zcela souhlasim, jsou to bludy.

Nicmene jsem zacinal s letadly a systemem Spektrum (jelikoz prvni me letadli bylo BNF). Po nekolika havariich, kdy jsem zjistil, ze mi ztraci signal na nasem letisti, presel jsem na Hitec. Tam uz jsem problem nemel.

Nicmene po nejake dobe jsem zacal na pozemni technice (v soucasne dobe pasovy traktor se sklopkou). Tam uz samozrejme 8kanalu bylo malo.

Zprvu jsem mel taky obavy, ze to "pragramovani" nezvladnu, ale ejhle, veeeeelky omyl. Nyni si na svuj model, at uz samokridla nebo zmineneho traktoru nedokazu predstavit nic jineho, nez OpenTX.

Ted uz nastavuji vysilacky i kolegum, kteri uplne v tom nechodi a chteji nastavit hydraulicke bagry dle skutecnosti (rozjezd cerpadla z volnobehu na plne otacky pri pohnuti kniplu apod...).

Takze si myslim, ze to fakt zvladnes a u OpenTX se meze nekladou.

Kazdopadne mohu doporucit i Hitec, ale ten neni zrejme v dane cenove relaci.

Nekdo tady psal jeste o RadioMaster, taky bych v tom nevidel problem. Ted jsem mel v ruce starsi Jumper T16 a uplne v pohode. Super radio vzhledem k cene ;)
John Deere 9RX 640 Väderstad Spirit ST600s Krampe Halfpipe HP20 Kverneland iXtrac FrSky TandemX20PRO
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#114 Příspěvek od juraj.jurej »

koko píše:Vybíráš mezi absolutním lowendem. Co by jsi ještě k tomu chtěl rozebírat? Kup co se ti líbí a budeš spokojený. Jen snad toho Taranise si rozmysli, tam asi nezvládneš to programování.

To môže napísať len ten kto nikdy OpenTX nemal, že asi nezvládne programovanie. Aj v OTX sú klasické šablóny a to nehovorím o celosvetovej základni a podpore, akú nemá ani jeden systém! A dnes tí mladí sú už ďaleko v predu s tým programovaním.

Za mňa je teraz top pomer cena: možnosti, agilita a kvalita Radiomaster TX16S.
FrSky Tandem X20
Roman_rc.pilot

#115 Příspěvek od Roman_rc.pilot »

juraj.jurej: Zcela souhlasim, Open TX neni uplne spatny system. Za me je skvely ;)
John Deere 9RX 640 Väderstad Spirit ST600s Krampe Halfpipe HP20 Kverneland iXtrac FrSky TandemX20PRO
prikrylm

#116 Příspěvek od prikrylm »

Servis je další věc, která může rozhodnout o tom, jakou soupravu si pořídit. FrSky má v autorizovaný servis v Brně.
koko
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od koko »

Hele kluci jo, ať do toho jde, ale podle jeho příspěvků je to modelář, který doposud létal s jednoduchým FM rádiem a má s jakýmkoliv programováním nulové zkušenosti, tipuju i na starší ročník.
LMK Říčany
Graupner HoTT mz-32
marina

#118 Příspěvek od marina »

Ahoj Kluci. Tak mám z toho pěkně zamotanou hlavu. Ten "koko" to odhadnul přesně. Jak říkají mladí, tak teď jako čerstvý důchodce bych mohl konečně postoupit o level výš. Doposud jsem vystačil se 4 kanálem FM. Ale nyní už vidím nutnost více kanálů a taky možnost nastavení mixů a exponenciál. Něco už jsem si za toho půl roku načetl... A možná je dobrá i nějaká ta telemetrie. Aspoň pohlídat si stav baterek a sílu signálu. V minulosti jsem už na rušení nebo ztrátu signálu něco pohřbil. Víceméně moje volba je mezi FlySky FS - I6, nebo FlySky TH9X ( Turnigy ?), a Taranis X9 Lite. Tak nevím...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od jyrry »

marina píše:... Tak nevím...

Zajdi na nejbližší modelářskou plochu, tam popátrej co kdo má za rádio a domluv se na případné pomoci, radění. Podle toho bych volil rádio; ono se to dneska od těch starých jednoduchých opravdu dooost liší a pak se tu objevují dotazy co jak nastavit. Někdy se to špatně popisuje a rada "online" s reálnou ukázkou je pak lepší a rychlejší... si tak myslím.

edit: vhodné je dát si do profilu bydliště, pak se může i někdo nabídnout...
jyrry.webnode.cz
Jardátor

#120 Příspěvek od Jardátor »

Mám Taranise X9D+ už více jak 5 let a šlape absolutně bez problémů.Už nejsem nejmladší a toho "programování" jsem se taky trošku obával.Ideální je mít při sobě někoho,kdo to zná a trošku ti s tím pomůže,pak to zvládneš velmi rychle.Ale na YT je spoustu videí,které ti začátky usnadní a po prvním "napípaném" éru zjistíš,že to není nic složitého.Mladí někdy nechápou,že nám starším už některé věci lezou do palice trošku delší dobu. :D
Odpovědět

Zpět na „Výběr vysílače“