Letecká akrobacie

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Hoki
Kontaktovat uživatele:

Re: Letecká akrobacie

#106 Příspěvek od Hoki »

HonzaS píše:Hoki: Jo, já to tak taky míval... ale časem jsme přišli na to, že není lítat jako lítat. Chce to najít si metodu, která ti bude nejvíc vyhovovat a nejrychleji tě posune :)

Hmmm, ale nějak se nechytám a asi to budu musít vzít od začátku. Vím že lítám špatně, ale není tu nikdo kdo by mne nakopal do ... a řekl co vlastně dělám špatně. Tři dny tady driluju tu 3D Extru 3,20m a začínám blbnout. Je na mne moc ostrá. A místo letu se svěšeným ocasem padám do vývrtek. Takže zpět přecházím na Písařikového Yaky-55, není tak jedovatej na výchylky a začnu postupně s obraty RC-A + F-3A. Hlavně trochu více záda lítat, nožáky a hrát si s plynem, no směrovku přidávat do výkrutů postupně. :)
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od pikus 1 »

HonzaS píše:Hoki: Jo, já to tak taky míval... ale časem jsme přišli na to, že není lítat jako lítat. Chce to najít si metodu, která ti bude nejvíc vyhovovat a nejrychleji tě posune :)

A ta tvoje metoda která tě posunuje je... ?
Tedy pokud to jde popsat psaným slovem...
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
AR1
Kontaktovat uživatele:

#108 Příspěvek od AR1 »

aja píše:Když jsme naťukli to ovládání směrovkou, nemůže se ubránit ale musim hodit odkaz na oblíbené video.
Asi to tady už párkrát bylo, ale vidět to víckrát neuškodí.
Jsou tam docela dobře vidět detaily, takže Hoki pro inspiraci....

http://www.youtube.com/watch?v=S8j8FiC64Uo

Tohle mě se stylově hodně líbí...
http://ar1.rajce.idnes.cz/
AR1
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od AR1 »

Hoki píše:Hmmm, ale nějak se nechytám a asi to budu musít vzít od začátku. Vím že lítám špatně, ale není tu nikdo kdo by mne nakopal do ... a řekl co vlastně dělám špatně.

To jsme na to stejně. Já se nikam neposunu, protože moje teorie dál nejde, a ani praxe. Nezalítám ty věci ani na simu. Já vlastně nezalítnu ani pořádně táhlej výkrut aby byl rovně, nevím v jakým okamžiku tam mám ty ruce strkat. Jenže najít někoho ochotnýho, kdo by ti na letišti radil - a tedy ještě to hlavně uměl, protože radilů je vlastně dost :D - , je těžký.
HonzaS

#110 Příspěvek od HonzaS »

Ono je toho víc. Začíná to tím, že nejraději lítám na letišti sám, když je nás víc, ruší mi mé kruhy (sekvenci letů). Lítám většinou EPP (Extra Slick), 2,2m Yak 54, PA Bandit, Extra, Extra, Yak, Bandit... A lítám skoro pořád, před Yakem si dávám krátkou pauzu. Po hodině, dvou toho mám dost, tak lítám třeba už jen s EPP Extrou, nebo poletuju s Dogfighterem, válím se na čerstvým vzduchu.. . S Yakem mi obvykle stačí 3 ostré starty za tu chvíli co jsem na letišti, dál to nemá cenu (pokud nechci trénovat něco hodně jiného, nebo nevlekáme a tak).

Podobně je to v hale. Třeba jsme přišli na to, že Anet (ta je na tom podobně jako vy) vyhovuje nestřídat se semnou po jedné baterce, ale lítat dvě po sobě. Rychleji se tak učí, víc natrénuje. Chápu, že se kolegům na letišti občas blbě vysvětluje, že chcete letět hned zase, a ať vám dají místo. Chce to zkoušet, každý to má trošku jinak a musí si najít svůj přístup.

Polohovky trénuju přes sněhuláky.Nakreslím nějaký obrázky a dám to sem...
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od Hoki »

AR1 píše:
Hoki píše:Hmmm, ale nějak se nechytám a asi to budu musít vzít od začátku. Vím že lítám špatně, ale není tu nikdo kdo by mne nakopal do ... a řekl co vlastně dělám špatně.

To jsme na to stejně. Já se nikam neposunu, protože moje teorie dál nejde, a ani praxe. Nezalítám ty věci ani na simu. Já vlastně nezalítnu ani pořádně táhlej výkrut aby byl rovně, nevím v jakým okamžiku tam mám ty ruce strkat. Jenže najít někoho ochotnýho, kdo by ti na letišti radil - a tedy ještě to hlavně uměl, protože radilů je vlastně dost :D - , je těžký.

Takže víš jaký je to těžký u samouků. Já teda zvládám obraty RC-A a něco z F-3A, ale to pro je zatím konečná. Obraty přes celou oblohu, žádný velký hraní s plynem a ploché lítání. Proto se chci učit něco víc a zkouším to na simu a na reál stavím Zooma. Ale věřím si, že to půjde .....
aja

#112 Příspěvek od aja »

No nevím jak ostatním, ale mně pomáhá si každý obrat rozdělit na několik fází.
Třeba výkruty v harieru, jeden se dá zvládnout, pak stabilizuju éro, udělám druhej atd.
Každej problém se zdá jako nezdolatelnej, když se na něj díváš jako na celek.
Chce to jen rozfázovat, jako když ses v jednom roce učil chodit.
Taky jsi hned nevyskočil z dělohy a běhal.
Pěkno postupně. Rozdělit obrat na 3-4 části, a potom přidávat a skládat to do celku.
Nevím jak to mají ti co to umí, např. harierový výkruty jsou taky složený alsepoň ze čtyř čtvrtvýkrutů.
Pak je to o tréninku.
Ti co to umí už to asi dělají podvědomně, nevím.
Třeba ty Honzo, když jedeš harierový výkruty v řadě máš to zažitý, nebo řešíš každý výkrut soustředěně?
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od Hoki »

TO HonzaS: Tak já chodím a chodíval jsem většinou lítat sám. Dal jsem si tak tři sestavy RC-A po 10min a dost. Pak už člověk spíše chybuje. Plus jeden let volnější a zkoušení něčeho nového. Třeba lítám hafo osmiček ve vodorovným letu a nebo mě to chytlo a udělal jsem 20-25 mezipřistání za sebou do vytýčeného prostoru. Což na betoně 450x70m bejvalo někdy i sranda. Klame to.
U elekter lítám dva starty, delší pauza a další dva starty. Mám 4pakly. Jojo, taky si občas lehnu a čumím do nebes.
No, říkal jsem si, zdali by nepomohlo si načrtnout nějakousestavu a tu lítat? Než takhle poletovat a přemejšlet co bych asi tak mohl zrovna zaletět.
TO Aja: V reálu jsem to nezkoušel a na simu mi nejde ani letět se spuštěným ocasem. Natož v Harieru. Ale tak jak Ty, jsem se učil normální výkrytu. Byla blbost chtít zaletět hned tři podle sestavy. Takže postup je dobrej. Pak to člověk lítá naučeně a s jinším modelem se zas musí trochu zžívat jináč. Ale jde to rychleji do rukou.
aja

#114 Příspěvek od aja »

Chlapiiiii, já chci s váma na rodinou dovolenou.....
aja

#115 Příspěvek od aja »

Model není důležitej, hlavní jsou prsty,,,,,
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#116 Příspěvek od Hoki »

aja píše:Chlapiiiii, já chci s váma na rodinou dovolenou.....

Si děláš srandu??? A proč jsi to nechtěl loni???? Já byl tejden s dcerou v Blansku na dovolené. Letos jedeme do Krumlova.
:D
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od Hoki »

aja píše:Model není důležitej, hlavní jsou prsty,,,,,

... volšový .... :(
Honza.V

#118 Příspěvek od Honza.V »

Tak všeobecně jak jsem začínal já. Pořád mi při začátcích, ono i teď vtloukávají do hlavy, že nejduležitější je umět letět rovně. Takhle to zní jednoduše, ale je to nejsložitější co jsem se učil, protože to ještě pořádně neumím.
Rozhodně je dobré mít určenou sestavu před letem, než si vymýšlet obraty za letu. Pro začátek bych vzal sestavu RCA (to jsou jen obraty uprostřed) a obraty bych si spojil půl přemetem. Duležíté je naučit se udržovat stejné letové hladiny - nalétnu do obratu v jedné výšce a v té samé musím zase z obratu vyletět. (takže pokud jsem na začátku obratu v 30m, tak nemůžu být při výletu z obratu v 60m :!: )
Při letu je dobré udržovat model v jedné linii. Takže model bude pořád stejně vzdálený a bude létat po jedné rovině, nesmí se přibližovat ani oddalovat od pilota, což je ve větru složitější, protože se musí kompenzovat vítr. :!: NENÍ DULEŽITÉ V JAKÉ POLOZE JE LETADLO, ALE DRÁHA MODELU MUSÍ BÝT SPRÁVNÁ :!:
Rovně létat je základ :lol:
3D obraty se učím, tak že některé rozděluji do fází (jako jsou harierové výkruty), některé autorotační rozdělit prostě nejde :D
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od Hoki »

Dobře, tak tuto část mohu, jako základ, přeskočit a jen si ji zdokonalovat. Neboť sestavy RC-A si lítám + obraty na krajích báze a nějaké kopaňáky k tomu. To že né vždy to letím do obratu rovně, jsem zjistil s kamerkou na čumáku. Né vždy jsem měl křídla vodorovně se zemí (nebylo to moc) a stejně obrat vypadal dobře. Ale lítám pro potěchu a né na bednu. A nedodržuju výšku a vzdálenosti jak na soutěžích. Lítám níž a blíž.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#120 Příspěvek od AR1 »

Já se třeba snažím vycházet z přemetu ve stejné výšce. Ale blbě se mi to posuzuje, protože se soustředím na model a tím se mi zužuje periferní vidění, takže nemám odhad, kde z něj výškově vyjdu. Parapoxně když lítám "jen tak" tak na model tak nečumím a mám větší představu kde model vůči krajině je.
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“