Google Sketchup

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Lark

Re: Google Sketchup

#106 Příspěvek od Lark »

Tak to je paráda. Důležitý je že to vnitřně umí. Takže kdyby ještě někdo dodělal ten export přímo v křivkách, bylo by to super. Komunita je to velká, tak se třeba dočkáte. Hlavně že jste to vyřešili. Já už ale SU vylepšovat nehodlám. Co jsem čuchnul ke káče, nic chytřejšího neznám, a když mám tu možnost, budu se spíš snažit se v ní zdokonalit. Ono umět ovládat několik CADových softů současně, je docela zabíračka na tykev. Alespoň pro mě ano. Běžně se mi stává že si pletu i ovládání při vrtění a zoomování obrazu a to nemluvím o tom, že každý soft používá jiné postupy pro tvorbu totožných věcí. A na to už jsem moc starej. Když jsem to tak probíral, tak za pětadvacet let, jenom v práci je to už pátý soft, a když k tomu přidám domácí (spíš pokusy), tak je jich kolem 20 :mrgreen: K nezaplacení je, že v tý catii mám přístup prakticky ke všem běžným profi formátům, a to že v ní udělám přímo i výkresy, který jsou svázaný s 3D modelem. takže cokoli dodatečně upravíš, se promítne i do výkresů. Skvělý jsou i parametrický knihovny "normálek", takže nemusíš modelovat každý šroubek. Do SU jsou taky k mání, ale nejsou parametrický. K definování materiálů a analýzám jsem se ještě nedostal a nevím jestli vůbec někdy :mrgreen:
Hergot to sem se rozkecal. Docela se divím, že nám tu do toho nikdo nekafral rádoby chytrejma radama a vlákno zůstalo čistý.
Držím palce v další tvorbě a ať se daří.
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od petrcorrado »

uff tady to žije :D
SU8 a asi i ostatní SU kreslí křivky z úseček, to je jasný, je to vektorový způsob, výpočetně jednoduchý.. Nám jako uživatelům ukáže obrázek - třeba kružnice ve výsledku celkem kulatej, ale jen do chvíle, než to prohlédneme třeba tím drafts. - sám ho používám - výbornej. Tam je kružnice po exportu do dxf, dwg, jen šestiúhelník.. 8O Vyřešil jsem to tím, že vše převádím na polyline, kružnice je v tom cad - udělátku pak opravdu kulatá a laserové 60w ukazovátko pak krásně v překližce vykrouží kolečko bez přerušení. To samé i s ostatními díly. Vše mám převedené na polyliny, osvědčilo se to výborně a nezlobí to.
Takhle vypadal rafale před vypálením:
Přílohy
rafale 2x90 řezací plán komplet.jpg
therccustomjets.cz
customwings.cz
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#108 Příspěvek od petrcorrado »

je to jen malý obrázek, oblé partie netvoří úsečky, při neustálém přibližování se pořád "rozvíjí" v křivkách. To pro mě bylo dostatečný a na laseru se ukázalo, že to je v pohodě.
therccustomjets.cz
customwings.cz
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od petrcorrado »

To Jyrry: taky kreslím v corelu, víceméně :) , no nevidím rozdíl v obtahování podkladu - obrázku v obou programech.. SU mi převádí obrázky do dxf a spol. korektně bez sebemenších chyb.
therccustomjets.cz
customwings.cz
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#110 Příspěvek od petrcorrado »

porovnávací obrázek : nalevo kružnice standard, napravo z polyline
Přílohy
polyline.jpg
therccustomjets.cz
customwings.cz
petr64
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od petr64 »

petrcorrado píše:SU mi převádí obrázky do dxf
Ty máš vlastně SU Pro, hm, takže tam je asi algoritmus za peníze líp nakódovaný než v pluginu zadara :)
petr64
Kontaktovat uživatele:

#112 Příspěvek od petr64 »

Lark píše:Docela se divím, že nám tu do toho nikdo nekafral rádoby chytrejma radama a vlákno zůstalo čistý.

Toho si moc važme - tímto děkuji všem dosavadním účastníkům diskuse za profi přístup - některá vlákna na Rcmanii jsou dost hrůza - 3 stránky keců a ničem, machrování a hádání a pak jeden řádek jakž takž použitelné informace, když člověk něco hledá, tak se mu chce zvracet.

Dík
P64
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od jyrry »

petrcorrado píše:.... nevidím rozdíl v obtahování podkladu - obrázku v obou programech.......

Jasny, protoze umis oba :-)
Ja se ucim SU druhy vecer :-) Corel jsem byl donuceny se naucit pred 6-ti roky a celou tu dobu delam v nem; ted zkousim neco jineho a je to desne, nicmene prvni vysledky to nese...
jyrry.webnode.cz
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#114 Příspěvek od petrcorrado »

radím ti vydrž, fakt :) stojí to za to, po corelu už nevzdechneš.. SU se dobře a hlavně intuitivně učí.. 8)
therccustomjets.cz
customwings.cz
petr64
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od petr64 »

petrcorrado píše:radím ti vydrž, fakt :) stojí to za to, po corelu už nevzdechneš.. SU se dobře a hlavně intuitivně učí.. 8)

Potvrzuji, až to máš v ruce tak, že už nepřemýšlíš nad ovládáním a soustředíš se jen na konstrukci, nápady a výsledek, tak je to radost.

Podobně jak u focení ... když nepřemýšlíš kterým knoflíkem se šteluje clona a kterým čas, tak se soustředíš už jen na kompozici fotky - výsledky jsou nesrovnatelné.
bitovod

#116 Příspěvek od bitovod »

petr64 píše:
petrcorrado píše:radím ti vydrž, fakt :) stojí to za to, po corelu už nevzdechneš.. SU se dobře a hlavně intuitivně učí.. 8)

Potvrzuji, až to máš v ruce tak, že už nepřemýšlíš nad ovládáním a soustředíš se jen na konstrukci, nápady a výsledek, tak je to radost.

Podobně jak u focení ... když nepřemýšlíš kterým knoflíkem se šteluje clona a kterým čas, tak se soustředíš už jen na kompozici fotky - výsledky jsou nesrovnatelné.

Potvrzuju obojí - SU tak "v ruce" ještě zdaleka nemám, ale mírné počáteční znechucení se proměnilo přes mírnou spokojenost do znadčného nadšení :) Mimochodem - s Photoshopem se učím dodnes a už ho taky používám asi dvanáct nebo kolik let. A to byly začátky s PS o hodně "napínavější" než u SU, Photoshop mi vždycky připoadal jako něco, co navrhovala gorila pro čtyřrukého ufouna, ale kupodivu se to taky nějak poddalo...
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Lark

#117 Příspěvek od Lark »

Maj pravdu předsedo! :mrgreen: Tyhle softy si zkrátka musíš pořádně zažít a strávit u nich haldu času. Jak se říká "dostat je pod kůži". Až nebudeš muset pořád hledat každou funkci a přemejšlet nad ovládáním, začneš objevovat další možnosti a kombinace a to už pude samo. Pak tě to teprve začne bavit. Pak zjistíš že něco šlo udělat jinak a líp, začneš vylepšovat a seš v tom až po uši :mrgreen: Ve 3D jde všechno nějak snáz ale překreslování z mizerných plánků je neštěstí. Podle mě je výhodnější neztrácet čas "narovnáváním" nepřesných výkresů, ale udělat rovnou 3D model a teprve do něj si nadělat řezy pro přepážky, žebra, výztuhy, podle svých představ. Všechno bude perfektně pasovat a nebudeš mít "hrbatý" povrchy.
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#118 Příspěvek od petrcorrado »

to P64: nedá mi ten Albatros spát :)
Přílohy
l 39 2300 mm řezy po 50 mm pokr.jpg
therccustomjets.cz
customwings.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od jyrry »

ejchuchu, problem s velkou hranatosti pri migraci veci z Corelu do SU skoro poresen - pri exportu z Corelu nastavit format dxf dat na "AUTOCAD R11" nebo starsi. Krivky jsou pak pri importu do SU importovany s podstatne jemnejsim rozuseckovanim.
DH103.jpg

Ted jeste povymenovat ty hranate za mene hranate a prace mohou pokracovat.
Dalsi dilci uspech bude zvladnuti "bspline" pluginu ;-)
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#120 Příspěvek od jyrry »

Zacina to trochu vypadat... par chybek uz jsem diky tomu 3D nahledu nasel, lepsi nez vyfrezovat a divit se .... :-)
Přílohy
DH103.jpg
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“