Odporová pila

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
k380

Re: Odporová pila

#106 Příspěvek od k380 »

Ten regulátor můžeš použít od 12A, větší není na škodu, můžeš do pily použít různé dráty s větším odběrem proudu. Pokud by se regl hřál, stačí ho chladit ventilátorem s počítače.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od jyrry »

k380 píše:......... společně s baterkou nebo jiným usměrněným zdrojem. Ne spínaným ! ........

proc?
jyrry.webnode.cz
k380

#108 Příspěvek od k380 »

Proč ? Cituji z návodu k reglu "Napájejte regulátor pouze z baterie, jinak hrozí jeho zničení" , nebo "Regulátor je zakázáno napájet jakýmkoliv síťovým zdrojem". Prošel jsem návody k reglům které používám a většinou je tam taková zmínka. U aglicky psaných návodů jsem to nesledoval. Ale u reglů "JETI" by se to dalo ověřit u výrobce. Osobně jsem to raději nikdy nezkoušel napájet ze spínaného zdroje, byla by to dost drahá zkušenost. Ale možná to někdo zkoušel a mohl by se podělit o zkušenost.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od jyrry »

k380 píše:...... Osobně jsem to raději nikdy nezkoušel napájet ze spínaného zdroje, byla by to dost drahá zkušenost. Ale možná to někdo zkoušel a mohl by se podělit o zkušenost.

Tak jo, ja to zkousel, ja to provozuju...
Nevidim zadny duvod to tim nenapajet, navic v tomhle pripade je zatez odporova a nic se na spinacich fetech nedeje jako v pripade spinani indukcni zateze (motor).
Ja spinanym zdrojem uz 3 roky honim napriklad BLDC motor na vreteni frezky, za tu dobu se tam vystridalo asi 5 ruznych reglu a se vsemi to jelo v pohode, minicirkularku s BLDC 3530kV1100 napajim taky ze spinaneho zdroje.
jyrry.webnode.cz
igorb

#110 Příspěvek od igorb »

jyrry píše:v tomhle pripade je zatez odporova a nic se na spinacich fetech nedeje jako v pripade spinani indukcni zateze (motor).

tak tak ... problem, je ak ma zdroj na svojom vystupe diody, indukcna zataz sa u trojfazoveho motora "vybija" spet do zdoja (do baterie), preto by to mala byt baterka a nie diodou chraneny zdroj, takze problem bude ak ma regler chore kondenzatory (s malou kapacitou alebo pomale) a navyse zdroj ma na vystupe diodu a nie kondenzator

ale tu ide rec o JEDNOSMERNOM regleri, ten ma navyse ochranne diody vo fetoch "do skratu" a nie do baterie ako striedavy takze aj ten problem pominul :- ))) ... podla mna je to poistka vyrobcu proti pripojeniu na nejaky nestandardny az divoky zdroj

inac aby som sa vyjadril k veci, myslim ze prehanate s tymi strunami, rezem odporovym drotom 0,3 (kupene prekvapivo pod znackou graupner urcene na rezanie polystyrenu) pri bajoko 16V na 800mm dlzku, a reze to tak pri 2 A co kludne ustavim vecsim letovym akumulatorom ... ak sa pouzije struna treba daleko vecsi prud a za rozumnu hornu hranicu by som povazoval strunu 0,4mm so vsetkym hrubsim je uz problem sponovat to aby to bolo rovne, takze 1mm alebo 0,8 uz hodnotim ako "mimo misu" :- ))))))
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od jyrry »

igorb píše:........ nie do baterie ako striedavy ..........

pravda, s nekterymi regly to zdroj chvili sabotoval - po vypnuti motoru se resetoval, udelal to po zapnuti nekolikrat nez se nekde neco ustalilo a pak uz to jelo v pohode...

jinak ladil jsem rezani s dratem 0,6mm ale to byla pila s podperami dratu 1400mm od sebe a napinani laminatovym zdvojenym lukem ...
pri nekontaktnim zpusobu rezani musis tomu dratu nalozit, jinak by to muselo jet tragickou rychlosti; kdyz se dratu nalozi, musi byt silnejsi aby to prezil - kdyz je v masine treba 20 trupu a v pulce rezu prdne drat, je to k popukani ...

proste primerene, primerene ...

a jako obvykle - pouzivat prostor mezi usima :-)))))
jyrry.webnode.cz
petertn
Kontaktovat uživatele:

#112 Příspěvek od petertn »

Idem kupovat kantalovy drot, takze odporucas 0,6 mm?
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od jyrry »

zalezi na pouziti ...
rezal jsem s draty od 0,2 do 0,8 a kazde melo neco specifickeho, cim delsi pila nebo rychlejsi rez, tim silnejsi drat a tak podobne...
jyrry.webnode.cz
petertn
Kontaktovat uživatele:

#114 Příspěvek od petertn »

Rezat chcem do dlzky 1m, skusim tu 0,6 hadam to bude ok
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od jyrry »

rucni pily mam v delkach 400, 600 a 1050mm - na te nejdelsi je ted drat 0,5 mm, napinane jsou vsechny zkrucovanim provazku jako na klasickych starych truhlarskych pilach, ten 0,5mm skoro zvoni, driv tam byl ten 0,6 a taky ok.
jyrry.webnode.cz
petertn
Kontaktovat uživatele:

#116 Příspěvek od petertn »

Dik, vyskusam. Mam aj dohodnuty 0,35 nerez ...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od jyrry »

To bude taky dobre, nedavno jsem tu nekomu doporucil vyzkouset nerezovy svareci drat pro MAG svarecky (dela se od 0,6mm) a pry taky dobre.
jyrry.webnode.cz
Alli25
Kontaktovat uživatele:

#118 Příspěvek od Alli25 »

Tchor píše:
Alli25 píše:
Zajimave reseni s tim regulatorem a servotesterem. Ale nezhori to, kdyz to pripojim na normalni autobaterii. Ampery jsou v poradku?
No a prakticky by se to udelalo jak? Baterka na napajeni ESC a odsud tam, co se pripojuje servo pripojit pilu? Servotester ma ale prece na vystupu 5-6V, coz je malo

Autobaterku pripojis tam kde mas normalne pohonej akumulator, pilu tam kam normalne pripojujes motor a misto prijimace servotester. potrebnyho proudu si autobaterka skoro ani nevsimne.

Dneska mi prisly dily:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=6468
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=11780

Zkusli jsem si to zapojit nanecisto jen s baterii do letadla a vysledek zmerit. Mel jsem za to, ze pri otaceni na servotestru mi bude pomalu nabihat napeti, ale je to jinak. Uplne vlevo je 0. Pak kousek male napeti a pak to skoci na 12,48 a to se drzi az uplne doprava.

Zapojene to mam takto:
Bateri na baterii v regulatoru. prijimacovy kabel z reglu do jednoho z tech 4 vystupu na servotestru (polarita cerny na -) a merim napeti tam, kde bych normalne zapojil motor.
K servotestru uz nemam zapojeny zadny jiny zdroj.

Na regulatoru mam jumpery na NiXX a brake off
Solo Pro V2 - HK450 - HK500 - Blade mCPX - EasyCub
Spektrum DX6i - Phoenix 4
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od jyrry »

Alli25 píše:.... ale je to jinak. Uplne vlevo je 0. Pak kousek male napeti a pak to skoci na 12,48 a to se drzi az uplne doprava.....

to je spravne, regl zacina otevirat PWM tranzistor a merak ti ukaze skoro plne napeti zdroje. Musis tam pripojit zatez - treba zarovku z auta, bude se plynule rozsvecet a hasnout podle toceni servotesterem. Ale napeti merene DMM stejne bude zkreslene tim ze to je regulovane pres PWM - http://cs.wikipedia.org/wiki/Pulzn%C4%9 ... 1_modulace
jyrry.webnode.cz
dumast
Kontaktovat uživatele:

#120 Příspěvek od dumast »

Zdroj na odporovú pílu už mám. Schéma je v obrázkoch môjho konta. Je regulovateľný od 2A do cca 15A. Vôbec nerozumiem tej schéme ale robil to aj kreslil kamarát čo sa tomu venuje. Ešte dorobiť rám a odskúšať. Ak to pôjde v skúšobnej prevádzke hneď idem naostro.
040.jpg

Edit: a už je schéma aj tu
Naposledy upravil(a) dumast dne stř 04.04.2012 20:05, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“