T9x a FrSky (s telemetrií) prakticky

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: T9x a FrSky (s telemetrií) prakticky - no flame...

#106 Příspěvek od Drondys »

JuraS. píše:Díky ale předpokládám, že jsem zatím správně četl, že ty možnosti zobrazování informací jsou o upgradu hardware T9x..tedy ne pro každého...

...neptej se mě jaká je rozdíl mezi odporem a kondenzátorem a pájení je pro mě stále španělská vesnice...

I když ta možnost zobrazování informací z telemetrie a dokonce i nastavování parametrů (alarmů) telemetrie přímo z Tx znamená do T9x nejen flashnout firmware ER9X pro FrSky, ale navíc provést i příslušnou HW úpravu, tak se dá říct, že je to v podstatě pro každého bez ohledu na jeho schopnosti či znalosti z oblasti elektroniky.

Záleží to jen na tom zda příslušný vlastník T9x přijme příslušné riziko a nechá si příslušnou HW úpravu udělat od někoho z lidí, kteří to umí a jsou ochotni ji za nějaký ten poplatek udělat. Jsou to ti lidé co provádějí i různé další HW úpravy a jsou zmíněni viz tento odkaz.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od RiMr »

JuraS. píše:Díky ale předpokládám, že jsem zatím správně četl, že ty možnosti zobrazování informací jsou o upgradu hardware T9x..tedy ne pro každého..např ne pro mě který sice zapojí cokoliv, složí počítač z hromady nepopsaných dílů a nainstaluju ti na něm linuxí server tak aby jsi an ěm mohl rozjet firemní agendu ale neptej se mě jaká je rozdíl mezi odporem a kondenzátorem a pájení je pro mě stále španělská vesnice.....

Klííííd... Já jsem na tom stejně... Součástky dělím na placaté a kulaté a na pavouky a šváby (podle počtu nožiček) :D
Bude tady v dohledné době návod na úpravu T9x pro FrSky "od blbce pro blbce" :)

Každopádně ti doporučím FlySky TH9x.

#108 Příspěvek od JuraS. »

RiMr píše:Klííííd... Já jsem na tom stejně... Součástky dělím na placaté a kulaté a na pavouky a šváby (podle počtu nožiček) :D
Bude tady v dohledné době návod na úpravu T9x pro FrSky "od blbce pro blbce" :)

Každopádně ti doporučím FlySky TH9x.

O FlySky vím, mám natifikaci až se jim objeví na skladě..pokud se ty považuješ za "blbce" pak já jsem ten "blbec nonplusultra" až bude krabice s páčkami doma pak se ozvu..do tý doby možná bude frsky mít v8 a vysílačky budou i zpívat a mít v sobě zabudovaný mobil...ps..co kdyby někdo přidělal nějakou paměťovou kartu pro rozšíření vnitřní paměti ????
Drondys

#109 Příspěvek od Drondys »

JuraS. píše:ps..co kdyby někdo přidělal nějakou paměťovou kartu pro rozšíření vnitřní paměti ????

Až budeš mít T9X alias FS-TH9B tak si můžeš nechat udělat HW úpravu (doplnění konektoru) a používat programátor AVR nejen pro flashování, ale i pro zálohování a následnou obnovu obsahu paměti Tx na/z PC, notebooku či PDAčka. Řada lití to už teď takto využívá a dokonce může editovat parametry mixů atd. mimo Tx v PC či notebooku v programu eePe viz tento odkaz na popis k tomu.

Pokud jde o fyzické rozšiřování operační paměti tam bude problém zejména v tom, že už se stávajícími naprogramovanými možnostmi a rozsahem operační paměti začíná procesor dost nestíhat při některých rozsáhlejších konfiguracích. Takže by to mohlo být spíš kontraproduktivní.
JuraS.

#110 Příspěvek od JuraS. »

Drondys píše:eePe viz tento odkaz na popis k tomu.

o tomhle odkazu a nabídce vím..určitě využiji...kdyby tak prodávali t8x či flysky bez modulu a přijímače..nevím jak je to strojově s tímhle vysílačem ale např můj router asus se mimo toho, že se dá flashnout firmware na takový jaký chceš se v něm dá vyměnit paměťový blok ale i čip s wifi...
Drondys

#111 Příspěvek od Drondys »

JuraS. píše:...nevím jak je to strojově s tímhle vysílačem ale např můj router asus se mimo toho, že se dá flashnout firmware na takový jaký chceš se v něm dá vyměnit paměťový blok ale i čip s wifi...

Vysílací modul v T9x alias FS-TH9X je výměnný, ale část s procesorem a pamětí integrovanou v tomto případě přímo na procesoru uvnitř Tx zůstává stále stejná bez ohledu na použitý vysílací modul. tj. i kdybys od někoho koupil Tx bez vysílacího modulu (leda z druhé ruky, protože běžně se neprodává) a samostatně si koupil třeba FrSky vysílací modul tak tím nezískáš ani jinou paměť ani jiný procesor a pořád budeš mít ten samý co je uvnitř Tx. Takže pro zvětšení paměti by sis musel leda nechat vyměnit (přepájet, protože je tam napevno) procesor za kompatibilní variantu jen s větší integrovanou pamětí a pak ještě nechat udělat příslušnou úpravu ve firmware ER9X, aby tu větší paměť využívala (což by bylo celkem unikum, protože moc lidí si asi procesory v Tx měnit nebude) a otázkou navíc je i to je jestli by pak ten kompatibilní procesor ještě stíhal.
Naposledy upravil(a) Drondys dne úte 30.08.2011 17:45, celkem upraveno 1 x.
JuraS.

#112 Příspěvek od JuraS. »

jasan to mi je jasné jak je to s moduly ale předpokládám, že např šváb s procákem používá jako flashku jinej šváb..a ten by se možná dal vyměnit za většího švába...ale to je pro takové odborníky co z cd vypalovačky doma vyrobí laserovou řezačku..viděl sjem to na nějakým foru..normálně se tím krájí polystyren ..no prostě jako laserem..k tomu 3d ploter a patřičnej soft a vykrájí ti křídlo z depronu jako nic...z5 k tématu...věřím, že jsou frajeři co by to mohli umět překopat...byl to ale jen dotaz zda na to někdo nepřišel....mít naboku šachtu na kartu..pár karet se mi doma válí...
Drondys

#113 Příspěvek od Drondys »

JuraS. píše:jasan to mi je jasné jak je to s moduly ale předpokládám, že např šváb s procákem používá jako flashku jinej šváb...

Procesor i paměť je v tomto případě uvnitř jednoho jediného švábu. Takže je potřeba vyměnit (přepájet) procesor za jiný kompatibilní s větší integrovanou pamětí a navíc ještě udělat speciální verzi ER9X jak jsem již zmínil.

JuraS. píše:..byl to ale jen dotaz zda na to někdo nepřišel....mít naboku šachtu na kartu..pár karet se mi doma válí...

Někde na světě už někdo nejspíš něco podobného s T9X alias FS-TH9X dělal, ale bude to spíš naprosté unikum a nevím o nikom ze zde diskutujících vlastníků T9X alias FS-TH9X kdo by zmiňoval, že by to měl na jeho Tx už provedeno.

Pokud máš na mysli integraci slotu pro SD karty tak k tomu je k dispozici podpora v jiném firmware pro T9X, a to v RADIOCLONE viz tento odkaz, ale ten je zase zaměřen trochu jiným směrem mimo přímou podporu telemetrie FrSky.
Naposledy upravil(a) Drondys dne úte 30.08.2011 18:05, celkem upraveno 1 x.
JuraS.

#114 Příspěvek od JuraS. »

počkáme tedy..vývoj jde děsně dopředu..vem si s čím se lítalo před 10 ti lety..jak já říkám když po mě chtějí abych se rozhodl pro privatizaci celého baráku kde bydlím..180 mega na 20 let..říkám..před 20 lety nebyly obaly tetrapack, mobil vážil 3 kila a stál jako auto, a notebook byl zatím jen ve scifi knížkách...jde to strašně dopředu..kdy se objevil frsky a co za tu krátkou dobu dokázal...dejme číňanům možnost a převálcují celý svět...
Drondys

#115 Příspěvek od Drondys »

JuraS. píše:...kdy se objevil frsky a co za tu krátkou dobu dokázal...

Zdání dost často klame, a to, že je nějaká značka poměrně nová ještě nemusí znamenat i to, že jsou naprostí nováčci ti kdo za ni stojí po technické stránce vývoje a že nemají třeba i desítky let zkušeností v daném oboru i když třeba pod jinou značkou. :wink:
chorche

#116 Příspěvek od chorche »

Staci kouknout na Gruvin9x projekt, ktery ma jako jeden z cilu vyvoj vlastni zakladni desky, ktera bude osazena vykonejsim CPU s vetsi pameti, primo na desce integrovanej programator chipu, RS232->TTL prevodnik pro zapojeni FrSky telemetrie, bude mit moznost primeho pripojeni ctecky SD karet, podsviceni displeje atd.
A pokud se nepetu, pokud si ER9x firmware budes sam kompilovat ze zdrojaku, je mozne definovat pro jaky typ cipu ma byt ten .bin soubor zkompilovany, defaultne je navolena ATmega64. Je samozrejme mozne ze tam nejake SW upravy budou potreba.

Jeste pridam video, na kterem "gruvin" predvadi prototyp desky
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=V-QUrYAcJOU[/youtube]
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
JuraS.

#117 Příspěvek od JuraS. »

jo to je wono..tady je to pak v chodu
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IFqCeMRxloY&feature=related[/youtube]

btw..náhodou nějakej náš prodejce modelařiny neprodává FrSky za skoro čínské ceny ? Nenapadlo náhodou nějakého podnikatele co už 5 let nadává na krizi prodávat to po čem je hlad ?
Drondys

#118 Příspěvek od Drondys »

JuraS. píše:btw..náhodou nějakej náš prodejce modelařiny neprodává FrSky za skoro čínské ceny ? Nenapadlo náhodou nějakého podnikatele co už 5 let nadává na krizi prodávat to po čem je hlad ?

Dobré ceny i rozsah nabídky produktů FrSky má v EU prodejce GiantCOD viz tento odkaz. Posílají implicitně z Anglie což je bez celních formalit a v ceně už je zahrnuto DPH, které platí prodejce při dovozu do Anglie a protože prodejce není plátcem DPH tak se to vstupní DPH stává součástí ceny a na výstupu už se nerozúčtovává (české DPH se neplatí žádné).

V ČR je nabídka produktů FrSky co do rozsahu slabší a ceny jsou vyšší třeba viz tento odkaz.
JuraS.

#119 Příspěvek od JuraS. »

Drondys píše:V ČR je nabídka produktů FrSky co do rozsahu slabší a ceny jsou vyšší třeba viz tento odkaz.

Bezva, dokonce v Praze a kousek ode mě...díky...pořád je lepší přidal nějakou drobnou korunu než čekat měsíc než se to v HK objeví na skladě, pak měsíc než to dorazí do domu a to ještě hlídat poštu aby mi to vůbec dodala...
Drondys

#120 Příspěvek od Drondys »

JuraS. píše:Bezva, dokonce v Praze a kousek ode mě...díky...pořád je lepší přidal nějakou drobnou korunu než čekat měsíc než se to v HK objeví na skladě, pak měsíc než to dorazí do domu a to ještě hlídat poštu aby mi to vůbec dodala...

Když si to objednáš v tom eshopu GiantCOD z Anglie tak to budeš mít levnější než v tom českém eshopu a doma to máš za pár dnů. Už jsem tam párkrát něco nakupoval a doma to bylo obvykle za tři až čtyři dny od zaplacení a nevztahují se na to ani žádné celní formality, protože to jde v rámci EU. Navíc tam co do rozsahu nabídky produktů FrSky mají podstatně větší výběr než v tom českém eshopu. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“