Telemetrie FUTABA

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
Snek
Kontaktovat uživatele:

#106 Příspěvek od Snek »

Oni to vždy pošťuchují a kecají do toho co nemají pořád ti samí s ZDZD a LV v čele.

Tlelemetrie je u elektroletu NAPROSTA BOMBA a pokud nejsu debil abych dal do letadla nenabitou baterii tak je čidlo pro kapacitu super věc.

Nastavíš jakou kapacitu baterie si přeješ vylítat, případně dáš pro sichr skelrotickeé hlavy s vybitým článkem i varování na pokles napětí (nepoužívám) a prostě lítáš stejně jako jezdíš s autem.

Na žádné LCD nekoukám a jak kapacita se překročí prostě mi telemetrie dá vědět zvukovám signálem že jsem dosáhl nastavené meze.

Při nabíjení se do baterie vleze stejné množství energie jako vždy a vím že baterka je OK. Pokud začne stárnout/měknout tak to poznám již na výkonu během letu.

Skončilo létání na čas a laborování zda nelítám razantněji a nebo zda více nefučí a tím pádem spotřeba není větší než "včera za stejný čas".

Taky pak můžeš klidně létat s tvrdší a menší baterií stejný čas a éro je díky váze úplně jinde....

To by pak ZDZD musel argumnetovat že sledovat stav nádrže v autě přes indikátor na palubní desce byla taky blbost, protože telemetrii Futaba nema a u vadného konektoru zarytě mlčí .... bo feature Futaba.

Osobně mám doma 4 Futaba vysílaček k plné spokojenosti i s telemetrií od Jeti. Ať nedojde k mýlce že nevím o čem mluvím.
coro

#107 Příspěvek od coro »

Snek píše:
zdzd píše:Pokud ovšem budeš měřit spotřebovaný náboj, tak to zase neřeší situaci nenabitých nebo odejitých accu. Z bláta do louže.

Nenabite je lidsky faktor, odejite pozna podle vykonu.

Z blata do louze je dobre reseni, aspon bude mit ciste boty.
Naopak by to bylo horsi.

Kolegovi odišla len časť sady, ak sa nemýlim 7s alebo 8s lipo, tak že to rval po núdzovom pristátí z trupu. Na poklese výkonu spoznáš ak chýba aspoň 10 či 20 percent, t.j. napríklad jeden z troch článkov má o 1 volt možno o dva menej, ale ak je to z 10V, a nie z 25V. Že by odišla celá sada rovnomerne sa mi nezdá potrebné riešiť.

Normálne čidlo prúdu od Jeti čo meria prúd z neho počíta kapacitu, a na obidve sa oplatí nastaviť alarm. Alarm na prekročenie prúdu sa mi oplatil pri medzizáviťáku (spálený motor, prúd začal rásť dosť geometrickým radom - regl vydržal zrejme vďaka tomu že som to vypol, a s reglom teda vydržal aj BEC a teda zbytok modelu), ale to nie je podstata použitia pre ktorú to človek namontuje..
A je tam aj meranie napätia, takisto s možnosťou nastaviť alarm - ale priznám sa že som ho ani nezapojil, nezáleží mi na ňom, aj keď by sa to dalo použiť ako merák a pred štartom skontrolovať napätie - no komu by sa chcelo v tom hrabať..
Pokles napätia ktorý by spustil alarm (tak nastavený aby nevrieskal za normálneho letu po pridaní) by nastal aj tak až neskôr, po štarte. A na sadu s nejakou energiou v rezerve, sa okruh na pristátie väčšinou urobiť dá, aj keď je akože vybitá ale nie úplne do mrtva.. Nanajvýš odíde tá sada, za chyby sa platí.. Ale veď regulátor nakoniec vypne..

To už riešite zbytočne, kritické stavy nič neošetrí dokonale.
Na zistenie odídeného článku by tam muselo byť podľa mňa navyše aj meranie po článkoch, a navyše by asi bolo treba aj meranie teploty... Možno budú ľahšie samostatné príjmačovky (ale tie to vie merať tiež, rovno príjmačom).

To počítanie kapacity je jediná vec ktorá sa používa bežne, denne, ako normálna signalizácia namiesto stopiek. Ako náhrada stopiek na plyne je presnejšia a meria aj znížený plyn správne, to je všetko.
Ostatné merania sú len pomocné, tomu sa nedá vyčítať že existuje prípad na ktorý to nezaberie... možno ešte úrovne signálu sa oplatí skontrolovať a keby niektorá anténa ukazovala málo tak ju posunúť inam.
Bora

#108 Příspěvek od Bora »

Já osobně si myslím že Telemetrie u Futaby není o tom jestli je pozadu s vývojem ale je věcí obchodní strategie. Rozhodně si nemyslím že by telemetrie u rc modelů byla masovou záležitostí a z toho bych vycházel.V případě že chci dát na trh něco nového a držet krok s konkurencí musím se zamyslet nad tím jestli se mi vynaložené prostředky do výzkumu brzy vrátí.Já ani nikdo z přítomných diskutujícich nemáme informace o tom jaký finanční přínos Telemetrie přinesla výrobcúm kteří Telemetrii nabízejí.A o tom celém je výroba a prodej.To se týká nejenom Futaby.
Telemetrie je užitečné vybavení ale zatím jen pro pár jedinců.
Snek
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od Snek »

coro píše:......To počítanie kapacity je jediná vec ktorá sa používa bežne, denne, ako normálna signalizácia namiesto stopiek. Ako náhrada stopiek na plyne je presnejšia a meria aj znížený plyn správne, to je všetko.
Ostatné merania sú len pomocné, tomu sa nedá vyčítať že existuje prípad na ktorý to nezaberie... možno ešte úrovne signálu sa oplatí skontrolovať a keby niektorá anténa ukazovala málo tak ju posunúť inam.

Vsak to jsem presne napsal v predchozim prispevku, takze nazor mame stejny :) Jen mne uz serou reci tech protitelemetristu.

No a na zaver, pokud klekne baterka a staci jeste dat "5V" pro bec, tak proste nouzak jako u spalovaku. Takze nevim co se tu porad resi.
zdzd

#110 Příspěvek od zdzd »

Snek píše:Vsak to jsem presne napsal v predchozim prispevku, takze nazor mame stejny :) Jen mne uz serou reci tech protitelemetristu.

Ehm, nikdo nezpochybňuje přínos telemetrie pro elektrovětroňáře, který se na to konto navíc přestane starat o baterky.

Nicméně ukaž mi přínos telemetrie pro helinu. Obzvlášť za cenu toho, že tim přijdeš o užitečné funkce, které nabízí jen Futaba. V takovém případě je volba jasná. Ať si o tom myslíš cokoliv.
Snek
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od Snek »

zdzd píše:
Snek píše:Vsak to jsem presne napsal v predchozim prispevku, takze nazor mame stejny :) Jen mne uz serou reci tech protitelemetristu.

Ehm, nikdo nezpochybňuje přínos telemetrie pro elektrovětroňáře, který se na to konto navíc přestane starat o baterky.

Nicméně ukaž mi přínos telemetrie pro helinu. Obzvlášť za cenu toho, že tim přijdeš o užitečné funkce, které nabízí jen Futaba. V takovém případě je volba jasná. Ať si o tom myslíš cokoliv.

Prinos ti mohu ukazat jen u toho čemu rozumím a to co používám. Heli mezi to nepatří, takže smolík.
Peppy
Kontaktovat uživatele:

#112 Příspěvek od Peppy »

zdzd píše:
Obzvlášť za cenu toho, že tim přijdeš o užitečné funkce, které nabízí jen Futaba.

ehmm.... co takeho? ak myslis po SW stranke, tak je to mozne ale ak myslis funkcie FASST tak fakt neviem co mi moze dat viac ako niektory z ostatnych...
EXTRA MX,EF extra 300 78"
http://adamweinzettl.webnode.sk/
AR1
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od AR1 »

Bora píše:Já osobně si myslím že Telemetrie u Futaby není o tom jestli je pozadu s vývojem ale je věcí obchodní strategie.

Já tohle říkám pořád.
zdzd

#114 Příspěvek od zdzd »

Peppy píše:ehmm.... co takeho? ak myslis po SW stranke, tak je to mozne ale ak myslis funkcie FASST tak fakt neviem co mi moze dat viac ako niektory z ostatnych...

Samozřejmě že po SW stránce. Už jsem to tu zmiňoval. Od kompenzací vlastností CCPM mechaniky, přes nastavení FS až třeba po počet kanálů.

Nepopírám, že telemetrie může být pro někoho zajímavá hračka navíc. Ale neřeší základní potřeby ohledně řízení. A protože rádia, které se chlubí telemetrií, nemají některé věci potřebné k řízení, je pak volba poměrně jasná.

Už o tom mluvil i Malik. Kdo by měnil auto s výborným motorem a brzdami za auto, které to sice nemá, ale za to má navíc chromované kliky, nebo lépe ukazatal tlaku v pneumatice. I ten je k ničemu, pokud to nejede jak má.

O tom celá ta debata je. Telemetrie je jen jedna z vlastností, které někomu mohou být užitečné. Jenže existuje x dalších vlastností, které jsou užitečné a pro mnohé přímo nezbytné. Ty když chybí, je jim takové rádio k nepotřebě. Na druhou stranu neexistuje rádio, které by se stalo nepotřebným jen z důvodu absence telemetrie. RC je od řídit, nikoliv měřit. Co je prioritní je celkem jasné.

Řekněme, že telemetrie je ta pověstná třešinka na dortu. Ale k čemu je třešinka, když dort chybí...
Naposledy upravil(a) zdzd dne úte 26.04.2011 19:43, celkem upraveno 2 x.
zdzd

#115 Příspěvek od zdzd »

AR1 píše:
Bora píše:Já osobně si myslím že Telemetrie u Futaby není o tom jestli je pozadu s vývojem ale je věcí obchodní strategie.

Já tohle říkám pořád.

Souhlas. Rádia prodávají proto, že mají takový software, který za to stojí. Ti, co ho nemají, argumentují nezbytností telemetrie.

Všechno je to o obchodu a nějaké vějičce na zákazníka. Každý si musí vyhodnotit sám na který háček skočí. Někdo žere poctivé maso, někdo nedá do huby nic jiného, než jogurt bez tuku.
coro

#116 Příspěvek od coro »

Keby sa predávali rádiá podľa softwaru, všetci by mali Multiplex. Aspoň tí čo lietajú lietadlá, nie heli.. a to platilo oddávna a skončilo až pred pár málo rokmi keď ich vývoj akosi zastavil, možno preto že to predali a začal ich topiť Hitec.
Nejakých trápnych 6 serv v krídle zvládalo staré EVO ľavou zadnou..

Futaba si môže dovoliť čakať len preto, že je momentálne hádam jedinou značkou na trhu ktorá má aj dobré meno z pohľadu mechaniky rádií, nie je plastohračkoidná a nerozpadá sa už ako nová, a hlavne v 2,4GHz im nevypadáva signál len tak podľa nálady.
Ak sa osvedčí HOTT a vráti to do hry Graupner (aj keď s dosť naštrbenou povesťou), a JR prestane vyrábať transformery a urobí normálny vysielač (a doladí DSMX), a navyše pribudne pár nových hráčov napríklad vysielač od Jeti, tak bude aj telemetria od Futaby - lebo by to inak tých pár skalných čo už aj tak rádio majú, jednoducho neutiahlo.

Celé sa to spustí až keď klesne predaj T8FG - ale dnes na to ešte vôbec nevidím dôvod. Aj keď si myslím, že bez prísľubu že to potom pojde upgradnúť o tú telemetriu, by to väčšina nekúpila.
Ale nebude to zadarmo - pre chudobnejších je na trhu toľko najrôznejšej číny čo už pri opatrnom výbere ani nepadá, že sa podľa mňa výrobcovi vôbec neoplatí tlačiť sa do nižších cenových tried.

Druhá možnosť je, že to fakt chceli teraz už predávať, ale zistili že rozviesť všetko riadenie pomiešané so všetkými meraniami po celom modeli jediným káblikom, je chorý nápad čerstvého absolventa fakulty mamagementu ktorý sa nedá v praxi realizovať prijateľne spoľahlivo, a teraz niečo dorábajú...
zdzd

#117 Příspěvek od zdzd »

coro píše:Druhá možnosť je, že to fakt chceli teraz už predávať, ale zistili že rozviesť všetko riadenie pomiešané so všetkými meraniami po celom modeli jediným káblikom, je chorý nápad čerstvého absolventa fakulty mamagementu ktorý sa nedá v praxi realizovať prijateľne spoľahlivo, a teraz niečo dorábajú...

Po pravdě, s-Bus považuji celkem za úlet, i kdyby ta sběrnice bez problémů unesla všechna data. Stromová struktura kabeláže sice výrazně zjednodušší drátovačku, ale je to kupa konektorů do série a v okamžiku komplikací někde u kořene to jde celé do kytek.
iampucmeloud

#118 Příspěvek od iampucmeloud »

coro píše:Celé sa to spustí až keď klesne predaj T8FG - ale dnes na to ešte vôbec nevidím dôvod. Aj keď si myslím, že bez prísľubu že to potom pojde upgradnúť o tú telemetriu, by to väčšina nekúpila.
Ale nebude to zadarmo - pre chudobnejších je na trhu toľko najrôznejšej číny čo už pri opatrnom výbere ani nepadá, že sa podľa mňa výrobcovi vôbec neoplatí tlačiť sa do nižších cenových tried.

Jenže oficiálně to nikdo nepřislíbil, a to je ten průšvih.
LV
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od LV »

coro píše:a navyše pribudne pár nových hráčov napríklad vysielač od Jeti, tak bude aj telemetria od Futaby - lebo by to inak tých pár skalných čo už aj tak rádio majú, jednoducho neutiahlo.

Takých čo majú Futabu sú miliony? Z nich státisíce potrebujú telemetriu.
Skalných zostane ešte stále zopár miliónov. A výrobcovia žijú aj s predaja prijímačov. Povedal by som, že lepšie ako z predaja Tx....
Vysielačov čo majú telemetriu je dokopy koľko 5-10%?
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#120 Příspěvek od TomasC »

Osadil jsem si KONEČNĚ F3Ačko Futabou. Nastavení bez problémů. Programovaní na Futabě super. Opsal jsem si "ms" co šly z JETI přijímače a přenesl nastavení na Futabu.

Včera jsem dal zalétávací starty a docela už letadlo poznávám.

ALE

extrémně mi chybí telemetrie, zvyknul jsem si. Vylétal jsem 7 sad a vlasně dost neefektivně.
Létám 5Ah sady. Nastavený motorový čas mám teď 8minut. Dobíjel jsem mezi 2,98Ah - 4,1Ah. Telemetrii od Jeti mi to prostě pípala, když jsem vylétal 4Ah. Prostě mnohem efektivnější létání.

Za sebe to cítím tak, že FUTABA je super rádio, ale nepřítomnost telemetrie MĚ štve. CHCI telemetrii. POTŘEBUJU telemetrii.

Nevím, co to u Futaby zdržuje, ale jak s tím vyjdou, tak já si to koupím. Už abych měl tu možnost. :oops:
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“