Sbírka spalováků
Re: Sbírka spalováků
Původně jsem vám to chtěl dát jako hádanku, ale vypustím to. Jedná se o MARZ 2,5 D. Továryšči si moc s vymýšlením zřejmě hlavu nelámali, motor - viz příloha, je více než podobný zde zmiňované MK-16 a 17. Stejně na tom byly i motory OTM, které mi připadají, že jen přepočetli měřítko a měli jiný motor. Ale ono v podstatě toho moc na vymýšlení není, ony i motory jiných výrobců na tom nebývají designově o moc rozdílněji.
Koupil jsem tento motor před časem na Aukru, podle všeho snad ještě ani neběžel. Chystám se s ním motorizovat nějakého skorohistorika (opět nějaký podle mých představ upravený historický model - vnější tvary stejné, i většina vnitřní konstrukce, ale určitě rozhýbaná kormidla).
Koupil jsem tento motor před časem na Aukru, podle všeho snad ještě ani neběžel. Chystám se s ním motorizovat nějakého skorohistorika (opět nějaký podle mých představ upravený historický model - vnější tvary stejné, i většina vnitřní konstrukce, ale určitě rozhýbaná kormidla).
Hitec Aurora 9X
Ale áno, pochopil, nie je to žiadny majsterštik.
Mnohí s ním však začínali a je to proste kus histórie. Samozrejme nič pre majstrov sveta, však?
Inak tento diel Pat-Mata som nikdy nevidel.
Inak tento diel Pat-Mata som nikdy nevidel.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Jaj no ked si tento diel nevidel, tak ako si to mohol pochopit ze tam hra MK 17tka :- ))))))))))))
Ja som ten diel naopak videl aspon 1000000 krat prave preto ze tam ta MK17 hra hlavnu ulohu
Ja som ten diel naopak videl aspon 1000000 krat prave preto ze tam ta MK17 hra hlavnu ulohu
DAF píše:Původně jsem vám to chtěl dát jako hádanku, ale vypustím to. Jedná se o MARZ 2,5 D. ...
Mne bys tím nedostal
Nicméně ač je Marz na MK-17 vnějšně dost podobný, tak ve skutečnosti je to vevnitř dost jiný motor, který je víc podobný spíše MK-12V (však má shodný způsob vyplachování, dokonce i shodné vrtání zdvih 15,5/13mm). Od MK-12V (nakonec i od MK-16/17) se liší konstrukcí sacího šoupátka, které není diskové, ale je podobného typu jako měli KMD-2,5, nebo i MVVS 6,5GRR. Tedy takové, na které jsem použil výraz "Natalenkovho typu" podle Kalinovy knížky.
Každopádně fajn, že sem nepřispívám jen já.
igorb píše:Jaj no ked si tento diel nevidel, tak ako si to mohol pochopit ze tam hra MK 17tka :- ))))))))))))
Aha, tak teda nepochopil
Pozriem, keď bude čas.
Yo a MK17 som mal, bol to moj 4ty motor a mal som s tym nalietaho dost ... a mal by som viac, keby neprdla kluka, potom som pochopil aj ja ze cesta ruskymi motormi nevedie ... pochopil to aj moj otec a investoval do ma MVVS D7 (ak sa dobre pametam 285Kcs co bolo viac ako tie 3 predtym dokopy) ktoru mam funkcnu dodnes, vylietala 2 vlozky a teraz ma 3tiu, skoro funglovku a uz asi nepoleti 
VTjr píše:Aha, tak teda nepochopil, ani teraz som si ho celý nepozrel, len začiatok a koniec.
Pozriem, keď bude čas.
no sak kosacka je z nej ... bozeeee
1:11
a dalej to mas aj s rozborkou, vidno do valca
Byly časy, kdy první, co jsem udělal, když jsem domů donesl nový motor, bylo, že jsem ho do mrtě rozebral a "zkoumal". Sice všechny motory po rozborce chodily, nic se mi zničit nepodařilo, ale už delší dobu je nechávám tak, jak jej smontoval (většinou dnes) žlutý muž. Tím chci říct, že do tohoto motoru jsem se ještě nepodíval. A teď si malinko béknu, díky kroužku nemám moc času na vlastní projekty (ale nevadí mi to, potěší mě, když kluci něco slepí a sami pak mají radost jednak z dobrého díla, jednat, že jim to létá), tak na tento motor, ale i pár dalších, zatím nějak moc nebyl čas. Pokud mám dobré informace, a paměť, tak tento motor se zde neprodával, ale dovážel se do jiných států soc. bloku. Mám takové matné tušení, že tento byl k nám importován z PLR (pro mladší a neznalé Polské lihové republiky).
Hitec Aurora 9X
igorb píše:...no sak kosacka je z nej ... bozeeee
1:11
a dalej to mas aj s rozborkou, vidno do valca
Tak som si to konečne cele pozrel. Nuž to je fakt pekna rola. Ona ta MK-17 sa do filmu naozaj hodí, lebo vyzerá pekne, fotogenicky. Vďaka za to video.
igorb píše:... pochopil to aj moj otec a investoval do MVVS D7 (ak sa dobre pametam 285Kcs co bolo viac ako tie 3 predtym dokopy) ktoru mam funkcnu dodnes, vylietala 2 vlozky a teraz ma 3tiu, skoro funglovku a uz asi nepoleti
Zle sa pamätáš, 2,5D7 stála až 370 Kčs, čo bolo vtedy naozaj dosť. Tu je dôkaz:
Možno si si to pomýlil s motorom TONO 3,5, s ktorými tiež niektorí lietali U-čka.
Ale vzhľadom k tomu, že MK-17 stála iba 140 Kčs, tak s tým 3-násobkom si sa až tak veľmi nesekol, teda 3 x 140 = 420Kčs toľko potom stála novšia MVVS 2,5DF, ale pravda, tá už nebola pre upútance to pravé orechové. Inak MVVS 2,5 DR a GR stáli 395 Kčs, ich vylepšené verzie MVVS 2,5 DRR a GRR boli zrazu o stovku drahšie, teda 495 Kčs. A prvé MVVS 3,5 GFR/GFS stáli až 680 Kčs. Rovnako aj 6,5 F 680Kčs, ale bez RC karburátora a tlmiča. Ten sa musel za cca 250 Kčs dokúpiť a tlmič takisto za cca 180 Kčs. Takže 6,5 F-RC s tlmičom nakoniec vyšla cez tisíc korún. A to bolo na mňa, chudobného študenta, už naozaj príliš. Ja som sa vtedy zmohol len na tu MVVS 3,5ku a aj to až po štátniciach, keď mi ho kúpila mama ako dar.
Zrušením výrobného programu žhavíkov a detoňákov v MVVS a nedávnym krachom výrobcu ASPčiek v Číne, zrejme skončilo cca 10-15-ročné obdobie dobrých, lacných spaľovákov, lebo skutočne po roku 2000 boli vzhľadom na našu rastúcu kúpnu silu naozaj za babku. Teraz nás výjde dobrý motor zase v tých reláciách ako kedysi v mladosti.
DAF píše:Byly časy, kdy první, co jsem udělal, když jsem domů donesl nový motor, bylo, že jsem ho do mrtě rozebral a "zkoumal". Sice všechny motory po rozborce chodily, nic se mi zničit nepodařilo, ale už delší dobu je nechávám tak, jak jej smontoval (většinou dnes) žlutý muž. Tím chci říct, že do tohoto motoru jsem se ještě nepodíval. A teď si malinko béknu, díky kroužku nemám moc času na vlastní projekty (ale nevadí mi to, potěší mě, když kluci něco slepí a sami pak mají radost jednak z dobrého díla, jednat, že jim to létá), tak na tento motor, ale i pár dalších, zatím nějak moc nebyl čas. Pokud mám dobré informace, a paměť, tak tento motor se zde neprodával, ale dovážel se do jiných států soc. bloku. Mám takové matné tušení, že tento byl k nám importován z PLR (pro mladší a neznalé Polské lihové republiky).
Když jsem si koupil nový ASP S-52, DLE-20RF, MVVS 4,6 GFR RC a taky MVVS 15 GFS RC, taky jsem je všechny rozebral. Ne sice úplně do šroubku, ale dostatečně abych se podíval, zda nezústalo vevnitř ještě nějaké svinstvo, tedy hlavně špony od výroby. To je starý zvyk, u sovětských motorů to byla přímo nutnost. Nicméně i u MVVS 4,6 se mi to vyplatilo, poněvadž měla kratší klikovou hřídel, takže při utažení vrtule se protáčela ztuha, protože unašečem svírala ložiska. Musel jsem to pečlivě změřit a pod přední ložisko vyrobit vhodně silnou podložku. Jinak tohle mne dost zklamalo
Jinak máš pravdu MARZy se do ČSSR opravdu nedovážely. Pokud vím, tak ze sovětských se oficiálně dovážely jen MK-17, OTM 2,5 Sokol, OTM 1,5 Stryž, OTM 0,8 Kolibri, Raduga-7 a Raduga-10, nevím, jestli náhodou na počátku i MK-12V. A dost, další se sem dostávaly jen individuálním dovozem.
Já jsem svého MARZe získal dost podivným způsobem.
O rozebírání motorů za účelem kontroly vnitřní čistoty a případného vypláchnutí, jsem slyšel, ovšem až v pozdější době. Kdyz jsem s motory začínal, byla to pouhá zvědavost, jak to uvnitř vypadá.
Ten Marz jsem dostal jen holý motor, prostě se mi líbil. Ale ze zvědavosti bych rád viděl, jak to celé vypadalo. Souvětí tyhle věci dost často prodávali jako kompletní set, tedy motor, nějaký klíč, upevňovací šrouby a vrtule. Ta byla většinou dost strašná. Aspoň MK 17 a Raduga 7 to tak měly. OTM ale ne, to byl jen motor s klíčem, už nevím, jestli tam byly šroubky. Vrtule měla upravenou dosedací plochu, aby sedla na drážky unašeče. Nemohla se tak nikdy protočit.
Jinak co si pamatuju, tak na pultech obchodů jsem vídával jen OTM 1,5 Stryž a 0,8 Colibri, na 2,5 Sokol si nepamatuju. Možná se prodával v době, kdy jsem se o motory ješte nezajímal a stavěl ještě Picoly, Maraby a podobně modely. Modelaření jsem přerušil po r. 90, takže jsem trh nějakou dobu nesledoval. Vrátil jsem se po r. 2000, a to už bylo mnoho věcí jinak.
Ten Marz jsem dostal jen holý motor, prostě se mi líbil. Ale ze zvědavosti bych rád viděl, jak to celé vypadalo. Souvětí tyhle věci dost často prodávali jako kompletní set, tedy motor, nějaký klíč, upevňovací šrouby a vrtule. Ta byla většinou dost strašná. Aspoň MK 17 a Raduga 7 to tak měly. OTM ale ne, to byl jen motor s klíčem, už nevím, jestli tam byly šroubky. Vrtule měla upravenou dosedací plochu, aby sedla na drážky unašeče. Nemohla se tak nikdy protočit.
Jinak co si pamatuju, tak na pultech obchodů jsem vídával jen OTM 1,5 Stryž a 0,8 Colibri, na 2,5 Sokol si nepamatuju. Možná se prodával v době, kdy jsem se o motory ješte nezajímal a stavěl ještě Picoly, Maraby a podobně modely. Modelaření jsem přerušil po r. 90, takže jsem trh nějakou dobu nesledoval. Vrátil jsem se po r. 2000, a to už bylo mnoho věcí jinak.
Hitec Aurora 9X
DAF píše:Jinak co si pamatuju, tak na pultech obchodů jsem vídával jen OTM 1,5 Stryž a 0,8 Colibri, na 2,5 Sokol si nepamatuju. Možná se prodával v době, kdy jsem se o motory ješte nezajímal a stavěl ještě Picoly, Maraby a podobně modely. Modelaření jsem přerušil po r. 90, takže jsem trh nějakou dobu nesledoval. Vrátil jsem se po r. 2000, a to už bylo mnoho věcí jinak.
Picollo bol moj prvy "potahovaci" model
... proste chlapec ktory o modeloch zistil len tak, ze videl v hrackarstve vosu a nemal nikoho kto by ho nieco ucil, ale ked mi povedali ze mame v meste modelarsku predajnu, potom to uz islo
Sokolov bolo velmi malo a okamzite to vzdy zmizlo, to bola doba podpultoviek, clovek sa musel skamaratit s predavackou ak nieco naozaj chcel, zatial co kolibrikov a stryzov bolo hafo, tak som mal oba
Yo a to cistenie - MVVSky boli zname tym ze ju musis rozobrat lebo v tom boli bezne spony, ale stacilo zadne veko a preplachnut palivom, pokial vsetko slo lahko, nebol problem ... teda kym nezmenili program na nove typy, to som dostal do ruky napriklad 4ccm motor, bolo treba otocit vyfuk a zistil som ze jeden ten dlhy srob je tam narvany do zakruty ... tetu netankovalo ze ho tam musi narvat kladivom, proste sa na to vyprdla a motor poslala do sveta. Nastastie nebol moj (mal som len jednu DFku ktoru som prerobil na zhavika, ale viac som maly MVVS nekupil) takze som reklamaciu neriesil.
VTjr píše:Zle sa pamätáš, 2,5D7 stála až 370 Kčs, čo bolo vtedy naozaj dosť. Tu je dôkaz:
Možno si si to pomýlil s motorom TONO 3,5, s ktorými tiež niektorí lietali U-čka.
.....
Zrušením výrobného programu žhavíkov a detoňákov v MVVS a nedávnym krachom výrobcu ASPčiek v Číne, zrejme skončilo cca 10-15-ročné obdobie dobrých, lacných spaľovákov, lebo skutočne po roku 2000 boli vzhľadom na našu rastúcu kúpnu silu naozaj za babku. Teraz nás výjde dobrý motor zase v tých reláciách ako kedysi v mladosti.
Nepomylil, Tono som nikdy nemal, chalani to mali vo velkych modeloch a bolo to 1/trapenie 2/ prd vykon. Takze Tona som obisiel velkym oblukom. Pametam si cenu 285 ako dnes, ale je mozne ze to tatko nejako zasmodrchal aby to tak vyslo
Krabicku som mal tiez modru ale na tie ceny ze by tam boli sa nepametam.
A tie motory - ja myslim ze motory sa zohnat daju, vsetko ide teraz na elektriku, takze ludia maju v bedniach hafo motorov a nie kazdy to berie ako zbierku. Dnes by som to skorej videl na problem s palivom. BTW este som niekde videl OS MAX AX motory, tie su sice tazsie ako FP a LA ale pouzit sa daju. No a ked nie, tak ebay to isti
Este nedavno som bol presvedceny ze si raz postavim spalovacieho supermastra 1:1, aj by som urobil nejake CNC diely ale myslim ze nic takeho uz nenastane
Tak to se potom nedivím, že jsem ho (Stryž) nikdy na pultu neviděl. Seznámit se s prodavačkou, aspoň tady v Práglu, byl docela problém, protože jich moc nebylo, už tehdy tam bylo více chlapů. V Modeláři v Žitné byla jedna, která snad doteď pracuje u Pecky, takže i věkový rozdíl v můj neprospěch. Kdo prodával na Sokolovské 91 si už nepamatuju (moc jsem tam nechodil, bylo to daleko). Pařížskou jsem nezažil, pak zde bylo pár obchodů s Drobným zbožím, kde se dalo něco z modelařiny sehnat, a v jednom takovém (v Italské) byla starší paní, takže zase nic
. Venku, mimo Prahu, jsem se setkal s tím, že nějaké modelářské věci (ale jenom stavebnice, nikoliv materiál a další potřeby) se prodávaly v hračkářství. Abych nezapomněl byl jsem také v prodejně v Brně, tehdy v Kozí ulici, a i tam byl chlap
.
Vzhledem k tehdejším předpisům jsem, jako pouhý "divočák", mohl létat jen Déčkové motory, protože žhavící palivo bylo pro běžného člověka prakticky nesehnatelné. Proto byl tehdy můj největší motor MVVS 2,5 DF (s RC karbecem pořízeným samozřejmě mimo). Sice jsem si koupil dva žhavící motory (od nás Modela 2,0 G Junior a od soudruhů z eNDéeR motor Permoth 1,8), zkoušel jsem namixovat etylové palivo, ale ty motory jsem nerozchodil, jeden (Permoth) spíše zničil. Po revoluci, když jsem se vrátil k modelařině, už byly věci jinak a tak jsem se postupně dostal k větším kubaturám. Můj největší provozovaný motor má objem 15 ccm, mám 2T i 4T. Teď se naopak hůře shání Déčkové palivo.
Teda musím říct, že jsem měl asi velké štěstí, nikdy jsem nenašel problém, že bych měl v novém motoru nějaký bordel z výroby.
A k motorům TONO, jeden jsem shodou okolností dostal (kdosi ho chtěl vyhodit), byl to 5,6 RC. Pak jsem se zbláznil a postupně přes inzeráty koupil ještě 3,5 ccm, a obě desítky (jedno- i dvousvíčkovou), všechny motory jsou RC, byť ty tehdejší karbecy za moc nestojí (vývoj je dnes už jinde). Tehdy to byl (celkem)levný spotřební motor,který dostačoval na běžné rekreační létání. Nikdo s ním nejspíš ani závodit nechtěl. Kdyby neklekla výroba motorů, možná bychom se dočkali i elektronického vstřikování paliva místo klasického karbecu
. Ale třeba to někdo dá časem na větší benzínové motory (pokud i ty Gréta nezakáže
).
Poznámku k Picolu - https://www.rcalbum.cz/model/1874-picolo.html, z nostalgie jsem ho reinkarnoval a osadil RC řízením. To jsem později vyjmul a model věnoval jednomu klučinovi, který chodil na kroužek. Jeho bráchové (a další kluci na kroužku) totiž stavěli mnou upravené Picolo (celkově zvětšené, navíc o žebro rozšířené rozpětí, úprava SOP pro zlepšení reakcí při řízení) na "verzi" XL/RC - https://cakovicky-orel.rajce.idnes.cz/C ... 1467219709.
Vzhledem k tehdejším předpisům jsem, jako pouhý "divočák", mohl létat jen Déčkové motory, protože žhavící palivo bylo pro běžného člověka prakticky nesehnatelné. Proto byl tehdy můj největší motor MVVS 2,5 DF (s RC karbecem pořízeným samozřejmě mimo). Sice jsem si koupil dva žhavící motory (od nás Modela 2,0 G Junior a od soudruhů z eNDéeR motor Permoth 1,8), zkoušel jsem namixovat etylové palivo, ale ty motory jsem nerozchodil, jeden (Permoth) spíše zničil. Po revoluci, když jsem se vrátil k modelařině, už byly věci jinak a tak jsem se postupně dostal k větším kubaturám. Můj největší provozovaný motor má objem 15 ccm, mám 2T i 4T. Teď se naopak hůře shání Déčkové palivo.
Teda musím říct, že jsem měl asi velké štěstí, nikdy jsem nenašel problém, že bych měl v novém motoru nějaký bordel z výroby.
A k motorům TONO, jeden jsem shodou okolností dostal (kdosi ho chtěl vyhodit), byl to 5,6 RC. Pak jsem se zbláznil a postupně přes inzeráty koupil ještě 3,5 ccm, a obě desítky (jedno- i dvousvíčkovou), všechny motory jsou RC, byť ty tehdejší karbecy za moc nestojí (vývoj je dnes už jinde). Tehdy to byl (celkem)levný spotřební motor,který dostačoval na běžné rekreační létání. Nikdo s ním nejspíš ani závodit nechtěl. Kdyby neklekla výroba motorů, možná bychom se dočkali i elektronického vstřikování paliva místo klasického karbecu
Poznámku k Picolu - https://www.rcalbum.cz/model/1874-picolo.html, z nostalgie jsem ho reinkarnoval a osadil RC řízením. To jsem později vyjmul a model věnoval jednomu klučinovi, který chodil na kroužek. Jeho bráchové (a další kluci na kroužku) totiž stavěli mnou upravené Picolo (celkově zvětšené, navíc o žebro rozšířené rozpětí, úprava SOP pro zlepšení reakcí při řízení) na "verzi" XL/RC - https://cakovicky-orel.rajce.idnes.cz/C ... 1467219709.
Hitec Aurora 9X