A123 - Life nebo LiIon ?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

#106 Příspěvek od Drondys »

wisiwig píše:
KarelSkala píše:Ta myšlenka je špatná což by sis měl už konečně uvědomit. Já bych spíš řekl, žes tiše doufal, že tady vyvoláš další flame i když to co popisuješ je s prominutím "totální hovadina" jelikož je to jednak v rozporu s předpisy ať už použiješ LiPo nebo LiFe, protože ty packy určené pro RC modely vůbec nejsou homologované pro použití v automobilu......

Nemáš úplně pravdu.
A123 články se používají třeba v aku modulu do hybridu Prius, také se používají v aviatice. Z toho je jsané! , že A123 musí mít certifikace pro použití v automobilovém a leteckém průmyslu. A technologie pro naše RC a ostatní použití se u A123 neliší. (viz. www.a123systems.com)

Ale vůbec ne. Pleteš si pojmy s dojmy. Packy A123, které jsou zkonstruovány pro použití v automobilech mají jinou vnější konstrukci a jsou umístěny ve speciálních vysoce odolných obalech a i když je základní chemická technologie článku stejná tak vnější mechanická konstrukce je podstatně jiná.

Hymotion L5 Plug-in Conversion Module Battery Pack
Obrázek

Ten certifikovaný A123 pack pro auta má kromě speciálního odolného obalu, který byl testován i na crash testy ještě navíc i interní zabezpečovací systém s hlídáním napětí a teploty jednotlivých článků a s jejich automatickým odpojováním/připojováním nejen v případě provozu zabezpečení před podvybitím nebo přebitím, ale i pro ochranu poruchových stavů jako je automatické vyřazení vadného článku apod. a ke všemu jsou tam i nárazové senzory. Tady je ukázka složení toho certifikovaného A123 packu pro auta.

Obrázek

Samotné články A123 bez tohoto packu certifikaci pro použití v automobilu nemají ani náhodou. :wink:
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od Kamil »

Ale chlapci, šak to sme sa dostali už nejak ďaleko a mimo. Do auta si dám poriadnu olovenú baterku a tá mi motor naštartuje. Aspoň tak mi to v našich končinách funguje už asi 30 rokov. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
LV
Kontaktovat uživatele:

#108 Příspěvek od LV »

Kamil píše:Ale chlapci, šak to sme sa dostali už nejak ďaleko a mimo. Do auta si dám poriadnu olovenú baterku a tá mi motor naštartuje. Aspoň tak mi to v našich končinách funguje už asi 30 rokov. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ibaže tieto to auto poháňajú :D
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od Kamil »

LV píše:Ibaže tieto to auto poháňajú :D
Uff to je sila. Minule som videl také auto (veľké) na baterky, ale niečo tomu chýbalo - mal by tam byť zvukový modul. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ale stále platí prvá veta v mojom predošlom príspevku, že ...šak sme sa dostali...
Veď pôvodná otázka nebola ako poháňať auto elektrinou, ale ako ho naštartovať lipolkami.
coro

#110 Příspěvek od coro »

Pozrel som pôvodnú otázku, a nebola o žiadnom štartovaní, ale o rozdieloch medzi A123 a LiIon..

Ano bola viackrát zodpovedaná.. Za seba by som to zhrnul, že je to ako rozdiel medzi autobaterkou a olovenými baterkami (všetkými kde náboj prenáša olovo.. inak videl som walkman na maličkú 2V olovenú baterku).

Inak ja som raz skúsil naštartovať z 12V 12Ah AGM "gelovky", staršej, a ten rozdiel som videl - obidve sú z olova, ale tú "gelovku" pri prvom otočení roztrhlo (normálne otvorilo plast zboku).
Preto aj neradím štartovať z lipol ani LiIon(ak liIon použijeme pre aku z notebookov a nie ako všeobecne všetko kde náboj prenášajú ióny líhia..)
Ale som zastáncom toho že veci sa líšia podľa toho aké detaily sú použité, a že aj medzi LiIon čiže v celej rodine bateriek kde je hnacou silou Líthium, existujú baterky schopné auto naštartovať bez poškodenia - najmenšie z nich sú A123 "M1" 2300mah.
wisiwig

#111 Příspěvek od wisiwig »

coro odpovědi hezky zformuloval a uzavřel.

To Drondys:
Odkud máš ty informace o tom "A123 packu" ? Docela jsem na tvůj zdroj informací zvědavý. CAD animace je pěkná prezentace na netu, viděl jsem jí také.

A k tomu co Drondys napsal:
[i]Cituji Samotné články A123 bez tohoto packu certifikaci pro použití v automobilu nemají ani náhodou

Jestli pracuješ v průmyslu/výrobě a třeba automobilovém, tak je následující bez diskuze: jestliže je finální výrobek složen z jednotlivých poddílů, tak výrobce finálu minimálně požaduje od výrobce poddílů aby ty splňovaly specifikace dané buď výrobcem finálu nebo odběratelem finálu. Nejedná se jen o balení, ale i technologie výroby. Běžně jezdí výrobci finálního výrobku k dodavatelům poddílů a auditují jestli je dodržovaná kvalita, výrobní technologie atd, atd. Ve většině případů se výrobní linky pro odběratele finálu neliší příliš od výrobků pro koncové zákazníky(tady pro nás modeláře). Nepotřebuji vědět, jestli články A123 mají nějakou konkrétní certifikaci pro automotive, ale zcela jistě musí podléhat takovým požadavkům na kvalitu a tak přísným specifikacím, když se dávaj do aut, že si to těžko dokážem představit, pokud v A123 nepracujem. Zjednodušeně a s nadsázkou - vím, že nemusím mít obavy z něčeho co se v autě používá a stejná technologia se používá i pro aftermarket-kvalitativně to je téměř stejné. V A123 nepracujem, ale u jednoho předního výrobce v automotive průmyslu pracuji a vím jak přísné požadavky na kvalitu má většina světových automobilek na své dodavatele, takže nevařím z vody a "tak trochu" :-) vím o čem mluvím.
Drondys

#112 Příspěvek od Drondys »

wisiwig píše:je finální výrobek složen z jednotlivých poddílů, tak výrobce finálu minimálně požaduje od výrobce poddílů aby ty splňovaly specifikace dané buď výrobcem finálu nebo odběratelem finálu.

Samotný A123 článek pro modely by mimo jiné nikdy nesplnil podmínky crash testu pro vozidla. A123 články proto musí být v takovém speciálním ochranném obalu, který má certifikaci k tomu, aby A123 články v něm uložené mohly být trvale umístěny ve vozidle. Bez certifikovaného obalu, a tím rozhodně není obyčejný pack pro RC modely, A123 články trvale umístit ve vozidle byť za účelem případných startování, jak zde bylo dříve zmiňováno z pohledu certifikace nelze a i obecně je trvalé umístění ve vozidle bez certifikovaného ochranného obalu pro tento účel prostě čirý hazard, protože může dojít k mechanickému poškození článku a následnému požáru.

wisiwig píše:Zjednodušeně a s nadsázkou - vím, že nemusím mít obavy z něčeho co se v autě používá a stejná technologia se používá i pro aftermarket-kvalitativně to je téměř stejné... vím o čem mluvím.

Podle těchto tvých předpokladů tedy benzín, který se v autě běžně používá ovšem chráněný v nádrži nebo kanystrem, který je k takovému účelu speciálně určen ty asi nemáš problém jen tak volně bez certifikovaného ochranného obalu nalít třeba přímo na podlahu do kufru auta a pak poblíž nechat děti ať si pohrají se sirkama, že jo. :lol: :lol: :lol:

A123 články samotné nebo i v rámci packu, který je ovšem určen pro modely byť jsou založeny na chemicky stejné technologii nemají ani náhodou vnější stejnou konstrukci packu a tudíž v automobilu A123 článek, který není chráněn speciálním certifikovaným obalem nemusí odolat nárazům ať už při jízdě nebo třeba při havárii a následkem toho může dojít k poškození článku a následnému požáru.
Naposledy upravil(a) Drondys dne stř 15.09.2010 16:33, celkem upraveno 1 x.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od Abu »

Drondys - muzes nam prozradit kolik modelu mas na A123, pocet clanku, pocet cyklu na nich atd.... ze mas takove zkusenosti.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Drondys

#114 Příspěvek od Drondys »

Abu píše:Drondys - muzes nam prozradit kolik modelu mas na A123, pocet clanku, pocet cyklu na nich atd.... ze mas takove zkusenosti.

Modelů na A123 celkem 5, počty cyklů atd. tady rozepisovat nebudu. Už i tak je to dost OT. :wink:
Abu
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od Abu »

Nikoli. OT je to, ze na leteckomodelarskem foru resite na nekolika strankach pohon do velkeho elektroautomobilu.
wisiwig

#116 Příspěvek od wisiwig »

to Drondys.
Neodpověděl jsi mi, prosím o odpověď na první otázku.
Odkud máš ty informace o tom "A123 packu" ? Docela jsem na tvůj zdroj informací zvědavý, nijak ironicky to nemyslým.

Moje komentáře se nezabývali "zabalením" vlastního zdroje energie. Obal má na vysosanou energii vcelku malý vliv. Já jsem konstatoval, že "střeva" článku A123 určená do "autopacku" budou kvalitativně téměř totožná se "střevy" načich článků A123 z modelářských prodejen.
Nikomu jsem nechtěl doporučit A123 místo olova. A jestli někdo bude vozit min. 4S A123 jako rezervu pro případ nouzových startů je mi jedno. Pokud si je "zabalí" odolně proti mechanickému poškození ať si je klidně vozí. Já si vozím startovací kabely a zatím mi vždy stačili, naštěstí je nepoužívám tak často.

S tím benzínem to beru jako legrácku.

A sorry ostatním, za odbočku.
Momentální počasí :( k podobným diskuzím přímo svádí.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od Abu »

wisiwig píše:A jestli někdo bude vozit min. 4S A123 jako rezervu pro případ nouzových startů je mi jedno. Pokud si je "zabalí" odolně proti mechanickému poškození ať si je klidně vozí. Já si vozím startovací kabely a zatím mi vždy stačili, naštěstí je nepoužívám tak často.

Hlavne prakticke vyuziti modelarskych clanku, at uz LiPol, LiIon nebo A123 je v tomto pripade dost nesmyslne. Aby to slo pouzit jako "operativni zaloha", tak by musely byt clanky porad nabite na 100%. Co to udela s zivotnosti a "tvrdosti" Li technologie je dost znama vec (= rozhodne ji to neprospeje).

wisiwig píše:A sorry ostatním, za odbočku.
Momentální počasí :( k podobným diskuzím přímo svádí.

No ja nevim, o vikendu jsem stravil na letisti tolik hodin jako uz dlouho ne. 8)
A pres tyden stejne sedim v praci. :(
Drondys

#118 Příspěvek od Drondys »

wisiwig píše:to Drondys.
Neodpověděl jsi mi, prosím o odpověď na první otázku.
Odkud máš ty informace o tom "A123 packu" ? Docela jsem na tvůj zdroj informací zvědavý, nijak ironicky to nemyslím.

Našel jsem je někde přes odkazy vedoucí z některé části stránek na http://www.a123systems.com/, ale bohužel už nemám všechny konkrétní odkazy kde to bylo a našel jsem z nich jen některé viz dále.

Nějaké informace k tomu jsou třeba tady (jsou tam i odkazy na video crash testu)
http://www.a123systems.com/hymotion/technology/safety_systems
http://www.a123systems.com/hymotion/faqs/safety
http://www.a123systems.com/hymotion/pop_ups/crash
ty další stránky jsem nenašel.
coro

#119 Příspěvek od coro »

Abu píše:
wisiwig píše:A jestli někdo bude vozit min. 4S A123 jako rezervu pro případ nouzových startů je mi jedno. ...

Hlavne prakticke vyuziti modelarskych clanku, at uz LiPol, LiIon nebo A123 je v tomto pripade dost nesmyslne.
...

No, a ja sa k tomu ešte vrátim:
- na letisko chodíme lietať a niekto si nedá povedať a nabíja z autobaterky. Nie je sa zase až tak čudovať že s kufrom s rádiom nabíjadlom a dvoma modelmi v zuboch, sa mu nechce vláčiť do bytu ešte aj olovo čo má pár desiatok ampérhodín.
- Ak to bude obyčajná štartovacia autobaterka, zdochne na sulfatáciu po pár mesiacoch. Aj keby to bola trakčná baterka, nie je vylúčené že sa mu stane že už mu auto nechytí.
- Najpravdepodobnejšie je, že nenaštartuje práve na tom letisku, pričom mu zostane na polovicu dobitá sada pre model.

= ja som chcel povedať len toľko, že ak sú to 4s A123 ( 2300! ), tak nech z nich spokojne naštartuje, a nechá bežať na voľnobeh nech sa autobaterka dobije (čím skôr, tým má väčšiu šancu prežiť). Ale nech to nerobí ak lieta na lipolky (ale preliať trochu energie do autobaterky pomocou nejakej žiarovky na obmedzenie prúdu, sa dá - len nie natvrdo pripojiť ani štartovať)

Jo a keď niekto pojde v zime do hôr a tú A123 sadu si pre istotu zoberie so sebou - ok, - voziť to v kufri, v zime, nie je zakázané. (Lipolky a v lete, to by mohli zakázať...)
Ale dovolenka na horách je výnimočná situácia..
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#120 Příspěvek od JirkaA »

Aj keby to bola trakčná baterka, nie je vylúčené že sa mu stane že už mu auto nechytí.

Trakční baterka by v autě zdechla po pár startech, není konstruovaná na takové proudy!
Nabíjením z auta jsem odrovnal startovací akec 75 Ah za dva roky, už to nedělám. Vozím v kufru 100Ah trakční a mám k ní inteligentní nabíječ, kterej ji po nabití drží na 13,6V nachystanou kdykoli na letiště.
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“