Škubání/cukání serv

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
bee_free
Kontaktovat uživatele:

#106 Příspěvek od bee_free »

cukaní bez signálu je u tohoto přijímače normální, Elektron 6 umí cukat i za letu. Osobně jsem horší přijímac neměl. Přešel jsem na Sexty od MZK, které mají failsafe mód a necukají ani při ztrátě signálu, pak jsem přešel na 2.4 GHz a mám pokoj...
Ulimate 1000, Mustang P-51, OMEI, Flash, X-treme, Volcano 50, Katana 2m MH
baxiik
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od baxiik »

Hitec Electron 6 má dvojí směšování, kdežto HFS-06MT pouze jednoduchý, čili větší možnost rušení jiným signálem. Efekt, že bez zapnutého vysílače serva cukají je normální... Prostě dodržuj postup zapínání/vypínání, jak ti tady všichni radí a bude to cajk!
baxiik
Kontaktovat uživatele:

#108 Příspěvek od baxiik »

Jeee, než tu člověk sesmolí odpověď, tak ho hned 4 lidi předběhnou a jsem za tatara :D
jez_cz

#109 Příspěvek od jez_cz »

Jen na okraj: při zapnutí přijímače u letadla bez zapnutého vysílače Ti maximálně cukají serva a nic moc se neděje, pokud tedy nestrhneš ty převody na servech. Když stejnou chybu uděláš u vrtulníku, tak se Ti nekontrolovaně roztočí rotor a v lepším případě rozsekáš ten vrtulník a pár věcí okolo, v tom horším případě Tě nepěkně poseká. Jedno pozitivum taková chyba ovšem přinese - příště už ji neuděláš.
I květák je jen vycepované zelí
googie
Kontaktovat uživatele:

#110 Příspěvek od googie »

Tento isty problem u podobneho serva Hitec som vcera zaregistroval aj ja pri zalete opraveneho modelu, kde som v hojnej miere pouzival slahany sadrovy tmel okolo serv na kridle. Napriek tomu, ze ma kamarat varoval, som letel a len tak tak pristal. Z toho vyvodzujem, ze sa sadrovy bordel po bruseni musel dostat do vnutra.

Kde presne mam aplikovat lieh, len na prevod? Alebo by ponohlo len vyfukat vzduchom?

este dodam, ze serva maju za sebou len 40 minut letu cisteho casu
F-86 Sabre EDF 92mm, Parkzone Typhoon, Haikong Spitfire, Zero
leone

#111 Příspěvek od leone »

Tiež pomôže trochu posunúť tie pacičky bežca na potenciometri smerom k oraju potenciometra, aby opisoval inú dráhu, čím sa dostane mimo vydraté miesto.
JMalik

#112 Příspěvek od JMalik »

googie píše:Tento isty problem u podobneho serva Hitec som vcera zaregistroval aj ja pri zalete opraveneho modelu, kde som v hojnej miere pouzival slahany sadrovy tmel okolo serv na kridle. Napriek tomu, ze ma kamarat varoval, som letel a len tak tak pristal. Z toho vyvodzujem, ze sa sadrovy bordel po bruseni musel dostat do vnutra.

Kde presne mam aplikovat lieh, len na prevod? Alebo by ponohlo len vyfukat vzduchom?

este dodam, ze serva maju za sebou len 40 minut letu cisteho casu

Serva s podobnými problémy nepoužívám.
Pokud to chceš opravit, tak to musíš rozebrat, mechanicky to vyčistit (vyšťourat vazelínu z převodových koleček, vyčistit uložení osiček, vyčistit potenciometr lihem, nebo izopropylem....), znovu to všechno mimo potenciometru namazat správnou vazelínou, zavřít servo a používat to jenom do nějakého EPP.
Lehce vydřený potenciometr můžeš pořešit tak, jak píše leone. Pokud jsi to nikdy nedělal, je dost vysoká pravděpodobnost, že to doprasíš hůř než to bylo původně. Vyžaduje to minimálně lupu a dost světla, aby jsi na to pořádně viděl.
Ještě jednou : já takhle problémová serva dál už nepoužívám.
ML

#113 Příspěvek od ML »

JMalik píše:
googie píše:Ještě jednou : já takhle problémová serva dál už nepoužívám.

Tak, tak.
Problemove servo do éra nepatrí.

Neviem či to je ešte dostať v radioamateru, ale na takéto problemy bol dobrý KONTOX 101.
Existoval aj 103 a 105.

Pred 20 rokmi.
JMalik

#114 Příspěvek od JMalik »

ML píše:
JMalik píše:
googie píše:Ještě jednou : já takhle problémová serva dál už nepoužívám.

Tak, tak.
Problemove servo do éra nepatrí.

Neviem či to je ešte dostať v radioamateru, ale na takéto problemy bol dobrý KONTOX 101.
Existoval aj 103 a 105.

Pred 20 rokmi.

Před dvaceti rokama byl dobrej (do reostatů).
Dnes to ten potenciometr spolehlivě sežere. Kontox ne. Na stykače je to dobré, ale na tyhle věci zabiják.
googie
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od googie »

Tak som na to asi prisiel. Dnes som uz uz isiel vyrezavat cukajuce servo z Mirage a hovorim, ze to este vyskusam. S baterkou Lipol 400mA 7,4V to robilo opat. Pri malych vychylkach obcasne trasenie.

Lenze potom ma napadlo vyskusat NiMH 1600 pack, s ktorym som lietal pred havariou a problem zmizol. 5 minut hybem servami a nic. Vymenim za Lipol a cuka. Takto som to vyskusal 5 krat a na NiMh to necuka.

Otazka preco? Jedine co ma napada, ze som ako prijimacovy konektor na LIPOL baterke pouzil kabel s konetktorom zo stareho serva, resp. moje "dokonale " letovanie

Ale preco cukalo len jedno servo?
googie
Kontaktovat uživatele:

#116 Příspěvek od googie »

Nikto nevie preco?

dik
olisoft

#117 Příspěvek od olisoft »

vcera som skusal jedno digi servo spolu s hxt900 na testeri s "prijmacovkami" (alkalicke, ale uz vybite) a to digi servo cukalo ako sialene, klasicke bez problemov. Cely zadrhel vyriesila vymena bateriek za dobre...
Skus zmerat napatie na tej baterke pri hybani so servom. Ak prilis pada, tak moze byt problem "velky" (ale naozaj iba v uvodzovkach) odber serva, pripadne, ze to konkretne servo uz pri znizenom napati nepracuje korektne.
Nemesis

Cukání serv

#118 Příspěvek od Nemesis »

Ahoj,

při posledním letu mi začalo cukat servo z ničeho nic. Letěl jsem a koukám, že se letadlo začíná chovat nějak divně myslel jsem, že to budou vybité baterky buď ve vysílačce nebo v éru, ale servo cuká ikyž jsou baterky všude nabité. Nevěděl by někdo jak tento problém vyrešit?
jag42

Re: Cukání serv

#119 Příspěvek od jag42 »

Servo vyhodit, nebo jestli to stojí za to, rozebrat a vyčistit dráhu potenciometru a jemně napružit sběrtací kontakty. To by asi pomohlo.
Lepší a bezpečnější bude první varianta. :wink:
Nemesis

Re: Cukání serv

#120 Příspěvek od Nemesis »

Toho jsem se bál servo vyhodit :) je to Hextronik HXT-900 za pár korun tak to nebude taková ztráta ;-) ... zkusím ještě vyčistit ten potenciometr. Díky ;-)
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“