DJI - F305, F306, F308 Phantom 2 pokračování
Re: DJI - F305, F306, F308 Phantom 2 pokračování
podle videa evidentně směřoval na HP. Taky se mi zdálo, že silnice vede do kopce a zatáčí, takže pokud jsi dělal update firmware a měl jsi tam defaultní návratovou výšku, mohl narazit do toho svahu mezi tebou a HP. Připoj copter k počítači a dej si radši návratovou výšku trochu vyšší - může se to hodit u vysokých stromů (já mám 50). Pak je otázka také co udělá s programem teplota okolí. Baterka může poklesnout na úrověn FS, coptéra to vyhodnotí, že napětí klesá (díky okolní teplotě), tak rapidně dolů - že již nestačí vystoupat na návratovou výšku (protože by se nestihla vrátit na HP) a tak maže domů, co nejrychleji (nejkratší cestou - skrz kopec) - To jsou jen dohady.
Vidíš stav baterky na monitoru FPV? - z klesajícího napětí se dá víc předpokládat. (nečekej, že na horách bude lítat stejně dlouho jako u moře)
Vidíš stav baterky na monitoru FPV? - z klesajícího napětí se dá víc předpokládat. (nečekej, že na horách bude lítat stejně dlouho jako u moře)
mouchanek píše:Dneska jsem se docela zděsil, nainstaloval jsem poslední fw. a novinky jen tak prolítl, protože jsem chtěl lítat, lítám lítám a koukám skoro poslední čárka na baterce, říkám si: ok přistanu. Takže letím k sobě, ale nestál jsem na místě startu (šel jsem po cestě v Alpách cca 2tis m nad mořem). No a když jsem metr nad zemí, Phanotm sám od sebe dal plnej plyn a letěl pryč, vůbec mi nedošlo, že je to comming home (doufám, teď jsem se vrátil dom a nekoukal do sw) a hodil jsem ihned manual a práskl o zem, nic se tomu nestalo, jak to letělo pryč ještě se to přiblížilo ke stráni takže to mohlo být tak 50cm nad zemí. hupslo to do sněhu a já začal přemýšlet co to bylo.
Napadlo mě teda, že se to vracelo na místo startu, ale co mě překvapilo, že to nějak nenaznačil a rovnou plnej plyn do strany.
Takže hádám, že je to defaultní nastavení a já to zanedbal, že jsem se na to ani nepodíval. Jen proč to píšu, kdybych tam stál na té straně tak mě to asi pokouše a bez varování což mi je divný..
a co třeba vliv K-indexu, vždyť to bylo i v TV jaká byla v ČR viditelná polární záře - více zde: http://www.swpc.noaa.gov/products/planetary-k-index

stačí si projít fb co bylo nyní pádů.... např: "GPS Satellite drop from 12 to 0 within seconds Hi All I fly my Phantom 2 Vision Plus Ver 3.0 yesterday and I crash, I have home lock 12 stat before I fly, but the stat drop from 12 to 0 immediately any idea why will the satellite drop from 12 to 0 within secs ?"
F306 Phantom 2 s H3-3D, FPV 5,8 GHz 400 mW, 7" monitor diverz., iOSD mini, MarcoPolo, Waterbuoy
věřím tomu letu na home point, ale jak na to šlápl zničeho nic tak mě to překvapilo. Nastavím tam opravdu těch 50m výšky a tím pádem by to mělo kdyžtak stoupat (pokud nevyjdu výš), já jen kdyby se to někomu stalo tak se nemusí zděsit jako já a klidně ho může nechat letět na HP, tady by to asi taky vyšlo nakonec 
zase na druhou stranu, rozdíl mezi startovní výškou a tím kde byl teď bylo od oka 10m, kolik je default nevím, už musím sedět v kolbence
zase na druhou stranu, rozdíl mezi startovní výškou a tím kde byl teď bylo od oka 10m, kolik je default nevím, už musím sedět v kolbence
hravec píše:a co třeba vliv K-indexu, vždyť to bylo i v TV jaká byla v ČR viditelná polární záře - více zde: http://www.swpc.noaa.gov/products/planetary-k-index
stačí si projít fb co bylo nyní pádů.... např: "GPS Satellite drop from 12 to 0 within seconds Hi All I fly my Phantom 2 Vision Plus Ver 3.0 yesterday and I crash, I have home lock 12 stat before I fly, but the stat drop from 12 to 0 immediately any idea why will the satellite drop from 12 to 0 within secs ?"
Tato situace byla skutečně velmi extrémní. Pokud je vidět polární záře ve střední Evropě, znamená to, že koncentrace elektronů v ionosféře je kritická. To může u některých GPS přijímačů způsobit problém s lockem frekvence vlivem divokých fázových posuvů. Já jsem se v tu dobu nacházel v Boeingu nad Atlantikem a nestalo se vůbec nic, ale s koptérou bych v ten den asi nelítal.
v této souvislosti zajímavá stránka pro Phantomisty - tedy info zda létat
http://www.phantomweather.com/
dále ještě zde http://droneuav.co.uk/dji-phantom-gps-check-the-kp-index/
http://www.phantomweather.com/
dále ještě zde http://droneuav.co.uk/dji-phantom-gps-check-the-kp-index/
F306 Phantom 2 s H3-3D, FPV 5,8 GHz 400 mW, 7" monitor diverz., iOSD mini, MarcoPolo, Waterbuoy
To se mi zdá až moc ustrašené. Problémy s GPS nastávají až při Kp větším než 8. Do sedmičky jsem v klidu. Sluneční aktivita už bude končit a mělo by se to zklidňovat. Další maximum bude někdy kolem roku 2023.
mouchanek píše:věřím tomu letu na home point, ale jak na to šlápl zničeho nic tak mě to překvapilo. Nastavím tam opravdu těch 50m výšky a tím pádem by to mělo kdyžtak stoupat (pokud nevyjdu výš), já jen kdyby se to někomu stalo tak se nemusí zděsit jako já a klidně ho může nechat letět na HP, tady by to asi taky vyšlo nakonec
Phantoma se teprve chystám koupit, ale dnes jsem se byl podívat u fy Pelikán na Training Day zaměřený na coptery DJI. Tohle se tam probíralo a pokud si to pamatuji, bylo řečeno, že v tomto případě (úprk Phantoma domů kvůli slabé baterce) by nemělo být možno přejít na manuální pilotáž, resp. Phantom to údajně ignoruje a letí dál podle návratového programu. Prodávám jen jak jsem koupil. Jsi si jistý, že Phantom opravdu reagoval na Tvou manuální pilotáž nebo prostě vyrazil a naštěstí se mu do cesty postavil svah?
OK2BUH píše:To se mi zdá až moc ustrašené. Problémy s GPS nastávají až při Kp větším než 8. Do sedmičky jsem v klidu. Sluneční aktivita už bude končit a mělo by se to zklidňovat. Další maximum bude někdy kolem roku 2023.
ale ono nejde jen o GPS, přečti si k tomu ten článek zde: http://www.swpc.noaa.gov/products/planetary-k-index v záložce dole Impacts (Dopady)
IvanGS: 100% šel Phantom dolu po zapnutí manualu a dokonce na zemi pořád reagoval (musí se stáhnout plyn dolů aby motory jely na nejnižší výkon), pak jsem přepl na ATTi a motory "chcípnul" bo sem v manualu nevěděl jak na to
Zazněla tu zase řeč o slabé baterce. Nevíte někdo ? Lítáte s P2, tak by jste mohli, když máte 20 procent baterky ( jaké máte v tu dobu napětí ? ). Myšleno za letu, ne v klidovém režimu na zemi.
Mám nové baterky a při letu mám při 35 procentech napětí 10,8 V a při poklesu na 10,7 ( 20 procent ) mi P2 poprvé zabliká.
Máte to stejné? Do jakého napětí při letu ještě lítáte ?
Musíte to přeci vědět.
Díky za odpověď.
Mám nové baterky a při letu mám při 35 procentech napětí 10,8 V a při poklesu na 10,7 ( 20 procent ) mi P2 poprvé zabliká.
Máte to stejné? Do jakého napětí při letu ještě lítáte ?
Musíte to přeci vědět.
Díky za odpověď.
já tak do 35 % baterky max, víc ne
a kolik tam máš Voltů ( za letu ? )hravec píše:já tak do 35 % baterky max, víc ne
hravec píše:
ale ono nejde jen o GPS, přečti si k tomu ten článek zde: http://www.swpc.noaa.gov/products/planetary-k-index v záložce dole Impacts (Dopady)
Vy snad používáte HF nebo satelitní komunikaci? Nebo vedení dlouhé tisíce km? Můžete mi věřit, zabývám se tím už 45 let. Jediné co nás může ohrozit je porucha GPS. Ale nechci tady zaplevelovat vlákno, můžeme o tom podebatovat ve vlákně "Výstraha GPS".
Mohu se jako laik zeptat, jak Phantoma ohrozí "porucha" GPS? Já se tím sice nezabývám 45 let, ale s GPS v UL letadlech létám od r.1991, GPS přijímačů jsem měl asi 20, nejen v letadlech, ale na motorkách či autech. GPS se mi nikdy "neporouchala", samozřejmě dochází ke kolísání, až výpadkům signálu podle toho kde jsem, popř.za války v Perském zálivu (myslím) let docházelo ke zkreslení, tehdy jsem netušil proč, pak se ukázalo, že USA zaváděly do GPS záměrnou chybu, která se armádních přijímačů netýkala.
Také záleží na citlivosti přijímače a mohu říct, že ten ve Phantomech je dost špatný. Vždy jsem létal s Garminy a jejich SIRF je proti tomu, co je ve Phantomu, dokonalý a chytá se i unitř místnosti bez oken. Ale ve výšce nebyl problém ani s původními, necitlivými Garminy, vždy jen na zemi. Včera jsem byl na předváděčce u Pelikána, na dvoře zkalibrovali kompas Phantoma a když ani po 5 minutách nebyl signál GPS dostatečný, zvedli to a v 5 metrech se to chytlo a nahrálo Home Point, pak pokračovali v letu. Když vytáhli nový Inspire, ten neměl se signálem na zemi vůbec problém. citlivost GPS přijímače je lepší.
Ale můžete mi vysvětlit, jak může kolísání signálu GPS Phantoma ohrozit? Umím si to představit když budu někde hodně daleko, Phantoma neuvidím a GPS by hypoteticky úplně vypadla (což se mi za 23 let a 2500 nalétaných hodin v letadle ve vzduchu snad nestalo). I pak se ale může přepnoud do režimu ATTi a doletět "na kameru" domů. Stejně jako při "zakufrování" v letadle...
.
Také záleží na citlivosti přijímače a mohu říct, že ten ve Phantomech je dost špatný. Vždy jsem létal s Garminy a jejich SIRF je proti tomu, co je ve Phantomu, dokonalý a chytá se i unitř místnosti bez oken. Ale ve výšce nebyl problém ani s původními, necitlivými Garminy, vždy jen na zemi. Včera jsem byl na předváděčce u Pelikána, na dvoře zkalibrovali kompas Phantoma a když ani po 5 minutách nebyl signál GPS dostatečný, zvedli to a v 5 metrech se to chytlo a nahrálo Home Point, pak pokračovali v letu. Když vytáhli nový Inspire, ten neměl se signálem na zemi vůbec problém. citlivost GPS přijímače je lepší.
Ale můžete mi vysvětlit, jak může kolísání signálu GPS Phantoma ohrozit? Umím si to představit když budu někde hodně daleko, Phantoma neuvidím a GPS by hypoteticky úplně vypadla (což se mi za 23 let a 2500 nalétaných hodin v letadle ve vzduchu snad nestalo). I pak se ale může přepnoud do režimu ATTi a doletět "na kameru" domů. Stejně jako při "zakufrování" v letadle...
- gardenroute
Phantom (obecně koptéry s NAZA/kompas jednotkou, to je i Phantom) používá GPS ke dvěma rozdílným funkcím. V letovém režimu GPS ATTi používá autopilot ke stabilizaci inerciální jednotku IMU (gyroskop, akcelerometr, barometr, kompas) a navíc data z GPS, se kterými koptéru umí udržet na místě, resp. jí stabilizovat tak jak řízením vyžadováno, např. proti driftu vlivem větru. A ano, pokud se přepne pouze na režim ATTi, letí se bez pomoci přídavné GPS stabilizace (jen IMU), Pokud bych GPS jednotka dodávala nějaká chybná či nesmyslná data, může se to projevit na chybné stabilizaci v GPS ATTi režimu.IvanGS píše:...Ale můžete mi vysvětlit, jak může kolísání signálu GPS Phantoma ohrozit? Umím si to představit když budu někde hodně daleko, Phantoma neuvidím a GPS by hypoteticky úplně vypadla (což se mi za 23 let a 2500 nalétaných hodin v letadle ve vzduchu snad nestalo). I pak se ale může přepnoud do režimu ATTi a doletět "na kameru" domů. Stejně jako při "zakufrování" v letadle...:-).
Druhá funkce NAZA autopilota s GPS/kompas jednotkou je uložení startovací pozice koptéry do své paměti, což je dále využito jak na pokročilé IOS letové režimy (HL a CL) s využitím správně uložené startovní pozice, tak pro funkci GoHome v případě FailSafe události. Tady může samozřejmě nastat problém v případě uložení nějak vadné startovní pozice...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |