3D tisk modelů letadel I

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: 3D tisk modelů letadel

#1006 Příspěvek od Celeron »

tomashr píše:Tak zrovna u Gembirdu nevím, co řešíš - má běžně Alza, CZC a podobné všeobecné obchody, které ti ho dodají zcela spolehlivě..

Tak zrovna tyhle dva spolky proti dotazovanýmu odkazu jsou na stejným matroši o cca 1/3 dražší. :roll:
tomashr

#1007 Příspěvek od tomashr »

Ceny filamentů teď letí nahoru všude, bohužel... Odhaduji, že Smart3D má nějaké staré zbytky v původní ceně, on byl Gembird v Alza taky dost pod 400, ale teď 449.
Bohužel je asi cena Alza pro současnou situaci na trhu reálnější, pokud má ve Smart3D to, co potřebuješ, tak nakupuj, vsadím se, že to velmi brzy bude dražší i tam.
Golfista

#1008 Příspěvek od Golfista »

tomashr píše:Ceny filamentů teď letí nahoru všude, bohužel... Odhaduji, že Smart3D má nějaké staré zbytky v původní ceně, on byl Gembird v Alza taky dost pod 400, ale teď 449.
Bohužel je asi cena Alza pro současnou situaci na trhu reálnější, pokud má ve Smart3D to, co potřebuješ, tak nakupuj, vsadím se, že to velmi brzy bude dražší i tam.

Mám nakoupeno. Na to co potřebuji, to stačí.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1009 Příspěvek od Celeron »

tomashr píše: pokud má ve Smart3D to, co potřebuješ, tak nakupuj

Jak jsem psal, z ABS nemá skladem vůbec nic. PLA mám zatím dost, z exotů skoro netisknu a PET-G stále neumím kvalitní povrch jako na ABS nebo PLA.
bahora

#1010 Příspěvek od bahora »

Celeron píše:Hmm, veškerý ABS stav 0, to podle mě moc "spolehlivý" není.

Aha spolehlivý=skladem kompletní sortiment
to jsi měl říci hned, u mne spolehlivý=ověřený=důvěryhodný
dudaj

#1011 Příspěvek od dudaj »

Celeron píše:Jak jsem psal, z ABS nemá skladem vůbec nic. PLA mám zatím dost, z exotů skoro netisknu a PET-G stále neumím kvalitní povrch jako na ABS nebo PLA.

proč netiskneš ASA ? tiskne se to výborně , vlastnosti podobný ABS menší roztažnost.
tomashr

#1012 Příspěvek od tomashr »

Zase pár fotek pro ilustraci, že 3D tisk letadel je skutečně reálná praxe a ne jen teorie do fór. Přihodil jsem pár fotek do mé galérie http://adobe.ly/2ed0aln , přidané jsou na konci.
A přímo do fóra nová letovka Eclipson Y a pak nový exemplář ACES Spita. Ten Spitfire je trochu pouťovka - modrý kus s imatrikulací J-MR je zcela autentický, jen jaksi v reálu nebyl průhledný. Ale to je záměr u tohoto konkrétního kusu, je to takový předváděcí model... Poznámka - v galérii jsou ty fotky o hodně kvalitnější , RCMania to dost ořeže...
P4180214.jpg

P4180013.jpg
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#1013 Příspěvek od Kuba78 »

ten spit takto vypada skutecne.. zajimave. takovy blanokridly hmyz :-) ale proc ne, je to takovy strip-down neco jak zoukei mura modely s kompletni vnitrni kostrou..
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1014 Příspěvek od Celeron »

tomashr píše:3D tisk letadel je skutečně reálná praxe a ne jen teorie do fór.

Pro mě to bude reálná praxe až si budu moct vytisknout benzíňáka akrobata s rozpětím cca 2,2-2,6m a vydrží to samý jako klasická truhlářská konstrukce. :)
dudaj

#1015 Příspěvek od dudaj »

Celeron píše:Pro mě to bude reálná praxe až si budu moct vytisknout benzíňáka akrobata s rozpětím cca 2,2-2,6m a vydrží to samý jako klasická truhlářská konstrukce. :)

Každá technologie má nějaký plusy a nějaký mínusy. Například ten dřevěnej model má povrchovou odolnost zrovna docela špatnou na rozdíl od tisků.
Takže jde o to co si představuješ pod tím " vydrží to samý".

Tisk modelů co lítaj je reálná praxe minimálně 3 roky zpět.

Já osobně třeba preferuji frézovaný a olaminovaný extruďák proti všem ostatním technologiím. Pevnosti a hmotnosti vycházejí mnohem lépe, než jiné technologie a při vysoké odolnosti povrchu a velmi snadné lokální opravitelnosti.

Ideální je kombinovat dostupné technologie pro nejlepší výsledek.
tomashr

#1016 Příspěvek od tomashr »

Tak ono je ve své podstatě trochu zcestné argumentovat ve stylu "bude to reálná praxe, až budu moci udělat model kategorie XY". Univerzální není nic, to je trochu v rovině, jako kdybych tvrdil "stavba z balsy a dřeva bude reálná, až z ní budu moci postavit špičkové soutěžní F5J". No a jelikož to prostě nejde (bez várky uhlíku na nosníky vůbec, ale i tak to není zrovna topclass), tak se budu tvářit, že je klasická stavba ze dřeva k ničemu ?? To asi sotva :-)
S 3D tiskem je to stejné - něco takto nejde vůbec, něco jde, ale není praktické. Podstatné ale je, že věcí, které jsou realizovatelné zcela plnohodnotně, už není málo a stále přibývá, viz třeba jistý přelom po nasazení LW-PLA, což není ani rok stará inovace...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#1017 Příspěvek od jyrry »

dudaj píše:...
Ideální je kombinovat dostupné technologie pro nejlepší výsledek.

Tak tak...
jyrry.webnode.cz
twint

#1018 Příspěvek od twint »

Dovolim si malou vsuvku, L13 Blanik, staticky model, 1:50, rozpeti cca 310mm.

srovnani
kridlo PLA, 1 perimetr, 0%infill, tryska 0,4mm - > 3,2g
kridlo balsa 1,5mm -> 0,9g
-----------------------------------
ne, nelita to :D

thingiverse: https://www.thingiverse.com/thing:4306300

Obrázek Obrázek ObrázekObrázek Obrázek
HPI E-Firestorm Flux , Hotwing 1000 Evo
3D tiskárna Rebel 2, Photon Mono X
stepacz
Kontaktovat uživatele:

#1019 Příspěvek od stepacz »

ale, hezký :-), věci z klasickýho PLA začínají létat při cca 1m rozpětí..., tady by navíc byl boj s těžkým ocasem, takže spíš 1.5m a víc, ideálně ocas z LW PLA.
twint

#1020 Příspěvek od twint »

no to uz je prace pro vas:D. ale to rozpeti vuci trupu je fakt obrovsky
HPI E-Firestorm Flux , Hotwing 1000 Evo
3D tiskárna Rebel 2, Photon Mono X
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“