Nafouklé li-po

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
JMalik

Re: Nafukující se baterka

#61 Příspěvek od JMalik »

milode píše:
Nabíjet bez dozoru je jasný a výstižný. Ale co si mohu představit pod pojmem volně válet v šuplíku?
Jinými slovy, jak s takovou baterkou zacházet, když se nelítá? Dík za vysvětlení.

Nemůžeš to hodit volně někam, kde o tom nemáš půl roku kontrolu a spoléhat na to, že se tomu dál nic nestane. Může se to nafukovat dál, deformovat to ty ťanťansky naletované a odizolované vývody tak, že se to tou mechanickou deformací vyzkratuje někde na letování článků a balančních kablíků (už se mi to stalo).
Koupil jsem si na to hlíníkový box a dávám to aspoň tam. Ani tak si nedělám iluze o tom, že je to absolutně bezpečné, ale pokud je to uzavřené na ty přezky, tak k tomu nemůže moc vzduch, snad by to ty přezky neutrhlo a zhaslo by to uvnitř.
Pokud je to přes zimu, nebo delší dobu nelétám, je dobré to nabít na skladovací napětí (většinou je to na nabíječce označené jako Storage režim).
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
igorb

#62 Příspěvek od igorb »

no kedze teraz uz ziadnu rozumnu radu nemam, tak mu aspon radim co (ne)robit mal ... a ako to neodkraglovat este viac ... napriek tomu ze sa na to nepytal, pripadalo mi dost evidentne ze to potreboval ... tak preto :- ))))
JMalik

#63 Příspěvek od JMalik »

Xenomorfus píše:Nevsiml sem si, o jaky typ akumulatoru se melo jednat, kazdopadne paklize budeme predpokladat, ze Li-Pol, pak skladovani takoveho clanku (baterie clanku), v pripade, ze se nepouziva je optimalni nabit (vybit) na cca 40% kapacity (vetsina modernich nabijecek LiPol ma k tomu program "Storage") a ulozit v teplote cca 15-20 stupnu.

To je chybný údaj. Může být diskuse o tom, jestli to má být 60, nebo až 80% , ale v žádném případě ne 40.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
milode

#64 Příspěvek od milode »

JMalik píše:
Nemůžeš to hodit volně někam, kde o tom nemáš půl roku kontrolu a spoléhat na to, že se tomu dál nic nestane. Může se to nafukovat dál, deformovat to ty ťanťansky naletované a odizolované vývody tak, že se to tou mechanickou deformací vyzkratuje někde na letování článků a balančních kablíků (už se mi to stalo).
Koupil jsem si na to hlíníkový box a dávám to aspoň tam. Ani tak si nedělám iluze o tom, že je to absolutně bezpečné, ale pokud je to uzavřené na ty přezky, tak k tomu nemůže moc vzduch, snad by to ty přezky neutrhlo a zhaslo by to uvnitř.
Pokud je to přes zimu, nebo delší dobu nelétám, je dobré to nabít na skladovací napětí (většinou je to na nabíječce označené jako Storage režim).

Děkuji za vysvětlení. Měl jsem sice na mysli "odkládání" baterek v sezoně. Kdy třeba týden prší. Ale tvé vysvětlení je dostačující. Díky
Loop VA Models ; Spacewalker II SIG 1/4 ve výstavbě
Xenomorfus

#65 Příspěvek od Xenomorfus »

OK, moje chyba, omlouvam se a beru zpet, procenta jsou zavadejici, pak tedy skladovani Li-Pol nabito na cca 3.8V...Kolik to je procent a kde je spodni a horni hranice je tema pro matematiky :-).
Xenomorfus
Traxxas,Absima CR4T,Hotwing,Crack Jak-55,150cm Mlok,P-51D,Stuka
Si vis pacem, para bellum
igorb

#66 Příspěvek od igorb »

o tom % sa da celkom uspesne polemizovat, iste je, ze to nesmie byt na strane vybitia ZA kolenom a na strane nabitia na 4,2V ... v kazdom pripade toho 4,2V zabija
jag42

#67 Příspěvek od jag42 »

Pravděpodobnost je sice malá, ale ne nulová, že se může i vznítit a udělat docela pěkný ohňostroj. Hodně záleží na velikosti baterek - něco jiného je dvoučlánek 1000mAh oproti třeba čtyřčlánku 4000mAh, nebo ještě větších.
Já je odkládám do sklepa na beton, kde je cca 10°C a kde není co zapálit a tak z tohoto pohledu spím naprosto klidně. Vím, že každý nemá tuhle možnost, ale každý má na krku něco trochu připomínajícího kouli a s jejím použitím dá baterky tam, kde je podle jeho možností co nejvíc v bezpečí - baterky před přílišným teplem a okolí před případným founkancem plamenů. :P
JMalik

#68 Příspěvek od JMalik »

Xenomorfus píše:OK, moje chyba, omlouvam se a beru zpet, procenta jsou zavadejici, pak tedy skladovani Li-Pol nabito na cca 3.8V...Kolik to je procent a kde je spodni a horni hranice je tema pro matematiky :-).

Ano tak nějak to je.
JMalik

#69 Příspěvek od JMalik »

igorb píše:o tom % sa da celkom uspesne polemizovat, iste je, ze to nesmie byt na strane vybitia ZA kolenom a na strane nabitia na 4,2V ... v kazdom pripade toho 4,2V zabija

Tak dobře. Pro všechny běžně používané lipol co se tady diskutují bych považoval přibližně 3,8V za bezproblémové. Pod 3,6 V je to určitě málo, 4,0V je každopádně moc. Vycházím z dostupných informací výrobců těch článků, ne prodejců ( někde tady kdysi byly i nějaká data) . Není řeč o tom, že to jsou šroty, které mají zcela jinou křivku strmosti napětí. Uvažuji to jen pro články, které jsou v mezích ještě nějakých rozumných hodnot.
JMalik

#70 Příspěvek od JMalik »

milode píše: ...Měl jsem sice na mysli "odkládání" baterek v sezoně. Kdy třeba týden prší....

Týden, čtrnáct dní neřeším. Pokud je to možné, tak to před odchodem z letiště než sklidím věci, to dám nabít na "Storage", ale skutečně to nijak neřeším.
V hotlineru to vydrží dvacet startů, V Mustangu od Veky taky tak, potom by se ještě tak dva, tři problémové pohony našly, ale jinak létám baterky cca 2 roky bez potíží.
Drondys

#71 Příspěvek od Drondys »

milode píše:Nabíjet bez dozoru je jasný a výstižný. Ale co si mohu představit pod pojmem volně válet v šuplíku? Jinými slovy, jak s takovou baterkou zacházet, když se nelítá? Dík za vysvětlení.

Dát do nějakého trochu bezpečnějšího "šuplíku" viz třeba nějaký plechový box apod. jak už zde bylo zmíněno. Já používám na skladování lipolek kovovou pokladničku, která se dá celkem běžně koupit v různých papírnictvích nebo v různých eshopech po internetu jako třeba viz tento odkaz. Pokladnička není zcela hermetická tj. v případě, že v ní lipolka blafne když je uzavřená tak se nenatlakuje, ale jen dojde k vyčadění bez extrémnějších efektů, protože přístup vzduchu dovnitř je pozvolný. Níže je ukázkové video s testem takové pokladničky při požáru lipolky.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6M5ftkN9PtY[/youtube]
Kuba5
Kontaktovat uživatele:

Re: Nafouklé li-po

#72 Příspěvek od Kuba5 »

Nechci zakládat nový topic, tak napíšu sem.
Dnes mi přišly 2 nové Turnigy 2200mAh baterky. Jedna je v pořádku, rovný povrch.
Druhá má ale dost nerovnoměrnou vrchní stranu. Není nafouklá pravidelně, ale místy jsou dost výstupky nahoru.
Je to v pořádku nebo už by používání mohlo být nebezpečné? Přikládám fotku.

baterky.jpg

Díky
Swift II | T9X(OpenTX)
Marena
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od Marena »

Pokud jsou z HK reklamuj pomoci fotky a serioveho cisla na baterce. Nezapomen registrovat.

Ja bych se toho bal. Nechal bych ji na nejake testovani jako stale nabitou. Nabijel obezretne max. 1C
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
Kuba5
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od Kuba5 »

Marena píše:Pokud jsou z HK reklamuj pomoci fotky a serioveho cisla na baterce. Nezapomen registrovat.

Ja bych se toho bal. Nechal bych ji na nejake testovani jako stale nabitou. Nabijel obezretne max. 1C

Díky. Jsou od předsedy, takže se s ním snad nějak dohodnu a obrátíme se na HK. Uvidím, ale nebudu jí používat, nechci, aby mi vyhořel barák.
Když jí zatim dám do lednice, nestane se jí nic? Lednice případnej požár vydrží stopro.
Swift II | T9X(OpenTX)
Marena
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od Marena »

Dát ji do lednice můžeš. Ale tam spíš zpomalíš její stárnutí a procesy. Naopak bych jí dal spíš na klidné suché místo se stálou teplotou. Zkusil klidně nějaký ten cyklus mimo byt.

Já osobně patřím mezi ty co se k baterkám chovají obezřetně, ale ne jako k vyvoleným.
Skladuju je v pokladničce, ale ne z obav samovznícení, ale spíš z obav mechanického poškození, že mi na to v dílně spadne kladivo, nebo pixla atd. a prostě aby se jen tak neválely.

Když vydržela do teď a nevzplanula při transportu, kde se střídají vysoké a nízké teploty, tak se jí z ničeho nic nestane.

Když si představím, kolik existuje na světě milionu a milionu hraček z Číny, které mají lipol baterie typu noname, jsou v hračkách uschované bez kontroly, uživatelé nemají sebemenšího tucha, jak s baterkou zacházet a taky nevezmou autíčko, či vrtulníček a z obav ho strčí do trezoru.
Neříkám, že Turnigy jsou něco extra, ale dokážeme je pojmenovat a definovat. Raději nevědět jak jsou na tom baterky jedné barvy a označené jen napětím a kapacitou co se skrývají v hračkách. A taky nečteme články v novinách, že ty hračky už vypálili polovinu města :-D To už trochu přeháním, ale je to tak.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“