Panelák UPC a bludné proudy
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Panelák UPC a bludné proudy
ahoj, už jsem to tu někde jednou řešil, ale nic nevyřešil, páč galvanický oddělovač použít nešel, ted už to vidím ale jako vcelku zásadní věc že to vyřešit nějak musím, páč mi nakonec opravdu umřel videoprojektor--vstup koaxiálního signálu, ale vubec mě nenapadá mimo nějakého bezdrátového videosignálu jak se toho napětí mezi přístroji a koaxem UPC zbavit, zkoušel jsem i něco co zvládnu změřit--mezi krátkým koaxem z UPC a jakýmkoli přístrojem mám něco přez 200v na multimetru, ale nemlátí mě to jako prsty v zásuvce, jen to fest brní a přeskakuje při zapojení jiskra, na dlouhém koaxu a dalším přístroji jsem naměřil cca 70v.
i při tom probijení to fungovalo, někdy ale přestala hrát levá a centrální reprobedna, po rozpojení a znovuzapojení koaxu se to srovnalo, dnes jsem bohužel místo koaxu z upc odpojil koax z videoprojektoru čímž jsem si odpálil ten koaxiální vstup projektoru.
jako jediné mě napadá nějaký bezdrátový videopřenos, páč po paneláku těžko budu někoho nutit pobíhat a hledat nějaký problém v zapojení.Diky za každou radu, ptal jsem se na to v teleservisu a poradit neuměli--prý běžný problém panelákového televizního rozvodu.
našel jsem třeba toto
http://www.nej-ceny.cz/421217/bezdratov ... -8ghz.html
jenže to se obávám, že vyřeším pouze polovinu problému, sice bezdrátově oddělím videoprojektor, ale neoddělím koax UPC od setoboxu a věže, já bych potřeboval vzduchem poslat ten signál koaxu, o vzdálenost mi nejde, ty krabice mohou být hned vedle sebe ale oddělit koax z baráku od rozvodu v bytě.
i při tom probijení to fungovalo, někdy ale přestala hrát levá a centrální reprobedna, po rozpojení a znovuzapojení koaxu se to srovnalo, dnes jsem bohužel místo koaxu z upc odpojil koax z videoprojektoru čímž jsem si odpálil ten koaxiální vstup projektoru.
jako jediné mě napadá nějaký bezdrátový videopřenos, páč po paneláku těžko budu někoho nutit pobíhat a hledat nějaký problém v zapojení.Diky za každou radu, ptal jsem se na to v teleservisu a poradit neuměli--prý běžný problém panelákového televizního rozvodu.
našel jsem třeba toto
http://www.nej-ceny.cz/421217/bezdratov ... -8ghz.html
jenže to se obávám, že vyřeším pouze polovinu problému, sice bezdrátově oddělím videoprojektor, ale neoddělím koax UPC od setoboxu a věže, já bych potřeboval vzduchem poslat ten signál koaxu, o vzdálenost mi nejde, ty krabice mohou být hned vedle sebe ale oddělit koax z baráku od rozvodu v bytě.
Re: panelák UPC a bludné proudy
To je nějaký divný, rozvody signálu až po modem má na starosti provozovatel, tak by to měli odstranit z UPC. Tak je to tedy u nás.
Udělej jednoduchý pokus. Propoj uzemňovací svorku (tam, kde je stínění koaxu) zásuvky té kabelovky s uzemňovacím kolíkem nejbližší zásuvky.
Ty brďo, zase jeden "Dobrý rada nad zlato". Směr myšlenky dobrý, stačí mezi tím zemnícím kolíkem elektrické zásuvky a stíněním koaxu od UPC změřit napětí. Když ty země podle rady propojíš, tak se nejspíš někde zakouří a bude barák bez TV signálu. Na druhou stranu, alespoň to přijde UPC opravit.cilek píše:Udělej jednoduchý pokus. Propoj uzemňovací svorku (tam, kde je stínění koaxu) zásuvky té kabelovky s uzemňovacím kolíkem nejbližší zásuvky.
I květák je jen vycepované zelí
jirinovo píše:To je nějaký divný, rozvody signálu až po modem má na starosti provozovatel, tak by to měli odstranit z UPC. Tak je to tedy u nás.
Taky si myslím. Napiš stížnost a ať to řeší. Taky vezmi střídavý voltmetr a to napětí zkus změřit. Stížnost je namístě protože krom nebezpečí zničení spotřebičů jde taky (a to především) o bezpečnost a ochranu zdraví uživatele - na to bych v stížnosti určitě apeloval.
cilek píše:Udělej jednoduchý pokus. Propoj uzemňovací svorku (tam, kde je stínění koaxu) zásuvky té kabelovky s uzemňovacím kolíkem nejbližší zásuvky.
To bych udělal taky. ale nejprve proměřil napěťové potenciály vůči tomu kolíku jak stínění zásuvky UPC, tak vnejší svorku stínění vstupnů všech svých spotřebičů, které mají anténní vstupy. Ono se totiž může klidně stát i to, že závada není na straně rozvodu, ale Tvého spotřebiče, nebo i nesprávně zapojené elektrické zásuvky v místnosti, ze které ty spotřebiče napájíš. U těch co mají jen 2-kolíkové zástrčky je to jedno, tam musí být galvanické oddělení napájení trafákem (pokud není proraženo) ale ty, co mají 3-pólovou zástrčku to dělat můžou. Taky jsem se setkal s tím, že některé starší televizory měli na stínící svorce nepřipojeného anténního konektoru sice měkké ale poměrně dost vysoké napětí. které se teprve propojením s uzemněným anténním rozvodem vynulovalo. To co píše jez-cz se taky může stát, ale nemusí. To napětí může být klidně i poměrně měkké, nestane se nic, jen tím propojením potečou vyrovnávací proudy, které zas můžou rušit, co se může projevit zejména jako bručení v NF řetězci (brum v reproduktorech)
Nakonec i ta instalace rozvodů UPC může být vadná. Ne vždy se při zavádění kabelové TV tahají kabely nové, nezřídka, aby se ušetřilo, se použijí staré rozvody bývalých společných antén. Nelze přitom vyloučit, že v tom starém rozvodu budou nějaké nedokonalé spoje nebo nekvalitní kabely (i když to určitě předem proměří zda ten starý rozvod bude vůbec pro UPC vyhovovat). Nebo taky to mohou mít uzemněné někde na druhém konci paneláku, ale vlivem nesymetrického odběru z třifázové sítě pak může i v rámci jednoho obytného domu vzniknout potenciálový rozdíl mezi pracovním nulákem (modrý) a ochranným vodičem (žlutozelený) pokud ta instalace je navíc stará často hliníková, kde o stuďáky není nouze.
Ale to musí řešit buď UPC nebo správce domu. Piš stížnosti, apeluj na bezpečnost a oni se budou muset tím zabývat
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr píše:Taky jsem se setkal s tím, že některé starší televizory měli na stínící svorce nepřipojeného anténního konektoru sice měkké ale poměrně dost vysoké napětí. které se teprve propojením s uzemněným anténním rozvodem vynulovalo. To co píše jez-cz se taky může stát, ale nemusí. To napětí může být klidně i poměrně měkké, nestane se nic, jen tím propojením potečou vyrovnávací proudy, které zas můžou rušit, co se může projevit zejména jako bručení v NF řetězci (brum v reproduktorech)
Toto můžu potvrdit, taky jsem kdysi bojoval z asi 120V na stínění antenního koaxu v domácích rozvodech. Nakonec jsem zjistil, že to krmí jedna moje CCCP barevná televize. Nakouknutí do schematu ukázalo, že tam namontovali kondíky proti síťovému přívodu, čímž vznikl kapacitní dělič napájecího napětí...
Re: Panelák UPC a bludné proudy
Tohle je celkem běžný stav při rozsáhlých rozvodech koaxiálu.
Než tam někoho pošleš, tak si musíš být stoprocentně jistý, že nemáš problém na nulování v síti 230V.
(A zkontrolovat to co píše zdzd!!!)
Je možnost to změřit nějakým revitesterem a zkontrolovat všude hodnoty smyček a stav nulování. (Amatérsky by stačilo, kdyby jsi dal prodlužovák do těch zásuvek a měřil napětí proti zemi v rozvaděči a potom rozvaděč proti centrální nule na vstupu do baráku - hlavní rozvaděč, pojistková skříň.....)
Pokud zjistíš, že tady není problém, tak dáš na vstup koaxiálu oddělovací člen ( je to v podstatě kondenzátor) a oddělíš stínění koaxiálu od zemí těch zásuvek. Když to přímo spojíš (stínění koaxiálu a nulový vodič zásuvky, tak nic nevyhoří, (protože je tam sice třeba 150V, ale jen indukcí) ale zaneseš si brum (50Hz ) do toho signálu.
(Teď jsem to řešil doma ve věžáku)
Než tam někoho pošleš, tak si musíš být stoprocentně jistý, že nemáš problém na nulování v síti 230V.
(A zkontrolovat to co píše zdzd!!!)
Je možnost to změřit nějakým revitesterem a zkontrolovat všude hodnoty smyček a stav nulování. (Amatérsky by stačilo, kdyby jsi dal prodlužovák do těch zásuvek a měřil napětí proti zemi v rozvaděči a potom rozvaděč proti centrální nule na vstupu do baráku - hlavní rozvaděč, pojistková skříň.....)
Pokud zjistíš, že tady není problém, tak dáš na vstup koaxiálu oddělovací člen ( je to v podstatě kondenzátor) a oddělíš stínění koaxiálu od zemí těch zásuvek. Když to přímo spojíš (stínění koaxiálu a nulový vodič zásuvky, tak nic nevyhoří, (protože je tam sice třeba 150V, ale jen indukcí) ale zaneseš si brum (50Hz ) do toho signálu.
(Teď jsem to řešil doma ve věžáku)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Není to nic neobvyklého, stačí použít ss oddělovač. Mě se osvědčil tento
http://www.ame.cz/antenni-IEC-filtr-cerny-galvanicke-oddeleni-anteny-_d181898_10699.aspx
To napětí tam způsobují většinou přístroje se dvoužilovou síťovou šňůrou a napětí je měkké , někdy to i "tluče" a malé napětí zase vzniká úbytky na vodičích rozvodů elektřiny.
Pokud má kabelovka vše v pořádku, můžeš klidně spojit stínění s tou zásuvkou jak ti tady radili a nic se nestane. Ostatně pokud připojíš nějakou větší televizi, která má klasickou třížilovou šňůru ( jako PC ) tak se ti to propojí přes tu televizi.
Ale toto propojení neodstraní bručení a jiné problémy při spojení více přístrojů. Zde pomůže jen ten oddělovač , někdy i dva, žáleží odkud jsou všechy přístroje na kabelovku napájeny a jak propojeny mezi sebou ( např. dom. kino, projektor atd.).
Dělal jsem servis pro kabelovku.
http://www.ame.cz/antenni-IEC-filtr-cerny-galvanicke-oddeleni-anteny-_d181898_10699.aspx
To napětí tam způsobují většinou přístroje se dvoužilovou síťovou šňůrou a napětí je měkké , někdy to i "tluče" a malé napětí zase vzniká úbytky na vodičích rozvodů elektřiny.
Pokud má kabelovka vše v pořádku, můžeš klidně spojit stínění s tou zásuvkou jak ti tady radili a nic se nestane. Ostatně pokud připojíš nějakou větší televizi, která má klasickou třížilovou šňůru ( jako PC ) tak se ti to propojí přes tu televizi.
Ale toto propojení neodstraní bručení a jiné problémy při spojení více přístrojů. Zde pomůže jen ten oddělovač , někdy i dva, žáleží odkud jsou všechy přístroje na kabelovku napájeny a jak propojeny mezi sebou ( např. dom. kino, projektor atd.).
Dělal jsem servis pro kabelovku.
Možná jsem ještě zapoměl:
Nesmíš si vytvořit "zemní" smyčky propojením vstupů a výstupů jednotlivých audio a video komponentů. Musí to fungovat tak, že stínění připojuješ vždy jen na jedné straně ( pokud není neřešitelný problém, tak vždy u zdroje). Jak to někde propojíš zpátky do kruhu, tak si tam zase zaneseš brum .
Ten oddělovač co dával odkaz milos 123 je naprosto dostačující řešení, pokud tam nemáš ty problémy co píšu.
Nesmíš si vytvořit "zemní" smyčky propojením vstupů a výstupů jednotlivých audio a video komponentů. Musí to fungovat tak, že stínění připojuješ vždy jen na jedné straně ( pokud není neřešitelný problém, tak vždy u zdroje). Jak to někde propojíš zpátky do kruhu, tak si tam zase zaneseš brum .
Ten oddělovač co dával odkaz milos 123 je naprosto dostačující řešení, pokud tam nemáš ty problémy co píšu.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
v pondělí má přijít technik z upc, galvanický oddělovač mi nic nevyřešil,to jsem již skoušel, když jsme to tu probírali dřív--televize upc přez něj neběhala a stejně to probijelo, to samé, když odpojím u setoboxu stínění, tak nejde signál z upc.
v dráteničině u přístroju a zesilovaču to asi nebude, tu svoji odnož jsem odpojil a na prvním setoboxu to stejně probijelo, i když jsem napájení přepojil prodlužkou do jiné zásuvky-jiného jističe, ale ještě zkusím to odpojení i té televize hned u toho setoboxu--jestli to probijí, i když pouze zapojím do zásuvky setobox a dotknu se koaxu, pak není opravdu co kde hledat a musí to vyřešit technik z upc, v každém případě pokud máte nějaký typ na ten bezdrátový přenos obrazu, rád bych měl ten videoprojektor asi i do budoucna pro jistotu oddělený.
tak když jsem ten setobox uzemnil tak to probijení zmizelo, nic nebrumí, ani gramofon, tak ted nevím, jestli to mám považovat za odstranění závady a odvolat toho technika, nebo ho nechat hledat závadu někde na rozvodu upc, jednoznačně ale měřák už ted ukazuje nulu--při propojení uzemění to jiskří, ale pak už žádné bludné proudy po koaxu nelezou.
projektor má ale bohužel nakopnutý ten koaxiální vstup, zkoušel jsem použít redukci S video, ale to dělá pruhy, nebo jsou ty pruhy zpusobené tím nakopnutím toho koaxiálního vstupu, přez s bus zástrčku se zdálo, že je obraz v pohodě, ale to bych musel jet na comp, takže tradá na servis
v dráteničině u přístroju a zesilovaču to asi nebude, tu svoji odnož jsem odpojil a na prvním setoboxu to stejně probijelo, i když jsem napájení přepojil prodlužkou do jiné zásuvky-jiného jističe, ale ještě zkusím to odpojení i té televize hned u toho setoboxu--jestli to probijí, i když pouze zapojím do zásuvky setobox a dotknu se koaxu, pak není opravdu co kde hledat a musí to vyřešit technik z upc, v každém případě pokud máte nějaký typ na ten bezdrátový přenos obrazu, rád bych měl ten videoprojektor asi i do budoucna pro jistotu oddělený.
tak když jsem ten setobox uzemnil tak to probijení zmizelo, nic nebrumí, ani gramofon, tak ted nevím, jestli to mám považovat za odstranění závady a odvolat toho technika, nebo ho nechat hledat závadu někde na rozvodu upc, jednoznačně ale měřák už ted ukazuje nulu--při propojení uzemění to jiskří, ale pak už žádné bludné proudy po koaxu nelezou.
projektor má ale bohužel nakopnutý ten koaxiální vstup, zkoušel jsem použít redukci S video, ale to dělá pruhy, nebo jsou ty pruhy zpusobené tím nakopnutím toho koaxiálního vstupu, přez s bus zástrčku se zdálo, že je obraz v pohodě, ale to bych musel jet na comp, takže tradá na servis
To uzemnění jsem schválně uvedl jako pokus, protože vznikem zemní smyčky se může do signálu zavést rušení. Pokud ovšem bude signál bez rušení (bez slyšitelného brumu a vad v obraze - 50 Hz způsobuje nejčastěji pomalu se pohybující pruhy v obraze), klidně bych to tak nechal do doby, než to prověří a opraví správce rozvodu.
cilek píše:To uzemnění jsem schválně uvedl jako pokus, protože vznikem zemní smyčky se může do signálu zavést rušení. Pokud ovšem bude signál bez rušení (bez slyšitelného brumu a vad v obraze - 50 Hz způsobuje nejčastěji pomalu se pohybující pruhy v obraze), klidně bych to tak nechal do doby, než to prověří a opraví správce rozvodu.
opravdu to zatím nebrumí ani u gramofonu, závado jsem popsal při předání na opravu v alze, věděli o čem mluvím a zmínili ,že UPC má přímo své oddělovače co fungují s jejich setoboxy, v každém případě toho technika odvolávat nebudu, raději at na to koukne a případně najde nějakou závadu u mě.
jediný z čeho se trochu klepu, kdyby ten projektor nešel opravit, že už ten samý nemají, což znamená zase patlat jinou uchytnou desku na podvěšení, nebo minimálně vrtat do té desky jinde díry a zase vymýšlet jak to uchytit
tak dnes proběhlo měření technikem z UPC, tak trochu si nejsem uplně jistý, jaký smysl má má vubec nějaký popis závady s osobou které tu závadu telefonicky hlásím , páč když teda už někomu řeknu, že mi probijí koaxiální kabel od UPC, tak mi není moc jasné, proč takovou závadu přijde odstranovat osoba, která hned ve dveřích hlásí že elektrice 220v vubec nerozumí a ještě navíc nahání telefonicky manželku na dovolené, přesto že jsem jasně nahlásil, že zvonek nejspíš neuslyším, tak at mě technik prozvoní na mém telefonním čísle--bohužel k němu se vubec žádná informace z toho co jsem hlásil nedostala, pouze v kolik hodin má být na jaké adrese
tak jsme chvilku pokecali o tom jak moc, nebo málo to brní když ty kontakty držíme, něco jsme poměřovali on svojim, já svým měřákem s jinými výslednými hodnotami, pak mi na přívod narouboval jejich galvanický oddělovač a poradil, že ačkoli mi probijí v mé domácnosti pouze koaxiální přívod UPC, nejlepší by bylo vyměnit v mém panelákovém bytě elektrorozvod a jističe, tak asi pro jistotu pozvu nějakého elektrikáře, at mi tu elektriku doma raději přeměří a zkontroluje.
tak jsme chvilku pokecali o tom jak moc, nebo málo to brní když ty kontakty držíme, něco jsme poměřovali on svojim, já svým měřákem s jinými výslednými hodnotami, pak mi na přívod narouboval jejich galvanický oddělovač a poradil, že ačkoli mi probijí v mé domácnosti pouze koaxiální přívod UPC, nejlepší by bylo vyměnit v mém panelákovém bytě elektrorozvod a jističe, tak asi pro jistotu pozvu nějakého elektrikáře, at mi tu elektriku doma raději přeměří a zkontroluje.
pepin píše:..hned ve dveřích hlásí že elektrice 220v vubec nerozumí ....že nejlepší by bylo vyměnit v mém panelákovém bytě elektrorozvod a jističe, ..
Tak to ti asi radil ten pravý...