Nový typ KK dosky - KK2.0 s LCD displayom

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
paulo
Kontaktovat uživatele:

Re: Nový typ KK dosky - KK2.0 s LCD displayom

#496 Příspěvek od paulo »

to macil:
konkretne otazky, ale konkretne odpovede v clanku ani vo videach nie su..obsirne viem o tom kecat aj ja..
macil

#497 Příspěvek od macil »

Na ktoré konkrétne otázky si tam odpoveď nenašiel?
exanko

#498 Příspěvek od exanko »

paulo píše:Ahojte, chcem poprosit skusenejsich o radu, alebo aspon nazor z praxe na par konkretnych otazok...

pokusam sa ladit 3copteru fw 1.5, vychylky na radiu vsetko normal, ziadne expa a pod.

1:
letim v self-level, dam plnu vychylku do strany, knipel pustim a cakam ako rychlo sa to zrovna..
podla spravania sa stroja zmenim nastavenie PI editora
je tento postup spravny? (tzn. ze ked vzladim rezim self-level bude coptera dobre nastavena aj v normal mode?)

2:
ako mam chapat hodnoty P a I limit? (niekto pisal ze kolko % vykonu motora sa ma pouzit na stabilizaciu), ale v PI editore sa da ist vysko nad hodnotu 100, tak kolko je napr 50% vykonu motora??

3:
aky vyznam maju potom hodnoty P gain a limit v menu Self-level setting?(zeby toto nastavenie ovplyvnovalo len let v S-L mode a pridavalo coptere dodatocnu stabilitu?)

4:
hodnoty I gain a I limit v S-L maju byt nulove alebo tiez nejako ovplyvnuju chovanie coptery?

5:
je normalne, ze sa mi zda ovladanie coptery pri lietani v S-L tupe a pomale (akoby male vychylky), ale ked prepnem na normal tak sa mi zdaju vychylky az zbytocne velke?

6:
ak ma niekto skusenosti, hovorim spravne ze hodnoty gain a limit su pre mini coptery v porovnani s vacsimi strojmi vyssie?

7:
a este jedna otazka, ma vyznam nastavenie napr I gain 100 ale I limit 0?
ja to totiz chapem tak, ze ak nastavim limit na 0 tak moze byt gain kolko chce a zlozka I nebude v takomto nastaveni pri regulacii pouzita..

Dakujem!

1) sis špatně vyložil nastaveni PI se provádí bez zapnutého self-levelu, jakmile vyladíš nastavení PI, pak nastavíš self-level.

2) nizky P Limit menši citlivost na pačky
nizky P Gain bude se pomalu stabilizovat
vysoky P Gain bude rychle stablilizovat až moc kmitat (over compenzating)

3) nikdy jsem to moc nenačítal ale z vlastní zkušenosti: Limit dělá to stejné jako v PI editoru, většinou se v self levelu nastavuje na menší hodnotu jak v PI editoru, protože v self-lvelu nechceš dělat žádnou akrobacii jen plynule létat, popřípadě ho zapnout pokud ztratíš kontrolu. Gain dělá to stejný jako v PI editoru, prostě se ta hodnota přepne po vstupu do self-levelu, osobně tam mám nastavenou stejnou hodnotu jako v PI editoru. Tenhle bod jsem popsal čistě subjektivně někdo to popisuje jinak, já to cítím takhle.

4) Nastav to podle oficielniho navodu nastaveni PI hodnot. http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 736X56.pdf pokud to nechceš moc hrotit nastav P-gain na 50-100% P-gain. Vlastně podle tohohle návodu nastavíš všechno, jsou v něm odpovedni na všechny otázky nastaveni PI.

5) to je smysl self-levelu o to jde!!!!!

6) pro menší coptery jsou hodnoty taktéž menší, takže nemáš pravdu. Roli hraje také váha.

7) si doplníš z předchozích hlavně z bodu 2. Gain a limit jsu naprosto rozdílné hodnoty.

Pokud se v něčem pletu opravte. Jinak v těch videjích a tutoriálech všechno je, internet je ale nedůvěryhodný zdroj, musíš toho pár projít aby jsi našel návod a nastavení které ti vyhovuje.
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#499 Příspěvek od CyCo »

Ahoj, zalitavam quad s x666 rámem a kk2.pri otáčení 'směrovka' mi vždy vystřelí směrem vzhůru. Dá se to nějak kompenzovat v nastavení? Na multiwii crius se jsem to kompenzoval křivkou směrovka ->plyn, což pomohlo. Dá se to řešit nějak jinak?
macil

#500 Příspěvek od macil »

Zrejme to robí pri zastavení otáčania, že? Skús sa pohrať s hodnotami P-gain, P-limit a I-gain, I-limit pre Yaw, prípadne s nastavením High Dampening v Misc setting. Ale hlavnou príčinou tohto chovania bývajú vibrácie.
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#501 Příspěvek od CyCo »

Ne, jen visim a začnu se otáčet tak jak přidají motory se stejnou vrtuli , aby došlo k otáčení tak to prostě rozhodí poměr plynu pro visení a copter začne stoupat.
exanko

#502 Příspěvek od exanko »

CyCo píše:Ahoj, zalitavam quad s x666 rámem a kk2.pri otáčení 'směrovka' mi vždy vystřelí směrem vzhůru. Dá se to nějak kompenzovat v nastavení? Na multiwii crius se jsem to kompenzoval křivkou směrovka ->plyn, což pomohlo. Dá se to řešit nějak jinak?

Sniž Yaw P-Gain. V tom návodu je napsáno, že máš postupně zvyšovat P-Gain pokud bude moc velký "The aircraft may start to climb" Pokud to nepomůže koukni do mixů na kk2, mam pocit, že si to při otáčení určitě přidává plyn otázka je kolik.
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#503 Příspěvek od CyCo »

OK zkusim poladit P-Gain u Yaw.
macil

#504 Příspěvek od macil »

Predtým, než začneš razantnejšie upravovať hodnoty v Mix Editore a nie len v ňom, odporúčam ti zaznačiť si súčasné hodnoty do tabuľky :wink: - http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 675X32.pdf
paulo
Kontaktovat uživatele:

#505 Příspěvek od paulo »

ano, na internete je vsetko, ale jednotlive videa a prax si casto odporuju a verit sa im neda. k doske su viacere navody, vsade je len chaby popis, ale presne vysvetlenie co ktora polozka robi a ovplyvnuje nikde nie je.
chapem ze cela regulacna slucka je ovplyvnena hmotnostou a rozmermi coptery, typom motorov, poctom baterii, velkostou vrtule, taktovacou frekvenciu regulatorov atd. a v konecom dosledku nastavenim PI editora, ale
napr. mini coptera na tomto videu http://www.youtube.com/watch?v=I8RN8wMnQpg&feature=player_embedded# ma vo finale hodnoty Pg 300, Pl 200, Ig200 a konecne Ilimit 180....kdezto napr moja coptera uz pri Pg 90 kmita....

a ako to je s maximalnou hodnotou jednotlivych poloziek? prisiel niekto z vas na to ako to spravne chapat? alebo v tom netreba zbytocne hladat logiku a brat to len ako bezrozmerne cisla a nedrzat sa toho ze maximum je 100%.....
macil

#506 Příspěvek od macil »

Rozdiel je v tom, že coptera na videu má verziu FW 1.0, a od verzie 1.3 sa váha hodnôt PI editora zmenila. V tých číslach nehľadaj žiadny konkrétny rozmer. Ja mám na rovnakom ráme pri verzii FW1.4 hodnoty P-gain a P-limit na hodnote 80, I-gain=70 a I-limit=50 a coptera je veľmi stabilná, ako v normal, tak aj v SL móde.
http://www.youtube.com/watch?v=z6TrGnMJdew

Zas na tomto, cca 1,5 krát väčšom ráme, mám hodnoty P-gain len 41, P-limit=25, I-gain a I-limit=15 a tiež to lieta obstojne, i keď nie až tak stabilne.
http://www.rcportal.sk/quad_x-02-am2896

Na ešte väčšej a ťažšej trikoptére, mám hodnoty 100, 50; 40, 20.
http://www.rcportal.sk/tr02-am2523

Do nastavenia hodnoty ziskov vstupuje okrem veľkosti rámu aj veľa iných faktorov. Konštrukcia rámu, použité materiály, použité motory a vrtule, schopnosť rámu tlmiť, resp. prenášať vibrácie, upevnenie samotnej riadiacej dosky, hmotnosť koptery... Paradoxne, práve u trikoptéry, kde sú vibrácie na ramenách zo všetkých troch najvyššie, mám nastavené najvyššie zisky, pretože ich to ešte znesie bez kmitania.
Všetko je to o ladení a ani dve rovnaké konštrukcie neznesú navlas rovnaké nastavenia ziskov.
Ako na to, je práve v tých odkazoch.
paulo
Kontaktovat uživatele:

#507 Příspěvek od paulo »

Dakujem za odpovede, to ze sa vahy koeficientov takto zmenili som naozaj nevedel..
zdekar

#508 Příspěvek od zdekar »

Je nějaký zásadní problém pokud má deska zobrazené uspořádání vrtulí u tricoptery 1 - CW, 2 - CCW a 3 - CW
a já bych dal vrtule 1 - CW, 2 - CCW a 3 - CCW (případně 1 - CCW, 2 - CW a 3 - CCW). Tedy na ocase by se točila obráceně než je uvedeno v nastavení desky.

Musí se někde něco měnit v menu desky nebo je to jedno a stačí že přední motory jsou protiběžné a co je v zádu není potřeba řešit? :)

Verzi firmware plánuju asi 1.6++
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
exanko

#509 Příspěvek od exanko »

U trikoptéry můžeš dát vzadu jakou chceš, nemusí se nic přenastavovat (odzkoušeno).
macil

#510 Příspěvek od macil »

Môžeš to skúsiť tak, ako radí Exanko, alebo zmeniť znamienko pri offsete serva. Uvidíš, čo bude príjemnejšie, predovšetkým pri štarte.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“