Připojení DIY headtrackeru k Turnigy 9X s fw openTx - PPM in

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
PenJo

#1 Příspěvek od PenJo »

Tuhle konverzaci jsem začal s Birkym po SZ ale zdá se, že by to snad mohlo být poučné i pro někoho dalšího, takže po dohodě přehazuji do normálního vlákna.

Poskládal jsem si headtracker:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1677559

Připojil ho k T9X takto:
http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... stcount=14

A problémem je že když dám do mixu zdroj PPM, tak nedostávám žádné hodnoty. A vysílačka se v nastavení na stránce TRAINER tváří stále jako SLAVE.

Co jsem zkusil pro vyřešení problému:

1) všechno jsem znovu přepájel a zkontroloval
2) nemaje osciloskop jsem si pro ověření přítomnosti signálu PPM na výstup připojil HT přímo na DIY FrSky vysílací modul a na spárovaném přijímači se serva hýbou na v HT nastavených kanálech, takže tohle snad chodí.
PenJo

#2 Příspěvek od PenJo »

A tady je můj dotaz na Birkyho a odpověď:

JA:

Ahoj, prosimte dokazal bys mi poradit? Dneska jsem se snazil pripojit headtracker k T9X s opentx, opravdu jsme se snazil, ale pohorel jsem.

Nejdriv jsem zkusil jen dat do mixu jako vstup PPM, coz nedelalo nic.
Pak jsem tak nejak snad spravne pochopil, ze vysilacka musi byt v rezimu master, aby trainer port fungoval jako vstup.
Pak jsem se docetl, ze asi musi byt v definici modelu custom funkce "Trainer" aby to fungovalo.
No a at delam co delam, porad kdyz jdu na nastaveni vysilace, strana TRAINER, je tam stale Slave.
Dokazes poradit co delam spatne?

Jinak tracker mam asi v poradku, sice nemam osciloskop takze netusim co leze z udajneho PPM vystupu, ale zkusmo jsem to pripojil na diy frsky vysilaci modul a na sparovanem prijimaci se serva hybala a na spravnych kanalech, takze v hw asi problem nebude.

Diky moc,
Petr

BIRKY:

Ahoj peter,
Trainer vysielacku musis mat ZAPNUTU a potom pripojis konektor zo ziaka(headtrack). Nasledbe budes vidiet na trainer strane v menu ze si v trainer mode a nie v slave.

v tomto menu uplne dole budes vidiet ze sa menia prve styri ppm vstupy. Urob kalibraciu.

myslim ze ked v mixoch pouzijes PPM1-8, nemusis zapinat trainer custom function. To treba, len ked chces aby ti PPM1-4 ovladalo packy ATER.

Najblyzsie skus napusat do fora, nech vedia aj ostatni.

Ahoj
mhotar

Re: Připojení DIY headtrackeru k Turnigy 9X s fw openTx - PP

#3 Příspěvek od mhotar »

Jak píše Birky, vysílačka musí být zapnutá vypínačem, nejen vložením trainer konektoru.
www.opentx.cz
PenJo

#4 Příspěvek od PenJo »

No a teď už můžeme pokračovat v konverzaci:

Problém je, že mi uvedený postup nefunguje. Zapnu vysílačku, připojím HT a vysílačka se pořád tváří že je v režimu slave.
Na webu je manuál k OpenTx, ale je šitý už na Taranis (jak já se na něj těším, sice mě baví pájet a vrtat se v rádiu, ale na druhou stranu, Taranisem ušetřený čas budu moct věnovat na vrtání se v dalších věcech :) kde je v nastavení vysílače přímo položka pro nastavení režimu master/slave, což v openTx na T9X nemám.
Cvičně jsem zkusil nahrát fw er9x, kde tohle nastavení je taky, nastavil master ... a vysílačka se pořád tvářila jako slave.

Mám jenom takový nápad, při pročítání konferencí jsem někde četl, že T9 očekává na vstupu PPM úrovně na 5V, jinak se jí to nelíbí, takže třeba by to mohl být ten problém? Dá se nějak změřit, co mi z toho leze? Můžu prostě změřit napětí mezi signálovým vodičem a zemí a výsledná hodnota má nějaký význam? Podotýkám že když mi někdo dá návod a seznam součástek, nebojím se to spájet dohromady, nahrát bootloader, flashnout ale to je asi tak všechno co o elektronických obvodech vím :)

Pen
PenJo

#5 Příspěvek od PenJo »

mhotar píše:Jak píše Birky, vysílačka musí být zapnutá vypínačem, nejen vložením trainer konektoru.

Když já to mám napájený na přímo. Respektive mám vyvedený konektor jinam. Je v tom trainer jacku ještě nějaký spínač, díky kterému vysílačka pozná, že tam je kábl?

Pen
mhotar

#6 Příspěvek od mhotar »

Můžeš nějak specifikovat co znamená " vysílačka se pořád tvářila jako slave.
" ? Co máš na kartě trenér? Pokud je rádio zapnuto spínačem je vždy v módu master, i když není nic připojeno. 9X rádio vyžaduje PPM s úrovní 5V. Máš arduino na 5V nebo 3,3V?
www.opentx.cz
PenJo

#7 Příspěvek od PenJo »

mhotar píše:Můžeš nějak specifikovat co znamená " vysílačka se pořád tvářila jako slave.
" ? Co máš na kartě trenér? Pokud je rádio zapnuto spínačem je vždy v módu master, i když není nic připojeno. 9X rádio vyžaduje PPM s úrovní 5V. Máš arduino na 5V nebo 3,3V?

Na kartě 2/6 mám pořád napsáno (slave)
Arduino mám 5V (snad, napájím ho 5V), tohle:
http://dx.com/p/nano-v3-0-avr-atmega328 ... ino-118037

Zajímavý, já mám pocit že jsem na kartě trenér nikdy nic jiného než slave neviděl, ani dřív, když jsem headtracker neřešil a tím meníčkem náhodně procházel při listování. Používám T9X cca 3 roky, updatuju pravidelně, celkem do ní často lezu. Mám v T9X frsky + telemetrii + podsvícení. Mám doma ještě jednu T9X na pokusy, zkusím se podívat jak se chová ta, je upravená stejně, akorát je v ní navíc ještě A128.
Samozřejmě ty screenshoty s master na kartě trenér jsem na webu viděl, akorát jsem zaboha nemohl přijít na to, jak se k nim lidi dostali. To že by mělo jít o defaultní chování při zapnutí vysílače bez něčeho zapojeného do trainer portu jsem nevěděl.
mhotar

#8 Příspěvek od mhotar »

Ještě se podívej co máš nastaveno za protokol, nemáš PPMsim nebo PPM16 ?
www.opentx.cz
PenJo

#9 Příspěvek od PenJo »

Svoji druhou T9X jsem zapnul a je po zapnuti nastavena jako master.
Obe vysilacky jsem rozebral a prohodil boardy abych si overil, jestli treba neni neco s tou deskou, na ktere je trainer konektor, nebo treba neco s frsky modulem, nebo cokoliv.

Vysledek je ze deska s M128 se chova nalezite i v sasi puvodni vysilacky a deska s M64 je porad v rezimu slave i v te vysilacce, kde byla deska s M128 v master.

Tudiz bud je neco jinak na desce a nebo je rozdil ve firmware pro M64 a M128.

Pen
PenJo

#10 Příspěvek od PenJo »

mhotar píše:Ještě se podívej co máš nastaveno za protokol, nemáš PPMsim nebo PPM16 ?

Mam tam PPM8
birky

#11 Příspěvek od birky »

Skus flashnut novy FW. A daj nam sem ake presne pouzivas options. (Cely nazov suboru).
V sobotu si nim flashnem tx nech vylucime SW alebo HW chybu.
PenJo

#12 Příspěvek od PenJo »

birky píše:Skus flashnut novy FW. A daj nam sem ake presne pouzivas options. (Cely nazov suboru).
V sobotu si nim flashnem tx nech vylucime SW alebo HW chybu.

OK, tedy firmware je tento:
opentx-stock-frsky-nosplash-audio-ppmca-gvars-symlimits-nowshh-en-r2491.hex
ale chovalo se mi to stejně i v předchozích verzích a v nějake poslední er9x, kterou jsem zkoušel.

TRAINER: Slave
TRAINER: Slave

Verze FW
Verze FW

Jinak na druhé vysílačce, kde mám tu M128, mě to už funguje. Původně jsem ji nepoužíval protože se resetovala při použití trimů. Naštěstí už mezitím chytří lidé na openrcforums vymysleli fix a situace mě donutila nebýt líný a ty odpory k trimům napájet. Ale stejně bych to rád rozchodil i na druhé vysílačce.

Na obrázku zatím ještě legální FPV sestava. Pravděpodobně jen dokud si někdo zodpovědný nevzpomene na film The Dead Pool s Clintem Eastwoodem z roku 1988 :)
Na obrázku zatím ještě legální FPV sestava. Pravděpodobně jen dokud si někdo zodpovědný nevzpomene na film The Dead Pool s Clintem Eastwoodem z roku 1988 :)
birky

#13 Příspěvek od birky »

Ahoj,
vyskusal som presne FW ktory si pouzil a vsetko funguje ako pisem vyssie.
Na obrazovke je TRAINER ked je hlavny vypinac v polohe ON.
Tiez mix source PPM1-8 ide bez nutnosti nastavovat CustomFunction Trainer... tak sko som pisal vyssie.
Takze problem mas s HW asi v niekde v obvode hlavheho vypinaca.
v prilohe mas schemu zapojenia. Snad ti pomoze.

BTW: Mas tam vobec pripojeny obvod hlavneho vypinaca a napajane z baterky? na tych obrazkoch to mas uplne vsekto odpojene a napajane z USB programatora. A vtedy je to iba v mode SLAVE!
Přílohy
9X_Schematic.pdf
(91.21 KiB) Staženo 99 x
PenJo

#14 Příspěvek od PenJo »

birky píše:Ahoj,
vyskusal som presne FW ktory si pouzil a vsetko funguje ako pisem vyssie.
Na obrazovke je TRAINER ked je hlavny vypinac v polohe ON.
Tiez mix source PPM1-8 ide bez nutnosti nastavovat CustomFunction Trainer... tak sko som pisal vyssie.
Takze problem mas s HW asi v niekde v obvode hlavheho vypinaca.
v prilohe mas schemu zapojenia. Snad ti pomoze.

BTW: Mas tam vobec pripojeny obvod hlavneho vypinaca a napajane z baterky? na tych obrazkoch to mas uplne vsekto odpojene a napajane z USB programatora. A vtedy je to iba v mode SLAVE!

Dekuju za to schema, mrknu na nej. Zatim se mi zda, ze proste ta jedna deska ma asi nejaky hw problem.
Jak jsem psal, tahle deska v jine vysilacce, kde puvodni deska je defaultne v master, tam je slave.

Fotil jsem to napajene jen z programatoru, byl to i pokus, rikal jsem si ze kdyz je to pripojene ke zbytku vysilacky a je slave, tak treba kdyz vsechno odpojim, bude master.
No nic, aspon ted vim jak to ma fungovat a rady me nasmerovaly abych zkusit totez na jine T9X, kde uz mi vse funguje jak ma. S tou zlobivou vysilackou a schematem si budu hrat ve volnem case.

Dik,
Pen
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“