Hledání letadla v řepce

Občas model uletí, nebo se štěstím najdete cizí model.
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Hledání letadla v řepce

#31 Příspěvek od VTjr »

Elfew píše:
Praveze tam pisi ze to funguje se Spektrum a pokud vim, tak spektrum nevyrabel jine vysilacky nez s 2,4ghz

Tak já ale přece nikde netvrdím, že se to nedá použít s žádnou 2,4GHz soupravou. :o
Naopak. když se vypne funkce fail-safe tak nejspíš to bude fungovat i s každou.
Ale pokud je ta funkce aktivována, tak si tu indikaci ztráty dosahu nedovedu dost dobře představit. :?

Totiž pokud tomu správně rozumím, tak ta jejich krabička umí hlídat napájecí napětí přijímačového systému a taky detekovat ztrátu signálu, kterou ale odvozuje od ztráty řídících impulsů některého ze serv. K té opravdu dojde automaticky u analogových FM přijímačů, když ztratí dosah, ale nedojde k ní ani u krátkovlnných PCM souprav ani u moderních 2,4 GHz procesorových přijímačů když je tam aktivována funkce Fail-safe. Fail-safe totiž uvede serva do předem definované polohy a tam je udržuje. Samozřejmě je možné i to, že se u některých souprav hned, nebo po nějakém čase ten signál do serv vypne (třeba je to tak u toho Spectra - to opravdu nevím), ale většina přijímačů bude dál produkovat impulsy, takže serva a žádná buchsa před nimi nepozná, že je něco jinak a že VF signál už není. Jedině, že by detekovala dlouhodobou neměnnost toho signálu. No a přijímač je produkovat do té doby, než napětí palubní sítě poklesne pod 4 V, pak to bude asi pípat do doby, než se ty baterky vybijí úplně. :)

Stejně si ale já funkčnost pípáku na hledání modelu v porostu představuji trochu jinak. Tenhle má tuhle funkci jako jen nějakou vedlejší (asi ji spíš objevili marketingoví pracovníci :lol:), primárně však hlídá jen napětí a dosah. Ale i o užitečnosti toho bych si dovolil zapochybovat.
To první by snad bylo užitečné (i když mám obavu jestli to pilot ze vzduchu uslyší) kdyby šlo nastavit to mezní napětí. Protože si myslím. že pokles na pevnou 4 V mez, je už trochu moc - některé přijímače i serva už při 4 V spolehlivě nefachčí) :?
Ale to druhé je naprosto k ničemu. Co je mi platné, když uslyším, že ztrácím dosah? Když model nereaguje, tak ho už asi sotva dovedu vrátit k sobě blíž. A pokud ztrácím dosah z důvodu poklesu napětí, tak s tím taky moc neudělám 8O. Tyhle věci se dnes přece mnohem efektivněji řeší telemetrií.

Já bych bral jednoduchý pípák, který by se aktivoval například po X minutách (třeba deseti, nebo by se to tam dalo nastavit) staženého plynu. Pokud by se mezitím plyn přidal, tak by odečítal ten čas znovu. Nebo stažený plyn + kombinace jiných funkcí za letu nepravděpodobných (např. plně potlačená výškovka). :idea: Nebo by se prostě vrazil do volného kanálu místo serva a aktivoval kdykoli spínačem na vysílači.
Ale asi tu objevuji Ameriku a taková zařízení už existují a běžně se používají. :lol:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Elfew »

Odkaz na ten modernejsi pipak by byl prosim? Diky

Edit: vic nez osm kanalu tam nedostanu takze to musim resit jinym zpusobem... Soihlasim s tebou ale chtelo by to to pipani pri nemenem signalu.... Nevite nekdo zda se to da sehnat?
cilek

#33 Příspěvek od cilek »

Elfew píše:Odkaz na ten modernejsi pipak by byl prosim? Diky

Třeba tady ten. :wink:
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Celeron »

Taky jsem jednou zahvízdnul na plný pecky v úhlu asi 30 stupňů s motorákem Omega 2 do kukurůzy. Něco na V kabelu výškovky, od tý doby V kabel již nikdy více. Chodil jsem tam hodně dlouho, cca hodinu, jen tak v tričku a kraťasech, ruce a nohy rozdrapaný a stále nic. Když se prochází jeden řádek, s bídou je vidět do dalších dvou po obou stranách. Nejhorší je dostat se z jednoho řádku do druhýho, to je na mačetu. Pak mě napadlo se ohnout a koukat kolem při zemi, kde nejsou listy a je vidět 10-15 m kolem. Pak jsem Omegu našel už rychle. Udělala pěknej šikmej průsek a rozložila se na elementy. Posbíral jsem rádio a motor kromě jednoho serva. Tak jsem znova prohledal zem kolem dopadu. Už jsem to chtěl vzdát a pak jsem ho našel. Viselo na kukuřici asi 1,5 m vysoko...
Jirka
jez_cz

#35 Příspěvek od jez_cz »

Ten pípák jsem také nějaký čas používal. Byl zapojený v kanále pro křidélka a dokud jsem páčkoval, tak byl klid. Pokud se křidélka tuším minutu nepohnula, tak začal pípat. Mělo to však jednu nectnost - když už začal pípat, tak neuměl přestat. Na a když jsem při normálním poletování zrovna nějaký čas nepotřeboval křidélka, tak letadlo pípalo jak postřelený pták. Dnes mi to řeší FrSky modul, který umí zahlásit slábnoucí signál. Stačí najit přibližnou lokalitu zapadlého letadla a otočit se kolem dokola. Když tělo zastíní prostor mezi vysílačkou a kdesi ležícím modelem, tak modul FrSky zapípá. Potom už jen vyrazit do určeného směru pro éro.
I květák je jen vycepované zelí
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od TomasC »

Nicméně všechny pípáky vyžadují, aby nedošlo k smrtelnému rozložení komponent, speciálně k odpojení zdrojů.

Občas se mi taky nějaké to letadélko rozbije, ale že by elektronika zůstala pozapojovaná, tak to málo kdy.

Na svahovém kombatu, kde je ztráta a hledání součástí zábavy, mám Kolbišův pípák ovládaný zvláštním kanálem. Pípák má v sobě měnič pro vyšší výkon.
Jinak je to téma solidně probrané: např:
viewtopic.php?p=42455
mior
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od mior »

S tou kukuricou máme jeden zážitok:
Kolega - modelár stratil lietadlo v kukurici. Išiel ho hľadať, ale cca po hodine narazil na strážcov poľa. Keďže je na Slovensku kvôli "neprispôsobivým občanom" pomerne tvrdý farmársky zákon, kde i za pár kláskov kukurice je súd, tak týto strážcovia toho modelára spacifikovali rovno v poli, lebo si mysleli, že kradne. Zbytočne tvrdil, že hľadá model... AKo ho vyvádzxali z poľa v tom narazili na ten model a všetko sa vysvetlilo... len kamarát si musel ísť domov prezliecť slipy...
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Woita
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Woita »

Taky jsme hledali kamerou letadlo (betu), ale v dalkeko horším terénu (bývalý tankodrom, samé keře, stromy, divočina, prales). Nenašli jsme. Kamera byla na větroni, filmeček pěkný (viděli jsme každý papírek na zemi), ale letadlo asi zalítlo pod něco, třeba do keře. A plocha byla tak 1x1 km :-( Měli jsme tak půl hodiny filmů.

Jeden postřeh: Asi je lepší otočit kameru více dolů, pod sebe. Myslím že je pak případný předmět líp vidět. Takhle na tvých záběrech když jsi nad letadlem a bylo by možná pěkně viděet, tak už tam kamera nevidí, už je zase vepředu.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Dejfak »

Kameru jsem natočit nemoh, úhel je daný konstrukcí coptéru.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
VTjr

#40 Příspěvek od VTjr »

TomasC píše:Nicméně všechny pípáky vyžadují, aby nedošlo k smrtelnému rozložení komponent, speciálně k odpojení zdrojů.

Občas se mi taky nějaké to letadélko rozbije, ale že by elektronika zůstala pozapojovaná, tak to málo kdy.
...

S tim samozřejmě souhlasím. Ale myslím si, že tady nešlo o vyslovenou havárku. Bylo to prostě přistání trochu mimo, co se nevylétaným začátečníkům stáva velice často. :wink:
Zkušenému pilotovi se to přihodí spíš v případě technické poruchy a když havárka, tak pořádná. :cry:
To co se před necelými dvěma týdny přihodilo Ivovi Cáhovi v Gôtovanech, kdy v plné rychlosti s motorem na plný plyn ze 100m výšky kolmo dolů skončil s nereagujícím 2,6-metrovým Veloxem Evolution v pooraném poli, je toho jasným přikladem. Viděl jsem to na vlastní oči i to co zmodelu zůstalo (spíš nezůstalo) - hrozný zážitek. V první chvíli, jak pikoval dolů, jsem si myslel, že chce "obšťastnit" diváky zvukovým efektem řvoucího motoru, ale když už to bylo 10m nad zemí, tak jsem pochopil, že něco není v pořádku. Jediné štěstí, že to spadlo asi 200m od diváků. 8O
A tam je pochopitelně pípak k ničemu i kdyby to řachlo do kukkuřice. :mrgreen:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Dejfak »

Tak tu mám pokračování.
Hledání kabiny :wink:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3SEzqvMxBOw[/youtube]
cilek

#42 Příspěvek od cilek »

Dejfak píše:Tak tu mám pokračování.

Titulky se ti fakt vyvedly :lol: .
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Dejfak »

mno díky...
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Elfew »

Cilku presne ten jsem si poridil ale za 35kc vcetne posty. Po minute zacne pipat potichu a pokud do dalsich dvou minut se nezmeni signal tak teprve zacne pipat na plne pecky.
tony26

#45 Příspěvek od tony26 »

jak rika klasik .. repka je svinstvo .. v palivu i na zemi
Odpovědět

Zpět na „Ztráty a nálezy“