Blade 130 X

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
ma.pl

Re: Blade 130 X

#1051 Příspěvek od ma.pl »

Já lítám tyto http://www.der-schweighofer.at/artikel/ ... lade_130_x . Maximální spokojenost.
DS 12,Stork 4,Tilia 25+,Wegus+,Scout,Ultimate VA,Sbach RCF,Minivertex E,Funnycub,Click
RadekCe

#1052 Příspěvek od RadekCe »

ma.pl píše:Já lítám tyto http://www.der-schweighofer.at/artikel/ ... lade_130_x . Maximální spokojenost.

Na ty jsem se dneska díval v Ostravě a byly mi doporučeny ... tak uvidím, protože jsem tu mou heli trochu přechválil - doma jsem zavisel, opravené servo dalo plnou výchylku nahoru (naposledy dolů a to jsem vyměnil desku serva) a rozstřelil jsem to o strop :roll:.

No comment ... ale dobrá heli :mrgreen:.
Blade 130X, FPV Quady QX90, 200, 210, 250, Mini Prôtos FBL Brain
DX7s, Phoenix
RadekCe

#1053 Příspěvek od RadekCe »

RadekCe píše: ... opravené servo dalo plnou výchylku nahoru (naposledy dolů a to jsem vyměnil desku serva) a rozstřelil jsem to o strop :roll:.

Tak to nebylo opravené přední servo (kde jsem měnil desku serva), ale pravé servo (poslední servo v pořadí, které ještě bylo původní). Opět kartáčky na motorku.
Když to shrnu, tak serva na cyklice mi odešly:
- 95 baterka, levé servo, motorek
- 150 baterka, přední servo, motorek
- 92 baterka, nové přední servo, deska serva
- 242 baterka, pravé servo, motorek
Ocasní servo nepočítám, protože to oděšlo z důvodu křívé T-osy.

Co se týká vibrací ocasu, tak jsem se už po několikáté přesvědčil, že to způsobuje křivá T-osa, i když to nemusí být na první pohled viditelné.
Pro ty, kterým to může pomoct - můj způsob:
Sundají se hlavní listy (není podmínkou), odpojí se táhlo vrtulky (ten drát) od serva a roztočí se vrtulka. V celém rozsahu otáček nesmí zavibrovat. Pokud ano, tak je křivá buď na konci - v místě gripů, což byl a na některých stále je problém od výroby nebo v polovině (u ložiska), kde se ohne po pádu.
Rovnám to tak, že to zastrčím do předvrtané díry ve dřevě do hloubky dle ohnutí (v polovině) a klepnutím zboku narovnám.
Ať to nemusím neustále skládat, abych si ověřil, jestli to vibruje, tak jen prostrčím T-osu ložisky (viz. foto), roztočím a kratší část (kde se připevňují gripy) musí být při roztočení "ostře" vidět. Pokud je to při pohledu "rozmazané", tak je T-osa křivá a vibruje.

Dnes odzkoušeno, opět bez vibrace :D ... akorát musím koupit další servo :(.
Letu zdar.
Přílohy
test_krivosti_T_osy.jpg
DX7s, Phoenix
RadekCe

#1054 Příspěvek od RadekCe »

RadekCe píše: ... akorát musím koupit další servo :(.

Nezjistili jste někdo za tu dobu, co je 130X na trhu, zda jde nahradit motorek na servu cykliky, motorkem z jiného vrťasu?
Identický motorek jako je na servu vrtulky je tento: viewtopic.php?f=104&t=47897&start=705#p879552
Ale na cykliku? ... nechce se mi kupovat 4té servo :-(.

PS: Kolik z vás to má předělané na ty pákové serva? A jste s tím spokojeni? Asi to chce i "spešl" kostru? Jaká je dobrá a jaké serva?
Dík :wink:

EDIT: A nebo opravit (vyrobit) nové kartáčky v motoru: http://helifreak.com/showthread.php?t=450870
DX7s, Phoenix
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#1055 Příspěvek od Elfew »

Ma tu nekdo z vas prekopane ocasni servo? Popripade odkaz na nejake doporucene?
krtek2k

#1056 Příspěvek od krtek2k »

V tomhle vlákně je dost povídání o vrtulkovým servu , já mám DS35 s držákem od microheli, je napájený na původní přívodní kabel.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#1057 Příspěvek od Elfew »

Děkuju Krtku.

Dneska jsem nahodil novou jednotku (je trošku jiná než nefunkční původní co tam byla), přehodil náhon kardanu za kovový (obě dvě kolečka jsou tedy kovová, ten původní umělý byl už dost sjetý po původním majiteli). Vyměnil hlavní ozubené kolo a seřídil délky táhel u cykliky... zavisel jsem to venku a naprostá pohoda... ještě bude potřeba vyměnit pastorek na motoru, ten je taky dost jetej, ale to jsou korunové položky... Jelikož mi přislo i staré nefunkční servo, tak jsem přehodil ten držáček co jsem si všiml že byl prasklej...

Myslím si že takhle jak to je je to na 95% v perfektním stavu, ještě přehodit ten pastorek a bude to ideální... V letu se to chovalo parádně, čekal jsem to trošku horší ale dost se to podobá 450tce s kterou jsem kdysi začínal.

Můžu se zeptat, jakou máte vůli mezi pastorkem a hlavním ozubeným kolem?

Další věci k kovu jako tuning budu přidávat až ta původní odejde... už takhle jich tam je dost povyměňovaných za kov. Baterky jsem si objednal turnigy nanotechy z Holandska, tak uvidíme jak to s něma bude lítat... tedkom tam mám takové poloviční Nanotechy 300mAh, 35-70C... jsou poloviční oproti origo E-flite baterce... vrtas je o neco zivejsi protoze taha toho min, ale lita mi to kratce...
RadekCe

#1058 Příspěvek od RadekCe »

Elfew píše:Můžu se zeptat, jakou máte vůli mezi pastorkem a hlavním ozubeným kolem?

Vůle tak akorát (0.2-0.3mm), prostě nesmí to na sebe tlačit :wink:. S origo rámem, pastorkem 11T a origo motorem (i SPINem) je vůle OK.

Dneska jsem koupil 2ks baterek eXXpert WHITE LINE 25C++ 350mAh/2S/7,4V: http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod ... olozek=288, tak jsem zvědav, jak dlouho budou "tvrdé". PS: Mají 23g. Na prodejně v OV měli ještě 500mAh, ale to už mělo skoro 30g a to se mi zdá moc.

Co se týká zadního lineárního serva, tak mi drží už přes 200 baterek a nemá smysl ho měnit za pákové. Je v něm větší motorek než na cyklice a zatím kartáčky drží :-).

Jinak jsem dnes koupil 3tí servo na cykliku za 400,- ... žádnou alternativu motorku jsem nenašel :-(.
1200Kč za 3 serva na cyklice během 242 baterek je maras. Ale ty pákové se mi tam moc nechcou cpát, protože ta úprava je složitější.
DX7s, Phoenix
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#1059 Příspěvek od Elfew »

Da se nekde sehnat pastorek a ten origo motorek? Je to myslim ze 11T, nemuzu to nikde sehnat. Ja tam mam dost velkou vuli, takze to musim vymenit. Diky za pripadne linky kde to koupit...

Jinak k tem pakovym servum, koukal jsem se na to a je to pekne, ale nejak se mi do toho nechce jit a uu by to pak nebyl vrtas co snese vsechno ;)
RadekCe

#1060 Příspěvek od RadekCe »

Elfew píše:Da se nekde sehnat pastorek a ten origo motorek? Je to myslim ze 11T, nemuzu to nikde sehnat. Ja tam mam dost velkou vuli, takze to musim vymenit. Diky za pripadne linky kde to koupit...

Můj: viewtopic.php?f=104&t=47897&start=1035#p980278 :D
Cena 299Kč :wink:

Origo: http://www.astramodel.cz/cz/katalog/bla ... 27021.html
SPIN: http://www.helihobby.cz/cs/nahradni-dil ... 00kv-.html

PS: Co se týká té vůle, tek není problém ty dírky v origo rámu "protáhnout" vrtákem, posunout motorek blíže ozubenému kolu a vůli tak zmenšit :wink:.
DX7s, Phoenix
RadekCe

#1061 Příspěvek od RadekCe »

"Tož fajně to zas lita" :D
Přílohy
130X_za_barakem2.jpg
DX7s, Phoenix
jirma

#1062 Příspěvek od jirma »

Tak teda nevím, lítá se mi s ním dobře, ale jakmile začnu lítat pozpátku jak v normální poloze nebo v invertu, tak se neustále trhá vrtulka a už mě to přestalo bavit. Už jsem dělal snad všechny možné úpravy a nastavení, ale nic nepomáhá. Nevíte, čím to může být? Myslíte, že pomůže výměna zadní části za kov, nebo výměna řídící jednotky? Jak lítá vám pozpátku, je u 130 normální, že se vrtulka trhá, nebo mám smůlu na kus, lítáte s ním pozpátku rychle i pomalu? Právě se rozhoduju, jestli se ho zbavit, klidně koupit ještě jeden nový, nebo ho upgradovat, protože kromě couvání se mi s ním lítá výborně – snad na žádném videu není vidět pohodová couvačka. Díky za radu.
RadekCe

#1063 Příspěvek od RadekCe »

Tak s ním nelítej pozpátku :lol:. Teď ráno, když hodně foukalo, tak mi ocas při zpátečkách taky moc nedržel. Ale už mám docela vůli v páce smykátka a taky to chce vyčistit servo. Ale v bezvětří s ním zpátečky dávám plynule.
PS: A kolik máš na desce nastavený zisk na vrtulku? Já ho mám na minimu (-10).

EDIT: Jo a myslel jsem osmičky pozpátku ... ne loopingy (ale v těch to drží taky i ve vysoké rychlosti, max. ocas jemně kmitá, ale určitě neustřelí nebo neuhne). A nemám ten ocasní stabilizátor (ploutev) - zkus to bez něho.
DX7s, Phoenix
jirma

#1064 Příspěvek od jirma »

RadekCe píše:Tak s ním nelítej pozpátku :lol:. Teď ráno, když hodně foukalo, tak mi ocas při zpátečkách taky moc nedržel. Ale už mám docela vůli v páce smykátka a taky to chce vyčistit servo. Ale v bezvětří s ním zpátečky dávám plynule.
PS: A kolik máš na desce nastavený zisk na vrtulku? Já ho mám na minimu (-10).

EDIT: Jo a myslel jsem osmičky pozpátku ... ne loopingy (ale v těch to drží taky i ve vysoké rychlosti, max. ocas jemně kmitá, ale určitě neustřelí nebo neuhne). A nemám ten ocasní stabilizátor (ploutev) - zkus to bez něho.

Mě právě nelítá ani v bezvětří, tedy plynulé osmičky, stále mi uskakuje vrtulka a někdy se otočí i o 45st. Už jsem se to naučil držet, ale člověk z toho nemá žádnou radost - to když si vzpomenu, jak lítal krásně MCPX. Rychlou krátkou zpátečku s lopingem zalítnu bez problému. Nelítalo to od začátku, tedy i s novým servem ani s jiným vyměněným. Zisk mám -7, zkoušel jsem i -10 ale už se choval nějak divně a vrtulka stejně nedržela. Stabilizátor tam už taky nemám, ale zlepšení uplně nepatrné. Myslím se, že je to řídící jednotkou.
RadekCe

#1065 Příspěvek od RadekCe »

jirma píše:Mě právě nelítá ani v bezvětří, tedy plynulé osmičky, stále mi uskakuje vrtulka a někdy se otočí i o 45st.

Tak to by odpovídalo protáčení plastového ozubeného kolečka na kardanu vrtulky, ale přepokládám, že to jsi kontroloval (nebo vyměnil) jako první věc. Jinak nevím, ale že by to bylo deskou, se mi nezdá. Máš to úplně bez vibrací v celém rozsahu otáček? Když ho chytíš za podvozek a pomalu roztáčíš, tak nesmíš skoro cítit, že ho máš v ruce. Vše musí chodit úplně plynule.
PS: O 45° mi to možná někdy uskočí taky a ani to nevnímám, protože to automaticky srovnám, ale jen při tom rychlém couvaném loopingu.
Při couvané osmě si myslím, že ne. To drží dobře.
DX7s, Phoenix
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“