Poslední dva měsíce o tom přemýšlím víc a víc a když bych si vypsal na papír jednotlivé požadavky tak by z toho vyplynulo cca toto: Aby ten kompozitový elektrovětroň měl vztlaky a řízenou směrovku, rozumně široký trup pro osazení pohonu bez převodovky (na lipo 3-4s) a cena holého nového modelu byla pod 12 tisíc, bazarový létaný model nechci. Tím jsem si samozřejmě výrazně zůžil výběr, ale na druhou stranu nepožaduji od modelu vůbec žádnou akrobacii ani průlety na max. rychlosti, pouze chci mít i jeden model který prostě obstojí v silnějším větru, tedy nechci univerzál snažící se obsáhnout letový podmínky od bezvětří až po vichřici, nechci viking za dvacet a podobné. Možná se nevyjadřuju úplně přesně, ale nehledám hotliner na kravení, spíš opravdu el. větroň který nebude ve větru couvat a potácet se a kde na rozdíl od hotlineru má řízená směrovka opodstatnění (rozumím proč se dělají modely bez řízené směrovky, ale nechci je - jsou to moje peníze!).
Většímu rozpětí modelu dám přednost před menším modelem za stejné peníze (lhostejno jestli ocas motýl nebo kříž), stejně jako spíš dám přednost širokému trupu (kde se vejdou dvě serva vedle sebe) před úzkým (Dragonu od Valenty bych dal přednost před ELFuno od DSmodel).
Ponechávám stranou dodací lhůty od jednotlivých výrobců, pořád jsem ve stádiu úvah, jen vycházím z toho že silně foukat bude aspoň někdy i další roky a já si chci zalítat mnohem víc než ta letošní bída.
Martin
p.s. při pohledu z okna to není už ani na model do silného větru