F45 - Vše o tomto vrtulníčku

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
tadik

Re: F45 - motorky

#976 Příspěvek od tadik »

Omlouvám se, že jsem tady ještě nenahodil žádné fotky, jak jsem slíbil ale tak nějak nestíhám. Odhodlal jsem se teď něco málo nafotit a udělat z toho inzerát, takže pokud by to někoho zajímalo tak je to tady: http://inzerce.modelbazar.cz/inzerat/MJX-F-45-komplet-stridavy/502918/.

V soukromé poště mám taky jeden dotaz na to, jak jsem zadní stříďák vlastně zapojil. Už to tady bylo popsáno, takže to jen v rychlosti připomenu. Koupil jsem Turnigy Plush 12A na HK. Dále jsem na ebay pořídil Arduino Nano V3 ze kterého jsem pomocí firmwaru od Olliw udělal ST flasher. Pomocí tohodle udělátka jsem přeflašoval firmware v tom ESC na BL Heli. Pomocí stejného udělátka a programu v PC se dají také nastavovat některé parametry ESC. BL Heli jsem zvolil proto, že umí na vstupu číst jak klasický servo signál tak PWM. PWM signál jsem vytáhl z hlavní desky F45 podobně jak se dá najít na fotkách u BobTheBuildera a jiných.

Ať vám to lítá!
Mini Titan E325 > PROTOS 500 FBL > Mini PROTOS FBL 6s, Chase 360 6s <
FrSky Taranis X9D
tlavelza

#977 Příspěvek od tlavelza »

sitra píše:jak řešíte AKU? máte nějaký zajímavý odkaz. čekat 2-3h na nabití není to pravé ořechové :-(

Dříve jsem používal origo nabíječku(vše fungovalo ale musel jsem to hlídat),nyní mám IMAX B6 + zdroj z počítače = spokojenost.
srabsrab

#978 Příspěvek od srabsrab »

Toz uz mi to lita stridave cele :D

Jak jsem jiz editoval svuj prispevek na predchozi strance, prevodnik funguje skvele.... obcas je problem kdyz se motor zcela zastavi, tak nez se dostane do otacek, tak to ustreluje (preci jenom original soft v regulatoru neni tak rychlej a 1811 2000kv neni uplne idealni motor s predepsanou max vrtulkou to nefunguje protoze to nedrzi....ale s mnohem drsnejsi to funguje dost dobre) ... jak by to chodilo s 2211 2300KV tot otazka ....

Takze zadni vrtule (obe funguji zhruba stejne..) bud GWS EP 7x3,5 trilista nebo GWS EP 7x6 dvoulista. ESC Turnigy PLUSH 10A. Turnigy 1811 2000KV. Prevodnicek s ATTINY 13 - 20PU (funguje to i na ATTINY 13A) z nemecke stranky http://home.versanet.de/~b-konze/koax_h ... x_heli.htm zapojen dle fotky a schematu ..... naprogramovan pomoci http://www.rc-levneji.cz/turnigy--hobby ... ory-atmel/ ktery se da sehnat i za 150 v CZ..... khazama programatorem hexa a fuses pomoci extreme burner ktery bohuzel nedokaze vypalit procesor spravne ...ale fuses se v nem nastavuji prehledneji nez v khazame... (Mam jich naprogramovano vicero kdyby nekdo potreboval a nechtel si s tim programovanim hrat a objednavat k tomu kabel .... za eee ??? 50 + postovny ??? ...)

Tak se musim opravit - vrtulka GWS EP 7x3,5 trilista neni to prave - nechapu proc to pri prvnim vyzkouseni drzelo a ted uz ne (jako spatne smykatko i kdyz se s tim politat da)
Přílohy
Cely vrtulnik po xxx padech jiz neni jako driv a kabinu ych radeji ani neukazoval :D
Cely vrtulnik po xxx padech jiz neni jako driv a kabinu ych radeji ani neukazoval :D
Jak to mam zapojene - puvodni kabel pro SS motor jsem zatim nevytahoval ....
Jak to mam zapojene - puvodni kabel pro SS motor jsem zatim nevytahoval ....
Schema prevodniku PPM pro jeden PWM signal
Schema prevodniku PPM pro jeden PWM signal
Naposledy upravil(a) srabsrab dne sob 18.05.2013 17:10, celkem upraveno 1 x.
zacatecnik

#979 Příspěvek od zacatecnik »

Tak jsem taky uspesne vymenil zadni motorek za stridavy. Puvodni odesel po 42 letech, v breznu, tj. byla celkem zima - ale na jeho obranu musim dodat, ze jsem na nem nemel vubec zadny chladic.
Co je potreba koupit:
http://dx.com/p/nano-v3-0-avr-atmega328 ... ino-118037
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=8140
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=2161

Pri preflashovani regulatoru jsem se ridil timto navodem: http://www.olliw.eu/2012/owsilprog-tutorials/ Asi k tomu nemam co dodat, vse slo zcela bez problemu, kdyztak se ptejte. Bohuzel jsem nevyfotil napajeny konektor na regulatoru pro preflashovani, ale je to jasny tady z toho pdfka: https://raw.github.com/bitdump/BLHeli/m ... 20ESCs.pdf
Doporucuju nejdrive vyzkouset, jestli funguje motor jeste s originalnim softwarem v regulatoru a seznamit se aspon trochu i s tim Arduinem, at pripadne muzete lip hledat chybu, az neco nebude fungovat jak ma.. Vse jsem pred instalaci na vrtulnik zkusil sestavit na breadboardu. (i to Arduino jde spojit s regulatorem na breadboardu (vystupy D11 a D12, nemusite nic pajet na ISP konektor)) Jedine, co jsem v BL Heli zmenil, je parametr tail gain na 1,25. Nevim, zda by to bylo vubec potreba, ale uz se to tu zminovalo, tak jsem nemel chut overovat uz jednou odzkousene.

K uchyceni motorku jsem vyuzil pouzdro od puvodni prevodovky, odrizl jsem prebytecny casti a prisrouboval jen k te prave (puvodni leve) casti (pri provrtani obou polovin by se ta jedna rozpadla, ma uzsi ty plastovy raminka), kabely k motorku pak jdou elegantne vyvest primo do puvodni ocasni trubky. V trupu vedu kabely dolni casti, drzi tam samy bez rizika zamotani do hlavniho ozubenyho kola apod. Regulator je prilepenej oboustrannou lepici folii na drzak baterie pod zakladni deskou, konektor pro signal jsem po chvili snazeni protahl mezi uchyty te zakladni desky. Kabely pro napajeni jsem napojil po odriznuti casti izolace rovnou na vodice od konektoru k baterii. Pajeni mi moc nejde, je to videt z fotek, tou izolepou jsem tomu moc nepridal... Signal PWM beru z FET tak jako je tady uz nekde na fotkach. (At vam zkratim premysleni, tak ten cerveny kabel k regulatoru je opravdu nevyuzity, signal jde do bilyho(/oranzovyho) a cerny je zem)
Vrtulku jsem provrtal a upevnil do kuzele dodavanyho spolecne s motorkem.

Odzkouseno ve visu, vse funguje jak ma. Dneska dost fouka, takze poradne otestuju az bude lip, popr. casem prihodim i video.
Uchyceni na te prevodovce docela verim, vypada to, ze bude fungovat, pripadne pak prisroubuju primo na ocasni trubku dle zdejsich zkusenejsich uzivatelu. Jediny, co se mi nelibi je barva motorku, me hnusne pajeni a nemoznost jednoduse upravit firmware v regulatoru, protoze z prostorovych duvodu jsem musel odstranit konektor pro spojeni s Arduinem. Jinak zatim spokojenost...

Hlavni motor mam stale stejnosmerny, uvidime jak dlouho jeste vydrzi.
Kdybyste nekdo chteli nahrat nejakou fotku ve vetsim rozliseni, staci napsat.
Přílohy
tail motor small.jpg
zacatecnik

#980 Příspěvek od zacatecnik »

Tak dneska jsem vyletal jednu baterku, vsechno funguje, ocas drzi jak pribitej. Jen pri vytazeni konektoru baterky se nechytne znovu s vysilackou, je potreba vypnout vysilacku a znovu sparovat. Teziste se mi zmeneny nezda.
zacatecnik

#981 Příspěvek od zacatecnik »

Jakym proudem prosim nabijite tu originalni baterku? Nemuzu se nikde dopatrat max. nabijeciho proudu... A je to vubec Li-Pol? Diky moc za odpoved!
tlavelza

#982 Příspěvek od tlavelza »

zacatecnik píše:Jakym proudem prosim nabijite tu originalni baterku? Nemuzu se nikde dopatrat max. nabijeciho proudu... A je to vubec Li-Pol? Diky moc za odpoved!

Já ji nabíjím 1C.
zacatecnik

#983 Příspěvek od zacatecnik »

Dekuju za odpoved!
Sharker

#984 Příspěvek od Sharker »

zacatecnik píše:Tak dneska jsem vyletal jednu baterku, vsechno funguje, ocas drzi jak pribitej. Jen pri vytazeni konektoru baterky se nechytne znovu s vysilackou, je potreba vypnout vysilacku a znovu sparovat. Teziste se mi zmeneny nezda.

Při odpojení a opětovném připojení se mi taky nechytne, a to mam celej vrtulník (zatim) origo, takže to asi bude normální.
Colibri Pro V4.5, MJX F-45
Katana

#985 Příspěvek od Katana »

tadik píše:Já zadní střídavý motorek zprovozněný na F45 mám. Aktuálně jsem dal celou heli po dlouhé době dohromady s originální hlavní deskou, protože to celé chci prodat (posunul jsem se na šestikanál). Kvůli prodeje tu heli budu stejně fotit, takže vám tady nějaké fotky nasázím. Snad zvládnu i nějaké to video, ale to neslibuji.
Přílohy
poznáváš jí? a tedˇuž má vychytanou i tu ocasní trubku,ta púvodní popraskaná byla opravdu na prd...
poznáváš jí? a tedˇuž má vychytanou i tu ocasní trubku,ta púvodní popraskaná byla opravdu na prd...
milagros

#986 Příspěvek od milagros »

Zdarec zkousel nekdo davat na F-45 delsi hlavni listy?treba i sirsi z nejakeho jineho modelu???Neprodlouzi se tim letovej cas nebo rychlost atd??
Katana

#987 Příspěvek od Katana »

milagros, prosímtě máš ještě teen alu podvozek? mněl bych zájem,hodˇtu foto :wink:
tadik

#988 Příspěvek od tadik »

Katana

Jeee, poznávám :) Je fajn jí vidět takhle v akci...
Tak ať ti lítá a slouží stejně dobře jako mi!
FrSky Taranis X9D
Katana

#989 Příspěvek od Katana »

to víš, já se k ní moc nedostanu-zdatně jí drtí drahá polovička se synátorem na mně zbývá jen dolítat baterky a servis :D každopádně na 4k fakt dobrá a bytelná mašinka....a propoo... nezústal ti od ní manuál nastavení?
tadik

#990 Příspěvek od tadik »

Někde doma, dobře schovaný, jistě bude, ale kde to fakt netuším. Našel jsem ho ale na netu: http://www.mjxtoys.com/UploadFile/F45EN.pdf
FrSky Taranis X9D
Zamčeno

Zpět na „Heli - začátečník“