15 ccm, 4T, konzervace po letovém dni

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Luky-plane

15 ccm, 4T, konzervace po letovém dni

#1 Příspěvek od Luky-plane »

Zdarec,
chci se Vás přátelé zeptat, jestli a jak konzervujete motory po létání. Musím se přiznat, že jsem s tím dost na štíru. Ach ta lenost.

Mám Thunder Tiger F-91S, 15 ccm, 4T. Přes zimu motor promažu olejem After run a vše je OK. V sezoně je to ale jinak. Motor je schovaný pod haupnou a není k němu přístup (musím sundávat vrtuli). Létám na Tornado 10% nitra + 1,5 % ricinu. Během dne nalétám třeba 1,5 h, pak vytankuju nádrž a hotovo. Za týden motor bez problémů nastartuju a vše se opakuje. Žere mě sice svědomí, jenže palivo 80/20 nemám (jak se předepisuje - poslední nastartování s tímto) a zatím vše funguje OK.

Takže se spíše ptám, jestli se mezi vámi najde podobné "hov..ado" jako já, které létá na nitrované palivo a konzervaci mezi lety neřeší a řekne, jakou zkušenost s tímto nezodpovědným způsobem má.

Luky-plane
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
H1N1
Kontaktovat uživatele:

Re: 15 ccm, 4T, konzervace po letovém dni

#2 Příspěvek od H1N1 »

Lítal jsem minulou sezonu stejně. a bez problémů, přes zimu sem motor hodil jen do šuplete, minulý týden jsem ho hodil na letadlo a jede dál... nějaké extra čištění a konzervování je jen na škodu. Když jsem jezdil auta tak sem to celou sezonu nečistil, jen jsem měnil rozpadlé díly. Vždy mě to šlapalo jak jsem potřeboval. ba dokonce tedka tam mám asi tak 8let staré bláto... Kamarád byl pravej opak, furt to čistil a pupíroval.. taky skoro nejezdil...
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od StanleyT28 »

Nedělám to, při seřizování ventilů prostříknu WDéčkem. Létám 1% nitro. Na zadním ložisku jsou stopy koroze, na přední nevidím:-)
igorb

#4 Příspěvek od igorb »

To s tym prebehnutim su povery a skostnatenost. To platilo s ricinom a dvojtaktami, u 4T motora by si musel prebiehat dost dlho aby si precistil tie utroby ktore to maju nahnute. Nitrometan motoru neskodi, skodia kysle spaliny z neho, takze ak nemas inu moznost, mozes motor preplachnut cerstvym palivom a vsetko bude ok (aj ked nechat v motore nespaleny metyl tiez nie je uplne to najfasa). Problem je ale v tom, ze na koroziu su nachylne ocelove casti motora a tie su u 4T motorov oddelene od spalovacieho priestoru a tym preplachnutim ani prebehnutim ich nevycistis. Takze vsetko vlastne zavisi na tom aky dobry olej pouzivas, ricin to nezachrani, nema ziadne aditiva ktore by korozii zabranili, nepoznam tornado oleje ale vecsina znackovych olejov urcitu uroven ochrany ma, zalezi na co je olej urceny, u zavodnych je to horsie, u klasickych lepsie, takze pouzivaj slusne palivo, myslim ze to tornado bude OK a nemusis sa prilis strachovat.

Takze ak sa ti nechce motor po lietani nakonzervovat a ani preplachnut, vela dosiahnes tym ze vrtulu par krat pretocis hned po zhasnuti, vyfuknes z neho spaliny a zaroven prevetras aj klukovy mechanizmus a tym vyzenies vecsinu svinstva ktore je este v stave plynov. Ked vidis chlapika po pristati par krat pretocit vrtulu prstom, nie je to samoucelne :- )) ... presne tak som to robil ja ked som lietal spalovaky, nikdy ziadny problem nebol.

Yo a este je jedna moznost, dat motoru par kvapiek benzinu s klasickym 2T olejom a nazhavit a vybehnut to .. nie je to uplne blby napad, ale sam som to nikdy nerobil.
PatMat
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od PatMat »

Zdravím,
provozuji 4T 8,5 ASP a 15 RCV. Vzhledem k životnosti motorů údržbu po letovém dni vůbec neřeším. Debat na toto téma jsem již přečetl hodně a je to podle mne jen mlácení prázdné slámy a zbytečné teoretizování. Protáčení vrtule - je to snadné, tak proč to neudělat pro dobrý pocit. Nevěřím, že to má větší než zanedbatelný vliv na životnost motoru. Podle mne má význam konzervovat motor pouze na dobu několikaměsíční nečinnosti.
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od hoblik »

Přesně jak píše Igor, mám OSmax 15ccm 4T, lítám 1% nitra a šest let jsem ho nečistil ani neproplachoval, lítám v létě i v zimě a pořád šlape dobře.... zatím to vypadá, že se stařičká S.E.5a rozsype dřív než motor :lol:
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
Luky-plane

#7 Příspěvek od Luky-plane »

Čauec,
no kluci - udělali jste mi radost. A já čekal, že mě sejmete za to, jaký jsem zhýralec. :D
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
honza1621

#8 Příspěvek od honza1621 »

Není nutno konzervovat po každém letovém dni. Jenže pauza může být delší než bylo plánováno :(
Mám zkušenost , koupil jsem motor z druhý ruky s ubespečením, že motor je sic běhaný , ale je v ''cajku''.
Vyměnil jsem ložiska, oba ventily, vačku a vahadla, klikovka šla vyhladit lapovací pastou, koroze si vybrala svoji daň s plnou parádou, původní majitel asi ani netušil, že něco jako konzervace existuje (možná tak nakládání do lihu :wink: )

P.S nemáte někdo zbytečné ventilové víko na ASP 91? Nějak se mi sype hliník :wink:
Jsem pořád malej kluk,kterej má radost z toho, že mu jeho výtvor občas letí.

A jak ten čas letí :-(
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“