gardenroute píše:Tak mam za sebou radu zkusebnich letu s vymenenymi original vrtulemi za vychvalovane Graupner E Prop 8x5:
- bohuzel zkracena doba letu o cca 2 minuty oproti original vrtulim (!) - bohuzel nizsi citlivost na pridani plynu oproti setovym vrtulim (asi proto ze jsou uzsi), - bohuzel "Jello" efekt je stejny, mozna o neco horsi nez u setovych, ani jedny vrtule jsem zatim nevyvazoval...
Nevím jaký rozměr vrtulí je pro Phantom doporučený a neznám ani jeho váhu, ale podle toho co popisuješ bych volil větší vrtule Graupner 9x5, nabo 10x5. Doba letu by se měla prodloužit a i citlivost na plyn. V souvislosti s jello efektem, tak tam je samozřejmě nutnost mít ty vrtule a motory vyvážené a k tomu i odpovídající uchycení kamery. To už ale potřebuje zkoušet až to bude prostě "ono".
Phantom s baterii a vrtulemi Graupner Eprop 8x5 bez zavesu kamery (jen uchyt pro nej) vazi 811 gramu. Original plastove vrtule jsou take 8". Roztec mezi jednotlivymi motory je 250 mm (diagonalne 350 mm)...
gardenroute píše:Phantom s baterii a vrtulemi Graupner Eprop 8x5 bez zavesu kamery (jen uchyt pro nej) vazi 811 gramu. Original plastove vrtule jsou take 8". Roztec mezi jednotlivymi motory je 250 mm (diagonalne 350 mm)...
No pokud si to dosadíš do ecalc a doplníš typ motorů, esc a baterie které používáš, tak si lehko spočítáš jaký rozměr vrtulí bude vhodný...
gardenroute píše:Phantom s baterii a vrtulemi Graupner Eprop 8x5 bez zavesu kamery (jen uchyt pro nej) vazi 811 gramu. Original plastove vrtule jsou take 8". Roztec mezi jednotlivymi motory je 250 mm (diagonalne 350 mm)...
Pozor na to že ty Graupnery E-prop jsou 8x5, tohle stoupání nemusí být vhodné pro všechny konfigurace. jaké stoupání mají ty původní? I to totiž může být důvod proč to žere víc a letí kratší dobu.
gardenroute píše:..., ktere by stacilo dosahu Phantoma (papirove 300m, ale videl jsem na Y. nejakeho Fina, ktery na rovine a snehu s FPV uletel 1.800 m! nez mu to ulitlo - bohuzel zapomel vypnout Tx pro GPS autonavrat, a Phantom nouzove pristal ty 2 km od nej, ale nasli ho).
Docela hledím, že má ten přiložený vysílač papírově dosah jen cca 300 metrů. Parametry Phantoma jsem nějak nestudoval, ale snad to nebude tak horké. Pak by byl menší problém při použití FPV, musel by se v nejhorším použít jiný vysílač. Jinak já jsem se už teda rozhoupal, nakonec to nebude kit 450 od DJI, ale bazarový kousek tadytohoto poletovátka, takže pokud vše dobře dopadne a obchod se zdárně dokončí, tak snad koncem týdne bude můj.
Vítej v klubu Zatim FPV nemam (stale cekam na brushless gimbal, a chci menit podvozek za skladaci, pripraveny i pro FPV), takze ten "papirovy dosah" 300m me vubec nevadi, protoze na takovou vzdalenost jiz vubec nejsem schopen kopteru rozeznat... Pro FPV to samozrejme je jiz handicapem, ale napr. na rcgroups.com je popsana rada modifikaci pro "velke" Tx/Rx s velkym dosahem, vc. pouziti ruznych 2.4GHz extenderu. Nicmene i setova Tx ma vestaveny skryty 7. kanal, a je jiz nekolik reseni (vc. original. DJI) jak ho vyuzit pro rizeni naklonu kamery na stabilizovanem 2-osem gimbalu .
Poridil jsem si magnetickou vyvazovacku, a ty plastove setove vrtule sly vyvazit celkem dobre brusnym papirem, az na jednu, kterou je potreba vyvazit u naboje vrtule. Pri pokusu o vyvazeni sklovlaknovych Graupneru (vsechny nevyvazene, a docela dost), je ten samy problem - potreba vyvazeni u jadra vrtule. Zkousel jsem bezne Loctite SuperAttack lepidlo, ale je moc ridke pro pridavani na naboj. Poradi nekdo, jake lepidlo v ceskych podminkach (nejsem zkuseny modelar s vybavenou dilnou) pouzit na vyvazeni jadra vrtule ? Na Youtube vesmes doporucuji nejake SuperGlue s aktivatorem pro okamzite vytvrzeni ? Jedna se jak o plastove vrtule, tak "Glass Fibre" Graupner E-Prop.
Tak jsem v klubu. Mám necelé 4 měsíce starého Phantoma. Po práci jsem ho vyzvedl na poště, doma sestavil a v rychlosti přečetl návod. Nevydržel jsem to a se ženou a malou jel na návštěvu ke tchýni. U nás foukalo fest a u nich ještě víc. Byl jsem docela nervózní, když jsem šel na start, jestli se dá vůbec v těchto podmínkách letět. BOMBA. Sám jsem nechápal, že to v tom vichru krásně lítalo. Manželka s malou a děckama od švagra, všichni hleděli. Předvedl jsem GPS Atti, kde se koptéra vždy vracela na původní místo, kde jsem zastavil a pak ještě čučeli na RTH, to je dostalo nejvíc. Chvilku se dívali, pak odešli a soused odvedle co tam měl nějakou práci taky hleděl, přišel, ptal se, pak jsem ještě jednou udělal RTH a asi budou mít chlapi v hospodě o čem vykládat. Sranda je při tom automatickém přistání - že když to sedá a ucítí nerovnost, tak si poposedne a dosedá až na rovný podklad. No, pak došla baterka, tak jsem se vrátil na kafe a až byla schládnutá, tak jsem ji aspoň trochu dobil, abych to ještě pak předvedl tchýni a švagrové a pak jsem musel chtě nechtě skončit. Žena pořád opakovala, že nečekala, že to bude takto skvěle lítat a já byl unešen taky. V těch podmínkách to Phantom zvládl za jedna a každé přistání bylo úplně v pohodě. Fakt jsem z toho vedle, protože jsem doteď musel lítat s mXQ jen v mírném větru a i tak to nebylo úplně ono. Je to prostě něco úplně jiného. Snad večer usnu, jsem z toho hotový, jak malé děcko. Je ale fakt, že tím, že jsem se naučil na malinkém čtyřkanálovém vrtulníčku a pak trénoval s mQX, tak to mi dalo strašně moc a od prvního startu jsem s Phantomem lítal po obloze, jako bych ho měl kdovíjak dlouho. Pán co mi ho prodal, tak mi u něj nechal vrtule Graupnery 8*5, myslím, že už je tady někdo měl. Originály DJI jsem teda ani nezkoušel, ale od pohledu jsou ty origoše hodně lopatoidní, takže budou mít asi delší letový čas. Jo a koptéra se dá vložit na bok do velké Kaufland tašky, takže i velikost je optimální. Super, ani trochu nelituju vložených finančních prostředků.
Mám pár dotazů: - ohledně vrtulí, evidentně mám ty samé Graupnery jako gardenroute, pán co mi Phantoma prodal, ty originální vrtule moc nedoporučoval, ani netuším proč. Mám pocit, že je ani nepoužil.
gardenroute píše:Originalni vrtule jsou 8x4.5
Proto je docela divné, že když ty Gr. mají jen o malinko větší stoupání, tak gardenroutovi zkrátily letový čas poměrně o dost. -ohledně aku - vybírám, dostal jsem tip na Turnigy 2200mAh 3S1P 25C / 35C kde v jednom eshopu jsou za hodně slušnou cenu. Jen by mne zajímalo, jestli ten špičkový vybíjecí proud 35C stačí, když doporučované G3 RAY Li-Pol 2200mAh/11,1 26/50C mají 50C. Proto nevím, co mám vzít. Jo a na motorech Phantoma (920 kV) je uvedeno: 3S - vrtule 1045 a pro 4S vrtule 8045. Neměly by se opravdu používat větší vrtule při použití tříčlánkového aku a nebo naopak používat na tyto vrtule čtyřčlánek? U toho kitu DJI F 450 je taky tabulka s doporučením:
Platí to i pro Phantoma, nebo jen pro tu 450? Může se tedy použít i ten čtyřčlánek, nebo jen tří? Vůbec se v těchto věcech nevyznám, tak budu vděčný za vysvětlení.
Akumulátor stačí. A ty vrtule jsou správně. I pro jinou copteru než Phantom. Nezáleží nijak zvlášť na typu coptery, ale záleží na napětí a KV motorů. Na 3S a motory KV 920 jsou 10 palců akorát a to samé platí pro 4S a osmičky vrtule.