ATmega 128 - který čip na základní desku?
Re: ATmega 128 - který čip na základní desku?
Pokud někdo zvažujete výměnu procesoru v T9X, tak bude podpora pro Atmega1281/2561
V Atmega128 se již narazilo na problém nedostatku RAM (má stejně jako M64).
Pokud tedy chcete zvětšit paměť pro modely(EEPROM) a pár vychytávek navíc(FLASH) je Atmega128 OK.
Pokud budete chtít věci jako více letových fází, GVARs v letových fázích, vlastní názvy Gvars atd., nebude Atmega128 stačit.
Pokud máte v rádiu s M128 OpenTx r2231, aktualizujte, je řešen právě nedostatek RAM- rádio se náhodně restartuje.
Pokud ještě někdo nevíte, FrSky Taranis bude stát 175USD ve verzi bez RX a 200USD s RX.
V Atmega128 se již narazilo na problém nedostatku RAM (má stejně jako M64).
Pokud tedy chcete zvětšit paměť pro modely(EEPROM) a pár vychytávek navíc(FLASH) je Atmega128 OK.
Pokud budete chtít věci jako více letových fází, GVARs v letových fázích, vlastní názvy Gvars atd., nebude Atmega128 stačit.
Pokud máte v rádiu s M128 OpenTx r2231, aktualizujte, je řešen právě nedostatek RAM- rádio se náhodně restartuje.
Pokud ještě někdo nevíte, FrSky Taranis bude stát 175USD ve verzi bez RX a 200USD s RX.
www.opentx.cz
Super
před hodinou jsem dokončil výměnu za m128
.
Taky mám M128 a kvůli jedné fázi navíc ji měnit nebudu. I tak je to slušnej čip :2x tolik FLASH a 2x tolik místa pro modely.
www.opentx.cz
No akorát jsem si zapoměn vyčíst eeprom a dělal jsem od poslední zálohy nějaký změny v nastavení, takže teď jdu znovu jen tak ve vzduchu připojit vyndanou m64 a pokusit se to vyčíst.Nějakej krystal 16MHz snad najdu.
Ahoj,
tady si v Praze nechavam delat veci, ktere nechci sam zcunit
http://www.unielektronik.cz/kontakty/
a vymenu za M128 zvladli bez problemu do druheho dne.
Platil jsem 250,- + DPH ale pocitam ze by to slo urcite ukecat na vyrazne mene. Me nesetri neb se o cenach nedohaduji a vzhledem k tomu, ze nemám cas nikde jezdit tak tam vzdycky posilam a vyzvedavam veci kuryrem, tudiz urcite ani nemaji dojem, ze by me setrit meli
Pen
tady si v Praze nechavam delat veci, ktere nechci sam zcunit
http://www.unielektronik.cz/kontakty/
a vymenu za M128 zvladli bez problemu do druheho dne.
Platil jsem 250,- + DPH ale pocitam ze by to slo urcite ukecat na vyrazne mene. Me nesetri neb se o cenach nedohaduji a vzhledem k tomu, ze nemám cas nikde jezdit tak tam vzdycky posilam a vyzvedavam veci kuryrem, tudiz urcite ani nemaji dojem, ze by me setrit meli
Pen
Ach jo, ja se netrefil na spravny cudlik
Muze prosim nekdo z moderatoru presunout tohle do vlakna 'ATmega 128 - jaky cip ....´. Diky
PenJo píše:Ach jo, ja se netrefil na spravny cudlikMuze prosim nekdo z moderatoru presunout tohle do vlakna 'ATmega 128 - jaky cip ....´. Diky
Už se stalo.
Ahoj, chtěl bych se optat jak je to stou podporou Atmegy256. Chtěl bych vyměnit na T9x původní M64
za větší, mám k dispozici jak M128 tak M256. Ale zatím v Companion9x mám na výběr pouze Firmware pro OpenTx pro 9x základní desku s M128. Pokud bych tam teď dal M256 a použil firmware pro M128 bude vysílač 100% funkční i za podmínky, že nebude možné využít celou paměť M256? Ptám se předem, nechce se mi tam letovat M128 a za několik týdnů jí měnit za M256 nebo obráceně.
Děkuji za odpověď znalejších, osobně zatím s procesory nějak nekamarádím. Ale do budoucna bych se chtěl alespoň něco naučit.
za větší, mám k dispozici jak M128 tak M256. Ale zatím v Companion9x mám na výběr pouze Firmware pro OpenTx pro 9x základní desku s M128. Pokud bych tam teď dal M256 a použil firmware pro M128 bude vysílač 100% funkční i za podmínky, že nebude možné využít celou paměť M256? Ptám se předem, nechce se mi tam letovat M128 a za několik týdnů jí měnit za M256 nebo obráceně.
Děkuji za odpověď znalejších, osobně zatím s procesory nějak nekamarádím. Ale do budoucna bych se chtěl alespoň něco naučit.
vždy je lepšie schodné nainštalovať si kompilátor a dať si celý ten firmware skompilovať zo zdrojákov pre správny procesor, ako použiť bináriu skompilovanú pre nejaký iný. Minimálne je výhoda v tom, že dať to skompilovať môžeš "nasucho" bez letovania, a uvidíš či to prejde alebo to vypľuje príiš veľa chýb..
Ale opentx vo verzii ATMega2560 existuje, len niesom si istý či je to pinmi kompatibilné s originál doskou - a teda či stačí si to preletovať - ER Sky9x doska by teoreticky mohla byť zapojená aj úplne inak..
Už len z toho dôvodu, že existuje aj pre dva rôzne ARM procíky kde to s istotou nebude rovnako.
Inak a teraz vidím že určite. 2560 NIE je pin kompatibilná s 64/128 ! Bola by to ATMega2561, keď už..
Tú ale v možnostiach nevidím, takže späť k pokusu o skompilovanie zo zdrojáku.
Ale opentx vo verzii ATMega2560 existuje, len niesom si istý či je to pinmi kompatibilné s originál doskou - a teda či stačí si to preletovať - ER Sky9x doska by teoreticky mohla byť zapojená aj úplne inak..
Už len z toho dôvodu, že existuje aj pre dva rôzne ARM procíky kde to s istotou nebude rovnako.
Inak a teraz vidím že určite. 2560 NIE je pin kompatibilná s 64/128 ! Bola by to ATMega2561, keď už..
Tú ale v možnostiach nevidím, takže späť k pokusu o skompilovanie zo zdrojáku.
Ahoj, je opravdu potřeba M2561, zatím není port hotový, je sice možné kompilovat openTX pro M2561, ale zatím to není plně funkční, momentálně třeba ještě nefunguje AUDIOmod, proto to zatím není v companion dostupné. Doufám že to bude funkční co nejdřív, protože mám M2561 ve svém oblíbeném rádiu 
Verze pro M2560 je pro nějakou verzi desky arduina, nevím jak je ten port daleko.
Verze pro M2560 je pro nějakou verzi desky arduina, nevím jak je ten port daleko.
www.opentx.cz
Ahoj, k těm čipům samozřejmě mám M1281 a M2561. Tak zatím zkusím ještě počkat, momentálně mám ve vysílači stejně ještě Er9x ale chtěl bych přejít na OpenTx ale to až oživím Voice a vibrační modul. A ještě čekám na Podsvícení tak nějaká relativní doba ne čekání ještě je.
Zatím děkuji za odpovědi.
Zatím děkuji za odpovědi.
Ahoj, chtěl bych se pustit do výměny chipu M64 v th9x ale než to realizuji můžete mi někdo popsat následné oživení vysílače s osazeným čipem Atmega M1281. Nebo odkaz na téma v kterém se to řeší, trochu sem tu pátral ale na nic sem nenarazil. Doufám, že jsem to nikde nepřehlédl předem díky za informace.
Ahoj,
M1281 zatím nikdo netestoval, i když je s M2561 téměř stejný o jeho podpoře se zatím nemluvilo.
Nejspíš by šel použít i stejný firmware jako pro M2561, ale nebudeš mít podporu companion9x (dokud podporu pro M1281 někdo nepřidá).
M2561 je otestována a je funkční, podpora bude nejspíš už v příští verzi companion9x a eepe (bude i verze er9x pro m2561)
Pokud chceš experimentovat s M1281, tak oživení se provede stejně jako programování rádia pomocí USBasp
1. nastavení FUSES
avrdude -c usbasp -p m1281 -B 100 -P usb -u -U lfuse:w:0xd7:m -U hfuse:w:0xd9:m -U efuse:w:0xfc:m
2. nahrát firmware
avrdude -c usbasp -p m1281 -B 4 -P usb -U flash:w:opentx.hex:i
OpenTX firmware pro M2561 zatím není v companion9x dostupný, ale brzy bude.
M1281 zatím nikdo netestoval, i když je s M2561 téměř stejný o jeho podpoře se zatím nemluvilo.
Nejspíš by šel použít i stejný firmware jako pro M2561, ale nebudeš mít podporu companion9x (dokud podporu pro M1281 někdo nepřidá).
M2561 je otestována a je funkční, podpora bude nejspíš už v příští verzi companion9x a eepe (bude i verze er9x pro m2561)
Pokud chceš experimentovat s M1281, tak oživení se provede stejně jako programování rádia pomocí USBasp
1. nastavení FUSES
avrdude -c usbasp -p m1281 -B 100 -P usb -u -U lfuse:w:0xd7:m -U hfuse:w:0xd9:m -U efuse:w:0xfc:m
2. nahrát firmware
avrdude -c usbasp -p m1281 -B 4 -P usb -U flash:w:opentx.hex:i
OpenTX firmware pro M2561 zatím není v companion9x dostupný, ale brzy bude.
www.opentx.cz
Ahoj,
děkuji za rychlou reakci, asi jsem se vtom před tím nějak zamotal.
Pokud to dobře chápu tak nejjednodušší je použít čip M128 s aktuální podporou Companion9x a nebo v budoucnu M2561?
Pokud bych použil M128 tak poté stačí připojit rádio k USBASP programátoru a flesh provést přímo v Companion9x který se postará i o nastavení Fuses?
Mám totiž právě volné čipy M1281 nebo M2561 tak zjišťuji která z variant by byla lepší, samozřejmě že bych chtěl zachovat podporu Companion9x.
děkuji za rychlou reakci, asi jsem se vtom před tím nějak zamotal.
Pokud to dobře chápu tak nejjednodušší je použít čip M128 s aktuální podporou Companion9x a nebo v budoucnu M2561?
Pokud bych použil M128 tak poté stačí připojit rádio k USBASP programátoru a flesh provést přímo v Companion9x který se postará i o nastavení Fuses?
Mám totiž právě volné čipy M1281 nebo M2561 tak zjišťuji která z variant by byla lepší, samozřejmě že bych chtěl zachovat podporu Companion9x.
Jestli se pustíš do výměny čipu,pak tam dej rovnou M2561, když ho máš.
Fuses companion nenastaví automaticky, ale můžeš použít volbu Programátor > Pojistky mikrokontroléru > Nastavení pojistek . Tam jsou na výběr dvě možnosti, EEPROM CHRÁNIT nebo SMAZAT, výchozí je SMAZAT, tu doporučuju, pokud nevíte o co jde. Nezapomeň předem vybrat v nastavení správný typ rádia s požadovaným mikrokontrolerem.
Fuses companion nenastaví automaticky, ale můžeš použít volbu Programátor > Pojistky mikrokontroléru > Nastavení pojistek . Tam jsou na výběr dvě možnosti, EEPROM CHRÁNIT nebo SMAZAT, výchozí je SMAZAT, tu doporučuju, pokud nevíte o co jde. Nezapomeň předem vybrat v nastavení správný typ rádia s požadovaným mikrokontrolerem.
www.opentx.cz