Naseparování pantů

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
kope
Kontaktovat uživatele:

Naseparování pantů

#1 Příspěvek od kope »

Jak separzjete panty (myslím tím tu vlastní pohyblivou část) před vlepením do křídla? Když lepím např. panty z diskety nebo i "lámací" panty do nějakého malého modelu, tak na pant navlíknu kus voskovaného papíru a většinou to stačí. Teď ale budu dávat MpJet panty s čepem

http://www.microparts.cz/market/index.p ... cts_id=328

a bojím se, aby mi epoxy nějak neproklouznul a nezalepil pohyblivou část, tak bych ten vlastní pant (čep) raději naseparoval. Bude stačit máznout tam nějaký mastný krém (třeba něco, co uloupím ženě v koupelně :) )?
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
JMalik

Re: Naseparování pantů

#2 Příspěvek od JMalik »

Ano, bude to stačit. (Nedávej tam olej, zateče to zbytečně po pantu na lepenou plochu. Pokud nemáš nic jiného, dej jenom kapku na tu hřídelku, navzlíná to i do vodítek, stačí to)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Jirka 72
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Jirka 72 »

Já to mažu kémem na obličej co má moja doma 8) Funguje to dobře. J.
Vzlétnout můžeš,ale přistát musíš.
draceq
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od draceq »

Já to řešil naposledy tak, že když jsem je před instalací do kormidel rozebíral, abych v nich vyměnil osky (kvůli pozdější případné demontáži kormidel, dávám tam DIY osky na jedné straně do L, na druhé bužírka), tak jsem vzal vždycky tu půlku pantíku, šup stranu s očkama do stolního oleje (jen ta očka) a nechat nastojato na ubrousku "okapat" + potom ještě opatrně osušit. Mastné tak zůstaly jen ty očka, plochy na zalepení byly suché a i po lepení L285+mikrobalony nezatuhnul jediný pant (a kormidla zatím taky neupadly :mrgreen: :mrgreen: )
Nahoru to padat nebude a dole to najdem.....
xpetr
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od xpetr »

Neseparuji, používám drát v kuse , který má obrovskou výhodu v tom, že lze vyměnit i pant uprostřed a kdykoliv rozebrat. Drát 0,8mm přejedu hadříkem se stříknutím olejem, aby šel dobře vytáhnou. Lepím Purexem, který oškrábneš před i po vytažení drátu.
Dobře se i lepí protože vidíš , že jsou panty v ose.
Normálně zalepený panty můžeš tak maximálně vytrhnout, protože se štipkama nedostaneš k drátu....

http://xhynekp.sweb.cz/dilna-7-velk%C3%BD.jpg
Jantar 3,5m,Biglift 2,8m 80ccm,ASW28 4m,Staudacher O.S.-20ccm, Solius MPX
Woita
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Woita »

Tyto panty jsem lepil už dostkrát, vždy 5 min epoxidem. Před lepením kápnu olej (mám na to olejničku se špičatou koncovkou). Nikdy nic nezateklo kam nemělo, vždy se to dobře přilepilo a panty jsou pohyblivé. Lepil jsem to na APP modely a ty panty jsem zastrkoval nadoraz, takže bez náležité separace by se to určitě slepilo všechno dohromady.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
veka1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od veka1 »

kope píše:Jak separzjete panty (myslím tím tu vlastní pohyblivou část) před vlepením do křídla? ....

..... musím se přiznat ,že skoro nikdy neseparuju.
Obvykle panty lepím postupem viz toto vlákno:

viewtopic.php?f=18&t=51893

a nemám problém je po nalepení rozebrat a mechanicky vyčistit.

Nebo když už,... tak si naleju do víčka od piva trochu separačního vosku rozpuštěného v benzinu a pant na stojáka otočnou částí na okamžik ponořím do "separační vodičky".
Výška hladiny cca 1-2 mm ( dle průměru válcové části pantu) mi zaručí, že po ponoření hřbetu pantu do roztoku bude naseparována pouze jeho otočná část, přičemž separátor bezproblémově navzlíná i do otvorů pro drát.
Po vyjmutí pantu se benzin z roztoku poměrně rychle odpaří, takže separátor nemá šanci dostat se na plochy určené k lepení.

veka1
kope
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od kope »

Dík za rady, seberu ženě noční krém a zkombinuju to s vekovým a ještě spíš s xpetrovým postupem, to se mi líbí.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Dejfak »

Vyzkoušel jsem mnoho pantů a mnoho technik. Mám v oblibě malé MPJet pantíky. Dlouho jsem to řešil vteřiňákem a vazelínou. Teď jsem objevil lepidlo z obrázku. Je to uplně dokonalé na panty.
Je to jakoby gel ale vteřinák. Naříznu klapku vtlačím tam trochu gelu, zmáčknu utřu kapesníkem, vložím pant. Dá se s tím v pohodě hýbat 20min. Ted jsem opravoval výškovku na Mentorovy a dal jsem tam 7 pantíků. Napoprvé bez mazání vazelínou a starostí. Navíc když se na lepidlo stříkne aktivátor, tak to stvrdne hned. Už nic jiného nepoužívám. Odpadly starosti se zalepenými panty a je to rychlé. Opravdu to stojí za vyskoušení. Uvidíte kdo zkusí nic jiného na panty už nepoužije.
Přílohy
image.jpg
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
JMalik

#10 Příspěvek od JMalik »

Nechce se mi reagovat na všechny příspěvky s vteřiňákem, nebo pětiminutovým epoxidem, tak to zkusím shrnout.
V téhle verzi než to rozmícháš, nebo naneseš, tak to začne gelovatět, nebo rychle tuhnout. Máš minimální čas to ustavit na spávnou hloubku a do osy všech pantů.
Když dáš 30-ti minutový epoxid, tak to zalepí i průměrmě šikovný Osel.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
kope
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od kope »

JMalik píše:Nechce se mi reagovat na všechny příspěvky s vteřiňákem, nebo pětiminutovým epoxidem, tak to zkusím shrnout.
V téhle verzi než to rozmícháš, nebo naneseš, tak to začne gelovatět, nebo rychle tuhnout. Máš minimální čas to ustavit na spávnou hloubku a do osy všech pantů.
Když dáš 30-ti minutový epoxid, tak to zalepí i průměrmě šikovný Osel.

Jasně, že to budu lepit 30min. pětiminutovkou by to byl zbytečný stres :)
tony26

#12 Příspěvek od tony26 »

.. nekde jsem to tu uz psal .. pouzivam metodu "igelit". Proste kousky igelitu cca 4x4cm (cim hrubsi tim lepe), nariznout nozem diru mensi nez pant aby 'tesnil' a navleknout na pant. Igelit udrzi lepidlo mimo kloub. Po zaschnuti igelit odstranit.
Jirka 72
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Jirka 72 »

To s tím igelitem se mi líbí,zrovna mě čeká výměna pantů,tak to vyzkouším. J.
Vzlétnout můžeš,ale přistát musíš.
robotmz

#14 Příspěvek od robotmz »

Po rade kolegy to robím aj ja igelitom.
otvor kratší ako pánt, celé to natiahnuť pred čap, zalepiť a igelit potom roztrhneš /lebo už sa nemá kade vyvliecť/. Takto aj keď mi purex dosť vypení, na čap sa nedostane.
Romis

#15 Příspěvek od Romis »

Já jsem panty lepil minulý týden na Betu a tady na fóru jsem našel odkaz: http://jenda01.rajce.idnes.cz/TECHNOLOGIE_LEPENI_PANTU/, kde se popisuje výroba kapsiček z nějaké pvc pásky, ale protože jsem nic podobného doma nenašel, jako nouzové řešení jsem použil skelnou pásku.

Hlavní finta je v tom, udělat průřez o chlup menší než pant. Lepil jsem UHUporem a paráda. Igelit mi osobně přijde moc tenký, ještě mě napadla potravinářská folie, že by to možná šlo.
Turnigy 9 V2 + Beta 1400 & SWIFT II

Bad news is time flies.Good news is you are the pilot.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“