Heli HK-450 z HC III.

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
palo-1

Re: Heli HK-450 z HC

#961 Příspěvek od palo-1 »

OPR píše:Kontrola zda oba dva listy stejně trasují, je až to úplně poslední co se zkoumá. A obvykl až venku před prvním letem. Pokud jsi nastavil na kolektivu +/- 10° ale přesto po roztoční rotoru jeden list chodí výš než ten druhý neznamená to, že máš špatně nastveno z domova, ale třeba jen že ses někde netrefil s dělkou táhla, nebo listy vůči sobě nejsou mechanicky stejné. Normálně si označ jeden list tak abys jej bezpečně poznal a uprav jeho ůhel nastavení o jednu otáčku na délce táhla od desky cykliky k přepákování. Je jedno kam. Roztoč rotor a koukni jesti je to horší nebo lepší a podle toho zda jsi prve zkracoval či prodlužoval táhlo dál postupuj na tom jednom a samém listu.

Takže chápu to tedy správně, že pokud je nutné seřízení stopy, tak potom nebudou mít listy navzájem shodný úhel náběhu?
OPR
Kontaktovat uživatele:

#962 Příspěvek od OPR »

No, to je zapeklitá otázka. :D

V 99% pokud seřídíš stopu disku rotoru tak že oba listy budou chodit za sebou - docílíš tím to, že listy budou mýt stejný, nebo velmi podbný vztlak.
A s velikou pravděpodobností i stejný nebo velmi podobný úhel náběhu.
palo-1

#963 Příspěvek od palo-1 »

OPR píše:No, to je zapeklitá otázka. :D

V 99% pokud seřídíš stopu disku rotoru tak že oba listy budou chodit za sebou - docílíš tím to, že listy budou mýt stejný, nebo velmi podbný vztlak.
A s velikou pravděpodobností i stejný nebo velmi podobný úhel náběhu.

No to se mi právě nezdá že by měli mít stejný úhel náběhu :) Když přece přitáhnu nebo povolím táhlo jednomu listu, abych seřídil stopu, tak se mu vůči tomu druhému musí zákonitě změnit úhel :? Takže když si vemu měrku na měření úhlu náběhu, tak na každém listu naměřím něco jiného :?
mamoulian

#964 Příspěvek od mamoulian »

ono nestačí,že máš správně nastavený rozsah nábehu na jednom listu.Na druhé staně
to může být jinak. nejlepší je začít srovnáním desky cykliky do roviny,pak stejně dlouhá táhla pro oba listy. Pak si na jednom listu nastavit tebou zmíněný rozsah náběhu,pak rotor otočit o 180stupňů a zjistit,jestli na druhém listu je to stejné.Pokud ne,prodlužovat,nebo zkracovat táhla. Pokud ano zkusit ještě na obou listech otočku rotoru o 90stupňů.Teď by stopa měla sedět,ale ani to není podmínka.Záleží na pružnosti listů,na vůli v gripu........
Při prvním letu uvidíš,jestli stopa sedí,nebo ne.Když jo,je to super. V opačném případě označit třeba náběžnou hranu jednoho listu např. črveným fixem a koukat,který běží výš.
Aurora 9T-Rex 550X DominatorT-Rex450sportT-Rex250Phoenix simICharger 208BReaktor 300W 20A
kolaCZek

#965 Příspěvek od kolaCZek »

Kdybych se do toho mohl vecpat... Ja si oznacim list, na kterem merim vsechny uhly jako master. Nula je nulou, kolektiv +- 11° a cyklicke rizeni +-8°. (Treba... Nerikam, ze to tak maji vsichni.) Na druhem listu (slave) jenom seridim nulu. Pak si oznacim slave list kousickem zlute pasky. Zavisim a steluju slave list, aby byla stopa listu stejna.
To ze si zmeris vsechny uhly na obou listech jeste neznamena, ze bude stopa listu, jako kdyz sreli. Obcas clovek natrefi na varku z patecniho odpoledne a nestaci se divit. :D
SuperZoom 4D, Blade mCP X BL, SAB Goblin 500 @ Spirit
Spektrum DX8, PhoenixRC
OPR
Kontaktovat uživatele:

#966 Příspěvek od OPR »

mamoulian píše:ono nestačí,že máš správně nastavený rozsah nábehu na jednom listu.Na druhé staně
to může být jinak. nejlepší je začít srovnáním desky cykliky do roviny,pak stejně dlouhá táhla pro oba listy. Pak si na jednom listu nastavit tebou zmíněný rozsah náběhu,pak rotor otočit o 180stupňů a zjistit,jestli na druhém listu je to stejné.Pokud ne,prodlužovat,nebo zkracovat táhla. Pokud ano zkusit ještě na obou listech otočku rotoru o 90stupňů.Teď by stopa měla sedět,ale ani to není podmínka.Záleží na pružnosti listů,na vůli v gripu........
Při prvním letu uvidíš,jestli stopa sedí,nebo ne.Když jo,je to super. V opačném případě označit třeba náběžnou hranu jednoho listu např. črveným fixem a koukat,který běží výš.

Tak, tak ..... přesně tak.
palo-1

#967 Příspěvek od palo-1 »

kolaCZek píše:Kdybych se do toho mohl vecpat... Ja si oznacim list, na kterem merim vsechny uhly jako master. Nula je nulou, kolektiv +- 11° a cyklicke rizeni +-8°. (Treba... Nerikam, ze to tak maji vsichni.) Na druhem listu (slave) jenom seridim nulu. Pak si oznacim slave list kousickem zlute pasky. Zavisim a steluju slave list, aby byla stopa listu stejna.
To ze si zmeris vsechny uhly na obou listech jeste neznamena, ze bude stopa listu, jako kdyz sreli. Obcas clovek natrefi na varku z patecniho odpoledne a nestaci se divit. :D

No o to mi právě jde, že i když si na obou listech našteluju ťip-ťop úhly, tak jejich stopa bude stejně ovlivněna použitými listy, a tím pádem si ten ťip-ťop úhel na jednom z listů chtě nechtě rozšteleju abych tu stopu srovnal. Šlo mi o to jestli to nevadí.
Nicméně zkusím postup co psal kolaCZek: vyberu si teda nějaký list za master, naladím na něm mnou požadované úhly, na druhém (slave) si teda nastavím jen aby 0° byla ve středu dráhy kolektivu a zbytek došteleuju tak aby byla shodná stopa listů.
Ještě se chci zeptat jaké kleště používáte na sundávání táhel z kulových čepů? Musím si nějaké konečně splašit a nevím jestli jsou vhodnější rovné nebo takové ty zahnuté.
ifin

#968 Příspěvek od ifin »

http://www.youtube.com/watch?v=Uinz9xenDW8

Nízkorozpočtovka v akci. Omluvte mé neumění a kameramanovu nejistou ruku. :-)
Nelítá to? A zkusili jste to nakopnout?
Jind005
Kontaktovat uživatele:

#969 Příspěvek od Jind005 »

Zdravim ve spolek :) Vim, ze tato helina i tema je uz nejakou dobu mrtve.. Ale po dlouhe dobe jsem se zase rozhodl, ze to s helinama zase zkusim mimo mojeho mcpx s kterym jsem tak maxminalne visel a sim :) A nasel jsem ve skrini HK450 gt skladacku. A rozhodl jsem se, ze by bylo dobre postavit otloukanka za par penez, jelikoz ta skladacka nema uz skoro zadnou hodnotu. Potrebuju se naucit osmicky a v nejhorsim nejakou hodne lehkou akrobacii, viseni na zadech apod.. A radeji slozim todle za par penez nez koupim neco jineho za 3tis a trisknu stim o zem :-) Cili muj setup by teoreticky mohl byt takovydle:

1x servo vrtulka 11,84$ - http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 07sec.html
1x motor 13,21$ - http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 550KV.html
1x pastorek 12T 0,99$ - http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _1pc_.html
3x serva cyklika 8,07$ - http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Servo.html
1x prijimac 5,89$ - http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=28554
1x gyro 9,99$ - http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Gyro_.html
1x esc - Muzete nejake doporucit?

Celkem zatim : 49,99$

Baterku si budu pujcovat. A vysilacku mam Dx6i.
Pokud by jste mohli doporucit nejake levnejsi dily, ktere budou slouzit stejne. Nebo naopak nejake drazsi o par dolaru ale s uplne lepsim chovanim a kvalitou. Byl bych velice rad :)
Dekuji, Jindra
Dx6 2014/T-rex 150 DFC/HK450 DFC 6S/Protos 500 FBL/Goblin 700
OPR
Kontaktovat uživatele:

#970 Příspěvek od OPR »

Jind005 píše: .......1x gyro 9,99$ - http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Gyro_.html
.......

http://inzerce.modelbazar.cz/inzerat/Gy ... 01/494087/

S dotyčným, tím kdo to prodává :D , nemám nic společného.
Joshuax

#971 Příspěvek od Joshuax »

Vim ze jsou ty serva HXT900 hodne oblibeny, ale na cykliku bych preci jenom pouzil spise digitalni misto analogu. Ty analogy jsou dobry zejmena na pomalejsi letadla a elektrovetrone.

Jinak esc co jsem bral na letadlo mi bylo doporuceno Turnigy Plush + programovaci karta pro vetsi komfort. Na 450tku postaci 40A(35A jsem nevidel).
Jind005
Kontaktovat uživatele:

#972 Příspěvek od Jind005 »

Dik za tipy kluci :-)

Joshuax: Par stranek zpet se tu o tom lidi bavili a na takovedle levne setupy to prej staci. To same je na zahranicnich forech. Ale pokud mas nejak tipy na digitalni za lehce obdobny peniz tak pouvazuju :-) Jinak je mi jasne, ze kdybych tam koupil s kovovyma prevodama za 12 dolcu tak je to jina pisnicka :-)

OPR: To je pro takovedleho otloukanka moc drahe :-)
Dx6 2014/T-rex 150 DFC/HK450 DFC 6S/Protos 500 FBL/Goblin 700
vylizplech

#973 Příspěvek od vylizplech »

To servo za 600 kč je zadarmo,je kvalitní a nebudeš muset řešit driftování ocasu,jako u levnějšího gyra.Podotýkám,že s inzerátem taky nemám nic společného.
Blade 130X, Blade Nano QX,3D, 200 QX, LA-PARAMOTOR, DX6i, Sim. Phoenix +Futaba T6EX.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#974 Příspěvek od OPR »

vylizplech píše:To servo za 600 kč je zadarmo,je kvalitní a nebudeš muset řešit driftování ocasu,jako u levnějšího gyra.Podotýkám,že s inzerátem taky nemám nic společného.

Já dával do odkazu GY401.
vylizplech

#975 Příspěvek od vylizplech »

OPR píše:
vylizplech píše:To servo za 600 kč je zadarmo,je kvalitní a nebudeš muset řešit driftování ocasu,jako u levnějšího gyra.Podotýkám,že s inzerátem taky nemám nic společného.

Já dával do odkazu GY401.

To já vím,však je tam cena 600 kč nebo se pletu?
Blade 130X, Blade Nano QX,3D, 200 QX, LA-PARAMOTOR, DX6i, Sim. Phoenix +Futaba T6EX.
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“