Dobíjení elektroletu za letu

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
JMalik

Re: Dobíjení elektroletu za letu

#61 Příspěvek od JMalik »

BOSS8 píše:Lze použít tohle , aby ze stříďáku lezlo stejnosměrné napětí ? http://www.tme.eu/cz/details/dbi25-12a/ ... onductor/#

Jseš si jistej, že tady nemarníš čas? Nechceš to zkusit třeba v automobilovém průmyslu, nebo nechat si to aspoň patentovat pro letectví, než Tě někdo předběhne?
Tohle až uvedeš do činnosti, tak od zítřka jezdíme všichni v autech zadarmo, letecká doprava a náklady na pohonné hmoty jsou vyřešené a ropní šejkové z té své hmoty můžou dělat leda tak dámské punčochy :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
CharlieCh

#62 Příspěvek od CharlieCh »

To jsem tady z toho nějaký :?
...s větrem o závod.
Drondys

#63 Příspěvek od Drondys »

BOSS8 píše:Mám takový nápad. Náporová turbína roztáčená proudem vzduchu...

Na řešení přes turbínu se vyprdni. Je to slepá cesta. Mrkni na skutečně zrealizovaný český projekt elektro RC modelu na solární pohon viz tento odkaz kde najdeš výkresy pro stavbu modelu a v závěrečná zprávě máš i dost podrobný popis k tomu.

solarrcmodel.jpg

Inspirovat se můžeš i z dalších projektů, které už byly spíše v podobě letadel než modelů viz tento odkaz.
JMalik

#64 Příspěvek od JMalik »

Drondys píše:
BOSS8 píše:Mám takový nápad. Náporová turbína roztáčená proudem vzduchu...

Na řešení přes turbínu se vyprdni. Pro malý elektromodel je to slepá cesta.........

A pro velký model, nebo skutečné letadlo by se to řešilo jak?
(Náporová turbína dodávající energii pro let)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
tomashr

#65 Příspěvek od tomashr »

Hunger píše:Corono Corono ... Fyziku znám velmi dobře, stejně tak i zákon zachování energie, ale problém je, že všechny fyzikální zákony jsou pouze teorie, které se snažíme potvrdit, nebo vyvrátit. Ano moje odpověd byla jen filosofická! Nicméně nemám tušení, kde budeme za 150 let... Před 120 lety si lidé podle tehdejších "fyzikálních zákonů mysleli, že vlak nemůže jet rychleji než 50 km/h a pokud by jel, tak by se z něj vytlačil všechen vzduch a lidé by se udusily... Dneska jezdíme jen na motorce přes 250km/h a vlaky jezdí kolem 600km/h. Řekni mi kolik představ o tom jak vlastně atom vypadá a jak funguje jsme už tady měli??? No asi 8? to si opravdu už nepamatuju. Každý fyzikální zákon platí jen do té doby, než ho někdo vyvrátí... A ano já tyhle zákony respektuju a využívám je, nicméně je přece nemohu považovat za absolutní pravdu, když se na ně díváme z tak malého podledu... Kdybych to měl k něčemu přirovnat, tak bych to přirovnal k tipování v sudoku, jedno číslo nevíš na začátku, můžou tam být 2, tak to tipneš netrefíš se postavíš na tom celé sudoku zbývají ti 2 poslední políčka a najednou zjistíš, že celý sudoku je úplně špatně a můžeš začít znova...

Když jsme tak u toho, tak ta představa o "vycucnutí vzduchu" v době počátků železnice byla spíš ilustrací poměrně pomalého šíření informací v té době. Fyzikálně to ale správně odvodil pan Bernoulli už skoro 100 let před Stephensonem, v kombinaci s dílem Isaaca Newtona ještě o pár desítek let starším byly všechny potřebné vztahy k dispozici... Ono mimochodem zas tak moc fyzikálních zákonů objevených někdy od 17. století vyvráceno nebylo... Typicky teorie relativity na Newtonových zákonech nic nezměnila, jen doplnila specifické situace, kdy neplatí tak docela přesně, to samé se týká některých dalších "moderních teorií". Bylo by jistě zajímavé téma na diskusi, ale sorry - s tímto threadem to nemá nic společného, položený dotaz se opravdu do oblasti ovlivněné relativistickými jevy nedostane ani náhodou :lol: :lol:
Drondys

#66 Příspěvek od Drondys »

JMalik píše:A pro velký model, nebo skutečné letadlo by se to řešilo jak? (Náporová turbína dodávající energii pro let)

Nijak. Omlouvám se. Napsal jsem to špatně. Opraveno viz výše. :wink:
zdekar

#67 Příspěvek od zdekar »

jyrry píše:Panove Horten, Einstein, Tesla... oni nevymysleli nove fyzikalni principy, oni ty platne pouze poznali, interpretovali, vysvetlili a RESPEKTOVALI.

No a o to se BOSS8 snaží. Poznat ten platný, který ještě neznáme a použít :)

Já nevím že se ho tu na 5 stránkách jen snažíte přesvědčit, že to nejde. Kdyby se každý zastavil u toho, že něco nejde a tak to nemá cenu ani zkoušet, tak jsme ještě pořád zalezlí v jeskyni. Fyzikální zákony nenařizují jak má něco fungovat, ale jen popisují, jak fungují námi známé děje. Pokud se objeví děj nový, pak se může dojít k tomu, že je potřeba současné rovnice upravit, aby popisovali i nový děj a i to neznamená, že popíše i další děje, co ještě neznáme.

Tažný paprsek známý z scifi se podařlo vytvořit. Ve velikosti a funkci to je zatím nerovnatelné s scifi, ale někdo vymyslel věc, kterou by také někdo před x lety mohl označit za úplný nesmysl a že něco takového nemůže fungovat. "Pohybovat objekty světlem? Jste se zbláznili?", by někdo řekl.
http://www.novinky.cz/veda-skoly/290904 ... -brna.html
Za x let to může fungovat na úplně jiné úrovni.

Já sice s tím nepomůžu, ale kdo tomu víc rozumíte, tak poraďte a nebrzděte něčí nápad. Dyť to nemusí být perpetum mobile, stačí když to let prodlouží o polovinu.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Drondys

#68 Příspěvek od Drondys »

zdekar píše:Já nevím že se ho tu na 5 stránkách jen snažíte přesvědčit, že to nejde. Kdyby se každý zastavil u toho, že něco nejde a tak to nemá cenu ani zkoušet, tak jsme ještě pořád zalezlí v jeskyni.

Já sice s tím nepomůžu, ale kdo tomu víc rozumíte, tak poraďte a nebrzděte něčí nápad. Dyť to nemusí být perpetum mobile, stačí když to let prodlouží o polovinu.

Tak základní radu jak zapojit k běžnému modelářskému střídavému motoru usměrňovač i odkazem na něj, který zde sám uvedl už dostal viz tento odkaz. Výpočty ohledně účinnosti zde už padly předtím takže dalších rad snad ani není potřeba. Ať to prostě vyzkouší a změří si nějakým wats-upem apod. s nějakou třeba odporem simulovanou zátěží kolik to dává a sem pak může přijít s hotovým ukázkovým projektem nebo spíš sám zjistí, že to byla slepá cesta. Já bych řekl, že nic dalšího k tomu už ani není potřeba vymýšlet. Stačí to prostě vyzkoušet, změřit a "hyn sa hukáže" jestli to bude k něčemu dobré. :wink:
geriatrix

#69 Příspěvek od geriatrix »

Domnívám se že tazatel boss se na něco zeptal, tak mu jen odpovězte na konkrétní dotaz. On se přece neptal budeli to fungovat, to si musí zkusit sám.
Zatím tady vidím hromadu škodolibosti a vlastní samolibosti.
Gratuluji :?
corona

#70 Příspěvek od corona »

geriatrix píše:Domnívám se že tazatel boss se na něco zeptal, tak mu jen odpovězte na konkrétní dotaz. On se přece neptal budeli to fungovat, to si musí zkusit sám.
Zatím tady vidím hromadu škodolibosti a vlastní samolibosti.
Gratuluji :?
Ale já tobě vůbec negratuluji - tys totiž nepochopil, oč jde.
Pan mazák BOSS8 neví, že perpetuum mobile neexistuje a o tom je celá debata.

:lol:
corona

#71 Příspěvek od corona »

Hunger píše:Corono Corono ... Fyziku znám velmi dobře, stejně tak i zákon zachování energie, ale problém je, že všechny fyzikální zákony jsou pouze teorie, které se snažíme potvrdit, nebo vyvrátit. Ano moje odpověd byla jen filosofická! Nicméně nemám tušení, kde budeme za 150 let... Před 120 lety si lidé podle tehdejších "fyzikálních zákonů mysleli, že vlak nemůže jet rychleji než 50 km/h a pokud by jel, tak by se z něj vytlačil všechen vzduch a lidé by se udusily... Dneska jezdíme jen na motorce přes 250km/h a vlaky jezdí kolem 600km/h. Řekni mi kolik představ o tom jak vlastně atom vypadá a jak funguje jsme už tady měli??? No asi 8? to si opravdu už nepamatuju. Každý fyzikální zákon platí jen do té doby, než ho někdo vyvrátí... A ano já tyhle zákony respektuju a využívám je, nicméně je přece nemohu považovat za absolutní pravdu, když se na ně díváme z tak malého podledu... Kdybych to měl k něčemu přirovnat, tak bych to přirovnal k tipování v sudoku, jedno číslo nevíš na začátku, můžou tam být 2, tak to tipneš netrefíš se postavíš na tom celé sudoku zbývají ti 2 poslední políčka a najednou zjistíš, že celý sudoku je úplně špatně a můžeš začít znova...
Hungere, Hungere, ty fyzikální zákony v praxi platí, proto že to nejsou jen filosofické pomysly či právnické plácaniny.
Kdepak někdo vyvrátil fyzikální zákon?

A také si myslíš, že úvaha pana mazáka BOSS8 není nesmyslná?

corona

#72 Příspěvek od corona »

zdekar píše:Já sice s tím nepomůžu, ale kdo tomu víc rozumíte, tak poraďte a nebrzděte něčí nápad. Dyť to nemusí být perpetum mobile, stačí když to let prodlouží o polovinu.

Ale ano, již dostal rad mnoho - perpetuum mobile neexistuje.

Prodlouží let o polovinu?
Tam jde nikoli o větroň, který využije termiky a bude náporovkou dobíjet, ale o Piper!
Nedochází?
Stále ne???

Drondys

#73 Příspěvek od Drondys »

BOSS8 píše:otázka tedy zní jaký použít generátor proudu ? (stejnosměrný motor , střídavý , nebo cosik jiného ?)

Střídavý.

BOSS8 píše:jak uzpůsobit další eletroniku sloužící k regulaci a nabíjení ?

Zkus nějaký podobný usměrňovač co jsi na něj už dával odkaz a na jeho výstup zapoj elektrolytický kondenzátor třeba okolo 5000 mikro faradů na vhodné napětí, které si změříš při testech podle toho jaké napětí bude na výstupu usměrňovače bez kondenzátoru. Kondenzátor pak dimenzuj na o něco vyšší napětí. Když třeba bude na usměrňovači okolo cca 12V tak použij elektrolyt alespoň na 16V. Dále se inspiruj třeba zapojením nabíječky od Zajíce viz tento odkaz, ale svoje zapojení se pokus co nejvíce miniaturizovat za použítí součástek SMD.

BOSS8 píše:Je vůbec možno vytvořit dostatečně výkonný systém ?

Dostatečně výkonný tak, aby to pokrylo ztráty ne. Nakolik se ti to podaří zrealizovat tak, aby to vůbec mělo nějaký kladný přínos a nebylo to v konečném důsledku spíš ztrátové to opravdu netuším. Konkrétní představu získáš leda tím, že si to sám vyzkoušíš zrealizovat a změřit.

Doufám, že to takto stačí. Realizace a testy teď už jsou jen na tobě.
corona

#74 Příspěvek od corona »

Drondys píše:Dostatečně výkonný tak, aby to pokrylo ztráty ne. Nakolik se ti to podaří zrealizovat tak, aby to vůbec mělo nějaký kladný přínos a nebylo to v konečném důsledku spíš ztrátové to opravdu netuším.....

Vysoce superkorektní odpověď...

Nakonec - i já bych rád nějaké praktické výsledky pana mazáka BOSS8....
BUBI

#75 Příspěvek od BUBI »

Toto je dobré vlákno. Tu sa spýtam. Chcem preplávať Atlantik za účelom objavenia kratšej cesty do Indie. Akú loď budem potrebovať?
Jano Bubeník
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“