Pohon modelů ,,Rapiery,,

Modely od vypuštění neřízené. Házedla, gumáky i volné motoráky. Jak soutěžní, tak rekreační
Odpovědět
Zpráva
Autor
XB8R
Kontaktovat uživatele:

Re: Pohon modelů ,,Rapiery,,

#76 Příspěvek od XB8R »

REX píše:Nevím jestli jsem zase neobjevil Ameriku, ale....

U mého červeného Cometa je jako ochrana trupu proti propálení použitý nalepený alobal. Ten je po několika málo zapálení motoru dost vetchý a už místy hrozí propálení konstrukce...

Docela dlouho jsem přemýšlel čím to zdokonalit. Napadl mě plech z plechovky od Coly, to by mohlo fungovat, špatně se bude ovšem tvarovat, i přesto, že je tenký.

Pak jsem ale přišel na něco mnohem lépe použitelnějšího.... takovou dobu kolem toho v kotelně chodím....
Hliníková samolepící páska, tl. 0,15mm. Celkem dobrý materiál, dobře se s tím pracuje (ikdyž trochu záludně kvůli tomu lepidlu z jedné strany-když se ale nechá při tvarování nalepená ochranná folie, jde to v pohodě). Po nahřátí nad plamenem zapalovače sice shoří lepidlo, ale to už je za dost vysoké teploty, materiál se mírně smrskne, ale nepropálí se...
P2050508.JPG
P2050510.JPG

Takovou páskou jsem polepil kousek trupu za motorem u Čápa. Funguje to výborně a páska perfektně drží.
Logo 500 VBar, nano CPX
adamescu

#77 Příspěvek od adamescu »

... na maketky a ich dlhe spalinove kanaliky je najlepsia hlinikova pretlacovacia folia z papiernictva napr.
http://www.vytvarnik.eu/hlinikova-folie-embos-a4/
vydrzi viac nez model ;) pracuje sa s nou vyborne ziadna vaha/lepidlo/ naviac, lepi sa sekundakom
adam
XB8R
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od XB8R »

Dnes jsem se konečně pustil do stavby Jaka 15 podle plánu v RC revue. Ještě musím udělat lože pro motor, kabinu a pak nějaké zbarvení. Model zůstane v "zimní" kamufláži. Tak, jak je model na fotkách, váží 8 gramů. Už na něm moc nechybí a letovka tedy bude asi slušná. Model je z 3 mm depronu.
Přílohy
Jak2.jpg
Jak1.jpg
Logo 500 VBar, nano CPX
REX

#79 Příspěvek od REX »

Větší brácha Cometu je v kostře hotový, ještě možná někde něco trochu dobrousit...
Má sice místy drobné nedostatky, ale celkově jsem spokojený (stavím konstrukční model po hodně dlouhé době).
Při rozpětí 580mm je současná hmotnost 25gramů.
P2070504.JPG
P2070506.JPG
P2070505.JPG
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
REX

#80 Příspěvek od REX »

XB8R píše:Dnes jsem se konečně pustil do stavby Jaka 15 podle plánu v RC revue. Ještě musím udělat lože pro motor, kabinu a pak nějaké zbarvení. Model zůstane v "zimní" kamufláži. Tak, jak je model na fotkách, váží 8 gramů. Už na něm moc nechybí a letovka tedy bude asi slušná. Model je z 3 mm depronu.

Parádní výtvor i váha... depron je na tyhle mikro letadla :lol: dost dobrý materiál. Mám doma depronový dvě, Bristola a Vampira a první jmenovaný je snad mým nejoblíbenějším.
I přesto z jakého to je matroše jsem nikdy nic hodně nerozbil a šrámy jsou převážně přepravní.
XB8R
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od XB8R »

REX - moc hezký to máš. Teď jsem Jaka vážil kompletního a s plným motorem L1 váží 15 gramů. Snad to poletí. Škoda,že ho třeba někdo nevyrábí jako stavebnici (nebo něco podobného).
Logo 500 VBar, nano CPX
REX

#82 Příspěvek od REX »

XB8R -díky, mám prostě radši malé modely, ikdyž vím, že je to při létání s nimi spíš nevýhoda....

Kdo zná, poraďte prosím s povrchovkou ,,od kostry,, až po ,,kamufláž,, díky :wink:
viewtopic.php?f=18&t=55822
XB8R
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od XB8R »

Jak je připraven k záletu. Protože jsem neměl vhodný polystyrén, tak jsem kabinu udělal jenom jako siluetu a protože nemám barvy, které neleptají polystyrén, tak jsem to vybarvil CD fixy. Jinak je Jak první letadlo, které jsem musel vyvážit vzadu. Kontejner na motor je zhotoven tak, aby do něj šel dát i motor L2, já ale zkusím L1. Model na navržen pro oba motory, ale L2 asi bude zbytečně moc. Bál bych se, že se Jak ve vzduchu rozpadne. Pokud to bude létat, tak bych postavil dalšího a tam už bych si víc pohrál s čistotou stavby a vybarvením. Jinak plán v RC revue je dost nepřesný už na první pohled a některé díly je třeba zhotovit podle svého.
Přílohy
Jak4.jpg
Jak3.jpg
Logo 500 VBar, nano CPX
REX

#84 Příspěvek od REX »

Překryt kabiny vyrobený z durofolu. Na to, že jsem s tímto materiálem pracoval poprvé, je hned druhý kus použitelný. To jsem ani nečekal že to půjde takhle dobře. Nahříval jsem sálavým teplem u otevřeného dřevokotle :mrgreen:
P2100505.JPG
Hiesbok
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od Hiesbok »

Dobrý den přeji ve spolek,
nestíhám.
Podařilo se mi, ale natočit video se zapálením motoru kauterem (zkouška).
Abych měl jistotu , že všechno funguje tak jak má.
takže

https://www.youtube.com/watch?v=NwNmicxM8qw

Už se těším, až ho vyzkouším v reálu na nějakém novém éru.

Zatím jsem zjistil, že pro zapalování motorů L3 má cauter krátkou smyčku. (nedošáhne na směs),
ale L1 a L2 trochu naškrábat, cauter nechat rozehřát a pak to jde samo.
Přeji hezký den.
REX

#86 Příspěvek od REX »

Velké díky pane Hiesbok...
Cauter funguje jak má :wink:
Jen to počasí momentálně nepřeje ostrým startům :(
adamescu

#87 Příspěvek od adamescu »

Ahoj,
junior natocil celkom slusne videjko Bell X-1 zo stavebnice Aerographics

https://vimeo.com/79566332

u nas ju predava Dr.Z /Rapier/
alebo
http://www.samsmodels.com/acatalog/copy ... _KITS.html

Adam
REX

#88 Příspěvek od REX »

adamescu píše:Ahoj,
junior natocil celkom slusne videjko Bell X-1 zo stavebnice Aerographics

https://vimeo.com/79566332

u nas ju predava Dr.Z /Rapier/
alebo
http://www.samsmodels.com/acatalog/copy ... _KITS.html

Adam

Hmmm, pěknej, jen co je pravda :wink:
Škoda, že už asi mám pro sebe všechny vánoční dárky nakoupený :(
Hiesbok
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od Hiesbok »

Dneska jenom pro info.
Vzhledem ke skutečnosti, že v současnosti žádná firma v ČR neumí "ohnout" kousek drátu podle našich potřeb jsem byli nuceni vymylslet jiné uchycení motorů pro modely poháněné Rapierém.
Tak na to jukněte. Pro inspiraci.
rh
P4126771.jpg

P4126774.jpg

P4126802.jpg

http://www.letadel-modely.cz/show-free.htm?fid=84
Kraťas

#90 Příspěvek od Kraťas »

Dobrý den

S výše zobrazeným špendlíkovým uchycením motoru Rapier mám špatné zkušenosti. Z počátku se to zdá fajn. Špendlík ale v balze pevně nevydrží a po zhruba 3 - 5 zandání a vyndání motoru se trochu vyviklá a uchycení není moc jisté. Nepomohlo ani kápnutí řídkého vteřiňáku. Nic moc pocit, když motor za 20-30 Kč během startu vypadne a shoří na zemi :-(

Raději doporučuji navinout si trubku z papíru. I když konkrétně třeba u Ohky to vypadá blbě.

Mimochodem nevíte někdo jak to vypadá s motory Rapier? Budou se ještě prodávat? Dají se někde sehnat? U Pecky mi řekli, že už nemají, že to nikdo nechce, nevyrábí, neprodává a prý je problém s homologací či kýho šlaka... Jiné model-obchody v Praze, které jsem obešel, to ani neznají. Na netu, pokud jsou někde v nabídce, tak nejsou na skladě.
Odpovědět

Zpět na „Volný let“