F45 - Vše o tomto vrtulníčku

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
ntpr

Re: F45 - motorky

#601 Příspěvek od ntpr »

tadik píše:No jak se to vezme. Je sice fakt, že když člověk sečte pořizovací cenu F45 + nějaké ty upgrady tak se to zdá jako celkem vysoká pálka, a může pak lehce nabýt dojmu že by asi bylo lepší trochu připlatit a mít rovnou dospělou CP helinu. Je tady ale několik závažných ALE.
Pokud jsi opravdový začátečník a nemáš s helinami vůbec žádné zkušenosti je opravdu velmi pošetilé myslet si, že bude ideální začít rovnou s CPčkem. Po netu lze najít velké množství podobně smýšlejících lidí, kteří takto začnou, "polétají" si pár sekund a pak kupují náhradní díly aby opravili tu spoušť co za tu chvilku natropili. Mnoho lidí to pak po dvou/třech takovýchto "letech" vzdají a už se k helinám třeba ani nikdy nevrátí. Když začneš s touto hračkou, která je oproti CP MNOHEM poslušnější a vydrží opravdu neskutečné pády, tak se při troše trpělivosti celkem rychle naučíš páčkovat a celkem pěkně si polítáš. Ano je to hračka ale za nesrovnatelně menší peníz se naučíš základy (orientace v prostoru atd.) a ještě si u toho užiješ spoustu zábavy. A až tuhle potvůrku přerosteš, tak můžeš jít zase dál.

Máš v podstatě pravdu, mýlíš se v jedné věci a sice v tom, že poslušnější je naopak pořádná helina oproti těmto 4ch. , chci říct, že 4ch sice visí prakticky sám, ale to je tak vše, ve skutečnosti ho stabilizátor a pevnej úhel listů dost omezuje, člověk se s tim pořád pere, reakce jsou pomalejší, řídí se to trochu jinak než CP a lítání se tomu musí přispůsobit, naopak pořádnej vrtulník dělá přesně to, co dostane za povely, pochopitelně je to o zkušenostech a mnohem větším respektu, takže je člověk limitovanej spíš vlastními schopnostmi než neposlušnou technikou jako je tomu v případě 4ch. Jinak souhlas taky jsem začínal s podobnou hračičkou jako je F45 a dodnes i když lítám s MiniTitanem si s tím zablbnu. Samozřejmě začínat rovnou na třeba 450tce bez simulátoru je opravdu náročné a málokdo má na buď velmi pomalé a opatrné učení nebo neustálé opravy při hurá začátcích, trpělivost, čas a finance. Každopádně z vlastní zkušenosti, můžu říct, že při poctivém nadrcení visu a základních prvků letu na simulátoru není přechod do reálu nijak bolestivý, naopak mě překvapilo že Phoenix je mnohem přísnější než reálný minititan v základním nastavení. Mám za sebou letošní sezónu na MT, měl jsem 2bouračky, které byly vyloženě zbytečné, stačilo trochu víc opatrnosti a troufám si říct, že bych letošek odlítal bez kolize se zemí.
DX6i, MiniTitan E360, MiniTitan E325, FreeSpirit přestavěnej na Spektrum
tadik

#602 Příspěvek od tadik »

Samozřejmě máš pravdu, měl jsem zvolit trochu jiná slova. Místo poslušnější jsem měl spíše napsat línější. Je to ale podle mě přesně to, co člověk v začátcích potřebuje.

Na simulátor se už taky třepu (letos plánuji taky přechod na CP), hned jak dojde TX tak se do toho pustím. Zatím zkouším jen takový jednoduchý sim na androidu a už i to je dost zajímavé. Ale nevím jestli by mě bavilo půl roku až rok drtit jen simulátor a s reálným modelem si vůbec nezalítat. Ten adrenalin z reálného letu je prostě něco jiného...
Mini Titan E325 > PROTOS 500 FBL > Mini PROTOS FBL 6s, Chase 360 6s <
FrSky Taranis X9D
Joshuax

#603 Příspěvek od Joshuax »

Ten sim na androidu vubec neber vazne. Pokud myslime ten samej. Ono pokud nemas v ruce vysilac, ale jenom drtis sim treba na klavesnici, nebo mysi, tak je to k prdu.. Je poterba k tomu opravdu pripojit vysilac a pokud nemas pripojitelny k PC, pak je potreba poridit asi za 800 Kc ten urceny jenom pro PC prave na simulatory. Samozrejme idealni stav je drtit na takovem ovladaci, na kterem pak chces letat. Takze ikdyz terba nemas ted na koupi 6kanaloveho vrtulniku, neni od veci si poridit alespon kvalitnejsi vysilac, ktery ti pak zustane prave na tenhle vrtulnik ;)

Zvolil jsem uplne stejny postup, pravda je, ze ten vrtulnik jsem kupoval asi tyden na to (ac jsem to puvodne nemel v planu).
tadik

#604 Příspěvek od tadik »

Už mám na cestě Walkeráckou DEVO 10, takže trénovat bude na čem. Na Androidu si hraju s IndoorHeliSim simulátorem, není to samozřejmě PC simulátor a chybí tomu reálné páčky, ale je to celkem zajímavé. Výhoda toho je, že to má člověk kdekoli při ruce :)
Mini Titan E325 > PROTOS 500 FBL > Mini PROTOS FBL 6s, Chase 360 6s <
FrSky Taranis X9D
OrDa

#605 Příspěvek od OrDa »

Že vám do toho skáču, pánové. Ono vůbec nejde o počet kanálů (k řízení stačí čtyři), ale o konstrukci rotorové hlavy. A ta říká, že F-45 je a vždy bude visič. Rovina rotace flybaru zůstává v podstatě konstantně vodorovná, zatáčky jsou víceméně přesuny ve visu. I má F-45 dosahující rychlosti 50 km/h se rozjíždí potlačením na doraz (nejen kniplu, ale i desky cykliky) po dobu tří až pěti sekund. Z toho je vidět, že se k řízení nechává hodně přesvědčovat a reálný vrtulník připomíná jen na obrázku. Při pokusu o razantnější létání přechází do režimu "dorazová precese" a následuje boj ukončený většinou pádem.
Tím neříkám, že je špatný nebo nepoužitelný. Za dva tisíce se s ním dá naučit viset (i bokem a čelem k sobě), korigovat utíkání vlevo po startu, rozbíhání při otáčení vpravo a couvání při otáčení vlevo a něco jako zatáčky.
Člověk se taky naučí koukat a vidět tu vrtulník. A když se to všechno naučí, končí i historická úloha F-45, člověk začne příliš blbnout a dokáže i nerozbitný vrtulník pohřbít.
A pak nastává čas na něco jiného, u čeho se dorazu nedotkne ani po měsících tréninku.
corona

#606 Příspěvek od corona »

OrDa píše:....
A pak nastává čas na něco jiného, ....
Když už to popisuješ - jak bys viděl 4-kanál , kde má rotorová hlava flybar + pádla v úhlu 90°?
ulja1986

#607 Příspěvek od ulja1986 »

OrDa píše:Že vám do toho skáču, pánové. Ono vůbec nejde o počet kanálů (k řízení stačí čtyři), ale o konstrukci rotorové hlavy. A ta říká, že F-45 je a vždy bude visič. Rovina rotace flybaru zůstává v podstatě konstantně vodorovná, zatáčky jsou víceméně přesuny ve visu. I má F-45 dosahující rychlosti 50 km/h se rozjíždí potlačením na doraz (nejen kniplu, ale i desky cykliky) po dobu tří až pěti sekund. Z toho je vidět, že se k řízení nechává hodně přesvědčovat a reálný vrtulník připomíná jen na obrázku. Při pokusu o razantnější létání přechází do režimu "dorazová precese" a následuje boj ukončený většinou pádem.
Tím neříkám, že je špatný nebo nepoužitelný. Za dva tisíce se s ním dá naučit viset (i bokem a čelem k sobě), korigovat utíkání vlevo po startu, rozbíhání při otáčení vpravo a couvání při otáčení vlevo a něco jako zatáčky.
Člověk se taky naučí koukat a vidět tu vrtulník. A když se to všechno naučí, končí i historická úloha F-45, člověk začne příliš blbnout a dokáže i nerozbitný vrtulník pohřbít.
A pak nastává čas na něco jiného, u čeho se dorazu nedotkne ani po měsících tréninku.

S timhle souhlasím...
Joshuax

#608 Příspěvek od Joshuax »

OrDa: Zkrat si balancer, osad ho mensim zavazim a povime si neco o dorazech a presvedcovani :)

Je to hracka a jako takova je urcena k zabave. Tzn i jeji nastaveni je ve spektru "less skill, more fun". To ale neznamena, ze se s tim neda pracovat. Pokud se trochu posnazis, da se s tim slusne zablbnout, ale jak uz jsem psal, ta investice me neprijde do ctyrkanalu smysluplna. Je to urceny k tomu, aby to letalo tak, jak to poskladali, jinak se to dostava do jine cenove skupiny...
Dáva

#609 Příspěvek od Dáva »

OrDa: s tebou je sranda, tak nejdřív to byl podchvat a teď dokonce dorazová precese :lol: .Kam na ty výrazy chodíš :roll: ..
Skyfun pulse projekt a pár poletuch
OrDa

#610 Příspěvek od OrDa »

Dáva píše:OrDa: s tebou je sranda, tak nejdřív to byl podchvat a teď dokonce dorazová precese :lol: .Kam na ty výrazy chodíš :roll: ..

Podchvat je podchvat a precese je precese. A precesi vyvolanou narážením na dorazy jsem nazval "precesí dorazovou". Je na tom něco nepochopitelného?
OrDa

#611 Příspěvek od OrDa »

Joshuax píše:OrDa: Zkrat si balancer, osad ho mensim zavazim a povime si neco o dorazech a presvedcovani :)

Je to hracka a jako takova je urcena k zabave. Tzn i jeji nastaveni je ve spektru "less skill, more fun". To ale neznamena, ze se s tim neda pracovat. Pokud se trochu posnazis, da se s tim slusne zablbnout, ale jak uz jsem psal, ta investice me neprijde do ctyrkanalu smysluplna. Je to urceny k tomu, aby to letalo tak, jak to poskladali, jinak se to dostava do jine cenove skupiny...

Vzhledem ke kvalitě provedení hlavy je zmenšení momentu setrvačnosti flybaru cestou k TBE.
Joshuax

#612 Příspěvek od Joshuax »

Ale prosimte.... Jsou lidi, kteri puvodni zavazi ucvakli a na zbyly flybar pridelali zavazi mensi a letaji... Ale rozhodne si nemuzou stezovat na to, ze to je line...
ntpr

#613 Příspěvek od ntpr »

presne kdyz se zavazi na flybaru odlehci tak to celkem maká, já mám u FS cca 1/3 původní váhy
DX6i, MiniTitan E360, MiniTitan E325, FreeSpirit přestavěnej na Spektrum
Dáva

#614 Příspěvek od Dáva »

OrDa píše: Podchvat je podchvat a precese je precese. A precesi vyvolanou narážením na dorazy jsem nazval "precesí dorazovou". Je na tom něco nepochopitelného?

Někdy méně odborných výrazů znamená paradoxně více,zvlášt ve vláknu zařazeném jako heli začátečník,kde lze předpokládat,že né každý scela porozumí že :?: Ale někdo si na to hold potrpí..
Skyfun pulse projekt a pár poletuch
OrDa

#615 Příspěvek od OrDa »

Dáva píše:
OrDa píše: Podchvat je podchvat a precese je precese. A precesi vyvolanou narážením na dorazy jsem nazval "precesí dorazovou". Je na tom něco nepochopitelného?

Někdy méně odborných výrazů znamená paradoxně více,zvlášt ve vláknu zařazeném jako heli začátečník,kde lze předpokládat,že né každý scela porozumí že :?: Ale někdo si na to hold potrpí..

Domnívám se, že je jednodušší a přehlednější použít termín, než vypisovat jeho definici při každém výskytu.
Krom toho předpokládám, že i dnes (kdy už se neučí skoro nic), je třeba termín precese znám každému středoškoláku a tedy naprosté většině populace. A není na něm nic nezákonného ani nemravného a je zcela politicky korektní.
Zamčeno

Zpět na „Heli - začátečník“