Pultová vs. palcová vysílačka

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Pultová vs. palcová vysílačka

#16 Příspěvek od VTjr »

Abu píše:
VTjr píše:Každopádně palcovka se tak dá používat jako pultovka, obráceně mi to připadá méně přirozené.

Ale pak se muze stat, ze si pultem "zakryjes" nektere ty ovladaci prvky, ktere z palcovek vetsinou trci na vsechny mozne strany a nekdy i dolu (treba dva otocne ovladace na Optikovi).

Ne, ne. Pult stačí od 4. po 8. hodinu, čili zezadu a na bocích jen od půlky dole (tam kladeš zápěstí). Všechny ovládací prvky zepředu a zdola zůstávají plně dostupné! Jestli nevěříš mohu poslat nákresy panelů pro Futaby T-8, T-10 a T-12. Drží se to výborně, panely jsou vyfrézovány z polykarbonátu tl. 4mm.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Abu
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Abu »

Jo, tenhle typ pultu to resi, to je pravda. Ale stejne nektere ty ovladaci prvky budou hur dosazitelne (na palcovce).
To si ale musi kazdy vyzkouset v praxi, jestli mu to tak vyhovuje nebo ne.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Woita
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Woita »

VTjr píše:Každopádně palcovka se tak dá používat jako pultovka, obráceně mi to připadá méně přirozené.

Abu: Ale pak se muze stat, ze si pultem "zakryjes" nektere ty ovladaci prvky, ktere z palcovek vetsinou trci na vsechny mozne strany a nekdy i dolu (treba dva otocne ovladace na Optikovi).

VTjr:Ne, ne. Pult stačí od 4. po 8. hodinu, čili zezadu a na bocích jen od půlky dole (tam kladeš zápěstí). Všechny ovládací prvky zepředu a zdola zůstávají plně dostupné! Jestli nevěříš mohu poslat nákresy panelů pro Futaby T-8, T-10 a T-12. Drží se to výborně, panely jsou vyfrézovány z polykarbonátu tl. 4mm.

Ano, správně udělaný pult nic nezakrývá. Já si nechal udělat tento:
http://rc.ludl.cz/index.php/elektronika/aurora9
a jsem mooc spokojený. Zvykl jsem si za jeden den a zpátky bych měl problém (je to věc osobního pocitu/vkusu, to je známá věc). Hrozně rád používám ten levý postranní slider (profil a brzdy), a pult mu nezavazí. Líbí se mi těsně před přistáním s ním pěkně pomaloučku ubírat brzdu... :D
K pultovce ovšem musí být správný popruh, jak to tu už někdo psal.
A taky jeden aspekt: Pokud si k palcovce dokupuješ pult, je to cca +1000,- Kč navíc. S tím je třeba kalkulovat :(
Na dlouhé lety větroně mi pultovka přijde pohodlnější, palcovku bych 2 hoďky teda pohodlně neudržel. Na helikoptéry to už je jiná písnička...
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Woita
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Woita »

Jo a k té změně ovládání:
Když jsem začínal s modelařením, koukal jsem dost na videa (Youtube atd. - kdo nekoukal?)
Začínal jsem s vrtulníkama. No a na videích mi připadalo, že všichni ti velcí borci drží páčky dvěma prsty (palcem a ukazováčkem), a já jen palcema. Tak jsem se styděl a nuceně jsem se z palců přeškolil na dva prsty. Dalo mi to pár dní práci, občas jsem se zapomněl a pak třeba jednou rukou palcem a druhou rukou dvěma :D . Až později jsem zjistil, že jiní stejně velcí borci řídí jenom palcema, jen jsem holt ze začátku měl štěstí na ta dvouprstá videa.
A když už jsem tedy řídil palcovku s držením páček dvěma prsty, to už byl jenom krůček k pultu, kór když mezitím jsem začal lítat plošníky a hlavně větroně.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
petris

#20 Příspěvek od petris »

pert píše:
walter2 píše:Treba na F3K si pultovku neumim moc predstavit...

Tak to já zase ANO a nejsem sám :D
Stačí se podívat do foto-galerie u Ondry Rezlera a ..... :wink:

Také se pokouším létat F3K a proto jsem si vymyslel tento minipult: http://petr-novak.rajce.idnes.cz/MPX_pult/
Bylo mně líto zakrýt nějakým větším pultem krásně vytvarovanou spodní část vysílače. Takto lze při hodu vysílač držet jako palcovku. Při zavěšení na popruh je vysílač velmi stabilní a všechny ovládací prvky jsou dobře dostupné.
JMalik

#21 Příspěvek od JMalik »

I takhle může vypadat palcové rádio v pultu:
http://kvidicek.rajce.net/Futaba_T12_FG
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
VTjr

#22 Příspěvek od VTjr »

petris píše:Také se pokouším létat F3K a proto jsem si vymyslel tento minipult: http://petr-novak.rajce.idnes.cz/MPX_pult/
Bylo mně líto zakrýt nějakým větším pultem krásně vytvarovanou spodní část vysílače. Takto lze při hodu vysílač držet jako palcovku. Při zavěšení na popruh je vysílač velmi stabilní a všechny ovládací prvky jsou dobře dostupné.

Je to hezké, ale taky nic nového pod sluncem. Ale osobně si myslím, že když už jsi to dělal jako pult, tak bylo škoda to vzadu trochu nerozšířit aby bylo kde položit ruce. Ale samozřejmě je to Tvoje věc. Když Ti to vyhovuje, proč ne. :wink:
Kdysi koncem 70. let byly nové vysílače Varioprop FM od Graupnera taky vybaveny dvěma vyklápěcími závěsy a popruhem, aby to mělo lepší stabilitu. Bylo to bez pultu a vysouvalo se to zezadu. Já jsem tím pak byl inspirován při stavbě svého prvního amatérského proporcionálního vysílače.
P4200522.JPG
Ikdyž se ty držáky hýbaly, tak to sedělo na břichu docela stabilně a nevadila ani teleskopická anténa dlouhá cca 1,3m a v pohodě jsem si sám házel i dvoukilová éra. Pro úplnost takhle to vypadá vevnitř
P4200517.JPG
a tohle je přijímací sestava
P4200530.JPG
. Z dnešního pohledu hrůza, co? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ale nikdy mě tato souprava nezklamala a dokonce dodnes je funkční. I když dobrá už jenom jako exponát do síně revolučních tradic :lol: .
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
kope
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od kope »

Abych se vrátil k původnímu tématu - byl jsem dneska u Houšky, "osahat" si MC-20. Měl jsem v ruce MC-16 - stejná krabice, jen "čudlíky" jsou jinak- která byla bez pultu, resp. těch opěrek a pak přímo MC-20 s namontovanými opěrkami. MX-20 jsem měl v ruce už před pár dny. Moje dojmy- ta MC-20 se v ruce bez pultu držet dá, je pravdivé to, co tady zaznělo- že je to takový "hybrid" mezi palcovkou a pultovkou. Ale je to (alespoň pro mne) takové "přes zuby". Tělo vysílačky je logicky o něco větší než u MX-20, takže mi přišlo, že je tam všechno tak nějak daleko, při řízení palci jsem měl ruce nepřirozeně (zase - čistě subjektivní pocit) roztažené, při držení rádia v ruce se dost špatně obsluhují boční poťáky. Když je to v pultu, tak to je jiná - člověk si opře ruce o ty opěrky, tak nějak automaticky chytne kniply mezi palec a ukazováček a všechno je celkem slušně na dosah, včetně bočních poťáků, na které jsem v pohodě dosáhl prsteníčkem bez toho, abych musel pohnout kniplem nebo ho dokonce pustit. Samozřejmě , čistě pocitově bylo znát, že jsem zvyklý na palcovku, a ne všechno mi během té chvilky, co jsem si na to rádio mohl sáhnout, sedlo. Ale myslím, že "přeučení" by nebyl problém. No jelikož peníze budou až někdy na přelomu ledna a února, tak mám ještě čas na přemýšlení. A ještě jedna poznámka, ne tak docela k tématu - byl jsem docela zaskočený "ochotou" prodavače mi to rádio předvést a půjčit do ruky :( . Když to porovnám třeba s přístupem v prodejně u Vaňoucha, kde jsem se při podobné příležitosti mohl s rádiem "mazlit" podle libosti, bylo mi předvedeno menu, k tomu kopa informací a osobních zkušeností... Prostě nebe a dudy...
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
clouseau
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od clouseau »

kope píše:Abych se vrátil k původnímu tématu - byl jsem dneska u Houšky,..................... A ještě jedna poznámka, ne tak docela k tématu - byl jsem docela zaskočený "ochotou" prodavače mi to rádio předvést a půjčit do ruky :( . Když to porovnám třeba s přístupem v prodejně u Vaňoucha, kde jsem se při podobné příležitosti mohl s rádiem "mazlit" podle libosti, bylo mi předvedeno menu, k tomu kopa informací a osobních zkušeností... Prostě nebe a dudy...
...to samé se stalo mě, už několikrát jsem tam narazil na takouvou "ochotu", že jsem si vždy říkal už nikdy víc...poslední rok se mi to daří plnit...nevím proč bych se u svého oblíbeného hobby, když chci utrácet peníze musel koukat na neochotný ksichty.....:(. Asi mají dost zákazníků, ale mne už rozhodně ne.
Vladislav Plichta
www.clouseau.eu
místopředseda
KLeM ČR
pepin

#25 Příspěvek od pepin »

ona je vubec škoda, že není možnost si někde radio pujčit--pronajmout třeba na víkend, jako je už obvyklé třeba u fotoaparátu, myslím, že pod plnou zálohou pujčovného a poplatku třeba 500kč na víkend by po pár pujčení to rádio bylo beztak nejdráž prodané i po slevě a prodávající by nemohl v žádném případě tratit a plná záloha by zcela jistě každého motivovala k slušnému zacházení.
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od mihlit »

No to mi přijde, že by se moc rádií neprodalo :) Já když pořídil MX-20, tak jsem prvních pár dní z rádia šedivěl, než jsem pochopil tu logiku, jak se to programuje. Pak už to bylo v pohodě, ale kdybych si ji půjčil, skončil v tom stavu, ve kterém jsem byl po dvou dnech, tak bych si ji určitě nekoupil :lol:
pepin

#27 Příspěvek od pepin »

mihlit píše:No to mi přijde, že by se moc rádií neprodalo :) Já když pořídil MX-20, tak jsem prvních pár dní z rádia šedivěl, než jsem pochopil tu logiku, jak se to programuje. Pak už to bylo v pohodě, ale kdybych si ji půjčil, skončil v tom stavu, ve kterém jsem byl po dvou dnech, tak bych si ji určitě nekoupil :lol:

:D :D :D to je asi pravda :D :D ale je fakt, že když jsem si u Hnízdila ošmatával 22ku a 32 ku, tak jsem opravdu měl potřebu mít na to trochu víc času, nežli ji jen převalit v ruce a zase dát do vitríny :(
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od mihlit »

Tak si najdi někoho, kdo tu vysílačku má. Pozvi ho do hospody a řekni mu, že když ti půjčí vysílačku, tak dokud na tu vysílačku budeš šmatlat, tak všechna piva/kofoly platíš ty. No a budete spokojeni oba :D
pepin

#29 Příspěvek od pepin »

mihlit píše:Tak si najdi někoho, kdo tu vysílačku má. Pozvi ho do hospody a řekni mu, že když ti půjčí vysílačku, tak dokud na tu vysílačku budeš šmatlat, tak všechna piva/kofoly platíš ty. No a budete spokojeni oba :D

to by nešlo, v hospodě mi je nějaká vysílačka--------- :D
Navíc poslední vysílač v kterém jsem si osahával nové menu komlet vyhořel--já to menu osahával i zevnitř a to bych v hospodě u piva řešit s majitelem nechtěl :D
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“