Jak moc volné utažení rotorových listů?

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
prikrylm

Re: Jak moc volné utažení rotorových listů?

#61 Příspěvek od prikrylm »

Nemůžu zpochybnit zkušenosti a dovednosti praktiků. Nikdo jim nebere to, že se dá lítat i bez teorie a dobře. Ale když něco nevím, tak se k tomu klidně přiznám.

Visení mylsím (a je definované?) vůči větru, tam jsem stále přesvědčen, že žádné šikmé obtékání není. V prudkém větru by se u B747, která by měla proti zemi nulovou rychlost taky nemluvilo o visení... I když... :)

Celé to byla debata o tom, jak utahovat listy u vrtulníku. Já tvrdím, že optimální je, dost volně, aby při kývání nemulásaly z vrtulníkem. Argumet proti byl, trochu víc utáhnout, aby se listy nesložily, když se ve vzduchu zastaví. Dotyčný psal ještě, že se můžou dotáhnout docela dost. Pak jsem psal, že když se dotáhnou docela dost, tak to bude při kývání mávat z vrtulníkem, na to mi bylo napsáno, že listy se kývat musí, ať si o tom něco přečtu.

Kam až to dospělo... :D
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
zdzd

#62 Příspěvek od zdzd »

No, narvat listy na tvrdo je výhodné akorát pro ten bladestop. Problémy se pak dostaví hned při roztáčení, protože pokud se listy nemůžou samy dorvonat do optimální polohy, nebude rotor vyvážený...
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od ddano007 »

Chlapci, a ked ste si to konecne ujasnili, tak aky je zaver? :D
Pochopil som, ze na fest sa neutahuju. Ale teraz neviem, ci maju byt uplne volne alebo len trocha ...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
OPR
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od OPR »

ddano007 píše:Chlapci, a ked ste si to konecne ujasnili, tak aky je zaver? :D
Pochopil som, ze na fest sa neutahuju. Ale teraz neviem, ci maju byt uplne volne alebo len trocha ...

Závěr je jednoduchý. Tak aby přežili soft start reglu. :) Tedy aby se Ti nesklopili jak zabere motor při roztáčení. A listy zůstali narovnaný. Méně je škodlivé a více netřeba. :) A jen dej pozor, aby oba listy byli stejně utáhlé a kladli stejný odpor.

A pokud začneš cvičit automotace :) můžeš je o toršku víc přitáhnout. Jen se mi i tohle zdá jako zbytečné, jelikož pokud dojdeš do fáze kdy by Ti hrozilo sklapnutí listů, dovolím si tvrdit že i tak tě nic nezachrání jelikož si učinil nějakou hrubou pilotní chybu, a vybrzdil jsi systém. Čili, bude to končit tím že z vrtulníku budou sračky. :(
zdzd

#65 Příspěvek od zdzd »

ddano007 píše:Chlapci, a ked ste si to konecne ujasnili, tak aky je zaver? :D

Test je úplně jednoduchý: Helinu vezmeš za ocas, čumákem k zemi, listy vodorovně. Listy se nesmí sklopit. Když ale s helinou zacukáš, musí jít setřepat.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od ddano007 »

Vdaka, zase som o nieco mudrejsi.
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
kolaCZek

#67 Příspěvek od kolaCZek »

zdzd: Taky tak kontroluji utazeni listu. Ale jak je to treba u sedmistovek? S tema se taky takhle trepe?
SuperZoom 4D, Blade mCP X BL, SAB Goblin 500 @ Spirit
Spektrum DX8, PhoenixRC
zablabla

#68 Příspěvek od zablabla »

kolaCZek píše:zdzd: Taky tak kontroluji utazeni listu. Ale jak je to treba u sedmistovek? S tema se taky takhle trepe?

A co tak třeba využít cit v prackách ?? Já osobně s tím u pětistovky docela vystačím. :D :D
Blade msR, mcpx, Trex 250 FBL + DX6i ;Trex 250,Trex 500 FBL + T8FG
prikrylm

#69 Příspěvek od prikrylm »

Vyzkoušel jsem zajímavý test stejného utažení listů u vrtulníku (dvoulistý rotor). Utahujte jak potřebujete, stejná hodnota znamená, že když vhodným způsobem škubnete za hnací kolo (asi je jedno v kterém směru), tak se listy v závěsech posunou a měly by zůstat rovnoběžné. Pokud ne, tak jednu stranu povolíte/přitáhnete.

Zkoušel jsem na MCPX, kde se shoda jinak hledá těžko.

Možná zase vymýšlím ptákoviny. :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
mkolar

#70 Příspěvek od mkolar »

Jak řešíte aby se v gripech list nekinklal nahoru a dolů pokud je mezi listem a gripem moc velká mezera? Mám jak plastové tak kovové gripy (originální) a origo listy se v těch kovových mají tendenci kinklat nahoru a dolů, To zamezím dotažením ale jedině takovým že pak nejdou lehce do stran, co s tím? Právě řeším seřízení, mám velké vibrace kvůli různým stopám listů tak bych potřeboval eliminovat tento problém. Jde o Nine Eagles Solo Pro 180
Troll

#71 Příspěvek od Troll »

Zkus podložky :wink: .
mkolar

#72 Příspěvek od mkolar »

Troll píše:Zkus podložky :wink: .

Stačí běžné z železářství?
Troll

#73 Příspěvek od Troll »

No, principielně ano, ale radši tam dej nějaké plastové. On se ten list v gripu neustále hýbe dopředu a dozadu a je lepší když to klouže po něčem měkčím než je železo.Klidně to vysekni anebo vystřihni z nějaké plastové podložky. K listům na větší vrtulníky se obvykle přímo dodávají podložky o různé tloušťce. A jsou vždy z plastu, případně uhlíku. Jediné kovové co jsem viděl byli duralové.
Zenderat

#74 Příspěvek od Zenderat »

Zdrawim, pořídil jsem si mršku rexika 550 pádlovku, a nějak netuším jak moc utáhnout listy o5 :-D. Je mě jasný že musí bejt o tost tužší než u 450tky, ale jak moc? (Není na to nějaký fígl) Toť má otázka.
Phoenix, DX6i, Futaba T8FG, Win-rc 450 DFC, T-REX 550e Fb
Copterky :-)
silcom

#75 Příspěvek od silcom »

Fígl popisuje zdzd o pár postov vyššie.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“