Easy Star nestoupá
Re: Easy Star nestoupá
Coro má pravdu v tom, že stejnosměrné plechovce při klesající zátěži teoreticky rostou otáčky až k hodnotě U*Kv, takže pokud model letí, vrtule se odlehčí a točí rychleji než v klidu na zemi a nikdy by neměla brzdit (na rozdíl od stříďáků, které brzdit mohou).
Všichni v téhle diskusi tady furt řeší vztahy výkon-Kv-napětí-otáčky-stupání a průmer vrtule. Jenže pokud máš EasyStara ze stavebnice a tam je dodán jak motor, tak vrtule se kterou to zaručeně letí a stoupá, tak je podle mne chyba někde jinde. A proto já ve svých radách ji jinde hledám.
První můj nápad byl, jestli ta vrtule není obráceně. Z obrázků, které jsi zaslal toho vzhledem k mizerné kvalitě moc nevyčtu (takže tohle jsi zaím ani nevyvrátil, ani nepotvrdil). Byla tady správná poznámka, že rozměr a stoupání vrtule je na ní vylisováno na listech v blízkosti středu a tohle číslo by mělo smeřovat dopředu ve směru letu, tedy k motoru.
No a teď mě napadla další věc. Kdysi se to už v souvislosti s EasyStarem tady řešilo. Původní unášeč se někdy protáčí na osičce a pak sice motor točí ale vrtule se netočí stejnými otáčkami a netahá to. Myslím, že mu poradili, aby ten unášeč a osky odmastil a zalepil sekunďákem. Tak zkus i toto zkontrolovat.
Všichni v téhle diskusi tady furt řeší vztahy výkon-Kv-napětí-otáčky-stupání a průmer vrtule. Jenže pokud máš EasyStara ze stavebnice a tam je dodán jak motor, tak vrtule se kterou to zaručeně letí a stoupá, tak je podle mne chyba někde jinde. A proto já ve svých radách ji jinde hledám.
První můj nápad byl, jestli ta vrtule není obráceně. Z obrázků, které jsi zaslal toho vzhledem k mizerné kvalitě moc nevyčtu (takže tohle jsi zaím ani nevyvrátil, ani nepotvrdil). Byla tady správná poznámka, že rozměr a stoupání vrtule je na ní vylisováno na listech v blízkosti středu a tohle číslo by mělo smeřovat dopředu ve směru letu, tedy k motoru.
No a teď mě napadla další věc. Kdysi se to už v souvislosti s EasyStarem tady řešilo. Původní unášeč se někdy protáčí na osičce a pak sice motor točí ale vrtule se netočí stejnými otáčkami a netahá to. Myslím, že mu poradili, aby ten unášeč a osky odmastil a zalepil sekunďákem. Tak zkus i toto zkontrolovat.
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 23.10.2012 14:13, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr píše:Ještě mě napadlo jadna věc. Kdysi se to už v souvislosti s EasyStarem tady řešilo. Původní unášeč se někdy protáčí na osičce a pak sice motor točí ale vrtule se netočí stejnými otáčkami a netahá to. Myslím, že mu poradili, aby ten unášeč a osky odmastil a zalepil sekunďákem. Tak zkus i toto zkontrolovat.
To už jsem zkoušel, mám to dotáhlé fest. Nemám montáž na osičce, 4 šrouby do motoru a pak vrtule přitáhlá fest. V tomhle to nebude. I podle výpočtů, co tu kluci dělali ten výkon je slabej, takže musím silnější baterku a větší vrtuli. Objednávám i novej motor.
Pro VTjr: problém je v tom, že já tam ten originál plechovku nemám a mám tam Turnigy 28-26B 1350Kv a ten to brzdí. Jinak vrtuli když dám opačně dělá hroznej zvuk. Tenhle motor s dvoučlánkem a touhle malou vrtulkou nic nezmůže. Jestli jsem pochopil, tak ani s tříčlánkem toho moc nenadělá protože má malé točky.
Ahojte, chcem poprosit o radu ci si myslite ze toto combo by bolo fajn. http://www.focalprice.com/YO0302X/A2208 ... or_RC.html
Pripadne vybrat vhodnu kombinaciu: http://www.focalprice.com/categorylist/ ... gesize=500
Dakujem pekne.
Pripadne vybrat vhodnu kombinaciu: http://www.focalprice.com/categorylist/ ... gesize=500
Dakujem pekne.
Axial SCX10 Dingo/Tamiya TA-02T F150/HobbyZone Champ/EasyStar/QuadCopter
Fotky:bratko.rajce.idnes.cz
Fotky:bratko.rajce.idnes.cz
BrAtKo píše:Ahojte, chcem poprosit o radu ci si myslite ze toto combo by bolo fajn. http://www.focalprice.com/YO0302X/A2208 ... or_RC.html
Dakujem pekne.
Dle mého názoru to combo bude vyhovovat dobře.
- Standapass
- Kontaktovat uživatele:
Přidám také jeden dotaz. V originální stavebnici je plechovka a TAŽNÁ vrtule. Koupil jsem si tlačnou vrtuli a motor. Nemá být v originále také tlačná vrtule ??? Jelikož mám doma pár letadel , tak vím na 100% že se jedná o tažnou. Jak to prosím je ? Hlavně nepište , že mám prohodit dva kabely na střídáku. S
Jsem stále ve fázi stavby modelu.
HTC evo3d
Standapass píše:Přidám také jeden dotaz. V originální stavebnici je plechovka a TAŽNÁ vrtule. Koupil jsem si tlačnou vrtuli a motor. Nemá být v originále také tlačná vrtule ??? Jelikož mám doma pár letadel , tak vím na 100% že se jedná o tažnou. Jak to prosím je ? Hlavně nepište , že mám prohodit dva kabely na střídáku. SJsem stále ve fázi stavby modelu.
Písal som už že takéto rozdelenie je nezmysel.
Ale ak máš originál motor a k nemu pravotočivú = normálnu vrtuľu ktorá má byť namontovaná na opačne umiestnený motor, t.j. prednou stranou k motoru a tlačiť, tak ten motor sa točí opačne ako normálny vpredu, a preto má časovanie posunuté na opačnú stranu než klasická 400vka.
Gauner to predával ako Speed400L čiže ľavotočivý. Kto mal normálny MIG 400 tak si musel rozobrať motor a posunúť časovanie - pár stupňov proti smeru otáčania, na normálnom motore to bolo teda nevhod a mal menej výkonu/otáčok ako vedel dať.
Takže tým že si si kúpil ľavotočivú vrtuľu predávanú pod nezmyselným označením tlačná, si si urobil problém že ten motor by si mal prehodiť z ľavotočivého na pravotočivý keďže je smerom dozadu.... Na plechovke sa to robilo dosť blbo, tie plechy otvoriť a pritom neskriviť/neposunúť os otáčania kvoli klzným ložiskám........
BrAtKo píše:Ahojte, chcem poprosit o radu ci si myslite ze toto combo by bolo fajn. http://www.focalprice.com/YO0302X/A2208 ... or_RC.html
Dakujem pekne.
Tan prvý link je 38gramový motorček, na 2s v pohode ale nečakaj kilowaty, a na 3s to bude spola dmychadlo, čaká vraj vrtuľku max 4,7".. ale letieť by to malo. Len EasyStar nie je tak malý model aby to svojím ťahom s malou vrtuľkou rozbehol na patričnú rýchlosť, prípadne ani tak ľahké aby to ťahal do výšky - podľa mńa by toto bolo vhodnejšie na nadzvukové Toro alebo proste niečo o polovicu menšie než je ES.
Tu je k tomu všetko čo by mal slušný predajca napsať o motore namiesto tých kecov na uvedenom linku:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1208562
Radiť iné neviem, už som sa v tom to vlákne "vyčerpal" a stačilo.
- Standapass
- Kontaktovat uživatele:
coro píše:Standapass píše:Přidám také jeden dotaz. V originální stavebnici je plechovka a TAŽNÁ vrtule. Koupil jsem si tlačnou vrtuli a motor. Nemá být v originále také tlačná vrtule ??? Jelikož mám doma pár letadel , tak vím na 100% že se jedná o tažnou. Jak to prosím je ? Hlavně nepište , že mám prohodit dva kabely na střídáku. SJsem stále ve fázi stavby modelu.
Písal som už že takéto rozdelenie je nezmysel.
Ale ak máš originál motor a k nemu pravotočivú = normálnu vrtuľu ktorá má byť namontovaná na opačne umiestnený motor, t.j. prednou stranou k motoru a tlačiť, tak ten motor sa točí opačne ako normálny vpredu, a preto má časovanie posunuté na opačnú stranu než klasická 400vka.
Gauner to predával ako Speed400L čiže ľavotočivý. Kto mal normálny MIG 400 tak si musel rozobrať motor a posunúť časovanie - pár stupňov proti smeru otáčania, na normálnom motore to bolo teda nevhod a mal menej výkonu/otáčok ako vedel dať.
Takže tým že si si kúpil ľavotočivú vrtuľu predávanú pod nezmyselným označením tlačná, si si urobil problém že ten motor by si mal prehodiť z ľavotočivého na pravotočivý keďže je smerom dozadu.... Na plechovke sa to robilo dosť blbo, tie plechy otvoriť a pritom neskriviť/neposunúť os otáčania kvoli klzným ložiskám........
No dobrá ,ale asi to nechápu. Jedná se o MODEL, kde je motor vzadu. T.J. tlačný, tak proč tam v originále dávají tažnou. Nic víc nic míń. Nechci rejpat ale zajímá mě to. S
HTC evo3d
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Standapass píše:Přidám také jeden dotaz. V originální stavebnici je plechovka a TAŽNÁ vrtule. Koupil jsem si tlačnou vrtuli a motor. Nemá být v originále také tlačná vrtule ??? Jelikož mám doma pár letadel , tak vím na 100% že se jedná o tažnou. Jak to prosím je ? Hlavně nepište , že mám prohodit dva kabely na střídáku. SJsem stále ve fázi stavby modelu.
... vrtule jsou pouze pravotočivé a levotočivé.To znamená, že při dané geometrii vrtule,pro vznik tahu (vztlakové síly na jednotlivých listech) je rozhodující správný směr otáčení .
Pokud však mluvíme o dvojici vrtule + motor , mluvíme o tažném, nebo tlačném uspořádaní pohonné jednotky, tedy ne vrtule.
Tím je myšlena buď vzájemná poloha vrtule a motoru vůči sobě , nebo umístění pohonné jednotky na draku letadla (modelu) vzhledem k těžišti ,případně působišti výsledné vztlakové síly.
Pozn. protože nic není černobílé, v případě tlačného uspořádaní pohonné jednotky je při návrhu vrtule nutno zohlednit fakt, že pracuje v rozrušeném proudu vzduchu ( víry od nosných ploch , trupu ...),proto z důvodu zachování rozumné účinnosti, bývá tvar a rozměr takových vrtulí dost odlišný od vrtulí ,pracujících v nerozrušeném proudu vzduchu tj.umístěných před letadlem.
PS. ještě k otázce "nesmyslného " označování modelářských vrtulí na tažné a tlačné.
Myslím, že to především neberou hlavy uživatelů ,kteří nezažili éru spalovacích motorů. U spalováků,až na pár výjimek nebylo možné změnit smysl otáčení.
Aby nebyli diskriminovaní modeláři,kteří rádi experimentují a montují motory i tam, kde by jeden nečekal (na ocas,letadla a pod ...),tak výrobci pro ně začali dodávat vrtule s obrácenou (levotočivou) geometrií.
Nazvali je tlačné, bo při použití spalováku, který byl pravotočivý fungovali jenom když byl motor na zádi,nebo v gondole na odtokové hraně křídla ,případně na nějakém pylonu s obrácenou montáži motoru. No... a už to tak zůstalo.
veka1
Naposledy upravil(a) veka1 dne stř 24.10.2012 0:31, celkem upraveno 1 x.
- juraj.jurej
- Kontaktovat uživatele:
MsouryM píše:VTjr píše:Ještě mě napadlo jadna věc. Kdysi se to už v souvislosti s EasyStarem tady řešilo. Původní unášeč se někdy protáčí na osičce a pak sice motor točí ale vrtule se netočí stejnými otáčkami a netahá to. Myslím, že mu poradili, aby ten unášeč a osky odmastil a zalepil sekunďákem. Tak zkus i toto zkontrolovat.
To už jsem zkoušel, mám to dotáhlé fest. Nemám montáž na osičce, 4 šrouby do motoru a pak vrtule přitáhlá fest. V tomhle to nebude. I podle výpočtů, co tu kluci dělali ten výkon je slabej, takže musím silnější baterku a větší vrtuli. Objednávám i novej motor.
Pro VTjr: problém je v tom, že já tam ten originál plechovku nemám a mám tam Turnigy 28-26B 1350Kv a ten to brzdí. Jinak vrtuli když dám opačně dělá hroznej zvuk. Tenhle motor s dvoučlánkem a touhle malou vrtulkou nic nezmůže. Jestli jsem pochopil, tak ani s tříčlánkem toho moc nenadělá protože má malé točky.
A čo dať 3 listú a 3S bat.
http://masterairscrew.com/new6x43-blade ... usher.aspx
FrSky Tandem X20
A čo dať 3 listú a 3S bat.
http://masterairscrew.com/new6x43-blade ... usher.aspx[/quote]
To jsem četl někde jinde a nedopadlo to dobře.
http://masterairscrew.com/new6x43-blade ... usher.aspx[/quote]
To jsem četl někde jinde a nedopadlo to dobře.
- juraj.jurej
- Kontaktovat uživatele:
Pri tých nízkych otáčkach by to zvýšilo statický ťah, ale aj odber prúdu.
FrSky Tandem X20
V pátek mi přijde Combo Ray B2835/16 + FOXY 25A regulátor a vrtule 6x4 tak to tam nacpu. Připojím k tomu Lipo 2S 1800mAh. Měl by to být dostatečný výkon na EasyStara.
Tak Snad v tom nebude nic jiného.
3list v tomto prípade nič nerieši. A pokiaľ bude mať rovnaké stúpanie, tak bude výsledok ešte horší (lebo ten motor to neutiahne a ešte viac klesnú otáčky vrtule a samozrejme tým aj jej max. rýchlosť). Viac listov totiž v podstate nahrádza väčší priemer (samozrejme to je veľmi zjednodušené).
Jeho problémom však nie je ani tak parameter priemeru vrtule ale tá maximálna rýchlosť daná súčinom stúpanie x otáčky. Ak dosadíme stúpanie v metroch a otáčky v ot/s, tak rýchlost vyjde v m/s. Táto rýchlost by podľa môjho odhadu v prípade EasyStaru mala byť v rozsahu niekde okolo 20 až 25m/s.
juraj.jurej píše:Pri tých nízkych otáčkach by to zvýšilo statický ťah, ale aj odber prúdu.
Jeho problémom nie je statický ťah, ale ten dynamický, ktorý je vždy menší ako statický a s rastúcou rýchlosťou letu plynule klesá k nule pri maximálnej rýchlosti, danej súčinom stúpania a otáčok vrtule (viď príspevok vyššie). Ak motor nevie dať vyššie otáčky, tak sa to dá napraviť jedine väčším stúpaním vrtule, viac listov pri rovnakom stúpaní nič nerieši (to je v podstate len náhrada zväčšenia priemeru vrtule).