7 minut do startu - live přenos
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: 7 minut do startu - live přenos
vidíš to som sa chcel tiež opýtať.
Napadol ma nejaký veľký teleskop a keď boli tie zábery na tú jeho "kabínku" tak asi nejaké rameno z nej.....
Ináč to samotné otvorenie padáku som nevidel, pretože sa mi to sem-tam seklo.
Ale videl som ako prestal rotovať. To rotovanie na začiatku bolo fakt až neprirodzené ako vo vákuu alebo ako to nazvať....
Napadol ma nejaký veľký teleskop a keď boli tie zábery na tú jeho "kabínku" tak asi nejaké rameno z nej.....
Ináč to samotné otvorenie padáku som nevidel, pretože sa mi to sem-tam seklo.
Ale videl som ako prestal rotovať. To rotovanie na začiatku bolo fakt až neprirodzené ako vo vákuu alebo ako to nazvať....
zdendys píše:Odkud a čím, snímali ten balón ve výšce 40 km...
Kamerou ze země. Stejné kamery používala NASA pro sledování raketoplánů při startu i přistání.
Naposledy upravil(a) cilek dne ned 14.10.2012 20:42, celkem upraveno 1 x.
A co takhle satelit pánové? Mě to přijde jako nejlogičtější... Ty záběry byly jakoby z boku...
"Šmirgl to jistí!"
zdendys píše:Odkud a čím, snímali ten balón ve výšce 40 km...
Několik kamer z různých pohledů bylo přímo na kabině a na ramenech připevněných k ní. Jinak zřejmě pro ty dálkové záběry použili kamery na nějakých slušných dalekohledech/teleskopech ze země. Satelity jsou mnohem výš a ty dálkové pohledy byly spíš šikmo zdola.
Hunger píše:A co takhle satelit pánové? Mě to přijde jako nejlogičtější... Ty záběry byly jakoby z boku...
Mně to zrovna logické nepřijde. Nejbližší geostacionární satelit je od země vzdálen cca 35 000 km.
Na jednom záběru bylo vidět SUV s obřim teleskopem na návěsu 
Už na tuto tematiku dělají i vtipy : Felixovi Baumgartnerovi sa neotvoril pri dopade padák! Dobrá správa: Má len dve zlomeniny.. Zlá správa, sú 200 metrov od seba..
p-51 mustang Šad model,skylady http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=3084 Blast G3 (od Honzy Špatného :-) )
Jojo, hezké zrcadlové dalekohledy mají 
Podle informací zveřejněných na http://www.redbullstratos.com/live/ to vypadá, že se Felixovi přeci jen podařilo překonat rychlost zvuku. Vyskočil v nadmořské výšce 128097stop = 39044m tj. cca 39km a při volném pádu dosáhl maximální rychlosti cca 1342,8 km/h tj. 373 m/s (Mach 1,24 přepočteno pro rychlost zvuku cca 300,8 m/s odpovídající výšce cca 29 km) tj. Felix dosáhl maximálky zhruba po 10km volného pádu. Padák se otevřel v čase cca 04:19 a na zem doskočil v čase cca 09:03 od výskoku viz video.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hz_-NPjOJiQ[/youtube]
Na videu je vidět, že se zvyšující rychlost zastavila na hodnotě 1173 Km/h (cca 325,8 m/s), které dosáhl zhruba ve 45 sekundě od výskoku a po chvíli se rychlost začíná snižovat. Zároveň je viditelná rotace. Podle zveřejněných informací ovšem byla maximální dosažená rychlost při volném pádu vyšší viz již zmíněných 1342,8 km/h tj. 373 m/s, a to co je vidět na videu tedy nebyla skutečná maximální dosažená rychlost.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hz_-NPjOJiQ[/youtube]
Na videu je vidět, že se zvyšující rychlost zastavila na hodnotě 1173 Km/h (cca 325,8 m/s), které dosáhl zhruba ve 45 sekundě od výskoku a po chvíli se rychlost začíná snižovat. Zároveň je viditelná rotace. Podle zveřejněných informací ovšem byla maximální dosažená rychlost při volném pádu vyšší viz již zmíněných 1342,8 km/h tj. 373 m/s, a to co je vidět na videu tedy nebyla skutečná maximální dosažená rychlost.
Neví někdo jestli ovlivňuje tlak vzduchu rychlost zvuku? Pokud ano, tak jak? Já akorát vím, že v oceli je vyšší a ve vzduchoprázdnu je nula 
mihlit píše:Neví někdo jestli ovlivňuje tlak vzduchu rychlost zvuku? Pokud ano, tak jak? Já akorát vím, že v oceli je vyšší a ve vzduchoprázdnu je nula
Vzoreček kde je započítán nejen tlak, ale i teplota je viz tento odkaz a je tam i přepočet pro šíření ve vzduchu a tabulka rychlosti zvuku pro různé výšky.
Všimni si, že na http://www.redbullstratos.com/live/ je u rychlosti 1342,8 km/h v závorce uvedeno Mach 1,24 tj. je to přepočteno pro rychlost zvuku cca 300,8 m/s což by mělo odpovídat rychlosti zvuku ve výšce okolo 29 km tj. Felix té maximálky dosáhl cca po 10 km volného pádu poté co vyskočil z výšky cca 39 km.
Neviem ci som si to vsimol len ja alebo som mal vidiny, ale predtym ako tu kapsulu odistili, tak uz mal nameranu vysku 1200m.
Aha, tak to ma vobec nenapadlo..