GAMA 2100 - RTF

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
z.zemanek

Re: GAMA 2100 - RTF

#361 Příspěvek od z.zemanek »

Poraďte taky někdo CHlustanec-ovi jak se zalétává větroň
Já,když jsem v mládí stavěl modely,hodili jsme model z kopce a sledovali,jak letí.
Pak jsme pro něj mazali 200m z kopce,dovážili a hodili znova,mazali pro něj,dovážili,hodili,dovážili,upravily výchylky kormidel,mazali 200m pro model a potom,když letěl jak měl,tahali jsme jej teprve na vlasci do nějaké výšky
Dnes to každý vyžene motorem a ještě brečí že hovno táhne a že ve 200m výšky není do minuty
Jinak tomu na spodku trupu bych říkal asi přistávací lyžina a myslím,že svůj účel plní dostatečně
Olaminávat spodek trupu je asi nesmysl,až bude kaput,radši bych koupil nový trup celý
Už tak je GAMA dost těžká a přidávat jí na hmotnosti se mi zdá dosti kontraproduktivní (to je slovo,co)
Já jsme ji musel dovážit asi 30-ti gramy na čumáku a to jsem posunul baterku dopředu jak to šlo a ještě ji přilepil na pravý bok trupu,byla totiž těžká na levou stranu,tak jsem nemusel dovažovat na křídle,i když se jedná o gramy a to s GAMOU asi ani nehne
A to vše bez smajlíka :D :) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow:
Naposledy upravil(a) z.zemanek dne ned 07.10.2012 1:15, celkem upraveno 3 x.
CopterX CX450 Black Angel,
DX8,GAMA,Radian,Nano CP X,
sigi123

#362 Příspěvek od sigi123 »

Každý větron se v motorovém letu dost vzpíná,to je normální.Já to koriguju ručně,dá se použít mix.V kluzu se nesmí vzpínat,ani moc čumákem klesat.Prostě nesmí houpat.Ale gama na váhu baterek 3s 1500 až 2200mAh ani moc nereaguje,je opravdu hodná :D .
z.zemanek

#363 Příspěvek od z.zemanek »

Větroň musí letět bez motoru
To je zalétaný model
Potom nastupuje motor,mixy atd.
sigi123

#364 Příspěvek od sigi123 »

To jo,ale nejdřív s motorem nahoru a v bezpečné výšce seřídit.Pak když se hodí už klouže.Je to nejpoužívanější postup,lepší než hodit neseřízené éro které v malé výšce a při malé rychlosti špatně reaguje a něco rozbít.
z.zemanek

#365 Příspěvek od z.zemanek »

Já radši na rovině bez motoru a radši si pro něj doběhnu,pokud je pro co
kope
Kontaktovat uživatele:

#366 Příspěvek od kope »

No v jedné starší příručce od Modely byl pro zálet následující postup (snažím se podle něj postupovat a většinou to funguje):
1) vyvážit model
2) na mírném svahu ZA BEZVĚTŘÍ vzít model do ruky, rozeběhnout se s modelem nad hlavou a když máš dostatečnou rychlost, tak jen otevřít ruku - model by měl klouzat kousek nad tvou dlaní, v případě nějaké fatálky ho zase lehce chytneš. Klidně několikrát opakovat a postupně dolaďovat model.
3) pokud je všechno +- ok, doladit těžiště a model zaklouzat, v kluzu upravit výchylky, dotrimovat
4) až pak motorový let - nastoupat do dostatečné výšky a klasický dive test.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
sigi123

#367 Příspěvek od sigi123 »

Kdys jsem to taky tak dělal :) ,ale dneska když už běhat nemůžu nezbývá než to hodit s plnym plynem a mýt dobrý postřeh :lol: .
z.zemanek

#368 Příspěvek od z.zemanek »

Doporučuji se proběhnout,pokud to zdraví dovolí.Já v 55-ti zatím stíhám.Samozřejmě větroně,s nějakým JETEM je to o něčem jiném,to bych si musel koupit dostihového koně, ale dva koníky neutáhnu.
Běhejte!!! Klidně bez smajlíků
czpredseda

#369 Příspěvek od czpredseda »

Podle mě je způsob zalítávání elektrovětroně ze stavebnice se sklopkou hozením bez motoru ze svahu chybnej. Když to bude těžký na předek, tak se to akorát zaryje kuželem do země a celý se přinejmenším zamaže a do pantů sklopky a kužele nebo motoru se dostane bordel. Stejně tak, když to bude těžký na předek a bez motoru přitáhnu, tak to ztratí rychlost a může spadnout. Ideální hodit ze svahu s půl plynem, pak jde třeba přidat a přitáhnou pokud je to těžký na předek nebo ubrat, když se vzpíná, udělat kolečko, přistát a doladit těžiště. Ty letadla jsou vyzkoušený a když sedí doporučený těžiště, tak to poletí vždycky.
z.zemanek

#370 Příspěvek od z.zemanek »

2) na mírném svahu ZA BEZVĚTŘÍ vzít model do ruky, rozeběhnout se s modelem nad hlavou a když máš dostatečnou rychlost, tak jen otevřít ruku - model by měl klouzat kousek nad tvou dlaní, v případě nějaké fatálky ho zase lehce chytneš. Klidně několikrát opakovat a postupně dolaďovat model.

Souhlasím,i když je pravda,že modely ze stavebnice létají téměř vždy.Začátečník ale múže zazmatkovat a zoufalé přistání ze dvou metrů většinou opravdu akorát zasviní sklopku,s přidáním plynu to ale asi nebude ze dvou mertů a o to bude sklopka zasviněnější.Ale to je na zvážení každého pilota.Je dobré,pokud s tím běhá někdo zkušenější,kdo je schopen rozpoznat jak se vlastně model chová a kdy jej lze ponechat osudu přírodních sil.Jsou to však rady pro začátečníka,každý si najde to své,co mu vyhovuje.

PS:jsem rád,že se toto vlákno stále věnuje tomu,nač se zakladatel na začátku ptal a že se nezvrhlo v osočování chytrejch blbejma a naopak.Zde po prolistování jeden najde většinou opravdu to,co chtěl vědět a na co se ptal!
DÍK
sigi123

#371 Příspěvek od sigi123 »

Ještě se omlouvám,u nás už ji máme jen 2 lidi.Tomu třetímu s tím motorem co nelítá bohužel ulítla.
kope
Kontaktovat uživatele:

#372 Příspěvek od kope »

Jirka M píše:Aha, takže koupíme "houbolet", najdeme svah... a budeme běhat a běhat..., jak kokoti.
A co když nemáme svah a chceme létat tam, kde prostě jsme, někde na poli, na rovině a jsme začátečníci ještě ke všemu?
Bude to létat? Ale ano, Gama létá, jen né možná hned na poprvé.

Já jsem podcenil v úplném začátku základní poučky a principy: těžiště, směr větru, výkon motoru. Prostě jsem neměl model vyvážený, nedokázal jsem určit směr větru a bál jsem se to osolit na plný plyn, výsledkem byla čumákovka do země a ne jedna....

No vidíš a kdyby ses proběhl, tak by sis tu "čumákovku" ušetřil, protože by jsi zjistil, že na modelu je něco špatně... No a že máš kolem sebe rovinu ? Tak budeš běhat po rovině, to je problém ? Neřeším, jestli Gama má/nemá dostatečný motor, jestli ho má/nemá správně vyosený a jiné technické věci - ten model nemám, tak do specifických technických věcí kolem něj nemluvím. To co jsem napsal, jsou obecné základy pro zalétání libovolného modelu. A k tomu zbylému výlevu (i když ta žumpa asi za reakci ani nestojí)-pro tebe je kokot ten, kdo se snaží mít zalítnutý model beze škod, pro někoho jiného jsme my všichni tady "magoři co na louce blbnou s letadýlkama". No a co?
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
sechy
Kontaktovat uživatele:

#373 Příspěvek od sechy »

Když ji před záletem správně vyvážíte, a dovažovat model
olovem neni nic neobvyklého,seřídíte a nestavíte výchylky
tak to poletí.
Pokud má Jirka M zájem, můžu předvést.
Pepiks

#374 Příspěvek od Pepiks »

Je to tak ja píše sechy. Mám taky Gamu 2100 nemusel jsem nic dovažovat, jelikož jsem baterii posadil na lože těsně za motor. Vytáhl jsem ji ven dal plný plyn a krásně se vznesla. Pak jsem trochu dotrimoval.

Trener Pro, Beta 1400, Cessna 185, Gama 2100.
Joza

#375 Příspěvek od Joza »

Kuci, kdo by potreboval motor z Gamy, jeden jsem dal do bazaru...
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“