Já teda nevím, jak to funguje u Lipolek, zatím sem měl NiMH, ale taky mi odešel jeden Akupack (dva články v něm) a letadlo nespadlo. Nespustil se sice už motor, ale serva fungovaly dál.
Proxima II
Musel bych kvůli tomu konektoru zvetšit diru v trupu na prostrčení, stejně to budu pořád rozebírat, ale ještě to nějak promyslím.
Já teda nevím, jak to funguje u Lipolek, zatím sem měl NiMH, ale taky mi odešel jeden Akupack (dva články v něm) a letadlo nespadlo. Nespustil se sice už motor, ale serva fungovaly dál.
Vetsinou ti zbyde dostatecny napeti a proud aby regulator (presnejc jeho BEC) uzivil prijimac a serva (v klidu(!) ) - problem je u vetsiho letadla, kde je hodne serv, tam uz obcas muze dojit k tomu, ze pri ostrejsim obratu serva svym proudovym odberem srazi napeti palubni site, BEC uz ho nemuze srovnat a prijimac zdechne.
Jde proste o to, jak moc ti ty baterky odejdou.
Jakmile se ti zda, ze neni neco v cajku s napajenim, znamena to okamzite na zem a pokud mozno s co nejmensi zatezi serv.
Kolegovi predminulej tejden odesel life trojclanek clanek za letu v elektrovetroni - a byl stastnej jak blecha, ze to vubec dostal na zem, v jednu chvili mu serva shodily napeti na tolik, ze model prestal reagovat, ale nastesti se to po chvili jeste chytlo takze to letadlo (3m vetron) to prezilo.
Do vetsich letadel se quli podobnejm prusvihum davaji dva prijimacovy akupacky a prepinac, kterej hlida napeti a pokud baterka zdechne, prepne na zalozni. Problem je samozrejme pokud umre ten prepinac (taky uz se to stalo).
Jde proste o to, jak moc ti ty baterky odejdou.
Jakmile se ti zda, ze neni neco v cajku s napajenim, znamena to okamzite na zem a pokud mozno s co nejmensi zatezi serv.
Kolegovi predminulej tejden odesel life trojclanek clanek za letu v elektrovetroni - a byl stastnej jak blecha, ze to vubec dostal na zem, v jednu chvili mu serva shodily napeti na tolik, ze model prestal reagovat, ale nastesti se to po chvili jeste chytlo takze to letadlo (3m vetron) to prezilo.
Do vetsich letadel se quli podobnejm prusvihum davaji dva prijimacovy akupacky a prepinac, kterej hlida napeti a pokud baterka zdechne, prepne na zalozni. Problem je samozrejme pokud umre ten prepinac (taky uz se to stalo).
Nestrašte ho...
Zabudli ste mu napísať, že MZK IPD prijímač v Proxime v pohode šklbne aj keď je vzadu v trupe pod krídlom, že SPIN pri zohriatí začne omedzovať prúd/napätie BECu a že potom jeho prevádzkové hodnoty pod 4V nie sú výnimkou, že MZK prijímačom po krátkom výpadku napájania nejakú chvíľu trvá, kým nabehnú, a že v tom polystyrénovom lôžku sa SPIN 44 s najväčšou pravdepodobnosťou bude pri prúdoch 35-40A dosť potiť...
Ja by som to nechal tak ... ono to určite nejako pobeží. Je to urobené konštrukčne jednoducho a hlavne - všetko je dobre prístupné. Na začiatok človek aj tak lietadlo nepreťažuje, nelieta s ním 600m ďaleko, tá baterka pôjde hlboko pod 10C a jej skoré úmrtie je nepravdepodobné, OCTAVA šlape už od 3,6V a pod 3,9V som zatiaľ na SPINe nenameral, ani keď pracoval blízko 100oC pri pohybe šiestich serv ... podľa mňa budú na začiatok kritické pre prežitie úplne iné faktory a nedostatky v stavbe sa prejavia až neskôr (alebo inde), ak sa vôbec stihnú prejaviť.
To šklbanie / prechod do HOLDu treba vyskúšať. Mne napr. SEXTA v Alke nešklbe ani za svet a OCTAVA v Proxime kde-tu šklbne na náhodnom kanáli (tipujem, že buď SW záležitosť alebo rušenie od prívodov k HS65HB a nie od regulátora)...
Zabudli ste mu napísať, že MZK IPD prijímač v Proxime v pohode šklbne aj keď je vzadu v trupe pod krídlom, že SPIN pri zohriatí začne omedzovať prúd/napätie BECu a že potom jeho prevádzkové hodnoty pod 4V nie sú výnimkou, že MZK prijímačom po krátkom výpadku napájania nejakú chvíľu trvá, kým nabehnú, a že v tom polystyrénovom lôžku sa SPIN 44 s najväčšou pravdepodobnosťou bude pri prúdoch 35-40A dosť potiť...
Ja by som to nechal tak ... ono to určite nejako pobeží. Je to urobené konštrukčne jednoducho a hlavne - všetko je dobre prístupné. Na začiatok človek aj tak lietadlo nepreťažuje, nelieta s ním 600m ďaleko, tá baterka pôjde hlboko pod 10C a jej skoré úmrtie je nepravdepodobné, OCTAVA šlape už od 3,6V a pod 3,9V som zatiaľ na SPINe nenameral, ani keď pracoval blízko 100oC pri pohybe šiestich serv ... podľa mňa budú na začiatok kritické pre prežitie úplne iné faktory a nedostatky v stavbe sa prejavia až neskôr (alebo inde), ak sa vôbec stihnú prejaviť.
To šklbanie / prechod do HOLDu treba vyskúšať. Mne napr. SEXTA v Alke nešklbe ani za svet a OCTAVA v Proxime kde-tu šklbne na náhodnom kanáli (tipujem, že buď SW záležitosť alebo rušenie od prívodov k HS65HB a nie od regulátora)...
- mpx
- Bydliště: Praha 6 Řepy Letiště: Vypich, LMK Kladno Velká Dobrá, kanál č.88 na 40MHz
Já myslím, že zas tak moc nestrašíme. Konkrétně krmit z Becu 6 serv mi dnes už opravdu neřijde jako nejlepší. Shořelejch reglů, který to měly vydržet jsem viděl docela dost.
No já bych o nějakém šetření modelu během prvních letů moc nemluvil. Styl motorování u větroně je 0-50-100% a většinou spíše 0-100% ( ono je to pro ten regl nejlepší).
No já bych o nějakém šetření modelu během prvních letů moc nemluvil. Styl motorování u větroně je 0-50-100% a většinou spíše 0-100% ( ono je to pro ten regl nejlepší).
Moje modely:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=69
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=69
mpx píše:Konkrétně krmit z BECu 6 serv mi dnes už opravdu neřijde jako nejlepší.
Prečo? Aký je rozdiel, či dve, štyri alebo šesť? SPIN 44 používa na stabilizáciu spínaný zdroj, prúdovo utiahne 8 serv, tepelné straty prakticky žiadne.
Otázka, či prijímačovky áno alebo nie a ak áno, či ako jediný zdroj alebo cez Schottky... je iná vec, no i názor "čo v lietadle nie je, to sa nemôže pokaziť" má tiež svoju pravdu.
mpx píše:Shořelejch reglů, který to měly vydržet jsem viděl docela dost.
To je asi najväčšia devíza prijímačoviek - zhorený regulátor otáčok, ktorý so sebou pochová aj BEC. Ak zrovna nezahorí celé lietadlo... Vždy je niečo za niečo.
mpx píše:JNo já bych o nějakém šetření modelu během prvních letů moc nemluvil. Styl motorování u větroně je 0-50-100% a většinou spíše 0-100% ( ono je to pro ten regl nejlepší).
Tu mám inú skúsenosť. Proxima II, SPIN 44, 3sLiPo 2200. Keď som ju zalietaval, 15s nahor a plachtiť dole a tak dookola, napätie BECu 5,6V, regulátor vlažný, vo vzduchu tak 30min... Pri akro-prevádzke 3min plný plyn cca 35A, regulátor žeravý (cez 70oC), napätie 3,9V (BEC zohriaty od regulátora otáčok omedzuje!!!). Mať napätie palubnej siete pod 4V je už na pováženie. Ale ja tam točím dvanásťpól a on bude mať len šesťpól...
Názor: aj podľa mňa sú prijímačovky technicky lepšie riešenie, hlavne ako sekundárna záloha. Ale je to zložitosť konštrukcie navyše. Toto má byť druhé, pokračovacie lietadlo po EGE, skelet za 5000CZK, žiadny kW klub. Fakt to má zmysel dáváť tam diódy, baterky, voltmonitor, zletovávať vodiče, dodatočné konektory, ... a mať oštaru s nabíjaním, keď pravdepodobnosť havárie na:
1.) chybu techniky pilotáže
2.) zabudnutý / nevhodne zvolený prepínač režimu letu
3.) uvoľnené tiahlo / páčka / bowden / konektor / ...
4.) rušenie, odtrhnutá anténa, ...
5.) zaseknuté / zhorené / odpadnuté servo
6.) atď
je (podľa mňa) vyššia o niekoľko rádov ako to, že zhorí BEC alebo dojde k prerušniu LiPol článku?
Poslal jsem pár fotek <b>Proxima II</b> a hned je ohlas na malou vrtuly. Takže mi prosím poraďte jakou tam mám teda dát. Parametry ektropohonu jsou vypsané. Chci větroně a né žádnou stíhačku!

- Vzduchoplavec
- Kontaktovat uživatele:
Jak jsem spal jiz na galerii. Pro uvedeny motor bych tam dal Aeronaut 12 x 6. Osobne jsem pro toto ero zvazoval (s motorem MVVS electric 960 ot/Volt) vrtuli 13 x 7.
Nakonec jsem zvolil jiny o neco mensi stroj (X-treme), ale i tam budu davat 13 x 7 a 4 x A123 baterky. Tam mam tedy naopak ambice na sviznejsi let, nicmene pro takovou velkou "kravu" jako je Proxima II mi ta tva vrtulka 9 x 7 prijde opravdu titerna - tu bych dal do nejakeho hodne svizneho hotlinera s polovicnim rozpetim.
Nakonec jsem zvolil jiny o neco mensi stroj (X-treme), ale i tam budu davat 13 x 7 a 4 x A123 baterky. Tam mam tedy naopak ambice na sviznejsi let, nicmene pro takovou velkou "kravu" jako je Proxima II mi ta tva vrtulka 9 x 7 prijde opravdu titerna - tu bych dal do nejakeho hodne svizneho hotlinera s polovicnim rozpetim.
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
A proc se nepodivas na stranky vyrobce motoru, tam jsou popsany zpusoby pouziti i s vrtulema a proudama -
http://www.megamotor.cz/new/script/mega ... cbd79fd715
Dal bych tam aeronautku 12x6 (proud kolem 44A, Spin44 to vpohode zvladne), stoupat by to mohlo tak 6-8m/s, zadna raketa, ale prijemne. Mozna 11x6, pokud chces setrit proudem, ale mensi rozhodne ne.
http://www.megamotor.cz/new/script/mega ... cbd79fd715
Dal bych tam aeronautku 12x6 (proud kolem 44A, Spin44 to vpohode zvladne), stoupat by to mohlo tak 6-8m/s, zadna raketa, ale prijemne. Mozna 11x6, pokud chces setrit proudem, ale mensi rozhodne ne.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Je tam psáno toto:
elektrovětroně 1,5 – 3 kg.
7 článků, vrtule 12x6", 25A.
10 článků s regulátorem do 40A, vrtule 10x6“, 36A. Vrtule 12x6", 45A.
Já tam mám Lipolku 3-čl., takže by měla stačit i 10x6. Proč to urychlovat, dyk to je větroň!
Já to prostě i tak s tou 9x7 odzkouším. Tu 10x6 si vemu raději s sebou jen pro případ. Pak podám informace.
elektrovětroně 1,5 – 3 kg.
7 článků, vrtule 12x6", 25A.
10 článků s regulátorem do 40A, vrtule 10x6“, 36A. Vrtule 12x6", 45A.
Já tam mám Lipolku 3-čl., takže by měla stačit i 10x6. Proč to urychlovat, dyk to je větroň!
Já to prostě i tak s tou 9x7 odzkouším. Tu 10x6 si vemu raději s sebou jen pro případ. Pak podám informace.
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Komu neni rady.... tak si tam dej co chces ... (kdyz to silne hodis z kopce tak to poleti i bez vrtule).
Jen nechapu z ceho usuzujes, ze s lipolkama by stacila i 10x6 ?? Asi mas s motory Mega a elektrovetronema vyrazne vetsi zkusenosti nez ja, pak ovsem nechapu proc se nas tady ptas.....

Jen nechapu z ceho usuzujes, ze s lipolkama by stacila i 10x6 ?? Asi mas s motory Mega a elektrovetronema vyrazne vetsi zkusenosti nez ja, pak ovsem nechapu proc se nas tady ptas.....
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
rohe píše:Poslal jsem pár fotek <b>Proxima II</b> a hned je ohlas na malou vrtuly. Takže mi prosím poraďte jakou tam mám teda dát. Parametry ektropohonu jsou vypsané. Chci větroně a né žádnou stíhačku!
![]()
![]()
Ahoj
Tady má kolega ke stáhnutí MotoCalc 6.05 http://www.rc.nareks.cz/download.htm Doplň si vstupní informace a udělej si závěr sám
Takže dneska jsem se přemluvil a Proximu II zahodil. Chvilku mi to trvalo (asi hodinu
), ale nakonec sem si řekl, že když už je složená, prohlídnutá ze všech stran asi 20x, tak by mohla letět. Takže jsem jí hodil abych zkontroloval nastavení. Letěla krásně rovně. Byl jsem sice trošku ve stresu a při přistání mi škrtla křídlem, ale věchno v pohodě. Další dva starty už s motorem tak na 50-70% a jen mávnutím ruky. Na obloze se krásně vznážela a plula ladně. Při prudčejším letu k zemi, mi krásně zahrála i na fujaru....