Depron Cup - 22.7.2012 Dívčí hrady
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Re: Depron Cup - 22.7.2012 Dívčí hrady
No vidis, Graupner 10x6 bude OK. Klidne to zalitej s 10x4 ale na soutez dej ty 10x6.
K terminu - taky by se mi vic hodila nedele 23.9.
K terminu - taky by se mi vic hodila nedele 23.9.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Já bych 23.9. mohl, ale s tím omezením, jak jsem psal výše - budou tam pobíhat děti... Jinak jen pro připomínku 28.9. je volný pátek, takže další možný termín...
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
27-30. jsem ve Slovinsku....
Ale v Bovci je pekny letiste, nedavno se tam litalo mistrovstvi F3J
Ale v Bovci je pekny letiste, nedavno se tam litalo mistrovstvi F3J
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Tak musím se tady sám poplácat po rameni, včera úspěšný zálet 4,5 m VSO 10 , kucí to vám je taková paráda . Samozřejmě nervozita byla veliká , ale o to větší orgáč po přistání když se to podařilo položit do sedla a éro zůstalo celý ( a to mi během letu odešlo servo brzd ). Teď teprve chápu význam slova "majestátní" , let trval 1 hodinu a 50 minut v jednom kuse, na přistání jsem musel jít z důvodu nervozity - o stav baterií , kupodivu doma jsem nabil jen 570 mAh , tak teď už vím že příště dám klidně 4 hodiny čistého letu.
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
Tak se také malinko pochlubím, sice jsem ještě nezalétával, zatím jsem jenom jezdil po podlaze, ale už se to začíná rýsovat! Moje skoro celoroční práce - http://daf64.rajce.idnes.cz/Stearmann_G ... 0_4487.jpg , http://daf64.rajce.idnes.cz/Stearmann_G ... 0_4489.jpg ,
http://daf64.rajce.idnes.cz/Stearmann_G ... 0_4491.jpg a http://daf64.rajce.idnes.cz/Stearmann_G ... 0_4493.jpg . Letovka se sice ještě o něco zvýši, vypadá to, že bohužel budu muset dovažovat čumák (je tam málo místa a už nic nejde posunout dopředu). Dokonce při zkoušce na podlaze to vypadalo, že by to opravdu mohlo letět. Není to 4,5m, ale také se s tím vyblbnu.
A jak to tedy bude s termínem VDC? 23.9.?
http://daf64.rajce.idnes.cz/Stearmann_G ... 0_4491.jpg a http://daf64.rajce.idnes.cz/Stearmann_G ... 0_4493.jpg . Letovka se sice ještě o něco zvýši, vypadá to, že bohužel budu muset dovažovat čumák (je tam málo místa a už nic nejde posunout dopředu). Dokonce při zkoušce na podlaze to vypadalo, že by to opravdu mohlo letět. Není to 4,5m, ale také se s tím vyblbnu.
A jak to tedy bude s termínem VDC? 23.9.?
Hitec Aurora 9X
BOSS8 píše:Tak musím se tady sám poplácat po rameni, včera úspěšný zálet 4,5 m VSO 10 , kucí to vám je taková paráda . Samozřejmě nervozita byla veliká , ale o to větší orgáč po přistání když se to podařilo položit do sedla a éro zůstalo celý ( a to mi během letu odešlo servo brzd ). Teď teprve chápu význam slova "majestátní" , let trval 1 hodinu a 50 minut v jednom kuse, na přistání jsem musel jít z důvodu nervozity - o stav baterií , kupodivu doma jsem nabil jen 570 mAh , tak teď už vím že příště dám klidně 4 hodiny čistého letu.
tak veliká gratulace
Škoda že jsi nebyl , sobota byla úžasná - žádnej klesák , nonstop slabé stoupání nebo výtahy , dalo se letět kamkoliv bez obavy že to někde spláchne. Dole na loučce jen pár kurzíků a za zády vysoko nad kopcem 14 rogal a větráky z aeroklubu. Celkem 5 modelářů vč. mě , volného prostoru bylo tedy požehnaně. Prostě paráda.
Docela jsem zalitoval že není Blatník v provozu, bejval by to už měl za sebou

Docela jsem zalitoval že není Blatník v provozu, bejval by to už měl za sebou
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Tak dneska vpodvečer jsem byl zalítnout nový model na VDC. Mám z toho trochu rozpačitý dojem. Stoupání ok i s vrtulí 10x4 (až dám 10x6, tak to myslím půjde svisle nahoru) po delším laborování i kluz pěkný. Ale teď přijde to ale... Asi jsem v zájmu úspory hmotnosti šetřil ař moc - na ocas jsem dal uhlíkovou trubku 8 mm, VOP a SOP jsou konstrukční, potažené fólií. SOP je jen balsa 3 mm, VOP je balza 3 mm kombinovaná s uhlíkem. No a bohužel, především ta trubka je slabá - při motorovém letu se v proudu vzduchu od vrtule klepe jek ratlík a letadlo se v tom motorovém letu kroutí jako kdyby mělo tanec svatýho Víta
No a druhý problém (ale ten je snáze řešitelný) je, že mám asi kombinaci malého úhlu náběhu a těžkýho čumáku. Aby to uspokojivě plachtilo, musel jsem jednak podložit křídlo, jednak trimem natáhnout docela brutálně výškovku. Takže mne čeká úprava lože křídla, abych tam mohl dát podložku natrvalo a nejspíš budu muset dovážit zadek, abych posunul těžiště trochu víc dozadu.
kope píše:Tak dneska vpodvečer jsem byl zalítnout nový model na VDC. Mám z toho trochu rozpačitý dojem. Stoupání ok i s vrtulí 10x4 (až dám 10x6, tak to myslím půjde svisle nahoru) po delším laborování i kluz pěkný. Ale teď přijde to ale... Asi jsem v zájmu úspory hmotnosti šetřil ař moc - na ocas jsem dal uhlíkovou trubku 8 mm, VOP a SOP jsou konstrukční, potažené fólií. SOP je jen balsa 3 mm, VOP je balza 3 mm kombinovaná s uhlíkem. No a bohužel, především ta trubka je slabá - při motorovém letu se v proudu vzduchu od vrtule klepe jek ratlík a letadlo se v tom motorovém letu kroutí jako kdyby mělo tanec svatýho Víta![]()
Toho bych se zase tak nebal, nejake mensi vibrace od proudu vzduchu od vrtule jsou normalni. Dulezite je jestli to jde ridit...
No a druhý problém (ale ten je snáze řešitelný) je, že mám asi kombinaci malého úhlu náběhu a těžkýho čumáku. Aby to uspokojivě plachtilo, musel jsem jednak podložit křídlo, jednak trimem natáhnout docela brutálně výškovku. Takže mne čeká úprava lože křídla, abych tam mohl dát podložku natrvalo a nejspíš budu muset dovážit zadek, abych posunul těžiště trochu víc dozadu.
Jakmile zacnes resit uhel nabehu a teziste, je to vynikajici znameni ze se tve umeni posunulo o hezky kus dopredu
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Copak o to, po té, co jsem zpevnil závěsy (u výškovky - měl jsem tam klasické izolepové a nějak je neumím udělat bez šílený vůle
-takže jsem přidal zvrchu 3 proužky skelné pásky a pohoda) to řídit jde.
No a co se týká těžiště - hodil jsem teď model do dvou prográmků na výpočet těžiště a vyšlo mi v obou o 3 cm dál než jsem ho měl... Takže budu muset dovážit ocas. Zítra ráno má být podle yr.no "záletový" počasí, tak asi nevydržím a před cestou do práce zajdu zase na louku.
EDIT: Tak jsem na ocas přidal 10 g závaží a těžiště je přesně. Zítřek ukáže...
No a co se týká těžiště - hodil jsem teď model do dvou prográmků na výpočet těžiště a vyšlo mi v obou o 3 cm dál než jsem ho měl... Takže budu muset dovážit ocas. Zítra ráno má být podle yr.no "záletový" počasí, tak asi nevydržím a před cestou do práce zajdu zase na louku.
EDIT: Tak jsem na ocas přidal 10 g závaží a těžiště je přesně. Zítřek ukáže...
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem byl zopakovat zálet s dováženým ocasem a docela dobrý. Jen je fakt asi malý úhel náběhu - i po dovážení a lehkém zvednutí náběžky křídla musím mít pořád výškovku trochu natrimovanou do natažena. Což ovšem dělá problém při motorovém letu - model se snaží vzpínat. Asi to vyřeším tak, že si udělám dva letové režimy - start s výškovkou v neutrálu a bezmotorový let s lehce nataženou výškovkou.
kope píše:Tak jsem byl zopakovat zálet s dováženým ocasem a docela dobrý. Jen je fakt asi malý úhel náběhu - i po dovážení a lehkém zvednutí náběžky křídla musím mít pořád výškovku trochu natrimovanou do natažena. Což ovšem dělá problém při motorovém letu - model se snaží vzpínat.
No, vetrone se vzpinaji casto. Otazka vyoseni. Muj tip je ze osa motoru by mela prochazet +/- stredem kridla v tezisti (ono teoreticky vzato je to nejaky slozitejsi bod na spojnici neceho s necim, ale prakticky vzato vzdycky mirim na nosnik kridla
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Luzr píše:kope píše:Tak jsem byl zopakovat zálet s dováženým ocasem a docela dobrý. Jen je fakt asi malý úhel náběhu - i po dovážení a lehkém zvednutí náběžky křídla musím mít pořád výškovku trochu natrimovanou do natažena. Což ovšem dělá problém při motorovém letu - model se snaží vzpínat.
No, vetrone se vzpinaji casto. Otazka vyoseni. Muj tip je ze osa motoru by mela prochazet +/- stredem kridla v tezisti (ono teoreticky vzato je to nejaky slozitejsi bod na spojnici neceho s necim, ale prakticky vzato vzdycky mirim na nosnik kridla
Jasně, ale i když potlačím motor, stejně budu muset mít v klouzavém letu natrimováno "do natažena". Takže mám dvě možnosti - buď vyosit víc motor a i v motorovém letu mít "nataženo" nebo nechat motor jak je a mít režim "start, kdy je VOP v neutrále a režim "let", kdy je výškovka natažená tak, jak je potřeba. Nejprve vyzkouším "programovací" variantu a když uvidím, že to není ono, tak vyndám motor a zkusím změnit vyosení.
Problem vyoseni motoru u vetrone IMO narazi na to, ze aby vetron pod motorem byl v neutralu, tak by musel byt vyosen tak, az by to bylo hnusne.
kope píše:Jasně, ale i když potlačím motor, stejně budu muset mít v klouzavém letu natrimováno "do natažena". Takže mám dvě možnosti - buď vyosit víc motor a i v motorovém letu mít "nataženo" nebo nechat motor jak je a mít režim "start, kdy je VOP v neutrále a režim "let", kdy je výškovka natažená tak, jak je potřeba. Nejprve vyzkouším "programovací" variantu a když uvidím, že to není ono, tak vyndám motor a zkusím změnit vyosení.
No, treti moznost je ta co pouziva vetsina nas ostatnich - proste pri motorovem letu potlacujem