Minicorado

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zamčeno
Zpráva
Autor
graup15

Re: Minicorado

#361 Příspěvek od graup15 »

No já samo přesně nevím, jestli je to pájené bezolovem..ale moje 150W pájka s kladívkem od Megy si poradila naprosto se vším..i s kabely od ICE 200. A to je trošku jiná liga :-) :-)
tomashr

#362 Příspěvek od tomashr »

graup15 píše:No já samo přesně nevím, jestli je to pájené bezolovem..ale moje 150W pájka s kladívkem od Megy si poradila naprosto se vším..i s kabely od ICE 200. A to je trošku jiná liga :-) :-)

Tak si schválně změř teplotu - tyhle silnější pájky bez regulace obvykle jdou aspoň někam k 350st, spíš více a v kombinaci s tou větší tepelnou kapacitou jsou opravdu v pohodě. Podle popisu ale tazatel má nějakou starou "pre-RoHS" mikropájku a tam je to horší.

Já mám na "silové pájení" něco jako tohle (přesný typ co mám jsem už v katalogu nenašel) - http://www.gme.cz/rucni-pajecky-trafopa ... -p730-467/ , případně s kladívkem Mega, to bude asi stejné jako u tebe a v pohodě stačí na cokoli. Ale všimni si na tom odkazu teploty - jde až někam k 450st C...
PiNa
Kontaktovat uživatele:

#363 Příspěvek od PiNa »

tomashr píše:Mě se tedy Graupovo tvrzení moc nezdá - pokud je regl pájen podle RoHS (což je), tak stará mikropájka s maximem cca 300st C prostě problém mít bude bez ohledu na tepelnou kapacitu!

Je to tak, na RoHS je potřeba alespoň 360 stupňů.
Martin 'PiNa' Pilný
http://www.PiNa.cz
creagel

#364 Příspěvek od creagel »

Ta moje pajka splnuje RoHS a jde az k 480°C. Ma "jen" 70W. Jinak pajet bezolovnate umi (napr. konektory, elektrosoucastky, ...). Takze mam zkusit pridat teplotu?
tomashr

#365 Příspěvek od tomashr »

creagel píše:Ta moje pajka splnuje RoHS a jde az k 480°C. Ma "jen" 70W. Jinak pajet bezolovnate umi (napr. konektory, elektrosoucastky, ...). Takze mam zkusit pridat teplotu?

Ano, tak 380-400st pro začátek. Ale opatrně, ten regl nevydrží všechno :!:
padák

#366 Příspěvek od padák »

Zdravim všechny přítomné a mám na Vás velkou prosbu, jsem již šťastným majitelem jednoho minicorada, ale je to 500g termik, tak jsem si pro "jistotu" :-) pořídil od p Vágnera ještě jedno uhlíkové, vše zvládnu, jen si nevím rady se zapojením mpx konektoru, mezi křídlem a trupem, určitě to tady někde je, ale nedaří se mi to najít. Prosím nasměrujte mě. Jo je to čtyř servové křídlo. V tom starším corádu mám nějaký starší kovový konektor a tady bych chtěl mpx. Díky Roman
Carbon Minicorado, P 51 Hacker, YG COSY, Slowboat, SSL, Salpeter F3K, DX9, skipper.
coro

#367 Příspěvek od coro »

creagel píše:Ta moje pajka splnuje RoHS a jde az k 480°C. Ma "jen" 70W. Jinak pajet bezolovnate umi (napr. konektory, elektrosoucastky, ...). Takze mam zkusit pridat teplotu?

Asi to je výrazne off topic a navyše ja ako takmer laik by som sa asi nemal tváriť že tomu rozumiem..
...ale keď na bezolovo napatleš klasické dobré olovo, tak sa nejak rozpustí a zmieša.. aj pri tých 300 stupňoch, nanajvýš trošku viac (mám pocit že viac ako 330 som nikdy nenaklikal). A dá sa to teda potom odsať alebo odklepať či proste to svinstvo stade akokoľvek dostať preč.
Hlavne vidím problém v tom že 400st už môže spáliť tavidlo v tom olovnatom cíne čo zrejme použiješ, a tým vznikne čosi fakt nie úplne ideálne - preto vždy najprv preč s bezolovom a potom to spraviť nanovo pekne klasicky -už olovnato, tak ako to má byť.
petrz

#368 Příspěvek od petrz »

padák píše:Zdravim všechny přítomné a mám na Vás velkou prosbu, jsem již šťastným majitelem jednoho minicorada, ale je to 500g termik, tak jsem si pro "jistotu" :-) pořídil od p Vágnera ještě jedno uhlíkové, vše zvládnu, jen si nevím rady se zapojením mpx konektoru, mezi křídlem a trupem, určitě to tady někde je, ale nedaří se mi to najít. Prosím nasměrujte mě. Jo je to čtyř servové křídlo. V tom starším corádu mám nějaký starší kovový konektor a tady bych chtěl mpx. Díky Roman

Tady na stránkách p.Pilného najdeš vše co potřebuješ http://www.pina.cz/2009/01/15/hangar-mi ... -stavba-i/
J-F
Kontaktovat uživatele:

#369 Příspěvek od J-F »

petrz píše:
padák píše:Zdravim všechny přítomné a mám na Vás velkou prosbu, jsem již šťastným majitelem jednoho minicorada, ale je to 500g termik, tak jsem si pro "jistotu" :-) pořídil od p Vágnera ještě jedno uhlíkové, vše zvládnu, jen si nevím rady se zapojením mpx konektoru, mezi křídlem a trupem, určitě to tady někde je, ale nedaří se mi to najít. Prosím nasměrujte mě. Jo je to čtyř servové křídlo. V tom starším corádu mám nějaký starší kovový konektor a tady bych chtěl mpx. Díky Roman

Tady na stránkách p.Pilného najdeš vše co potřebuješ http://www.pina.cz/2009/01/15/hangar-mi ... -stavba-i/

Nebo u mě: :wink:
http://www.j-f.cz/Modely/foto/minicorado/corado12.jpg
padák

#370 Příspěvek od padák »

Super! Děkuji všem! :D
Carbon Minicorado, P 51 Hacker, YG COSY, Slowboat, SSL, Salpeter F3K, DX9, skipper.
tomashr

#371 Příspěvek od tomashr »

coro píše:Hlavne vidím problém v tom že 400st už môže spáliť tavidlo v tom olovnatom cíne čo zrejme použiješ, a tým vznikne čosi fakt nie úplne ideálne - preto vždy najprv preč s bezolovom a potom to spraviť nanovo pekne klasicky -už olovnato, tak ako to má byť.

Máš sice pravdu, ale v praxi to spíš nebude problém - u CC ICE Lite víceméně vždy velkou většinu sundáš spolu s kabely a po novém přiletování už bude jasně převládat nově použitá pájka. Pro nové pájení už samozřejmě teplotu ubereš na hodnotu vhodnou pro to, čím pájíš - olovnatý se k zbytkům bezolovnaté chytne...

Samozřejmě ale pokud má dotyčný odsávačku, tak neuškodí to odstranění starého "cínu" ještě vylepšit a zbytky odstranit, je to ku prospěchu :) Ale není to nutno nějak moc prožívat, skutečné riziko je spíš v možném poškození plošného spoje atd. (na to fakt bacha!), nikoli v tom "míchání cínu".
bitovod

#372 Příspěvek od bitovod »

Vřele doporučuju to bezolovo odstranit co nejlépe (stačí odklepnout, odstříknout), některé bezolovnaté pájky (typicko to snad používaj Japonci, ale kdo ví, kdo ještě) s obsahem bismutu umí při smísení s olovnatou udělat nízkotavitelnou slitinu s teplotou tavení kolem 80° C, to pak fakt není nic moc. Zase není třeba z toho dělat kovbojku, prostě tam jen nenechávat bakule původní pájky, ale roztavit, odklepnout a nakydat tam olovnatou.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
creagel

#373 Příspěvek od creagel »

Stavba zatim vubec nepokrocila (a to ze jako opravdu vubec - moc prace). Dneska jsem ale aspon probehl par shopu v Praze, jestli maji 100W-150W pajku, abych dostal ty kabely z reglu. 150W meli za 500 v Baumaxu (strasna cena), ale je to strasny kopyto (vypadala nejak takhle: http://static.tme.eu/katalog_pics/1/f/3 ... on-150.jpg). Tim bych na regl v zivote nemohl sahnout.

Co s tim? Sahnout na to trafopajkou? :)
padák

#374 Příspěvek od padák »

Doktor píše:>timi

Já Ti sem můžu klidně hodit graf HP+TGY+Axi @ 3S. Nejblíž téhle dvojce má asi typ 2217/12. Ale, jsou to sice tři podobné motory, ale né stejné. TGY má KV asi 1250, HP asi 1320 a Axi asi 1450. Takže už z toho lze usuzovat, že Axi na tom bude co týká odporu vinutí nejlépe a TGY nejhůř. To taky potvrzuje graf, kdy se s rostoucím proudem dere kupředu Axi. Zda je ale nejlepší se asi říct nedá, neboť ty motory nejsou ohledně KV a tedy odporu "stejný". Axi tedy těží z nejnižšího odporu, ale zároveň nejvyššího KV což je nevýhoda pro volbu vrtule. Navíc je třeba brát graf s rezervou, neboť ty motory neměřil jeden člověk a stejným zařízením. Graf ale odpovídá teorii.

Já si pro pohony které pracují impulsně stanovil rozumnou zátěž takovou, kdy se ztrátový statický výkon rovná dvounásobku hmotnosti motoru.
Když to převedem na čísla, tak:
-nejpomalejší TGY s asi 80g může protopit 160W. To se při napájení z aku 3S (11,1V) rovná příkonu asi 420W při eff kolem 62%. Tedy nic moc.
-středně rychlej HP s asi taky 80g může protopit taky 160W. Toho se docílí z příkonu asi 440W při eff asi 63%. Taky nic moc.
-nejrychlejší Axi s asi 70g může protopit asi 140W. Tady bude k dispozici příkon asi 455W při eff kolem 69%.
Rozdíly v použitelných příkonech nejsou tedy nijak závratné. Rozdíl v eff je už větší, ale optimum to rozhodně není. Snad jedině v případě Axi lze mluvit o přijatelné eff.
Takže rozdíly mezi samotnými motory můžou být menší než by se na první pohled zdálo. Investice do Axi tedy může přinést jen asi 35W příkonu navíc oproti TGY a 15W oproti HP.
Celkově tedy lze říct, že používat tyto motory na nějaké limitní bezpečné hranici je celkem energeticky nevýhodné protože při použitelné výkonové ztrátě odevzdají omezený výkon díky špatné eff.

Pokud by byl požadavek na vyšší výkon a lepší energetickou účinnost, tak se musí jít nahoru s napětím tedy na aku 4S. To by pak mohlo vypadat asi takhle:
HP+TGY+Axi @ 4S (Tenhle graf brát s ještě větší rezervou)
Nicméně pokud budem vycházet opět z použitelného ztrátového výkonu = dvounásobek hmotnosti motoru, tak při napájení z aku 4S (14,8V):
-TGY se ztr. 160W bude možné zatížit příkonem téměř 540W při eff asi 70%.
-HP se ztr. 160W bude možné zatížit příkonem téměř 580W při eff asi 72%.
-Axi se ztr. 140W bude možné zatížit příkonem asi 550W při eff asi 74%.
Rozdíly mezi samotnými motory opět celkem velmi malé, ale v porovnání s napájením 3S je napájení 4S energeticky daleko účinnější a navíc při vyšším dostupném výkonu. Nevýhodou bude nutnost použít asi o 1" menší vrtuli, ale samotná výkonová ztráta na motorech při napájení z aku 3S bude daleko citelnější.

Sice je to jen teorie, ale praxe tomu vzdálená moc nebude.

Zdravim , řešim taky pohon do Coráda, chtěl bych aby motor byl na 3s i 4s, abych měl fóra do budoucna a teď to hlavní, tady u těch tří motorů řešíte 3 a 4 s , ale jak u HP , tak i u Axi píše výrobce 2-3s, s turnigy ani nepočítám. A teď Doktore raď :-) , jinak se omlouvám. jestli jsem někde něco přehlédl.
Díky
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#375 Příspěvek od Doktor »

Počet článků doporučených výrobcem neřeš. Do těch motorů můžeš pustit při zachování akceptovatelného ztrátového příkonu klidně napětí 6S. Mechanicky to motoru nijak neublíží. Jde jenom o to, zda při daném napětí a KV motoru budeš mít k dispozici vhodnou vrtuli s ohledem na typ modelu.
Zamčeno

Zpět na „Elektrovětroně“