Futaba 8FG

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
sabre

Re: Futaba 8FG

#1186 Příspěvek od sabre »

Mě se podařilo v mixu Buterfly zpomalit poze křidélka a VOP. Vztlakové klapky na zpomalení nereagují, vysouvají se stále rychle. To mě hlava nebere. To jsem zvědavý, jestli na to přijdu, čím to je.
Mirek
FlyBear

#1187 Příspěvek od FlyBear »

jyrry píše:proc pro ovladani motorovyho modelu budu pouzivat nejaky program GLIDER pro vetrone? to se mi zda trochu divny...

To je právě to, o čem psal jeremi.
Slovíčko GLIDER není nic jiného, než jen pojmenování jedné ze skupin funkčností, kterou má T8FG k dispozici. Je to to skupina, která právě obsahuje zajímavé možnosti s přepínáním režimů a v nich i zpomalení serv... Je jedno, pro jaký model to použiješ. Nic víc, nic míň.

Ale nebudu se hádat o tom, že by byla T8FG ideální pro cokoliv. Jsou i jiná rádia podobné cenové kategorie, která zcela nezávislé zpomalení serv mají. Pro mne osobně to totiž bylo jedno z důležitých kritérií při výběru rádia, protože jsem uvažoval o WWII maketě (no, dobrá, polomaketě nebo spíš čtvrtmakete :) ). T8FG mi přišla a dodnes přijde v mnoha ohledech jako výborná volba a to zpomalení pro můj tehdy zamýšlený model sice nebylo optimální, ale dostatečné a realizovatelné. No a stále tam byl ten backup v podobě udělátek :)

Kamarádovi, který chce T8FG koupit místo toho vyhozeného Graupnera jsem ale poradil, aby chvíli počkal (on nespěchá, má s čím lítat). Vypadá to, že by Futaba v dohledné době mohla na trh konečně uvést nějaké nové střední modely ala 8ka nebo 12ka, ale již s telemetrií a třeba i tím zpomalením.

Nicméně i současná 12ka to zpomalení má, je to již jiná třída.

jyrry píše:jinak b) je spravne, dle vlastniho vyberu ...

Což je samozřejmě správně, to nijak nepopírám bez ohledu na to, co si nakonec vybereš :)
Mimochodem myslím, že ten Multiplex zpomalení serv má (ale nejsem si jistý, vybíral jsem již dávno).
frontier
Kontaktovat uživatele:

Re: Upozornění pro uživatele T8FG super.

#1188 Příspěvek od frontier »

tomashr píše:...jsou dvě paralelně, co taky není pro životnost ideální.

ano, přesně tohle bude ten problém :wink:
zdekar

#1189 Příspěvek od zdekar »

A co tam tedy místo té LiIonky lze nacpat? Můžete dát odkazy na konkrétní baterky?
NiXX, Lipol, ...

Lipol 2S tam tedy jde nebo ne?
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
tomashr

#1190 Příspěvek od tomashr »

zdekar píše:A co tam tedy místo té LiIonky lze nacpat? Můžete dát odkazy na konkrétní baterky?
NiXX, Lipol, ...

Lipol 2S tam tedy jde nebo ne?

Je to na straně 1 této diskuse, můj příspěvek z pon 30. črc, 2012 8:36. Na konci stránky je pak ilustrační fotka.

Nemohu si pomoci, ale to moje řešení s 2x18650 LiION je fakt asi optimum - levné ale spolehlivé...
J-F
Kontaktovat uživatele:

#1191 Příspěvek od J-F »

Souhlas. Taky jsem prostě skočil do GESu a koupil dvě "Lionky" tohoto válcového provedení. ;-)
dagx
Kontaktovat uživatele:

Re: Video: 2.5kW F3X Viking E - zálet v HD

#1192 Příspěvek od dagx »

tomashr píše:
graup15 píše:Pozor!!! Pro každého uživatele T8FG super...což znamená hlavně že má napájení TX Liion baterkou. Tato baterka má v sobě zabudované kurvítko. A toto spolehlivě baterku zničí...a někdy i dost rychle!!! Proto jsme přešli na napájení 2S-LiPol a na obrázku jsou perfektně padnoucí do schránky ve vysílači.
Samozřejmně a na to pozor...nabíjení vždy na kvalitní nabíječce a mimo!!!!vysílač.

Problém plně potvrzuji (u syna), ale řešení používám jiné, možná dokonce lepší. Do 8FG se totiž v pohodě vejdou 2s LiION ve velikosti 18650 sletované za sebou, tedy "dlouhý váleček". Koupil jsem mu z DX dva kousky Panasonic 2900mAh (fakt je to Panasonic, mají tam i různé levnější noname, ale nechtěl jsem riskovat) viz http://www.dealextreme.com/p/genuine-pa ... 50?item=20 .

K tomu patřičné konektory - jeden k napojení TX, druhý pro nabíjení a je to.
LiION by měly být odolnější, mimo jiné je klidně nabíjím ve vysílači, riziko selhání je mizivé - s řešením jsem plně spokojen.

Existují i LiION s vestavěným nabíjecím obvodem, které by šly nabíjet dodaným nabíječem, ale po zralé úvaze jsem usoudil, že by to bylo další "kurvítko" a vykašlal jsem se na to, nabíjení externí nabíječkou mi nevadí.

Tím nabíjením ve vysílači myslíš že použiješ nabíječku co k tomu byla a nabíjíš přes konektor ve vysilači nebo že nabíjíš modelářskou nabíječkou ale nevyndaváš z vysilače?Já teda používám necelý rok original a OK.Že jsem to tady četl.Ted mám brouka v hlavě :x
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
tomashr

#1193 Příspěvek od tomashr »

dagx píše:Tím nabíjením ve vysílači myslíš že použiješ nabíječku co k tomu byla a nabíjíš přes konektor ve vysilači nebo že nabíjíš modelářskou nabíječkou ale nevyndaváš z vysilače?Já teda používám necelý rok original a OK.Že jsem to tady četl.Ted mám brouka v hlavě :x

Nabíjím modelářskou nabíječkou, ale není nutno vyndávat z TX, jako doporučoval graup15 u LiPOL. Kvalitní LiION 18650 jsou bezpečné dost :-)
frontier
Kontaktovat uživatele:

#1194 Příspěvek od frontier »

tomashr píše:
dagx píše:Tím nabíjením ve vysílači myslíš že použiješ nabíječku co k tomu byla a nabíjíš přes konektor ve vysilači nebo že nabíjíš modelářskou nabíječkou ale nevyndaváš z vysilače?Já teda používám necelý rok original a OK.Že jsem to tady četl.Ted mám brouka v hlavě :x

Nabíjím modelářskou nabíječkou, ale není nutno vyndávat z TX, jako doporučoval graup15 u LiPOL. Kvalitní LiION 18650 jsou bezpečné dost :-)

tak že sundáš jen kryt, vysuneš konektor a přípojíš ho k externí nabíječce s balancerem?
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#1195 Příspěvek od koulinek »

A co třeba něco takovéhoto? http://www.fromeco.org/products/01frct8fg/
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
tomashr

#1196 Příspěvek od tomashr »

frontier píše: tak že sundáš jen kryt, vysuneš konektor a přípojíš ho k externí nabíječce s balancerem?

Přesně tak... A určitě by to šlo udělat i elegantněji, ale neřešil jsem (aspoň prozatím).

koulinek píše:A co třeba něco takovéhoto? http://www.fromeco.org/products/01frct8fg/

No mě přijde, že tohle je přesně (ale opravdu přesně!) moje řešení - zjevně na to přišli i jinde :D Také tam jasně píšou, že se to NESMÍ nabíjet dodanou nabíječkou, ale použije se ten druhý konektor.
frontier
Kontaktovat uživatele:

#1197 Příspěvek od frontier »

koulinek píše:A co třeba něco takovéhoto? http://www.fromeco.org/products/01frct8fg/

na toto jsem taky koukal akorát tam není střední kabel mezi články, tím pádem asi bez balancování.
kouba159
Kontaktovat uživatele:

#1198 Příspěvek od kouba159 »

Ahoj,
tak po rozebrání baterky k T8FG super jsem změřil napětí na obou párech baterií a okamžitě jsem ten pack rozebral.
Po té jsem přemýšlel co dál a z těch baterií jsem zatím udělal 2 válečky s 2 č lánky a s balančním konektorem. Sice mám poloviční kapacitu na 1 baterii ale mohu nabíjet a balancovat a to i na letišti.

No a můj dotaz jaký napětí má mít ten lion článek po nabití (moje nabíječka nabíjí na 4.1V na článek) a jaké je minimální bezpečné napětí?
Jaroslav Kuba
jabber:kouba159@jabber.cz
PetrLe

#1199 Příspěvek od PetrLe »

Milí kolegové modeláři, futabáci,
jsem v tomto vláknu nový a rád bych od vás získal několik rad. Měl jsem nehodu s rádiem Aurora9(více viz vlákno viewtopic.php?f=38&t=36669&p=856698#p856698),
a proto se zajímám a rádio s maximální odolností proti rušení na 2.4GHz. Něco jsem si přečetl o systému FASST a myslím, že toto bude to pravé ořechové. Můžete mně prosím potvrdit můj názor na to, že systém FASST je z principu maximálně odolný proti rušení signálu na 2.4GHz oproti systému AFHSS, který používá Hitec(Aurora)? Je mi také známo, že rádio se stejným komfortem programování(dotykový displej) stojí u Futaby 50 tis. Kč. Jsem ale ochoten se tohoto komfortu vzdát ve prospěch spolehlivosti v komunikaci a koupit právě F 8FG. Nebo mi doporučíte něco jiného?
Má F 8FG nějakou indikaci(zvukovou, světelnou) o ztrátě signálu? U tohoto systému to asi nebude potřeba :) A co telemtrie? Je nějak indikován stav baterií v modelu?
Předem děkuji za reakce.
Prorock
Kontaktovat uživatele:

#1200 Příspěvek od Prorock »

Jen taková dorbnost, také máte na své T8FG konektor pro kabel učitel-žák nakřivo ? U mě je viditelné pootočen doleva. Konektor v krytu vysílače sedí přesně, ale drážky uvnitř jsou nakřivo. Mohlo by se stát, že díky pootočení kryt vysílače zabrání zasunutí přesně tvarovaného čtvercového těla konektoru učitel-žák..
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“