dotazy k lipolkám

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Amater2

dotazy k lipolkám

#1 Příspěvek od Amater2 »

Mám několik dotazů:

1) Kolik nabíjecích cyklů vydrží malá baterie lipol 7,4 V 180 mAh? Kolik minimálně a kolik minimálně (v závisloti na tom, jak se s ní zachází)?

2) Když ukládáte baterii na zimu, jak pozáte, že je polovybitá? Stačí ji jednoduše vybít v modelu a nabíjet zhruba polovinu času plného nabití, nebo to musíte nějak přístrojově změřit, zda je to přesně 50% apod.?

3) Víte o nějakém případu, že by někomu začala lipolka hořet během delšího skladování, např. že by ji někdo zazimoval v přiměřené teplotě (cca 1OC)
a po dvou třech měsících by najednou "sama" začala hořet aniž by někdo zkratoval "vnější" kontakty? (Vím, že se to může stát při nebo těsně po nabíjení nebo vybíjení....). Je tedy riziko požáru během "zimního spánku"?

4) Podle čeho všeho poznám, že bych si měl koupit novou baterii? Jsou i jiné "příznaky" než požár nebo malá kapacita?

Děkuji za Vaše případné odpovědi...
MarthiR

Re: dotazy k lipolkám

#2 Příspěvek od MarthiR »

1) Tak na tohle není asi odpověd, příkladně já mám Kypom 3s 1300mAh a mám na nich 130 cyklu a pořád sou v pohodě ale chovám se knim dobře, dobíjím maximalně 900mAh , pak mám nano-techy stejné kapacity a cca 50 cyklu a už se nafukují a pozoruji že už toho mají po 5 minutách dost (poznámka : není tam ten výkon)

2) na tohle je v nabíječce režim STORAGE který baterky buď to vybije / nabije na článek 3,8V - 3,75v jak která nabíječka

3) stát se to může ale zatím sem od níkoho neslyšel že by se to stalo (pro případ skladovat v plechové krabici) ale já je tam mám po celou dobu takže skladovat v něčem nehořlavém (příkladně plechová krabice od bonbonu)

4) Nafouknou se, nevydrží tak dlouhou zátěž, změknou (příkladně 7 minut a pak třeba jen 5)

Napětí lipolky (naprázdno, t.j. nepřipojená k ničemu) určuje jak je vybitá.
3,45V = hranice poškození.
3,6V = úplně prázdna ale ještě v pořádku
3,7V = bezpečné vybití po lítaní, cca 20 procent zůstává
3,85V = polovina
4,05V = údajně hranice nad kterou by neměli zůstávat skladované
4,10V = 90 procent, max napětí při nabíjení při nastavení programu LiIon
4,17V = cca napětí plně nabité lipol (při správném ukončení nabíjení při 1/20 C.
4,20V = max napětí při nabíjení, hranice kterou není chytré překročit.
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Amater2

#3 Příspěvek od Amater2 »

Co se týče toho skladování, napadá ještě jedna "paranoidně hloupá" kombinace. Uzavřít baterky např do malých pevných obalů. Ty zavřít do neděravého igelitu (třeba tři vrstvy) a celé to ponořit (tak aby tam nenateklo) do kbelíku se slanou vodou. Mám pocit, že kromě toho, že by do baterie mohlo přes igelit či obaly natéct, tak si myslím (ale nevím...), že takto by to na 100% nechytlo... Je to blbost? :D
MarthiR

#4 Příspěvek od MarthiR »

Amater2 píše:Je to blbost?

:lol: :lol: no podle mě jo :!:
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
jag42

#5 Příspěvek od jag42 »

Ve tvých baterkách (180mAh) je tak málo energie, že nic nezapálí ani náhodou a tak si s jejich skladováním nemusíš dělat hlavu. Pro dobrý pocit stačí nehořlavé okolí a zabezpečit je aby nemohlo dojít ke zkratování vývodů.
Přes zimu bych je trochu vybité šoupnul v igeliťáku někam do rohu v ledničce a to je tak vše, co pro ně můžeš udělat.
Ale nejlepší je do podzimu je "vylétat" a vyhodit a na příští sezónu koupit nové. :wink:
Drondys

#6 Příspěvek od Drondys »

Amater2 píše:1) Kolik nabíjecích cyklů vydrží malá baterie lipol 7,4 V 180 mAh? Kolik minimálně a kolik minimálně (v závisloti na tom, jak se s ní zachází)?

Na to neexistuje přesná odpověď. Obecně se štěstím a při dobrém zacházení i pár set a naopak se smůlou a při zlém zacházení třeba jen pár desítek.

Amater2 píše:2) Když ukládáte baterii na zimu, jak poznáte, že je polovybitá?

Stačí hrubý odhad podle změření napětí na článcích bez zátěže viz tento odkaz na článek a v něm uvedená tabulka.

Amater2 píše:3) Víte o nějakém případu, že by někomu začala lipolka hořet během delšího skladování, např. že by ji někdo zazimoval v přiměřené teplotě (cca 1OC) a po dvou třech měsících by najednou "sama" začala hořet aniž by někdo zkratoval "vnější" kontakty? (Vím, že se to může stát při nebo těsně po nabíjení nebo vybíjení....). Je tedy riziko požáru během "zimního spánku"?

V minulosti tu byl podobný popis případu v nějaké jiné diskusi kdy někomu shořela lipolka skladovaná delší dobu, ale jednalo se myslím o lipolku o dost vyšší kapacity než zmiňuješ.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Woita »

Amater2 píše:Co se týče toho skladování, napadá ještě jedna "paranoidně hloupá" kombinace. Uzavřít baterky např do malých pevných obalů. Ty zavřít do neděravého igelitu (třeba tři vrstvy) a celé to ponořit (tak aby tam nenateklo) do kbelíku se slanou vodou. Mám pocit, že kromě toho, že by do baterie mohlo přes igelit či obaly natéct, tak si myslím (ale nevím...), že takto by to na 100% nechytlo... Je to blbost? :D

Jo to není marnej nápad. Pak ten kbelík ještě dát do plechovýho sudu, zalejt asfaltem , ryche odvézt do Chorvatska a spustit na dno moře. To by už nemuselo nic udělat :lol: :lol: :lol:
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
jag42

#8 Příspěvek od jag42 »

Asfaltem NE! Ten hoří! " Nejlepší je BETON ! :lol: :lol: :lol:
Drondys

#9 Příspěvek od Drondys »

Ohledně skladování se to tu v minulosti už psalo vícekrát. Obecně je nejlepší skladovat lipolky třeba v nějaké plechovce s uzavíratelným víčkem nebo třeba v kovové uzamykatelné pokladničce (tu používám já).

Obrázek

Samozřejmě záleží na počtu a velikosti. V jiné situaci je někdo kdo má třeba jen pár miniaturních lipolek (pak se nemusí moc vzrušovat) a něco jiného je pokud má někdo několik středních či větších lipolek.

Není potřeba to přehánět, ale může se nevyplatit to zas v opačném extrému přehnaně podceňovat a nechat střední či větší lipolky jen tak volně položené na místě kde by mohly způsobit v případě problému požár.

Lidé jsou různí. Někteří mají sklon ledacos dost podceňovat a jiní jsou více obezřetní a raději se snaží problémům předcházet.
ExperimentatorPetr
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ExperimentatorPetr »

jag42 píše:Přes zimu bych je trochu vybité šoupnul v igeliťáku někam do rohu v ledničce a to je tak vše, co pro ně můžeš udělat.
:wink:

Li-polky do ledničky ?
Hitec Aurora 9
3DP mini, Loop a další
Drondys

#11 Příspěvek od Drondys »

Současné lipolky už bez problému snášejí i dlouhodobé skladování v pokojové teplotě. Hyperion viz tento odkaz uvádí teplotu skladování v rozmezí od 2 do 20 stupňů celsia.
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od maroslong »

1. na to nie je jednoznačná odpoveď, sú to desiatky až stovky cyklov, okrem toho LiPol odíde cca po dvoch rokoch na starobu či ju používaš alebo nie a okrem toho je to v dnešnej dobe bežný spotrebný tovar.
2. veľa nabíjačov má režim "storage" ktorý baterku podľa stavu nabije alebo vybije na hodnotu cca 3,8V na článok. To isté môžeš urobiť aj manuálne ak to tvoj nabíjač nevie a presná hodnota napätia nie je až taká kritická.
3. nepoznám, mne sa dokonca nepodarilo pri niekoľkých pokusoch zapáliť ani plne nabité články podstatne vyšších kapacít prepichnutím atď... Možné to síce je, ale osobne si myslím že je okolo toho zbytočná hystéria. Samozrejme je dobré byť opatrný, používať rozum a predchádzať prúserom, ale ukladať baterky do trezorov a podobne... ach jo. A 180mAh baterka je nebezpečná asi ako novorodenec
4. Neblbni furt s tým "požárom". Znakom opotrebovania LiPolky je hlavne zvýšenie vnútorného odporu, čo sa prejaví neschopnosťou dodať potrebný prúd. Čiže používaj kým sa bude dať používať. Keď už na svoj účel nebude stačiť, kúp novú.
ExperimentatorPetr píše:Li-polky do ledničky ?
Áno. Stará známa vec, nízka teplota spomalí proces starnutia. V súčastnosti je už ale situácia trochu iná (ako naznačil Drondys), okrem toho baterky považujem za spotrebák, ktorý aj tak po dvoch sezónach zlikvidujem a kúpim nové.
paicreat
Bydliště: BA-víkend,TN-týždeň,NZ/TT-prázdniny+volný čas Trvalý pobyt: Šurany

#13 Příspěvek od paicreat »

Raz som tu čítal skúsenosti jedného užívatela o skladovaní lipol akumulátorov citujem:
"...mam ve vzdalenosti 100m od baraku 10 zelezobetonovych bunkru zakopanych pod uroven terenu - pro kazdou baterii extra bunkr.Pokud potrebuju baterku, vyslu tam pyrotechnickyho robota..."

Nápad sa mi zapáčil tak som sa pustil do realizácie. S priestorových a finančných dovodov som postavil len 6 bunkrov v ktorých mám rozdelené akumulátory podla počtu článkov. Akumulátory sú v hermeticky uzavretých boxoch z ušlachtenej oceli, obohatenej o titán a wolfrán. V každom bunkri je systém ktorý automaticky udržiava stálu teplotu a vlhkosť vzduchu. Objekty sú monitorované kamerovým systémom a každý bunker má samozrejme záložný generátor pre prípad výpadku prúdu. Vstup je možný len po zadaní prístupového kódu a zoskenovaní odtlačkov prstov.

(PS: baterky mám položené na poličke nabité na cca 4V nerobím s toho zbytočnú vedu...
corsair
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od corsair »

ExperimentatorPetr píše:Li-polky do ledničky ?
teplota v lednici, v místě pro zeleninu, zpomalí/skoro zastaví chemický degradující proces u lipolky........i když nejlepší je lítat i v zimě a pak koupit nové
Earl
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Earl »

Amater2 píše:Co se týče toho skladování, napadá ještě jedna "paranoidně hloupá" kombinace. Uzavřít baterky např do malých pevných obalů. Ty zavřít do neděravého igelitu (třeba tři vrstvy) a celé to ponořit (tak aby tam nenateklo) do kbelíku se slanou vodou. Mám pocit, že kromě toho, že by do baterie mohlo přes igelit či obaly natéct, tak si myslím (ale nevím...), že takto by to na 100% nechytlo... Je to blbost? :D

Ano i tak se to dá řešit, kbelík s takto konzervovanými bateriemi bych zavěsil na strom nejlépe na kopci čím vyšší kopec i strom tím lepší. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“