Světelná rampa na Traxxas Summit 1/16

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Mira2506

Světelná rampa na Traxxas Summit 1/16

#1 Příspěvek od Mira2506 »

Scháním zapojení diod na tuto rampu http://www.rcauto.cz/zbozi/6253/TRA5684 ... Summit.htm a kam se rampa připojuje do modelu.
Regulátor Traxxas Velineon VXL-3s
Chtěl bych si rampu vyrobit sám.Rád bych si napojil i brzdová světla a přední světla,ale nevím jak co zapojit.Vím že bud´ seriově nebo paralelně.Tak by pro začátek stačila i ta rampa.

Děkuji předem za fotky
7stones

Re: Světelná rampa na Traxxas Summit 1/16

#2 Příspěvek od 7stones »

no tím, že zapojuješ povětšinou do přijímače buď do volnýho slotu nebo Y či V kabelem do obsazenýho, tak se potřebuješ dostat na 4,8 - 6V. Zapojení odpovídá počtu diod a jejich voltáži, většinou do série, abys je neutavil, tzn : (+) --- LED --- ....... --- LED --- (-) ... pokud bys měl led s vyšší voltáží a nešly by do série, můžeš dát třeba 2 série po 2 kusech paralelně.
Colin1000
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Colin1000 »

Osvětlení svého WRC modelu 1:10 jsem řešil nedávno. Základní paraboly, jsou vlastně jen dekorací pro uchycení diody, rovněž jsem podlehl a zakoupil paraboly 20mm, ale i zde je účinnost mizivá a jedná se spíše o držáky.
Předně je třeba si ovědomit, že diody mají různá zbarvení světla, osvit a hlavně úhel vyzařování. Tzn. že v parabole se odrazí jen zbytkové světlo, hlavní proud světla je směřován skrze čočku diody.
Nekupuj hlavně nějaké světelné sety. Ty co jsem měl já stály za prd. Nakonec jsem v prodejně s elektrosoučástkami zakoupil páry diod s různýmí úhly, zbarvením světla a svítivostí. Dopočital pro ně odpory a zapojil je všechny paralelně - každá má svůj odpor a využiješ tak max. potenciál každé z nich.
Dále Ti doporučím do bočních světel dát diody s velkým úhlem osvitu, model velice rychle reaguje na změnu směru a čím užší světelný kužel tím horší orientace v terénu. Dále nezapomeň na zadní svítilny. Ve tmě se model špatně čte a zadní svítilny trochu pomohou s orientací, zde úplně stačí 3mm diody se nižší svítivostí, ať se ze zadu neoslňuješ.
Outrage Fusion50+HC3-SX,Protos470/MVVS+Spirit,Swift II,DX8,XrayT2/009,Phantom4+Huawei M3
Mira2506

#4 Příspěvek od Mira2506 »

Colin1000 píše:Osvětlení svého WRC modelu 1:10 jsem řešil nedávno. Základní paraboly, jsou vlastně jen dekorací pro uchycení diody, rovněž jsem podlehl a zakoupil paraboly 20mm, ale i zde je účinnost mizivá a jedná se spíše o držáky.
Předně je třeba si ovědomit, že diody mají různá zbarvení světla, osvit a hlavně úhel vyzařování. Tzn. že v parabole se odrazí jen zbytkové světlo, hlavní proud světla je směřován skrze čočku diody.
Nekupuj hlavně nějaké světelné sety. Ty co jsem měl já stály za prd. Nakonec jsem v prodejně s elektrosoučástkami zakoupil páry diod s různýmí úhly, zbarvením světla a svítivostí. Dopočital pro ně odpory a zapojil je všechny paralelně - každá má svůj odpor a využiješ tak max. potenciál každé z nich.
Dále Ti doporučím do bočních světel dát diody s velkým úhlem osvitu, model velice rychle reaguje na změnu směru a čím užší světelný kužel tím horší orientace v terénu. Dále nezapomeň na zadní svítilny. Ve tmě se model špatně čte a zadní svítilny trochu pomohou s orientací, zde úplně stačí 3mm diody se nižší svítivostí, ať se ze zadu neoslňuješ.

Takže všechny ledky 10kusů dám paralelně.A ješte prozba je mozno rozebrat konektor traxxas co vede do regulátoru?Chtěl bych tam napojit ledky že bych to napájel přímo od baterky.Jinak díky mooooc :wink:
scarabeus

#5 Příspěvek od scarabeus »

Lepsi je napajet je z reglu = z prijimace. Urcite tam mas volny slot.
FlyBear

#6 Příspěvek od FlyBear »

Traxxasí konektor je svým principem prakticky nerozebíratelný.

Jsou sice lidé, kteří se prý úspěšně pokusili kontakty zase z plastového lože vycvaknout, ale spolehlivost opětovné montáže je pak již dost narušena. Myslím si tedy, že je naprostá hloupost snažit se za každou cenu "ušetřit" těch pár korun - IMHO je lepší koupit nový konektor.

Kromě toho Scarabeus má pravdu. Daleko lepší je napájet LED ze slotu na přijímači, ze kterého ti jde stabilní definované napětí od BECu. Nebo prostě některý vývod hoď přes rozdvojku (Y-kablík). Třeba plyn a máš tak napájení rovnou z BECu.
Mira2506

#7 Příspěvek od Mira2506 »

Kam tedy napojit LEDky na tento a mohl bych udělat i rozbočku na vetilátor 5V na chlazení.Nevadilo by to nějak kvůli spálení přijímače.

http://www.rc-profimodel.cz/traxxas-pri ... hz-5-kan./
FlyBear

#8 Příspěvek od FlyBear »

Mira2506 píše:Kam tedy napojit LEDky na tento...

Je to úplně fuk. Předpokládám, že máš obsazené kanály pro ovládání řízení a pro ovládání plynu (asi kanály 1 a 2 nebo 3 - už si nepamatuju, které jsou u Traxxase na co, ale ta 1 je zdvojená asi kvůli dvěma řídícím servům na některých autech).

Zapoj tedy LED do kteréhokoliv ze zbývajících nevyužitých kanálů.

V modelářských prodejnách se prodává už kablík s patřičným konektorem na jedné straně. Akorát z něj odstřihneš signálový vodič a ponecháš tam jen PLUS a ZEM.
Spálit Rx by se neměl, i když máš LED zapojeny paralelně, pokud ke každé z nich máš připojen patřičný rezistor.
Mira2506

#9 Příspěvek od Mira2506 »

FlyBear píše:
Mira2506 píše:Kam tedy napojit LEDky na tento...

Je to úplně fuk. Předpokládám, že máš obsazené kanály pro ovládání řízení a pro ovládání plynu (asi kanály 1 a 2 nebo 3 - už si nepamatuju, které jsou u Traxxase na co, ale ta 1 je zdvojená asi kvůli dvěma řídícím servům na některých autech).

Zapoj tedy LED do kteréhokoliv ze zbývajících nevyužitých kanálů.

V modelářských prodejnách se prodává už kablík s patřičným konektorem na jedné straně. Akorát z něj odstřihneš signálový vodič a ponecháš tam jen PLUS a ZEM.
Spálit Rx by se neměl, i když máš LED zapojeny paralelně, pokud ke každé z nich máš připojen patřičný rezistor.

Vyčerpávající 1 je zdvojená jak popisuješ dále 2 až 5/BATT.Můžu napojit na 5CH ventilátor 5Voltů a např na 4Ch LED jestli to dobře chápu.Akorát nevím kde je plus a mínus.Kabely od serva jsou bílá,červená,černá.
Můžeš popsat kde je plus + a mínus -
Jinak jsi to super popsal :D :D
scarabeus

#10 Příspěvek od scarabeus »

Bila/zluta = signal
Cervena = PLUS
Cerna = MINUS
Mira2506

#11 Příspěvek od Mira2506 »

Tak to jsem z toho blázen dnes jsem kupoval rozbočovací kabel Y a prodavač s modely tvrdil že to musím napojit na Y kabel jinak to nebude svítit.Tak kde je pravda?Když to napojím na CH3 bude to svítit?On tvdil že ne.
danidani
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od danidani »

Mně to svítí na CH3, ale není to Traxxas přijímač.
Odpovědět

Zpět na „Auta“