Výběr foťáku
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: Výběr foťáku
ještě technický dotaz,do toho samsungu jde použít jen mini sd karta,případně pokud tam jde použít sd karta standartní velikosti,jestli to musí být přímo nějaká značka 4GB mi určitě stačí,nemám problém to vždy večer přesypat do notasu a jak je to s tou ochranou folií na dysplay-má to vubec nějaký význam---v poušti v písku asi nikdy fotit nebudu.
¨
¨jde jen o to,že třeba škoda nabízí ruzné setové komplety----pouzdro,sd karta,folie----,nebo jen samostatný foták.
pouzdro bych domanějaké měl,klasickou i malou obyčejnou sd kartu taky.tak abych to nekoupil zbytečně,pokud nmusí ta karta být něco spešl---hd filmování zatím neplánuji--rozlišení jen co je třeba na You tube.fotky na rajče.
¨
¨jde jen o to,že třeba škoda nabízí ruzné setové komplety----pouzdro,sd karta,folie----,nebo jen samostatný foták.
pouzdro bych domanějaké měl,klasickou i malou obyčejnou sd kartu taky.tak abych to nekoupil zbytečně,pokud nmusí ta karta být něco spešl---hd filmování zatím neplánuji--rozlišení jen co je třeba na You tube.fotky na rajče.
z toho škody mám trošku strach,páč jsem bazarový typ
takže velice reálně hrozí,že to dopadne pak uplně jinak,nežli bylo puvodně plánováno 
FlyBear píše:Zjednodušené vysvětlení hloubky ostrosti:
- Hloubka ostrosti záleží především na použité ohniskové vzdálenosti objektivu a na nastavené cloně.
- Čím menší ohnisková vzdálenost, tím větší hloubka ostrosti.
- Čím větší clonové číslo (tedy menší díra v objektivu) tím větší hloubka ostrosti.
- Dále platí, že čím menší čip (nejde o pixely, ale o fyzickou velikost jeho uhlopříčky), tím větší bude hloubka ostrosti.
Například když objektiv s ohniskovkou 10mm zacloníš na pouhých 2.8, tak už i na FF zrcadlovce Nikon D700 bude ostré všchno od nevidim do nevidim.
S tou clonou jsi si jistý?
Já žil doteď v tom že pro malou hloubku ostrosti je právě potřeba clona co nejnižší...
Tzn. pokud mám clonu třeba F8 tak mám všechno ostrý až do alelujá a naopak pokud 2,8 tak už by se snad o nějaký hloubce ostrosti mluvit dalo...
jirkati píše:FlyBear píše:
S tou clonou jsi si jistý?
Já žil doteď v tom že pro malou hloubku ostrosti je právě potřeba clona co nejnižší...
Tzn. pokud mám clonu třeba F8 tak mám všechno ostrý až do alelujá a naopak pokud 2,8 tak už by se snad o nějaký hloubce ostrosti mluvit dalo...
mě se todle taky motá,vím čím a kam mám na fotáku kroutit,ale musím se podívat co se pod tím kroucením skrývá za hodnoty
jo,pro malé zaostřené místo co nejvíc uzavřený objektiv,většinou mi to ale stejně u nějakého filmu 200 vycházelo někde okolo 5tky clony,což už bylo docela dost,tak jsem nakonec povětšinou používal filmy 400.jinak to šlo jen za opravdu slunečného počasí,nebo bych musel použít stativ kuli dlouhému expozičnímu času.
jirkati píše:S tou clonou jsi si jistý?
Naprosto jistý
jirkati píše:Já žil doteď v tom že pro malou hloubku ostrosti je právě potřeba clona co nejnižší...
To je správně, vždyť já to taky napsal:
"- Čím větší clonové číslo (tedy menší díra v objektivu) tím větší hloubka ostrosti."
Ty sám přeci píšeš to samé, jen z opačné strany, tedy čím menší clonové číslo, tím menší hloubka ostrosti.
Ještě k tomu "...do alelujá..." při F8:
To nemusí být vždycky pravda, protože je tam ještě ten druhý faktor, a tím je ohnisková vzdálenost objektivu. V případě teleobjektivu, řekněme 600mm, ti ani F8 nebude stačit na nějakou výraznou hloubku ostrosti. A naopak ultraširokoúhlý objektiv, jako například 10mm, bude ostrý "do alelujá" už při pouhé F2.8.
Jinými slovy, u kompaktu s malým čipem a skutečným ohniskem řádově v jednotkách mm ti nepomůže ani F2.8 - ostré tam bude prakticky všechno. Proto taky třeba starší levné kompakty nebo běžné mobily ve skutečnosti vůbec neostří, nemají proč. Akorát marketing jim píše, že mají automatické zaostřování, což zní hezky, ne?
Aaaa, jasně, omlouvám se, nějak se mi to pomotalo...
já věděl,že ten bazar mi to rozhodování zkomplikuje,zkusil jsem si ten kompakt samsung a dobrý,--teda co jsem zvládal v časové tísni v prodejně,koukal jsem i na toho fuji,bohužel ta cena
nakonec přišelo na řadu oddělení bazaru a nakonec jsem alespon na zkoušku za poměrně málo peněz neodolal tomuto canonu
http://www.digimanie.cz/art_doc-A9A425E ... B2E86.html
sice parametrově žádná hitparáda,ale co mě nadchlo je ten hledáček a možnost si zaostřit na svuj zrak,tím pádem bez starostí hledat někde brejle a snažit se na sluníčku z dysplee něco vyčíst,určitě už vím,že bez toho okénka už foták nechci,pokud bych jooo nějak v budoucnu prahnul po větší kvalitě,určitě mi ho ráda sebere dcera,takže jako uplně vyhozených 2900 to snad nebude.
poprosil bych vás,pokud by mi sem dal k tomu fotáku někdo návod v pdf,ted mám docela honku,musím odvezt modely ke kolegovi a ráno za svítání vyrážíme směr italské alpy,už se těším,snad i něco nafotím a nafilmuji,alespon mi budete potom moct podle fotek poradit,v čem by byl lepší jiný kvalitnější foták.trošku mě jen prdí,že nejede od 24,ale až od nějakých 35ti,né vždy se dá popojít,navíc z toho samsunga byli ty panorama pro mě opravdu dostačující a super,to tady hald nebude.
jo jasně vim že je to stará šlupka,ale za ty peníze mi to alespon pomuže si ujasnit co teda opravdu ještě dnes potřebuju a co je pro mě zbytečné,tak se mám alespon od čeho trošku odrazit.
http://www.digimanie.cz/art_doc-A9A425E ... B2E86.html
sice parametrově žádná hitparáda,ale co mě nadchlo je ten hledáček a možnost si zaostřit na svuj zrak,tím pádem bez starostí hledat někde brejle a snažit se na sluníčku z dysplee něco vyčíst,určitě už vím,že bez toho okénka už foták nechci,pokud bych jooo nějak v budoucnu prahnul po větší kvalitě,určitě mi ho ráda sebere dcera,takže jako uplně vyhozených 2900 to snad nebude.
poprosil bych vás,pokud by mi sem dal k tomu fotáku někdo návod v pdf,ted mám docela honku,musím odvezt modely ke kolegovi a ráno za svítání vyrážíme směr italské alpy,už se těším,snad i něco nafotím a nafilmuji,alespon mi budete potom moct podle fotek poradit,v čem by byl lepší jiný kvalitnější foták.trošku mě jen prdí,že nejede od 24,ale až od nějakých 35ti,né vždy se dá popojít,navíc z toho samsunga byli ty panorama pro mě opravdu dostačující a super,to tady hald nebude.
jo jasně vim že je to stará šlupka,ale za ty peníze mi to alespon pomuže si ujasnit co teda opravdu ještě dnes potřebuju a co je pro mě zbytečné,tak se mám alespon od čeho trošku odrazit.
Teda ty seš klaun
Jedno z tvých hlavních kritérií byla velikost kompaktu a nakonec se vrátíš s "obrovským" superzoomem, navíc ještě bez dostatečně širokoúhlého objektivu, což bylo mimochodem kritizováno již v době nástupu na trh tohohle stroje.
No ale co už s tebou, tak ať slouží a doufám, že se tu brzy pochlubíš fotkama z cest
Jedno z tvých hlavních kritérií byla velikost kompaktu a nakonec se vrátíš s "obrovským" superzoomem, navíc ještě bez dostatečně širokoúhlého objektivu, což bylo mimochodem kritizováno již v době nástupu na trh tohohle stroje.
No ale co už s tebou, tak ať slouží a doufám, že se tu brzy pochlubíš fotkama z cest
FlyBear píše:Teda ty seš klaun![]()
![]()
mě se to prostě vždycinky nějak nakonec vymkne z kontroly
ten objektiv jsem vcelku zkousnul,páč sebou tahám právě i ten mrnavý samsung,tam to jde od 28-130.za málo hald nemohu chtít hodně,ale já ho tam nechat prostě nedokázal .
zatim se v té obsluze značně plácám,ale v princiku jsem spokojený,upravit to zaostření a rozostření ruzně vzdálených předmětu jsem prubnul na šišce a spokojenost.bohužel až ted ke konci focení jsem zjistil,že to seřízení hledáčku na oko je velice citlivé na vzdálenost oka od hledáčku,tak jsem se snažil spíš většinu fotek nějak doostřit na tu chybu,no mě se zdálo,že se ten foták nějak moc brání
video taky vcelku ujde,ale na rajče se nějak automaticky s fotkama nepřesunulo.v podstatě,kdyby todle tak jak je uměl nějaký malý kompakt,tak bych byl určitě na konci cesty,v podstatě by se mi líbili ty možnosti manuálního nastavení,uprava EV a pak už jen ty jednoduché předprográmky plus nastavení volby kvality snímku,toho nastavování se mi tady zdá na mě příliš mnoho,sice se do toho asi trošku časem dostanu,ale pokud ho na delší dobu odložím,zase všechno zapomenu
na běžnou fotku podle mého ale dostačující a ten hledáček je fantastický i když ta kvalita nic mnoho,ale co fotim tam vidět je----zatím nadšení a že je to mimo na největší přiblížení jsem čekal,pořád ale lepší,nežli černobílý fotky když mi bylo náct 
tady rychlý testík
http://pepin65.rajce.idnes.cz/zkouska_f ... tku001.jpg
tady rychlý testík
http://pepin65.rajce.idnes.cz/zkouska_f ... tku001.jpg
Pepine, tak pokud má být výstupem pro tvé požadavky to, co jsi nalinkoval jako testík, pak platí rada, kterou jsem před časem dal své kolegyni. "Běž do nejbližšího obchodu a kup si něco levného podle barvy, která se ti líbí."
Nakonec mě poslechla a je spokojená protože jí zbylo i na nové luxusní boty.
jio píše:Pepine, tak pokud má být výstupem pro tvé požadavky to, co jsi nalinkoval jako testík, pak platí rada, kterou jsem před časem dal své kolegyni. "Běž do nejbližšího obchodu a kup si něco levného podle barvy, která se ti líbí."
jio mačkal jsem co jsem mohl a zvládal,abych zjistil,jestli vubec ten foták fotí,tvé výtky mě nepřekvapují,těžko hledám u tvých příspěvku nějakou pozitivní notu
AR1 píše:
Si děláš pr...kozy.
nedělám,nechal jsem tam všechny fotky,i ty kde to nedoostřilo.
No OK, sice nevím proč, když to z rajčete vyhodíš jedním klikem myši, resp. to tam ani nedáš, ale o čem má vypovídat tohle?
http://pepin65.rajce.idnes.cz/zkouska_f ... tku013.jpg
Ale nechci ti kazit radost, to je přesně to co jsem tu psal už dřív - každýmu se líbí něco jinýho a je to subjektivní. Já sice myslím, že tady už je to i objektivní, ale foť co a jak tě baví.
http://pepin65.rajce.idnes.cz/zkouska_f ... tku013.jpg
Ale nechci ti kazit radost, to je přesně to co jsem tu psal už dřív - každýmu se líbí něco jinýho a je to subjektivní. Já sice myslím, že tady už je to i objektivní, ale foť co a jak tě baví.
http://ar1.rajce.idnes.cz/